Nederlandse radio & televisie | Politiek links/rechts

Geert de Jonge | Columnist

Nederland heeft een breed scale aan mogelijkheden om televisie te kijken en radio te beluisteren. Naast de drie nationale tv-zenders van de Nederlandse Publieke Omroep, zijn er de vier zenders van Radio Télé Luxembourg Nederland en Talpa van John de Mol. Daarnaast heel veel radio zenders van nationaal, provinciaal tot lokaal. Met name de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders en Forum van Democratie van Thierry Baudet vinden met name dat de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep te links zijn. Geert Wilders wordt veelvuldig uitgenodigd voor televisie uitzendingen maar neemt vrijwel nooit een uitnodiging aan behalve als hij wordt uitgenodigd door WNL. Thierry Baudet verschijnt op uitnodiging wel. En als hij de kans krijgt om te klagen over zijn linkse Nederlandse Publieke Omroep dan doet hij dat.

Wat kan nu de reden zijn dat deze twee ultra rechtse partijen zo klagen over de door hen toegemeten politieke linkse kleur van de Nederlandse Publieke Omroep en nooit over de politieke kleur van Radio Télé Luxembourg Nederland en Talpa van John de Mol. De twee vinden vooral dat de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep worden betaald van belastinggeld, dat wordt opgebracht door alle Nederlanders die belasting betalen. Ook hun kiezers dus. En daar hebben ze gelijk aan. Maar alle Nederlanders betalen ook mee aan de zenders van Radio Télé Luxembourg Nederland en Talpa van John de Mol. Namelijk deze twee bestaan door de opbrengst van reclamegelden die worden uitgezonden in hun programma’s. En dat alles wordt opgebracht door iedereen in Nederland die deze produkten kopen. Immers de reclame kosten van produkten wordt doorberekend voor de consument in de verkoopprijs. Het leven hangt aan elkaar vast.

Sterker nog; de zenders van Radio Télé Luxembourg Nederland en Talpa van John de Mol hebben in hun programma’s zelfs reclame ingebouwd, de zogenaamde produktinformatie, naast de reclameblokken. Zo onschuldig is dat allemaal dus niet en deze produktieinformatie komt niet voor in de programma’s van de Nederlandse Pubieke Omroep. Dat de commerciële zenders dat wel doen is ook wel begrijpelijk want ze moeten geld verdienen om te kunnen blijven bestaan. Overigens verdient Talpa van John de Mol naast de reclame inkomsten ook nog eens aan de vele televisie formats die hij heeft ontwikkeld en deze rechten voor een bepaalde tijd verkoopt aan televisie zenders.

En dat mag volgens de Wet allemaal. En dat is ook terecht. De Nederlandse Publieke Omroep bestaat uit verschillende zendgemachtigden zoals AVROTROS, EO, BNNVARA en KRONCRV. En de journalisten die werken bij de Nederlandse Publieke Omroep, Radio Télé Luxembourg Nederland en/of Talpa van John de Mol hebben net als veel Nederlanders een voorkeur voor een politieke partij. En dat dragen ze mee in hun werk. De één is links georiënteerd en de andere rechts of meer naar het midden.

Bij de zenders van Radio Télé Luxembourg Nederland en/of Talpa van John de Mol bepaalt de directie de te varen koers en bij de Nederlandse Publieke Omroep zijn dat besturen die leden van de omroepverenigingen vertegenwoordigen. Zowel Geert Wilders als Thierry Baudet vinden de Nederlandse Publieke Omroep verschrikkelijk en willen het saneren. Dat betoogde de man van Forum van Democratie laatst nog in een televisie uitzending van het AVROTROS-progrmma EénVandaag. Mijn inziens is de Nederlandse Publieke Omroep zowel links als rechts.

En Thierry Baudet staat er om bekend dat hij meer dan trots is op zijn academisch niveau en dure woorden gebruikt om een standpunt duidelijk te maken maar ook is bekend dat hij het niet zo nauw neemt met de politieke waarheid zoals over het klimaat en de stikstofcrisis.

Over de linkse Nederlandse Publieke Omroep heeft hij nog nooit daadwerkelijk bewijs geleverd, gelijk hij dat niet heeft gedaan in de Tweede Kamer over tal van politieke onderwerpen. Hij brult als een leeuw, gebruikt tructjes op de manier zoals de Amerikaanse president Donald Trump dat doet maar uiteindelijk strijkt hij ruim 120 duizend euro per jaar op, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering voor zijn politieke werk vol met onwaarheden en ligt uit te rusten op zijn piano. Hij schijnt naast het schrijven van boeken ook behoorlijk muzikaal te zijn. Toch fijn dat hij nog ergens goed in is, al denkt Thierry Baudet dat hij over niet al te lange tijd minister-president zal worden van Nederland. Ik ben wel benieuwd welke partijen met hem een regering willen vormen in het huidge politike klimaat.

Zowel Geert Wilders en Thierry Baudet vertegenwoordigen sinds 21 maart 2017 1.542.332 van de 10.516.041 kiezers; hetgeen gelijk staat aan 15% van het totaal aantal kiezers. Hun ultra rechtse partijen | Partij voor de Vrijheid en Forum van Democratie | die de Nederlandse Publieke Omroep willen saneren geven wel politieke steun aan de nieuwe ultra rechtse omroep Ongehoord Nederland. En daarmee wordt ook duidelijk waarom de twee de Nederlandse Publieke Omroep links vinden. Het ultra rechts geluid van hun minderheid wordt te weinig positief in woord en beeld gebracht. Geert Wilders en Thierry Baudet hebben niets met kritiek en dat is een ongezonde politieke keuze.

Welkom bij het Holland Magazine