Soldaten van Oranje | Task Force Afghanistan 2006 – 2010

Ter herinnering aan hen die zijn gesneuveld tijdens vredesoperaties in Afghanistan

Bart van Boxtel – gesneuveld 26 juli 2006

Op donderdag 26 juli 2006 stort in de provincie Paktia een Mil Mi-8-helikopter neer, waarbij zestien mensen om het leven komen. Onder de slachtoffers bevond zich sergeant Bart van Boxtel van de Koninklijke Land- macht. Het was een week voor het begin van de missie in Uruzgan. Sergeant Bart van Boxtel en luitenant-kolonel Jan van Twist stapten op een MI-8 burgerhelikopter; een militair toestel was op dat moment niet beschikbaar. Ze werden naar Khost gestuurd om met ‘eigen Nederlandse ogen’ te zien of SSSI geschikt was voor de klus in Uruzgan. Even buiten Kabul sloeg de MI-8 van Russische makelij te pletter tegen een bergrug. Ze waren de eerste Nederlandse militairen die sneuvelden in Afghanistan. De op 30 januari 1977 in Maastricht geboren sergeant woonde onder meer in Heerenveen en is begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Urmond.

Korporaal Cor Strik – gesneuveld op 20 april 2007

De 21-jarige Nederlandse korporaal Cor Strik van de luchtmobiele brigade, is op 20 april 2007 tijdens een voetpatrouille in de provincie Helmand in Afghanistan door een explosie om het leven gekomen. Vermoedelijk is de explosie veroorzaakt door een geïmproviseerd explosief. De korporaal maakte deel uit van de Tijgercompagnie van de 11-de Luchtmobiele Brigade die sinds enkele weken de operatie Achilles onder- steunt. Op het moment van de explosie patrouilleerde de eenheid twee kilometer ten zuiden van de plaats Sangin.

Het stoffelijk overschot van korporaal Cor Strik is op 24 april 2007 aangekomen in Nederland. De C-130 Hercules die het lichaam vervoerde landde rond 19.15 uur op de vliegbasis Eindhoven. Korporaal Cor Strik is begraven op de R.K-Begraafplaats in Amersfoort.

timo-smeehuijzen

Soldaat l Timo Smeehuijzen – gesneuveld op 15 juni 2007

Bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt is op 15 juni 2007 een Nederlandse militair omgekomen. Het gaat om de 20-jarige soldaat der eerste klasse Timo Smeehuijzen uit Amsterdam. Hij maakt deel uit van het 42-ste Bataljon Limburgse Jagers. Op de vliegbasis Eindhoven is op 18 juni 2007 het stoffelijk overschot van soldaat eerste klas Timo Smee- huijzen aangekomen. De landmachtmilitair kwam afgelopen vrijdag om het leven bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, Afghanistan. Het lichaam arriveerde vanaf de basis Brize Norton in Engeland, per C130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Na aankomst droeg een ploeg van acht militairen van 42-ste Bataljon Limburgse Jagers de kist aan de familie over. Aan weerszijden van de looproute stond een ere- haag opgesteld. Soldaat eerste klas Timo Smeehuijzen is gecremeerd in Amsterdam. Zijn urn is op donderdag 11 oktober 2007  bijgezet op het Nederlands Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn.

jos-leunissen

Sergeant-Majoor Jos Leunissen – gesneuveld op 18 juni 2007

Op 18 juni 2007 is de 44-jarige sergeant-majoor Jos Leunissen om het leven gekomen bij gevechten rondom Chora. Hij maakte deel uit van de 13-de Infanteriebataljon van de 11-de Luchtmobiele Brigade uit Assen.

Het lichaam van Jos Leunissen is op 21 juni 2007 om 20.00 uur op de vliegbasis Eindhoven geland. De kist van de sergeant-majoor werd uit het vliegtuig gedragen door acht collega’s van 11-de Infanteriebataljon Luchtmobiele Brigade.

Erop lagen zijn baret en een tekening van zijn dochter. De baar passeerde een erehaag van ruim veertig militairen van 13-de Infanteriebataljon luchtmobiel en de Helikopter Instructiegroep van de School Grond Lucht Samenwerking.

Achter de kist droeg een militair op een plateau de medailles van sergeant-majoor Jos Leunissen. De sergeant-majoor Jos Leunissen is gecremeerd in Dieren.

tom-krist

Luitenant l Tom Krist – zwaar gewond en overleden op 12 juli 2007

Eerste luitenant Tom Krist is op 12 juli in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht overleden. Hij raakte dins- dag 10 juli zwaargewond tijdens een zelfmoordaanslag in de Afghaanse plaats Deh Rawod, samen met zeven collega’s. Op vrijdag 20 juli vond de uitvaart plaats van eerste luitenant Tom Krist. In een zaal van het Willem II stadion in Tilburg werd een herden-kingsbijeenkomst gehouden voor familie, vrienden en kennissen en collega’s van Defensie. Luitenant Krist is na afloop van de uitvaartdienst begraven in Berkel-Enschot.

martijn-rosier

Sergeant l Martijn Rosier – gesneuveld op 27 augustus 2007

De 30-jarige sergeant 1 Martijn Rosier van de Koninklijke Landmacht is in de nacht van 27 augustus in Uruzgan bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (Improvised Explosive Device) om het leven gekomen. Hij maakte deel uit van de 111 Pantsergeniecompagnie uit Wezep. Het vliegtuig met aan boord het lichaam van Martijn Rosier is donderdag 30 augustus in de avond uren op de Vliegbasis Leeuwarden geland. De sergeant der eerste klasse kwam op zondag 27 augustus in Afghanistan om bij de inspectie van een bermbom. Acht militairen van de Koninklijke Landmacht droegen de kist met het stoffelijk overschot van de sergeant het vliegtuig uit. Daar wachtte een erehaag van ruim 100 militairen. Sergeant 1 Martijn Rosier is gecremeerd in Leeuwarden.

tim-hoogland

Soldaat l Tim Hoogland – gesneuveld op 20 september 2007

Bij een vuurgevecht in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft de soldaat der eerste klasse Tim Hoog- land uit Vroomshoop donderdag 20 september het leven verloren door een kogel in het hoofd, pas 20 jaar oud. Hij maakte deel uit van de Bravocompagnie van 13-de Infanteriebataljon uit Assen. Tim was een sociale, vrolijke en zorgzame jongen. Het stoffelijk overschot van de gesneuvelde soldaat 1 is op dinsdag 25 september aangekomen in Nederland. Soldaat 1 Tim Hoogland is begraven op de Begraafplaats Dennenhof in Den Ham.

ronald-groen

Korporaal l Ronald Groen – gesneuveld op 3 november 2007

Tijdens de operatie ‘Spin Ghar’ in Afghanistan is de 21 jarige korporaal Ronald Groen gesneuveld. Het gepantserde Fennekverkenningsvoertuig waarin hij zat, reed ongeveer vijf kilometer ten noordwesten van de patrouillebasis Poentjak op een IED, een improvised explosive device. De korporaal is afkomstig van de 43-ste gemechaniseerde brigade, gelegerd op de Johannes Post Kazerne te Havelte en was woonachtig in het Veluwse Epe. Het stoffelijk overschot van korporaal der eerste klasse Ronald Groen is woensdag 7 november om 10.00 uur aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Acht landmachtmilitairen droegen de kist uit een C-130 Hercules, waarna het lichaam werd overgedragen aan de nabestaanden. De kist werd bij aankomst door een erehaag van circa 60 directe collega’s van 43-ste Gemechaniseerde Brigade gedragen. Ook acht uit Afghanistan meegereisde collega’s stonden opgesteld. Korporaal I Ronald Groen is begraven in zijn woonplaats Epe.

aaldert-poortema

Korporaal Aldert Poortema – gesneuveld op 12 januari 2008

Bij een vuurgevecht tussen eenheden van de Task Force Uruzgan en de Opposing Militant Forces zijn twee Ne- derlandse militairen om het leven gekomen door friendly fire. De 22 jarige korporaal Aldert Poortema uit het Friese IJlst; afkomstig van het 44-ste Pantserinfanteriebataljon gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Het lichaam van de in Afghanistan gesneuvelde korporaal Aldert Poortema  is op zaterdag 19 januari om 2.20 uur in Nederland aangekomen in een C130 Hercules transportvliegtuig van de luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden. Na aankomst droegen militairen van de eenheid van Aldert Poortema, van de 44-ste Panserinfanterie bataljon, de kist naar de nabestaanden. Op weg daar naartoe liepen ze door een erehaag van militairen van zijn bataljon. Daarna werden de kist aan de familie overgedragen en hij is begraven op de algemene begraafplaats in zijn woonplaats IJlst.

wesley-schol

Soldaat l Wesley Schol – gesneuveld op 12 januari 2008

Bij een vuurgevecht tussen eenheden van de Task Force Uruzgan en de Opposing Militant Forces zijn twee Nederlandse militairen om het leven gekomen door friendly fire. De 20 jarige soldaat der 1-ste klasse Wesley Schol uit het Drentse Assen;  afkomstig van het 44-ste Pantserinfanteriebataljon gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Het lichaam van de in Afghanistan gesneuvelde  soldaat 1 Wesley Schol is op zaterdag 19 januari om 2.20 uur in Nederland aangekomen in een C130 Hercules transportvliegtuig van de luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden. Na aankomst droegen militairen van de eenheid van Wesley Schol van de 44-ste Panserinfanterie bataljon, de kist naar de nabestaanden. Op weg daar naartoe liepen ze door een erehaag van honderd militairen van zijn bataljon. Daarna werd de kist aan de familie overgedragen en het lichaam vervoerd naar Assen. Soldaat l Wesley Schol op begraafplaats De Boskamp in Assen.

dennis-van-uhm

Luitenant l Dennis van Uhm – gesneuveld op 18 april 2008

Twee militairen omgekomen doordat het voertuig waarin zij zaten op een geïmproviseerd explosief reed. Het gaat om de 23-jarige luitenant I Dennis van Uhm uit Grave. De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilo-  meter ten noordwesten van Kamp Holland. De militairen zijn afkomstig van het 45-ste Pantserinfanterie- bataljon, gelegerd in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo.

Het lichaam van de in Afghanistan gesneuvelde luitenant I Dennis van Uhm is op zondag 20 april om 22.30 aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie is hij overgedragen aan zijn nabestaanden. Ongeveer 180 militairen van de 43-ste gemechaniseerde brigade vormden een erehaag. Onder hen waren zes collega’s van hun peloton uit Uruzgan.

Luitenant I Dennis van Uhm is op vrijdag 25 april gecremeerd in Beuningen en later bijgezet op het Neder- lands Ereveld in Loenen.

mark-schouwink

Soldaat l Mark Schouwink – gesneuveld op 18 april 2008

Twee militairen omgekomen doordat het voertuig waarin zij zaten op een geïmproviseerd explosief reed. Het gaat om de 22-jarige soldaat I Mark Schouwink uit Hengelo. De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilo- meter ten noordwesten van Kamp Holland. De militairen zijn afkomstig van het 45-ste Pantserinfanterieba- taljon, gelegerd in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde luitenant I Dennis van Uhm en soldaat I Mark Schouwink zijn zondag 20 april om 22.30 aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie is hij overgedragen aan hun nabestaanden. Ongeveer 180 militairen van de 43-ste gemechaniseerde brigade vormden een ere-haag. Onder hen waren zes collega’s van hun peloton uit Uruzgan. Soldaat I Mark Schouwink is met beperkte militaire eer gecremeerd in Usselo.

jos-ten=brinke

Soldaat l Jos ten Brinke – gesneuveld op 7 september 2008

De 21-jarige soldaat I Jos ten Brinke uit Rekken is gesneuveld bij een aanslag met een geïmproviseerd explo- sief (IED). De aanslag heeft plaatsgevonden op ongeveer drie kilometer ten noorden van de patrouillebasis Qudus en 19 kilometer vanaf Kamp Holland. Jos ten Brinke maakte deel uit van de 41-ste Pantsergeniebatal- jon uit Oirschot. Het lichaam van de omgekomen soldaat is op dinsdag 9 september aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Zo’n honderd militairen van de dertiende Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot vormen in Eindhoven een erehaag voor de 21-jarige Jos ten Brinke. Onder de militairen zijn zes collega’s van zijn eenheid uit Uruzgan. Zij vlogen samen met de omgekomen soldaat terug naar Nederland. Jos ten Brinke is begraven op het parochiekerkhof in zijn woonplaats Rekken.

mark-weidt

Sergeant Mark Weijdt – gesneuveld op 19 december 2008

De 24-jarige sergeant Mark Weijdt is bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in Uruzgan gesneu- veld. De eenheid waarvan hij deel uitmaakte was samen met het Afghaanse leger betrokken bij een meerdaagse operatie gericht op de noordzijde van de Baluchivallei, waar de Task Force Uruzgan minder frequent aanwezig is. Tijdens het vuurcontact stapte hij vermoedelijk op een geïmproviseerd explosief. Het gebied waar de eenheid opereerde staat bekend om de aanwezigheid van deze zogeheten IED’s. Op maandag 22 december 2008 is het lichaam in Nederland teruggekeerd. De kerkelijke uitvaartplechtigheid  vond plaats in zijn woonplaats Puiflijk en werd hij in Beuningen gecremeerd.

azdin-chadli

Soldaat l Azdin Chadli – gesneuveld op 6 april 2009

De 20-jarige soldaat l Azdin Chadli van de Koninklijke Landmacht is gesneuveld in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij kwam om bij een raketaanval op Kamp Holland. Hij maakte deel uit van 42 Pantserinfanterie- bataljon uit Oirschot. Chadli is tijdens de reis van Afghanistan naar Nederland begeleid door vier collega’s: de compagniessergeant-majoor, de groepscommandant van zijn eigen eenheid, een adjudant die zeer dicht bij de familie staat en een goede vriend.

De kist met het lichaam van de gesneuvelde soldaat l Azdin Chadli is op donderdag 9 april 2009 om circa 18.00 uur aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Azdin Chadli is op zaterdag 11 april begraven in zijn woonplaats Uden.

kevin-van-der-rijdt

Korporaal Kevin van der Rijdt – gesneuveld op 6 september 2009

De 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt is zondag 6 september 2009 gesneuveld in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij kwam om bij een vuurgevecht in de omgeving van Deh Rawod. Hij is afkomstig van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal. Samen met zijn collega’s van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers maakte hij in Afghanistan deel uit van de speciale eenheid Task Force 55. De herdenkingsdienst is gehouden op maandag 14 september in Venray. En is hij gecremeerd in Blerick.

mark-leijsen

Sergeant-Majoor Mark Leijsen – gesneuveld op 7 september 2009

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in de Afghaanse provincie Uruzgan is op maandag 7 september de 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen gesneuveld. Mark Leijssen is afkomstig van 101 Genie- bataljon, gelegerd op de Prinses Margrietkazerne in Wezep. De omgekomen sergeant-majoor Mark Leijsen is op woensdag 9 september geland op vliegbasis Eindhoven. Hij werd op maandag 14 september begraven op het Nederlands Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn.