Nieuws van dinsdag 14 januari 2020

Talpa | SBS 6 | Hart van Oranje | 21.30 uur |

Royaltywatcher Sandra Schuurhof volgt al geruime tijd binnen- en buitenlandse vorsten op de voet voor SBS 6, onder meer in Shownieuws en Hart van Nederland.

Met Hart van Oranje heeft ze haar eigen programma op de zender gekregen. Hierin doet ze verslag van belevenissen uit het dagelijkse leven van de Oranjes en van bezoeken in binnen-en buitenland. Schuurhof neemt de kijker mee achter de voor het publiek gesloten paleisdeuren, laat zien waar koningin Máxima winkelt en koffiedrinkt in Den Haag en belicht hoe je je hoort te gedragen in koninklijke kringen. Wat trek je bijvoorbeeld aan als je op het paleis wordt uitgenodigd? Ook de Britse royals blijven niet onbesproken. Waar verblijven prins Harry, Meghan en Archie in Nederland tijdens hun bezoek in mei?

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Opgelicht | 21.30 uur |

Programma over oplichtingspraktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters.

Met in elke uitzending onthullende reportages en actuele nieuwtjes. Maar ook met reconstructies van opmerkelijke oplichtingstrucs en aandacht voor meesteroplichters.

Oplichters en fraudeurs worden door Opgelicht?! actief gezocht en geconfronteerd met hun daden en hun slachtoffers. Ook waarschuwt Opgelicht?! voor actuele trucs van fraude en bedrog.

Presentatie: Jaap Jongbloed

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Five days inside | 21.30 uur |

Caroline Tensen gaat voor Five days inside naar Het Passion, een christelijke organisatie die dak- en thuislozen even uit hun omgeving wil halen zodat ze tot rust kunnen komen.

De mensen achter Het Passion hopen dat hun gasten zich zo weer volwaardig mens kunnen voelen en daardoor een uitweg uit hun problemen weten te vinden. In een rustieke boerderij in de Achterhoek proberen vrijwilligers hun vaak aan drugs of alcohol verslaafde gasten te helpen stabiliteit in het leven te vinden. Maar hoe hard de vrijwilligers ook hun best doen, de verleiding van de verdovende middelen ligt altijd op de loer. Caroline logeert vijf dagen in de boerderij en ziet met eigen ogen hoe haar medebewoners opknappen, maar maakt ook mee dat de drugs het soms winnen.

Amsterdam | Verbouwing Nationaal Holocaust Museum kan van start na Duitse schenking van 4 miljoen euro – Het museum opent in 2022

De Duitse regering schenkt 4 miljoen euro aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Met die donatie kan het museum, dat nu alleen nog bestaat uit een provisorische expositieruimte, beginnen met de verbouwing tot volwaardig museum. Het museum komt in het gebouw van de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam. In een crèche naast de kweekschool werden in de oorlog jonge kinderen van opgepakte Joden ondergebracht. Hun ouders waren in afwachting van deportatie opgesloten in de Hollandsche Schouwburg, die ertegenover lag. Medewerkers van de kweekschool wisten ruim 600 kinderen uit deze crèche te smokkelen en via de kweekschool in veiligheid te brengen. Doel van het Nationaal Holocaust Museum is om de volledige geschiedenis van de Jodenvervolging te vertellen. ‘Duitsland neemt met deze schenking zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dat gedeelte van onze gezamenlijke geschiedenis, die zeker vanaf de Duitse kant een hele donkere geschiedenis is, wordt geborgd in de hedendaagse samenleving’, zegt Emile Schrijver .

In totaal is er 27 miljoen euro nodig voor het verbouwen en ontwikkelen van het museum. Met de schenking van Duitsland komt de teller op 21 miljoen euro te staan. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat we de financiering halverwege dit jaar helemaal rond zullen hebben’, zegt museumdirecteur Emile Schrijver. De basis van het museum is de Polakcollectie: 3000 documenten die vlak na de oorlog zijn verzameld over de Holocaust en die tot nu toe bij het Joods Historisch Museum waren ondergebracht. Ook kunstvoorwerpen en persoonlijke objecten zullen worden geëxposeerd. ‘We proberen met kleine objecten de menselijke dimensie terug te brengen’, legt de museumdirecteur uit. ‘Het gaat niet over statistieken. Het gaat over iets dat mensen is overkomen, is aangedaan door andere mensen’. Topstuk van de collectie is de ring die de Joodse Siem Vos in Auschwitz maakte voor zijn vrouw Rosa, ter gelegenheid van hun huwelijksdag in augustus 1944. Het stel was voor de oorlog getrouwd. Toen ze ondergedoken waren, zijn ze verraden en naar Auschwitz gedeporteerd. Rosa kwam terecht in de vrouwenbarak en Siem werd een paar barakken verderop tewerkgesteld. Van een stukje oud metaal dat hij vond, maakte hij een ring, die hij via derden naar zijn vrouw liet smokkelen. Bij de ring zat een briefje met een liefdesgedicht. Hij schreef daarin dat hij hoopte op betere tijden. Siem Vos kwam aan het einde van de oorlog om het leven. Rosa’s kinderen hebben de ring later aan het Holocaustmuseum geschonken.

Den Haag | Boerenactiegroep Agractie kondigt nieuwe acties aan

Boerenactieclub Agractie heeft vanavond laten weten dat boeren dit jaar opnieuw door het land zullen gaan om hun onvrede te uiten over de prijzen die ze voor hun producten krijgen. Agractie zegt in een geschreven verklaring op ‘veertig opvallende locaties’ door het land agrarische producten te gaan ‘aanbieden’. Wat Agractie daar precies mee bedoelt is nog niet duidelijk. Het gaat onder andere om supermarkten en winkelcentra. Die zullen worden ‘aangekleed met tractoren en spandoeken’. Wanneer dat gebeurt, laat een woordvoerder van Agractie vooralsnog in het midden. In de verklaring wordt gerept over ‘een datum in het eerste kwartaal van 2020’. Agractie vindt dat veel Nederlandse producten in supermarkten verkocht worden tegen een prijs die niet in verhouding staat tot wat boeren ervoor krijgen. Naast de onvrede over de prijzen die boeren voor hun producten krijgen, protesteerden ze eerder ook actie tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. Boeren worden daardoor hard getroffen, stellen ze.

Groningen | Medewerkers Rijksuniversiteit Groningen sluisden 1,2 miljoen euro weg naar een eigen stichting

Drie medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben naar schatting 1,2 miljoen euro aan publiek geld weggesluisd van de universiteit naar een eigen stichting. Dat heeft het bestuur van de Faculteit der Letteren bekendgemaakt in een brief. Tegen de drie | die allemaal verbonden waren aan de letterenfaculteit | zijn volgens het bestuur ‘arbeidsrechtelijke maatregelen’ genomen. Een van hen is ontslagen. Ook is aangifte gedaan van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Vorig jaar maart schorste de universiteit het drietal al, nadat er grote twijfels waren gerezen rond de financiering van de stichting Network on Humanitarian Action, die geen banden heeft met de Rijksuniversiteit Groningen maar wel stond ingeschreven op het adres van de letterenfaculteit. De stichting was, buiten medeweten van de universiteit, opgericht om wetenschappelijke activiteiten te ontwikkelen voor een Europees universitair programma voor studenten die hulp willen bieden in crisisgebieden.

Na een tip van een Europese partner over financiële onduidelijkheden zette de Rijksuniversiteit Groningen de drie op non-actief en werd een bureau ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Hieruit is gebleken dat 1,2 miljoen euro aan subsidiegeld en collegegeld nooit is terechtgekomen bij de Rijksuniversiteit Groningen, maar in de stichting verdween. Het faculteitsbestuur zegt dat de drie het vertrouwen in de universiteit op het spel hebben gezet en benadrukt ‘alles in het werk te zullen stellen’ om dat vertrouwen terug te winnen. Daarbij wordt ook gerefereerd aan andere ‘incidenten’ waarbij de Rijksuniversiteit Groningen onlangs betrokken was. Zo blies de universiteit bijna twee jaar geleden een omstreden en kostbaar project af om een zusterfiliaal in de Chinese stad Yantai te openen. De 1 miljoen euro aan belastinggeld die al in het project waren gestoken, heeft de Rijksuniversiteit Groningen teruggestort. Vandaag zijn er bijeenkomsten op de universiteit georganiseerd om medewerkers en studenten nader te informeren.

Eindhoven | Voormalige bemiddelaarster voor het aanvragen van persoonsgebonden budgetten moet 2,1 miljoen euro terugbetalen vanwege zorgfraude

Een vrouw uit Eindhoven moet van de rechter ruim 2 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat bedrag heeft ze verduisterd toen ze zich tussen 2007 en 2013 voordeed als bemiddelaar voor mensen met een persoonsgebonden budget, aldus de rechtbank. De Eindhovense werd ruim twee jaar geleden al voor deze zorgfraude veroordeeld tot 28 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De 59-jarige vrouw bood zich aan als bemiddelaar voor het aanvragen van persoonsgebonden budgetten. Ook deed ze de administratie van de budgethouders en had ze toegang tot hun bankrekeningen. Buiten hun medeweten vervalste ze formulieren en diende ze declaraties in bij zorgverzekeraars voor nooit verstrekte zorg. De uitgekeerde bedragen sluisde ze naar haar eigen bankrekening. De officier van justitie berekende dat ze in totaal 1,9 miljoen euro in eigen zak had gestopt. De rechtbank kwam op basis van bewijzen uit het strafdossier tot een iets hoger bedrag: 2,1 miljoen.

Den Haag | Minister Wopke Hoekstra: ‘Nader onderzoek naar strafbare feiten toeslagenaffaire bij de Belastingdienst’

Minister Wopke Hoekstra wil een onafhankelijke derde inschakelen om uit te zoeken of ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire strafbare feiten hebben gepleegd. Hij antwoordde dat in de Tweede Kamer op vragen over zijn uitspraken van afgelopen zondag. De minister zei toen in het tv-programma Buitenhof dat hij geen aanwijzingen heeft dat in de toeslagenaffaire ambtenaren ook in strafrechtelijke zin fouten hebben gemaakt. Die uitspraak leidde tot verbazing bij onder meer SP en DENK. Sommige advocaten zeggen dat er wel degelijk strafbare feiten zijn gepleegd en ook volgens SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten zijn er aanwijzingen voor machtsmisbruik, ambtsmisdrijven en plichtsverzuim door ambtenaren.

Wopke Hoekstra herhaalde vandaag dat hij die aanwijzingen niet heeft. Maar hij voegde eraan toe dat hij geen enkele reden heeft ‘om te zuinigjes te zijn om dit te willen uitzoeken’, omdat het gaat om herstel van vertrouwen. De minister wil een second opinion vragen aan een ‘buitenstaander van groot kaliber’. Ook doet hij een oproep aan mensen die denken dat er strafbare feiten zijn gepleegd, om zich te melden bij het Openbaar Ministerie en bij Financiën. Verder ligt hier volgens Wopke Hoekstra ook een taak voor de ‘personeelsvertrouwenspersonen’ die hij wil benoemen. De minister maakte dit weekeinde bekend dat hij de Belastingdienst ingrijpend wil reorganiseren. Gisteren werd duidelijk dat de kort voor Kerstmis afgetreden D66-staatssecretaris Menno Snel zal worden vervangen door twee bewindslieden. Door de toeslagenaffaire is bij mogelijk duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag ingetrokken.

Commentaar: Wat is er toch mis met het beoordelen van feiten in de kabinetten van Mark Rutte. Sinds 2010 is hij minister-president en zowel in zijn kabinet I, als in kabinet II en ook in kabinet III is er gedoe om de waarheid. Wat is dat toch met de politici in zijn kabinetten. De problemen met de toeslagaffaire betreft duizenden gezinnen. En dan zegt een minister als Wopke Hoekstra dat hij geen aanwijzingen heeft dat er strafbare feiten zijn begaan door medewerkers van de Belastingdienst zonder enig onderzoek. Het is meer dan aannemlijk dat er wel strafbare feiten zijn gepleegd anders was de hele kwestie niet zo ontploft als nu het geval is.

Schiedam | Gemeente gunt bij nader inzien familie toch afscheid van overleden dakloze na Twitterrel

De gemeente Schiedam geeft de familie van een overleden dakloze toch de kans om afscheid van hem te nemen. Dat heeft de gemeente gistermiddag in een reactie laten weten. Zijn broer zegt dat hij in eerste instantie geen afscheid mocht nemen, omdat de man schulden had en de familie deze niet wilde overnemen. Op social media was maandagochtend ophef ontstaan nadat de broer van de overleden man een bericht op Twitter plaatste. Daarin schreef Han de Jonge dat zijn dakloze broer vorige week donderdag dood was gevonden. Han de Jonge spreekt van ‘de walgelijke manier’ waarop de gemeente Schiedam zich vervolgens opstelde. De tweet werd honderden keren geliket en geretweet. Volgens de gemeente Schiedam zit de vork anders in de steel. ‘Wij betreuren het dat de familie op deze wijze via social media reageert.

De gemeente zoekt altijd eerst contact met de familie. De familie gaf aan de kosten voor de crematie niet op zich te nemen’, laat zij in een reactie weten. ‘Daarom zal de gemeente hierin voorzien. Bij wijze van coulance kunnen de naaste familieleden voorafgaand aan de crematie afscheid nemen van de overledene. Wij hebben hierover contact met de familie’. Juridische feiten van het erfrecht: Daarin wordt bepaald wat er met de bezittingen, vermogen en eventuele schulden van de overledene gebeurt. De kosten van de uitvaart moeten betaald worden door degene die de uitvaartondernemer de opdracht daarvoor geeft, zegt Aniel Autar van notariskantoor Kooijman Autar. Als niemand de opdracht wil geven, is de gemeente verantwoordelijk voor begrafenis of crematie en de betaling daarvan, zo staat in de Wet van de lijkbezorging. Een gemeentelijke uitvaart is meestal laag in de kosten, zonder ceremoniële bijkomstigheden. Dat is volgens de gemeente Schiedam de reden dat er in eerste instantie geen afscheid geregeld was voor de overleden broer.

Arnhem/Den Haag | Politie en Openbaar Ministerie verzwegen belangrijke bron in zaak Arnhemse villamoord blijkt uit KRO-NCRV-documentaires

Het team dat eind jaren 90 van de vorige eeuw onderzoek deed naar de ‘Arnhemse villamoord’ heeft essentiële informatie verzwegen voor de rechter. Dat blijkt uit een documentaireserie over de zaak die de KRO-NCRV uitzendt op woensdag 15 januari, donderdag 16 januari en vrijdag 17 januari 2020 om 22.20 uur op NPO TV 2.

Het onderzoeksteam maakte gebruik van een informant in het criminele circuit, die twee mannen aanwees die bij de moord betrokken zouden zijn geweest. Toch hielden de officier van justitie en de recherche het bestaan van deze bron geheim voor de rechter-commissaris. Die toetst of de opsporing volgens de regels verloopt.

‘De informatie was niet zonder risico als het tijdens de zitting bekend zou raken’, staat in een rapport uit 1999 dat de documentairemakers boven water hebben gekregen. ‘Juridisch kleven er ook haken en ogen aan’. In het rapport wordt de werkwijze van de Arnhemse recherche beschreven, onder meer ten tijde van de villamoord. Er staat in dat de informant bepalend is geweest voor het onderzoek. Daardoor bleven rechercheurs geloven dat ze in de goede richting zaten, ook al was er verder weinig bewijs. Tot nu toe is altijd onduidelijk gebleven hoe de politie precies bij de groep verdachten is uitgekomen. ‘Het is een doodzonde om die informatie bewust weg te houden bij de rechter en de verdediging’, reageert Paul Acda, advocaat van enkele veroordeelden die strijden voor heropening van de zaak. Uit het rapport blijkt ook dat er onjuistheden zaten in het verhaal van de informant. Zo tipte hij waar het moordwapen lag en zei hij wie de man op een compositietekening was. Beide beweringen bleken niet te kloppen. ‘Toch werd niet getwijfeld aan zijn betrouwbaarheid’, zegt Paul Acda. ‘De politie was niet bezig met waarheidsvinding, maar met het zoeken naar bevestiging van zijn verhaal’.

In de documentaire komt ook een veroordeelde aan het woord, die nu toegeeft dat hij na de moord een valse bekentenis heeft gedaan. Het was vooral op basis van deze bekentenis dat ook de andere verdachten werden veroordeeld. Op beelden van de verhoren is te zien dat de man door de politie zwaar onder druk werd gezet. Een onafhankelijke commissie die de zaak onderzocht, concludeerde in 2018 dat er mogelijk sprake is van een onterechte veroordeling. Advocaat Paul Acda vraagt binnenkort herziening van de zaak aan. De Hoge Raad moet dan bepalen of er genoeg nieuwe informatie is om de zaak over te doen. Het Openbaar Ministerie en de toenmalig teamleider bij de Arnhemse recherche wilden in de documentaire niet reageren.

Feiten: De ‘Arnhemse villamoord’ vond plaats in 1998. Bij de overval werd een vrouw doodgeschoten, een ander overleefde het ternauwernood. De daders maakten alleen wat kleingeld en bankpasjes buit. Negen mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de vijf en twaalf jaar. Een van hen pleegde zelfmoord in de cel. Verschillende deskundigen vermoeden een gerechtelijke dwaling. Onder druk van de politie zouden valse bekentenissen zijn afgelegd.

Gorinchem/Hamburg | Scheepsbouwer Damen Shipyards krijgt miljardenorder van Duitse marine

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards heeft een miljardencontract van de Duitse marine in de wacht gesleept voor de bouw van vier fregatten. Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het gaat om de grootste Duitse marineorder ooit. Het bedrijf uit Gorinchem gaat vier fregatten bouwen van het type MKS 180, met een optie op de bouw van nog twee fregatten. Daarbij is een bedrag van 5,27 miljard euro gemoeid. De schepen worden gebouwd op de scheepswerf van Blohm + Voss in Hamburg; de Duitse partner van Damen Shipyards. De fregatten worden ongeveer 155 meter lang en zijn inzetbaar bij bijvoorbeeld crisissituaties, anti-piraterijmissies en de opsporing van onderzeeboten. Er kunnen zo’n 110 mensen aan boord verblijven en de schepen moeten twee jaar in een gebied op missie kunnen. Damen Shipyards kreeg de voorkeur boven German Naval Yards, dat optrok met het Duitse bedrijf ThyssenKrupp.

Leeuwarden | Automobiliste niet schuldig aan aanrijding met Aart Staartjes

De automobiliste die bij het ongeluk van Aart Staartjes betrokken was, heeft geen schuld aan de aanrijding. Staartjes heeft de auto van de vrouw waarschijnlijk over het hoofd gezien, zegt politiewoordvoerder Nathalie Schubart.

Het onderzoek naar het ongeluk waardoor Staartjes is overleden, is afgerond. Daaruit is gebleken dat hij vrijdag de Harlingerstraatweg in Leeuwarden op wilde rijden met zijn brommobiel, toen de automobiliste eraan kwam. Nathalie Schubart: ‘De vrouw heeft geprobeerd te remmen, maar een aanrijding was niet meer te voorkomen’. Volgens de politiewoordvoerder reed de vrouw ook niet te hard. ‘Uit sporenonderzoek is gebleken dat zij de normale snelheid heeft gereden’. Bij de aanrijding werd de 81-jarige Staartjes uit zijn brommobiel geslingerd en raakte hij zwaargewond. Hij overleed afgelopen zondag in het ziekenhuis in Groningen aan zijn verwondingen.

Biddinghuizen [gemeente Dronten] | Wethouder Roelof Siepel legt verantwoording af over windmolens – Gemeente handhaaft Windplan Groen

Zo’n vijftig inwoners van Biddinghuizen zijn maandag afgekomen op een inloopavond van de gemeente over Windplan Groen. Wethouder Roelof Siepel legde in het Koetshuis uit waarom er niets kan worden veranderd aan de plannen om grote windmolens vlakbij het dorp te bouwen. Vorige week werd bekend dat de gemeente Dronten geen mogelijkheden ziet om de nieuwe windmolens bij Biddinghuizen en Ketelhaven verder van de woonkernen te plaatsen. Het gaat om turbines met een hoogte van 250 meter. Bewoners zijn bang voor geluidsoverlast, slagschaduw van de wieken en waardevermindering van hun huizen. Wethouder Roelof Siepel wilde tijdens de inloopavond verantwoording afleggen van de pogingen die zijn gedaan om de windmolens op een andere plek te krijgen, of er minder te laten plaatsen. De aanwezigen hebben zich laten overtuigen dat de gemeente daar inderdaad haar uiterste best voor heeft gedaan. Toch overheerste wel een groot gevoel van teleurstelling, want ondanks alle protesten en het aandragen van alternatieven, gaan de initiatiefnemers door met het plan.

Welkom bij het Holland Magazine