Trio GroenLinks – PVDA – SP | Vertrouwen of wantrouwen!

Geert de Jonge | Columnist

Wat is er nog over van de samenwerking tussen oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. Onlangs presenteerden ze nog een gezamenlijke tegenbegroting maar deden dat blijkbaar al tegen heug en meug. Inmiddels is het duidelijk geworden dat de liefde tussen GroenLinks, PvdA en SP nu echt over is. En het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spint er garen bij.

De eerste haarscheurtjes in het linkse blok werden al zichtbaar toen GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens de algemene beschouwingen zei weinig trek te hebben in het jaarlijkse robbertje vechten om de overheidsbegroting. Hij noemde dat ’scorebordpolitiek’, iets waaraan hij niet langer mee wenst te werken.

Vooral bij de PvdA vielen de slappe knieën van Jesse Klaver slecht en wellicht had men het bij de SP de wissel van GroenLinks wel verwacht.. Het idee was namelijk om dit najaar met SP en GroenLinks schouder aan schouder op te trekken zodat er meer geld kon worden vrijgemaakt voor zaken zoals het onderwijs, uitkeringen, of het terugschroeven van de BTW-verhoging. Het kabinet heeft immers geen meerderheid meer in de Eerste Kamer en moet dus opzoek naar steun van de oppositie om nog plannen door de senaat te kunnen loodsen. Zolang de gelederen gesloten zouden blijven, was de kans op het inwilligen van de wensen van de linkse partijen aanzienlijk.

Maar Jesse Klaver liet de hand van zijn oppositiegenoten eerder al zo goed als los. En mochten PvdA en SP toch nog hoop hebben gekoesterd, dan vervloog die tijdens de financiële beschouwingen alsnog. De PvdA vloog er aan het begin van de dag juist nog zo stevig in. Er moet op zijn minst extra geld voor onderwijs komen. Zo niet dan zal de partij tegen het belastingplan en de onderwijsbegroting van het kabinet Mark Rutte III gaan stemmen. Ook willen de sociaaldemocraten meer lucht voor huurders en mensen met een laag inkomen. Maar GroenLinks vindt de begroting van het kabinet lang zo slecht nog niet. Volgens haar Tweede Kamerlid Bart Snels | hij noemt zichzelf gepassioneerd, slim en creatief | kan het altijd beter maar zet het kabinet ’een stapje vooruit’. Hij zegt tegen zijn collega van de PvdA Henk Nijboer: ‘Ik kan het niet verkopen dat we de begroting weg zouden stemmen’. De PvdA’er zag bijna paars van woede door het ondermijnende gedrag van zijn oppositiegenoot.

Doordat GroenLinks de begroting gewoon zou gaan steunen zit het kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie op rozen. Toch is het niet uitgesloten dat er toch nog een handreiking van GroenLinks komt richting PvdA en SP. Het kabinet van Mark Rutte III heeft namelijk altijd al aangegeven het liefst breed draagvlak te hebben voor al haar plannen. En GroenLinks is bij lange niet de partij die de eerste keuze van de coalitie is.

Al lijkt het er op dat Jesse Klaver van GroenLinks GroenRechts wil maken; van communist naar kapitalist met een groen randje. Hoe men er ook over denkt; Jesse Klaver en zijn partijgenoten hebben politiek wantrouwen gewonnen en vertrouwen verloren in de Tweede Kamer. En met wispelturig gedrag heeft geen enkele politieke partij ooit stemmen winst behaald. Het is een politieke keuze van Jesse Klaver, die wordt beoordeeld bij de volgende verkiezingen op woensdag 17 maart 2021. Het zal goed zijn als Lodelijk Asscher van de PvdA en Lilian Marijnissen van de SP in het hier en nu in overweging nemen of Jesse Klaver met zijn GroenLinks GroenRechts wissel nog wel politiek te vertrouwen is.

Welkom bij het Holland Magazine