RTL Boulevard dubbel in de fout

Geert de Jonge | Columnist

Is het Nederlandse koningshuis niet bepaald een ambassadeur van de persvrijheid of wil ze niets te maken hebben met een televisie roddelrubriek als RTL Boulevard van RTL 4. Wat is er gebeurd.

Koning Willem-Alexander heeft de Rijksvoolichtingsdienst de opdracht gegeven om RTL Boulevard volgende maand niet uit te nodigen bij het fotomoment tijdens hun skivakantie in het Oostenrijkse Lech. De rechtbank in Assen weert RTL uit de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold, omdat de omroep de stem van verdachte Josef B. heeft opgenomen tijdens de eerste openbare zitting in de zaak, afgelopen maandag. Er gold een verbod op het opnemen en uitzenden van beeld- en geluidsopnames van de verdachte, omdat de verdachte hiervoor geen toestemming heeft gegeven.

Tijdens een uitzending van de talkshow van Eva Jinek werd toch een geluidsfragment uitgezonden van wat Josef B. in de rechtszaal te zeggen had. Volgens de rechtbank heeft de redactie van Eva Jinek het stemfragment ontvangen van RTL Boulevard, dat verantwoordelijk was voor de opnames in de rechtszaal. De komende drie maanden is RTL ook bij andere zaken in Assen niet welkom, maakt de rechtbank bekend. En dan komt automatisch de vraag naar boven ‘waarom doet RTL Boulevard dit’.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden | ook medewerker aan het programma RTL Boulevard | is daar behoorlijk pissig over. ‘Ik ben er echt flink boos over. Ik heb ook zelf bij Boulevard gezegd: Laten we dit nou maar eens gewoon vertellen tegen de kijkers’. Prinses Amalia voerde in december 2019 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag haar Kerstmusical op. De pers mocht er niet bij zijn, maar wel deelde het theater via Instagram een kiekje van de familie vanuit de zaal. Daar was niet prinses Amalia, maar wel prinses Beatrix op te zien.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het besluit van koning Willem-Alexander om de mensen van RTL Boulevard te weren van het jaarlijkse fotomoment in Lech zeer kwalijk. Dat laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten op NU.nl. RTL Boulevard bracht eind vorig jaar een foto in beeld van de Oranjes die op het openbare Instagram-account van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag stond en daarover is de koning he-le-maal over de zeik.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten trekt de koning zijn Noord-Koreaanse jasje aan en heeft in al zijn kleinzerigheid besloten dat RTL Boulevard niet meer mag komen filmen bij het jaarlijkse fotomoment in Lech. Hij heeft de showrubriek via de Rijksvoorlichtingsdienst een boycot opgelegd. En dat terwijl de Rijksvoorlichtingsdienst valt onder minister-president Mark Rutte, die persvrijheid toch hoog in het vaandel heeft staan, aldus de Nederlandse Vereniging van Journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het ook onbegrijpelijk. ‘Hieruit blijkt weer dat de mediacode van het Koninklijk Huis krom is en in strijd met het beginsel vrije pers’. Dit kan gewoon niet, aldus Thomas Bruning. ‘Onze ergernis is dat toegang tot privé persmomenten wordt gekoppeld aan het in acht nemen van de code. Deze methode past niet bij de publieke verantwoordelijkheid, die het Koninklijk Huis aan de dag hoort te leggen’. Thomas Bruning denkt niet dat deze Noord-Koreaanse houding van de koning en zijn Rijksvoolichtingsdienst zal veranderen. ‘Ik heb niet het idee dat het herhalen van deze boodschap richting de Rijksvoorlichtingsdienst hier veel aan zal veranderen. Maar zeker is dat de koning hiermee een slecht signaal afgeeft over het belang dat hij hecht aan het goed functioneren van de vrije pers’.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten adviseert de Nederlandse media om gezamenlijk de controversiële mediacode van koning Willem-Alexander te boycotten nu hij RTL Boulevard weghoudt van het fotomoment in Lech. Dat heeft algemeen secretaris Thomas Bruning afgelopen vrijdagavond gezegd in RTL Boulevard. De RTL 4-show heeft het echt gehad met de koning en zijn mediacode.

Hebben RTL Boulevard en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een discussiepunt. Neen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten zwijgt over het incident op de rechtbank in Assen over het maken van geluidsopnamen tijdens een zitting dat verboden was. De redactie van RTL Boulevard heeft zich niet aan de spelregels gehouden van de rechtbank in Assen als ook niet van het Koninklijk Huis.

En natuurlijk heeft koning Willem Alexander een publieke functie maar ook hij heeft met zijn vrouw en kinderen recht op een privé leven. En de Kerstmusical van één van zijn dochters is een privé aangelegenheid geweest. en derhalve niet toegankelijk voor de pers. Dat heeft niets te maken met een Noord-Koreanse houding van de koning. De algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Brunig mag natuurlijk zijn mening geven maar de geventileerde mening van hem in deze over de persvrijheid als het gaat om het Nederlands Koninklijk Huis contra RTL Boulevard slaat nergens op. RTL Boulevard houdt zich niet aan de regels en dat weet royaltyverslaggever Marc van der Linden ook wel. Maar ook hij wordt betaald door RTL Boulevard. En wiens brood men eet wiens woord men spreekt. RTL Boulevard wordt geweerd in Lech en in Assen is RTL zelfs de komende drie maanden de toegang ontzegd. Twee terechte beslissingen.

Welkom bij het Holland Magazine