Mieke Telkamp | * 14 juni 1934 – † 20 oktober 2016

mieketelkamp-01Mieke Telkamp – volgens de burgerlijke stand Maria Berendina Johanna Mieke Telgenkamp – is  vooral bekend door het lied ‘Waarheen, Waarvoor’. Met dit lied kwam de Oldenzaalse 1971 terug in de spotlights met een optreden in het programma van Willem Duys ‘Voor de vuist weg’.

Mieke Telkamp heeft tussen 1953 en 1967 meerdere hits op haar naam geschreven zoals: ‘Het dorpje van St Bernadette’, ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘Whispering Hope’, ‘Nooit op zondag’, ‘Zeg Auf Wiederseh’n’ en ‘Laat je gaan’, samen met Willy Alberti’. Ook heeft ze veel succes in West-Duitsland gehad, met onder meer met ‘Abends am Lago Maggiore’, ‘Tulpen aus Amsterdam’ en ‘Sag Auf Wiedersehen’, maar haar grootste Duitse hit behaalde ze met  ‘Prego, prego gondeliere’. Haar burgerlijke achternaam Telgenkamp werd ongeschikt bevonden om in West-Duitsland een carrière op te bouwen. Zij trad destijds ook veelvuldig op in Duitse televisie muziekprogramma’s zowel bij de ARD als het ZDF.

mieketelkamp-03Ze won in 1957 de eerste prijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië. Zij heeft in 1962 aan het Songfestival van Knokke meegedaan samen met Anneke Grönloh; Max Woiski; Milly Scott; José Marcello & Joke Copier. Sinds Knokke onderhield zij met name met Anneke Grönloh tot aan haar overlijden op 20 oktober 2016 een innige vriendschap. In 1964 heeft Mieke Telkamp in de Snip en Snap Revue gestaan en met veel succes. Eind jaren zestig trok ze zich op doktersadvies terug uit de showbusiness. Maar begin jaren zeventig besloot ze om haar carrière nieuw leven in te blazen. Ze trad echter niet meer op in het land en beperkte het zingen tot platen-, radio- en televisiestudio’s. Na Mieke Telkamps terugkeer in de muziekwereld behaalde ze het grootste succes uit haar carrière. Ze ontving in 1971 haar eerste gouden plaat voor ‘Waarheen, Waarvoor’, een nummer in de originele Nederlandse tekst van Karel Hille, geschreven op de melodie van Amazing Grace. Ze nam ‘Waarheen, Waarvoor’ samen met de Hi-Five onder leiding van Harry de Groot op naar een idee van Frank Jansen, die ook de productie deed. Het lied was jarenlang in Nederland het meest populaire lied dat bij uitvaarten gedraaid werd.

mieketelkamp-02Er is een CD verschenen met al haar Duitse successen, getiteld ‘Tulpen aus Amsterdam’. Mieke Telkamp was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, wat haar in de Duitstalige landen veel waardering heeft opgeleverd. Sinds 1955 verschenen in West-Duitsland vele platen, waarvan ‘Du bist mein erster Gedanke’ de eerste was. Haar eerste Duitse titel ‘Morgen komm’ ich wieder’ werd in 1953 alleen in Nederland uitgebracht en werd een groot succes.

Mieke Telkamp was in 1978 de eerste uit de showbusiness die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1990 trad ze voor het laatst officieel op. In augustus 2008 verscheen een DVD met de titel ‘Alles voor jou’, waarop van 40 liedjes staan uit de periode van 1959 tot en met 1989. Op 13 december 2008 werd aan Mieke Telkamp een Diamanten Award uitgereikt bij Omroep MAX, voor de verkoop van één miljoen exemplaren van ‘Waarheen, Waarvoor’. Op 10 maart 2011 nam de ‘Dutch Vera Lynn’ zoals velen haar noemden, definitief afscheid  bij Omroep MAX  van het grote publiek en leefde sindsdien een teruggetrokken leven in haar appartement  in Zeist.

Welkom bij het Holland Magazine