Patrick Kluivert | Zijn successen & zijn onaangenaamheden

Patrick Kluivert kwam niet alleen in het nieuws door zijn vele doelpunten, maar ook door de vele schandalen waarin hij verwikkeld raakte. Hij werd op 1 juli 1976 geboren in Amsterdam. In zijn jonge jaren besteedde hij al zijn vrije tijd aan straatvoetbal. De talentvolle voetballer doorliep fluitend de jeugdopleiding van Ajax en scoorde in 1994 op 18-jarige leeftijd tijdens zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers tegen Feyenoord. In hetzelfde jaar maakte hij als een van de jongste spelers ooit zijn debuut voor het Nederlands elftal. Op 24 mei 1995 volgde zijn allergrootste succes.  Vlak voor tijd scoorde hij de enige goal tijdens de Champions League-finale tegen AC Milan. In één klap kende de hele wereld de naam Patrick Kluivert. Hij werd uitgeroepen tot ‘Nederlands talent van het jaar’ en ‘Europees voetballer van het jaar onder 21’. Op dat moment leek het geluk en het succes van Patrick Kluivert grenzeloos.

Op 9 september 1995 gaat het echter helemaal fout. Hij raakte betrokken bij een verkeersongeluk waarbij een man om het leven kwam en een vrouw zwaargewond raakte. Hij was in de BMW van een vriend op weg naar een modeshow. Onderzoek wees uit dat hij bijna 90 kilometer per uur reed waar de snelheidslimiet 50 kilometer per uur was. Dit onderzoeksresultaat week af van de verklaring van Patrick Kluivert zelf, die aangaf tussen de 70 en 75 kilometer per uur te hebben gereden. De rechter legde hem een taakstraf van 240 uur op en een rijontzegging van 1,5 jaar.

De negatieve berichtgeving rond hem zou nog erger worden. In 1997 werden hij en drie van zijn vrienden beschuldigd van verkrachting van een vrouw. Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie hen niet te vervolgen. Zijn imago leed echter enorm onder beide zaken en Patrick Kluivert werd steeds vaker geconfronteerd met fluitconcerten en kwetsende spreekkoren in de stadions.

Patrick Kluivert wilde niet meer in Nederland spelen en in 1997 maakte hij de overstap naar AC Milan.Hij kon zijn status als toptalent echter niet waarmaken in Milaan en moest al snel op de bank plaatsnemen. Opnieuw kreeg Patrick Kluivert met veel kritiek te maken. De trainer en het publiek hadden weinig vertrouwen in hem en hij kreeg de bijnaam ‘De zwarte Bergkamp’, een verwijzing naar de moeizame periode van Denis Bergkamp bij stadsgenoot en aartsrivaal Internazionale Milan.

Hij speelde in 1998 echter een uitstekend WK en verloor met Nederland pas na strafschoppen in de halve finale van Brazilië. Patrick Kluivert scoorde in deze wedstrijd nog wel vlak voor het eindsignaal met een snoeiharde kopgoal de schitterende gelijkmaker. Door zijn sterke optreden op het WK had Patrick Kluivert de clubs weer voor het uitkiezen. Hij was weer een wereldster. Veel topclubs boden hem een contract aan, maar hij koos voor FC Barcelona. Dit had grotendeels te maken met Louis van Gaal, die op dat moment trainer was van FC Barcelona. De trainer reisde persoonlijk af naar Milaan om hem over te halen om voor zijn club te kiezen. In Barcelona groeide hij uit tot een van de beste spitsen ter wereld en vormde samen met de Braziliaan Rivaldo | officiële naam Vítor Borba Ferreira | een dodelijk aanvalsduo.

In 2000 trouwde hij met Angela van Hulten. Hij heeft samen met de blonde Angela drie kinderen gekregen, Quincy in 1997 en Justin in 1999. In 2001 wordt hun derde zoon Ruben geboren. In 2004 liep het huwelijk echter spaak. Patrick Kluivert | die in gemeenschap van goederen was getrouwd | raakte als gevolg van de scheiding een groot deel van zijn enorme kapitaal kwijt.

Inmiddels ging het, mede door een zware blessure, sportief ook bergafwaarts bij Barcelona. Hij besloot in 2004 te verkassen naar het Engelse Newcastle United. In Engeland kreeg Patrick Kluivert opnieuw te maken met veel blessures en kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Hij leek zich in Newcastle te veel bezig te houden met randzaken en krijgt er de bijnaam ‘Nightclub Patrick’. Desondanks kon hij weer aan de slag in Spanje, bij Valencia dit keer. Ook hier komt hij weer niet uit de verf en na een seizoen vertrok hij al weer.

In 2006 keerde hij bij PSV terug op de Nederlandse velden. Thuis verloren de Eindhovenaren dat seizoen met 1-5 van Ajax. Patrick Kluivert scoorde in deze wedstrijd de enige treffer van PSV en uiteindelijk werden de Eindhovenaren landskampioen. Eveneens in 2006 kwam het nieuws naar buiten dat Kluivert een relatie had met de styliste Rosanna Lima. In 2007 werd hun zoon Shane geboren en in 2008 stapten de twee in het huwelijksbootje.

In 2008 kwam het tot een ordinaire vechtpartij tussen Rosanna Lima en zijn ex Angela van Hulten, die het blijkbaar niet goed kon verteren dat hij een nieuwe vrouw had gevonden. Later werd Angela van Hulten nog gearresteerd in verband met een onderzoek naar georganiseerde misdaad. In deze zaak is de ex-echtgenote van Patrick Kluivert veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ze is schuldig bevonden aan witwassen van crimineel geld in de Andes-zaak. Omdat zijn contract bij PSV niet werd verlengd maakte Patrick Kluivert in 2007 nog een laatste transfer als speler. Ook bij Lille OSC kon hij niet meer imponeren en zijn dienstverband bleef beperkt tot een jaar.

Terwijl hij op zoek was naar een club schreef hij zich in voor een trainerscursus bij de KNVB. Wat echter niemand wist, was dat Patrick Kluivert in de greep van een goksyndicaat was beland. Tussen 2011 en 2012 bouwde hij een gokschuld op van meer dan een miljoen euro, volgens De Volkskrant. Ondanks de miljoenen die hij tijdens zijn voetbalcarrière verdiende, kon hij zijn gokschulden niet betalen. De criminelen van het goksyndicaat begonnen hem vervolgens steeds agressiever te bejegenen. Tot overmaat van ramp werd er in 2013 bij zijn vrouw Rosanna Lima lymfeklierkanker vastgesteld. Na een zware chemotherapie genas ze, maar onlangs werd bekend via RTL-Nieuws dat ze opnieuw getroffen is door kanker. Na als trainer bij een aantal clubs te hebben gewerkt werd Patrick Kluivert in 2012 assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Bij Oranje werd hij herenigd met Louis van Gaal en het succes is bekend tijdens het WK 2014 in Brazilië. Na het tijdperk Oranje werd Patrick Kluivert hoofdbondscoach van het nationale team van Curaçao. Helaas wist hij zich met het geboorteland van zijn moeder niet te kwalificeren voor het WK 2018. Hij stapte op en hoopte op een topclub.

Die topclub kwam in de vorm van Paris Saint-Germain, het speeltje van de rijke emir van Qatar, Tamim Bin Hamad Al-Thani. Patrick Kluivert werd aangesteld als directeur voetbalzaken en was als zodanig verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van de club. Na een jaar vertrok hij echter alweer. Zijn aankopen bleken niet al te succesvol. In de tussentijd voerden zijn schuldeiser van het goksyndicaat de druk op. Ze wilden geld zien. Ze dreigden de media in te lichten over zijn gokverslaving als hij niet snel zou betalen. Begin 2015 vernam Patrick Kluivert echter via de media dat zijn criminele schuldeisers waren opgepakt. Er werden in de huizen van de criminelen echter wel brieven gevonden met zijn naam erop. Hij moest vervolgens een getuigenverklaring afleggen bij de FIOD, maar werd zelf uiteindelijk niet vervolgd omdat er geen aanwijzingen waren dat hij aan matchfixing deed. Begin 2017 kwam Patrick Kluivert opnieuw negatief in het nieuws. Octave Durham, een jeugdvriend van hem, beweerde dat hij in 2002 bij hem ondergedoken zat in Barcelona toen de politie hem zocht voor de roof van twee schilderijen van Vincent van Gogh. Patrick Kluivert ontkent iedere betrokkenheid, volgens Het Parool. Voorlopig werkt hij als voetbalanalist voor een Spaanse tv-zender. Hij heeft in ieder geval ervaring genoeg om zijn zonen | Quincy, Justin, Ruben en Shane | van advies te voorzien tijdens hun voetbalcarrières en wat te laten.

Welkom bij het Holland Magazine