Rintje Ritsma | Schaatslegende uit Lemmer

Rintje Ritsma, geboren op 13 april 1970 in Lemmer. De 1.89 meter lange en circa 94 kg wegende Friese schaatser is ook sportief actief met andere sporten, o.a. autoracen, surfen, tennis en zeilen.

Bij de Olympische Winterspelen van Albertville – 1992 – debuteerde hij en die waren voor hem dan ook redelijk succesvol. Hij startte op 3 afstanden; op de 500 meter eindigde hij op de 27-ste plaats in een tijd van 38.51 seconden. De 1.000 meter legde de 21 jarige jonge Fries af in 1.15.96, hetgeen hem een 12-de plaats opleverde. Op de schaatsmijl, oftewel de 1.500 meter – de favoriete afstand van Ritsma – werd hij in Albertville 4-de in 1.55.70. Twee jaar later in Lillehammer – 1994 – startte de Beer van Lemmer eveneens op 3 afstanden. Op de 1.500 meter werd Rintje tweede in 1.51.99 en derde op de 5.000 meter in 6.43.94. De Olympische 10.000 meter van Lillehammer leverde hem een 7-de plaats op; hij finishte in 14.09.28. In 1998 nam Rintje Ritsma voor de derde keer deel aan een Olympische Winterspelen. In het Japanse Nagano start hij ook weer op drie afstanden: 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter. Op de 1.500 meter werd Ritsma in 1.48.52 3-de . Op de 5.000 meter behaalde hij een 2-de plaats; hij finishte in 6.28.24 en werd hij 3-de op de 10.000 meter in 13.28.19. Er ontbreekt echter een gouden Olympische medaille maar wel 4 wereldtitels, 6 Europese allround titels en 2 nationale titels. De Lemster is één van de meest succesvolle naoorlogse allround schaatsers.

Op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City heeft Rintje Ritsma – zijn 4-de Olympiade – wellicht de laatste gelegenheid om zijn prijzenkast compleet te maken met een gouden medaille op de 1.500 meter; Rintje heeft laten doorschemeren dat hij hooguit nog twee jaar zal doorgaan met schaatsen. Over zijn kansen op de 1.500 meter is men in Lemmer toch enigszins sceptisch….in Lillehammer 1994 ging het mis maar toen had hij nog kansen en nu…….. natuurlijk heeft de Beer van Lemmer in Salt lake City nog kansen; immers de Zweed Gustafson won ook goud op zijn 32-ste en waarom zou Rintje dat ook niet kunnen. Tot nu toe heeft Ritsma het maximale uit zijn carrière gehaald. Keer op keer heeft de Lemster voldaan aan de hoog gespannen verwachtingen en was hij in topvorm op de momenten dat het moest. Rintje had alleen de pech dat hij in 1992 nog te jong was en zowel in 1994 als in 1998 een schaatsers als Johann-Olov Koss en Gianni Romme op zijn weg trof. Eerzucht en een goede gedoseerde, spaarzame omgang met zijn lijf heeft hem dan toch gedreven door de gaan tot Salt Lake City. De druk op Rintje Ritsma om die ene ontbrekende gouden Olympische medaille aan zijn prijzenkast toe te voegen is enorm.

Zijn trainer Geert Kuiper zei destijds hierover: ‘Iedereen zegt: het enige dat hij nog niet heeft is goud. Juist daarom kijken hij en Rintje niet alleen naar de Olympische Winterspelen. Er wordt ook gekeken of Ritsma nog een WK Allround titel kan meepakken, om de druk van dat goud af te halen’. Volgens Geert Kuiper maakt Ritsma niet meer kans op goud door zich daar op te richten. Rintje Ritsma zal zich op de Olympische Winterspelen alleen richten op de schaatsmijl, de 1.500 meter. Geert Kuiper is over de kansen van zijn pupil heel duidelijk en zegt: ‘De kans dat Ritsma daadwerkelijk nog goud in de nadagen van zijn carrière is ‘maar heel klein’ en dat weet Rintje zelf ook wel’. Het is natuurlijk helemaal duidelijk dat het zo zal zijn zoals door zijn trainer is gesteld; immers hij heeft wel eens een afstand op de World Cup of op het WK Afstanden gewonnen maar dat was meer uitzondering dan regel.

Toch denkt Geert Kuiper dat Rintje Ritsma zijn top nog kan bereiken in Salt Lake City; hij stelt hierover: ‘De afgelopen jaren heeft hij er voor gekozen iets minder voor het schaatsen te doen en dit jaar heeft Rintje de teugels weer strakker aangetrokken. Dat merk je niet zozeer in de trainingsarbeid maar in de dingen er omheen. Zo heeft hij het afgelopen zomer het autoracen laten schieten om zich volledig op het schaatsen te richten. Hij heeft zich bewust wat gespaard de afgelopen jaren, de boog kan immers niet altijd gespannen zijn, om in dit Olympisch jaar nog één keer alles uit de kast te halen. Rintje is nu gedrevener dan het afgelopen jaar. Wedstrijden wilde hij altijd winnen maar nu heeft hij ook op de trainingen weer de drive om er wat van te maken’

Zeilen is ook een grote passie van de succesvolle schaatser. Op het ogenblik heeft Rintje opmerkelijk genoeg geen boot. Hij heeft zijn zeiljacht van 8 meter verkocht. ‘Ik zeilde er nog weinig mee omdat ik vanwege de drukte met het schaatsen bijna geen tijd meer had voor zeilen. In Lemmer vroeg men of mosselen aan het kweken was omdat de boot altijd voor de deur lag’, vertelde de blonde Fries. Zeilen zit Rintje in de genen. Het is hem met de paplepel ingegoten en hij zeilt al vanaf zijn 4-de. Zijn opa, Rintje Ritsma Sr, die 104 jaar oud is geworden, verdiende de kost op een skûtsje en hij was als schipper van het Lemster skûtsje kampioen bij de SKS in 1996.

Voor Rintje Ritsma is zeilen ook een goede afleiding om andere dingen even te vergeten: ‘Op het moment wanneer ik zeil denk ik aan niks anders. Zeker wanneer je een sportief schip hebt waarop je heel actief bent en dat je voortdurend moet trimmen. Dezelfde kick krijg ik trouwens ook van surfen’. Hij is schaatser maar ook vooral mens met alle voor- en nadelen. Hij heeft een professionele instelling, zowel in de sport als daarbuiten. Hij was de eerste die het initiatief heeft genomen om een commerciële ploeg te formeren. Rintje Rintje ziet zichzelf dan ook als ondernemer, iemand die een zelfstandig bedrijf bestiert: ‘Schaatsen is tenslotte mijn bron van inkomsten. Ik voel het mijn plicht om me in het belang van de sponsors goed te presenteren’. Dat is nog belangrijker dan presteren. Als mens is Rintje Ritsma een hele aardige vent die trots is dat er Fries bloed door zijn aderen stroomt. Hij heeft veel belangstelling voor anderen, is geïnteresseerd in anderen; ook in vrouwelijk schoon. En dat zijn toch eigenschappen die er mogen zijn.

Mocht het onverhoopt in Salt Lake City niet lukken dan heeft de Lemster nog de mogelijkheid om bij de WK Allround in Heerenveen goud te halen; een 3-de wereldtitel. De echte schaatsfans gunnen hem een gouden Olympische medaille op de 1.500 meter en een 3-de wereldtitel allround. Zover komt het niet maar de Lemster Beer schaatst wel verder; zij het met niet al te veel succes. Op 13 november 2005 is er eindelijk weer sportsucces voor Rintje; hij verbeterd zijn persoonlijk record op de 5.000 meter tijdens een World Cup wedstrijd op de Olympic Oval in het Canadese Calgary. Voorts schuift de Beer van Lemmer aan bij de schaatsachtervolgingsploeg op de Olympische Winterspelen in Torino. Het begeerde goud wordt niet gehaald maar Rintje is in zijn sas met het brons.

Rintje Ritsma is vijfvoudig deelnemer aan de Olympische Winterspelen. Een Friese schaatslegende met als domicilie Lemmer, die op maandag 22 september 2008 officieel zijn schaats carrière heeft beëindigd.

Op 6 mei 2016 is de inmiddels 46-jarige voormalige schaatser voor het eerst vader geworden van een dochter; haar naam Kiki Catherina Christina. Rintje heeft een relatie met Youandi Mazeland.

Welkom bij het Holland Magazine