TV Noordzee | 15 augustus 1964 – 12 december 1964

tvn - 01

Testbeeld TV Noordzee

In 1963 maakt een Rotterdamse scheepsbouwer, Cor Verolme, bekend dat hij samen met 5 vrienden een radio- en TV-station wil oprichten. Ze zijn echter niet van plan dit te doen van af een schip, maar wel vanaf een kunstmatig eiland dat geplaatst zal worden voor de kust van Nederland. Om dit grootse project te financieren wordt de ‘Reklame Exploitatie Maatschappij’ in het leven geroepen. In 1964 wordt er begonnen met de bouw van het eiland op Verolme’s scheepswerf in Ierland.

Nog voor de constructie op de zeebodem wordt verankerd is Radio en TV Noordzee al enorm populair. Dit komt vooral door de enorme reclame campagne en de manier van financiering. Iedere Nederlander kan immers voor nauwelijks 10 gulden aandelen kopen van het project.

Een tot drijvende werf omgebouwd vrachtschip brengt de talrijke onderdelen van het eiland naar zijn plaats, 6 mijl voor de kust van

tvn - 02

Controlekamer van TV Noordzee

Noordwijk. Zeventig Arbeiders en technici werken continue aan de bouw. Er is zelfs een volledige betonfabriek aan boord! De vorm van het eiland begint sterk te lijken op dat van een boorplatform. Het staat op 6 met beton gevulde pijlers en op 2 steunpilaren staan platforms die de studio’s, zendinstallatie, verblijven, generatoren, zullen herbergen. Daarnaast is er ook een he- likopterdek en de zendantennes zijn geplaatst in een 80 meter hoge mast.

Na het testen van verschillende frequenties is Radio Noordzee vanaf 29 juli 1964 dagelijks te beluisteren via 214 meter middengolf. De ontvangst is goed in heel  Nederland en België en vanaf 15 augustus 1964 worden er ook TV programma’s uitgezonden. Alles loopt zeer goed en op enkele dagen worden er duizenden ‘REM’ ontvangstantennes verkocht. TV Noordzee zendt immers uit via UHF kanaal 11 wat in Nederland niet gebruikelijk is daar de officiële Hilversumse televisiezenders via VHF uitzenden. Vandaar de bijnaam REM- antenne.

tvn - 03

REM-eiland

De eerste avond werd ondermeer gevuld met een film over de bouw van het eiland en een documen- taire over de kunstschilder van Draanen, terwijl ook de eerste reclame uit de Nederlandse televisiehistorie de ether in werd geslingerd. Daarnaast kon het Nederlandse publiek kennis maken met Amerikaanse series als Rin Tin Tin, de Onzichtbare Man en Ed het Sprekende Paard. Grote adverteerders zoals Coca Cola, Brylcreem, huren reclametijd op TV Noordzee. Nederland en het noordwesten van België maken kennis met een puur commerciële TV zender.

TV Noordzee is immens populair bij de Nederlandse bevolking maar niet bij de Nederlandse overheid. Die zoekt naar een oplossing en vindt er na 2 dagen al één: de anti-REM wet! Eén van de dingen waarvan men uitgaat is dat het eiland niet in internationale wateren ligt daar het op de bodem staat.

Op 12 december 1964 wordt de wet van kracht. De REM-directie geeft de exploitatie, voor alle zekerheid, meteen over aan een Panamese firma om zo de wet te kunnen omzeilen. Niettemin besluit men de TV-uitzendingen te staken, de radio-uitzendingen van Radio  Noordzee gaan echter ongestoord door. Tot op 17 december om negen uur in de morgen drie helikopters van het Nederlandse leger boven het eiland verschijnen terwijl de marine toekijkt vanaf een oorlogsschip.

De draden die men over het dek gespannen heeft om landingen met een helikopter onmogelijk te ma- ken deren de Nederlandse mariniers niet. Middenin de plaat ‘Paradiso’ van Anneke Grönloch wordt Radio Noordzee het zwijgen opgelegd.

In enkele maanden tijd heeft Radio en TV Noordzee 2,5 miljoen gulden reclame inkomsten binnengehaald. Door het succes probeert men toch in de mediawereld te blijven en vanuit Radio en TV Noordzee ontstond de TROS die nog steeds deel uit maakt van het Nederlandse omroepbestel als de Grootste Familie van Nederland en in het recente verleden is gefuseerd met de AVRO.

Welkom bij het Holland Magazine