Sven Kramer | De gouden tijden van de Friese schaatser

Sven Kramer heeft zijn eerste gouden plak in Pyeongchang binnen. De 31-jarige Fries won op zondag 11 februari 2018 de 5.000 meter en pakte zo zijn vierde Olympische titel. Hij is de meest succesvolle Nederlandse schaatser aller tijden, met negen eindzeges op het wereldkampioenschap allround. En dat legt hem geen windeieren. Een overzicht van zijn roemrijke carrière.

De talentvolle Sven Kramer zou zijn debuut maken op het NK Afstanden in het seizoen 2003/2004, maar een gebroken enkel gooit roet in het eten na een val van de trap. In het ziekenhuis ligt hij op een kamer met Rintje Ritsma, die zijn enkel had gebroken met kitesurfen. In 2005 pakt hij zijn eerste prijzen bij de senioren. Hij kroont zich tot Nederlands kampioen allround en wordt derde bij het WK Allround. Een jaar later pakt hij zilver op de 5.000 meter bij de Olympische Winterspelen in Turijn. Sven Kramer is de zoon van Yep Kramer, die zelf ook aardig kon schaatsen. Vader werd een keer tweede en een keer derde op het WK Allround. in 2007 sleept hij voor het eerst de WK-titel allround in de wacht. Vele medailles volgen. Sven Kramer is negenvoudig wereldkampioen allround, negenvoudig Europees kampioen, veroverde acht keer de wereldtitel op de 5.000 meter en vijf keer op de 10.000 meter. Van 2005 tot en met 2014 komt hij uit voor de TVM-ploeg, samen met Ireen Wüst.

Beroemd is de verkeerde wissel van Sven Kramer in 2010 in Vancouver. Op de Olympische 10.000 meter neemt hij op aanwijzing van coach Gerard Kemkers de binnen- in plaats van de buitenbaan. Sven Kramer wordt gediskwalificeerd en het goud gaat naar de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon.

Vier jaar later in Sotsji gaat het opnieuw mis. Jorrit Bergsma rijdt een sublieme race en zet een tijd neer waar Sven Kramer in de rit erna niet aan kan tippen. Dit keer niet gediskwalificeerd, maar zilver is niet de kleur die hij wil. In Pyeongchang moet het gebeuren. Zijn  Olympisch goud op de 10.000 meter. Maar dat liep anders. Hij werd zesde in 13.01,02.

Kort na zijn tegenvallende tien kilometer in Pyeongchang berust Sven Kramer in het feit dat hij op die afstand waarschijnlijk nooit Olympisch goud zal winnen. ‘Het gaat ‘m niet meer worden. Het is onwijs klote, ik heb er jaren alles aan gedaan’. Of gaat hij nog vier jaar door om bij de volgende Olympische Winterspelen in Peking een allerlaatste poging te wagen? ‘Dat is op dit moment een brug te ver. Ik weet: iedereen leeft mee en dat doet me ook wat, maar ik had het hier moeten doen’.

In de topjaren verdient hij naar verluidt € 1.300.000,00 per jaar. Het exacte vermogen van hem is niet bekend, maar zeker is dat hij miljonair is. Naast zijn salaris van Team LottoNL-Jumbo heeft de Fries sportmerk Fila als persoonlijke sponsor.

Sven Kramer vormt sinds 2007 een setje met oud-hockeyster Naomi van As. In 2016 koopt het stel een boerderij in Amstelveen voor de prijs van € 2.100.000,00. Een hypotheek hebben ze niet nodig. Op het terrein staan een zomerhuis en meerdere schuren. Volgens de site Bekende Buren heeft de Friese schaatser ook nog een appartement in Amsterdam met zijn zus Brecht en heeft hij een optrekje in Heerenveen, naast een golfbaan. En hij rijdt in een BMW X5 M50D, een diesel met 381 pk aan boord. De cataloguswaarde bedraagt € 115.500,00. Sven Kramer mag dan niets tekort komen, hij springt zuinig met zijn geld om. Dat leerde hij al op jonge leeftijd. ‘Zakgeld had ik niet, wilde ik niet. Het was mijn eigen voorstel’, aldus Sven Kramer in 2016 tegen het dagblad Trouw. ‘Ik was een jaar of elf. Als ik iets wilde, dan moest ik het vragen. Ik denk dat ik de enige in de klas was die geen zakgeld had’.

Welkom bij het Holland Magazine