Mies Bouwman | * 31 december 1929 – † 26 februari 2018

Mies Bouwman | de koningin van de Nederlandse televisie | is op 88-jarige leeftijd in haar woonplaats Elst | provincie Utrecht | op 26 februari 2018 overleden. Ze werd op 31 december 1929 in Amsterdam geboren. Na de basisschool | de vroegere lagere school | verliet ze als 18-jarige de middelbare school. Mies Bouwman had diverse baantjes. Ze was ze onder meer stewardess op de Europabus en kantoor- juffrouw. Ze werd de omroepster van de allereerste televisieavond van de KRO op 16 oktober 1951. De geboren Amsterdamse Mies Bouwman was uitgekozen na een presentatietest voor de camera, waar- voor ze niet lukraak gevraagd was. Ze was de dochter van de secretaris van de KRO. Van haar vader zei ze dat hij een stille, harde werker was, die katholiek was, maar niet rooms.

De spreekvaardigheid erfde ze van haar moeder. Altijd opgewekt en ongedwongen was ze op het scherm en ze opende vaak een programma door de kijkers aan te spreken met ‘Dag lieve mensen’. Dit allereerste programma bestond uit een demonstratie pottenbakken en een dansje van doofstommen.

Mies Bouwman presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Maar echt beroemd werd ze op 26/27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie Open Het Dorp bij Arnhem. Het doel was geld in te zamelen voor de bouw van een gehandicapten wijk. Gedurende een 23 uur durende radio- en televisie-uitzending werd 16,4 miljoen gulden ingezameld, een bedrag dat later opliep tot ruim 50 miljoen gulden. Dit waren voor die reclameloze tijd spectaculair hoge bedragen. In 1993 werd zij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mies Bouwman heeft gewerkt voor KRO, AVRO en de VARA. Bekende programma’s van haar zijn: In de hoofdrol; Kom er maar eens achter; Zo is het toevallig ook nog eens een keer; Mies en Scène; Eén van de acht; Een mens wil op de vrijdagavond weleens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld; Netwerk; Noord-Zuid | voor de toenmalige BRT, nu VRT in België |; Telebingo en haar talkshow Mies.

In 1993 stopte Mies Bouwman definitief met haar televisiewerk. Ze was alleen incidenteel in programma’s te zien, zoals het Rode Kruis-Gala van RTL 4 in 1996 en een speciale uitzending over Foster Parents. Op 6 januari 2005 schoof ze aan in een speciale uitzending van RTL Boulevard naar aanleiding van de tsunami in Azië en op 21 oktober 2005 was ze rechtstreeks te zien in het AVRO-programma Televizierring 40 jaar. In 2007 werkte ze mee aan de Grootste Bingo Show Ooit, die de TROS en Sponsorloterij op 1 juli organiseerden. Op 17 mei 2011 verscheen Mies Bouwman als tafel- dame in een speciale aflevering van VARA’s De Wereld Draait Door. Het betrof een hommage aan Willem Duys, wiens programma Voor de vuist weg eveneens een populair praatprogramma was. Ook in 2011 was ze te zien in het 46-ste Gouden Televizierring Gala in Koninklijk Theater Carré. Wegens het 60-jarig jubileum van de televisie in Nederland reikte Mies Bouwman de ring uit aan het programma Voetbal International van RTL 7.

Haar stem is sinds 31 mei 2012 dagelijks te horen in de Efteling bij de fonteinenshow Aquanura. Mies Bouwman vertelt de inleiding van de show, een samenvatting van het sprookje van de Kikkerkoning, in het Nederlands en het Engels. Op 15 april 2017 verscheen haar boek ‘Gewoon Mies’, waarin een deel van de columns die ze in de jaren zeventig en tachtig voor weekblad Margriet schreef zijn gebundeld. In een interview liet de dan Mies Bouwman zich ontvallen ‘het liefst helemaal niets meer te willen’. Op maandag 8 mei 2017 was zij wegens de renovatie van Het Dorp  weer terug in Het Dorp te Arnhem. Op 14 december 2009 kreeg Mies Bouwman de speciaal voor haar in het leven geroepen Gouden Televizier Oeuvre-Ring uit handen van Joop van den Ende tijdens de opnamen van Mies 80, een speciaal feest van de AVRO ter ere van de tachtigste verjaardag van de koningin van de Nederlandse televisie.

Mies Bouwman was getrouwd met regisseur Leen Timp en hebben vier kinderen, 13 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Tijdens haar televisie jaren woonden Mies Bouwman en haar gezin in Blaricum; daarna in Elst. Haar zoon Joost Timp meldde over het overlijden van zijn moeder Mies Bouwman: ‘Thuis lag ze nog niet in bed en keek haar familie naar haar en blies ze haar laatste adem uit’.