Vera Lynn | * 20 maart 1917 – † 18 juni 2020

Dame Vera Margaret Lynn werd geboren in East Ham – een deel van Londen – op 20 maart 1917. Deze Britse zangeres  – zij gebruikte de meisjesnaam van haar grootmoeder als artiestennaam – die in de Tweede Wereldoorlog met als bijnaam ‘The Forces’ Sweetheart’ grote bekendheid kreeg. Het lied ‘We’ll Meet Again’ dat is geschreven door Ross Parker en Hughie Charles, is haar grootste klassieker. Ze begon met optreden als zevenjarige en trad voor het eerst voor de radio op in 1935, bij het destijds beroemde orkest van Joe Loss.

In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong. Ze bezocht ook ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden, en trad op voor Britse soldaten, bijvoorbeeld in het toenmalige Birma. In 1939 nam ze het nostalgische ‘We’ll Meet Again’ op, dat goed bleek aan te slaan bij de velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. ‘We’ll Meet Again’ en haar ‘The White Cliffs of Dover’ behoren tot de beroemdste liederen uit die jaren.

Na de bevrijding werd Lynn de eerste Britse artiest die de top van de Amerikaanse hitparade bereikte, met het lied ‘Auf Wiederseh’n Sweetheart’. Ook had ze succes met hits als ‘Forget-Me-Not’ en ‘My Son, My Son’.

In 1975 werd Lynn in de adelstand verheven. Nadat bij haar borstkanker werd geconstateerd, richtte zij een liefdadigheidsorganisatie op. Jarenlang was Vera Lynn regelmatig te zien bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.  Zij werd bijna de officieuze woordvoerder van de Britse veteranen. Op 5 mei 1970 trad zij voor het voetlicht in Arnhem ter gelegenheid van de viering van de vrijheid voor het Provincie Huis van de Gelderse hoofdstad. In 1985 trad ze in Nederland op tijdens het officiële concert ter gelegenheid van 40 jaar bevrijding. In 1992 trad zij op op het bordes van het Airborne Museum in Oosterbeek. In 1995 trad zij op bij Buckingham Palace ter gelegenheid van de vijftigste Victory in Europe Day. Tien jaar later was zij nog te gast bij een vergelijkbaar feest op Trafalgar Square, maar zingen deed zij toen niet meer. Wel hield zij een toespraak waarin ze de veteranen van de Tweede Wereldoorlog prees en jongere generaties opriep om zich hun offer te blijven herinneren.

In 2009 maakte Vera Lynn haar comeback in de Britse hitlijsten. Met haar verzamelalbum ‘We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn’ haalde zij de album Top 20. Zij was daarmee de oudste nog in leven zijnde zangeres die de Britse hitparade bereikte. In juli 2016 werd zij op 99-jarige leeftijd benoemd tot lid van de Orde van de Broeders van de Eer. Drie dagen voor haar 100-ste verjaardag verscheen het verzamelalbum ‘Vera Lynn 100’, bestaande uit zowel klassiekers als nooit eerder uitgebrachte nummers.

‘The Forces’ Sweetheart’ Vera Lynn is op 18 juni 2020 in East Ham overleden: ‘We’ll Meet Again’.