Kick Out Zwarte Piet | Traditie Sinterklaas en Zwarte Piet

Tradities zijn er om in stand te worden gehouden. De figuur van Zwarte Piet, zoals we hem tegenwoordig kennen, is nog niet zo erg oud. De eerste afbeelding duikt op in 1850 in het kinderboek Sint Nikolaas en zijn knecht van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Vanaf dat moment wordt Sinterklaas op afbeeldingen steeds vaker vergezeld van een donkere assistent. De herkomst van de zwarte man is niet helemaal duidelijk. Op sommige prenten heeft hij een Turks kostuum aan, maar op een andere draagt hij een Indiaas pak. Pas in de twintigste eeuw krijgt de Zwart Piet zijn vaste kledij, een pagekostuum wat in de zestiende eeuw in Spanje werd gedragen door Moorse bedienden.

Tegenwoordig is Zwarte Piet een kindervriend. In het verleden wilde hij stoute kinderen wel eens schrik aanjagen. Hij droeg een roe bij zich waar kinderen een tik mee konden krijgen en in het uiterste geval dreigde de zak en ging de deugniet mee naar Spanje. Maar eerlijk is eerlijk; Zwarte Piet is geen Afro, geen creool, geen negerpage, geen etnisch equatoriale Afrikaan, geen Moor en geen slaaf of zelfs geen knecht van Sinterklaas. Kick Out Zwarte Piet stelt dat Zwarte Piet met rascisme te maken heeft. Een meerderheid van de mensen uit Caraïbisch Nederland | Aruba – Bonaire – Curaçao – Saba – Sint Maarten – Sint Eustatius | en van de republiek Suriname hebben deze mening ook. We hebben het dan over 65% van deze twee groepen mensen die Zwarte Piet racistisch vinden. Van de Nederlanders van het EénVandaag-panel vindt 71% dat Zwarte Piet moet blijven zoals deze al is sinds 1850. Er komt steeds meer weerstand tegen de mensen van Kick Out Zwarte Piet. Tegenstanders hebben een vergadering verstoord van deze activisten. Ze hebben ruiten vernield, auto’s beschadigd en vuurwerk afgestoken.

De mensen van Kick Out Zwarte Piet voelen zich continu bedreigt maar dat voelen de voorstanders van de traditionele Zwarte Piet ook. En als de mensen van Kick Out Zwarte Piet beschermd moeten worden dan moeten ook de voorstanders zoals omstreven ook worden beschermd. Daar hebben beiden recht op. In veel zaken in Nederland word het land niet geregeerd door een minderheid maar een minderheid treedt op als heersers. En wie men ook is … iedereen heeft een grondrecht om te vergaderen … iedereen heeft het recht om te demonstreren… iedereen heeft het recht om te zeggen wat men wil want in Nederland is het recht van vrije meningsuiting. Maar nu gaat het Openbaar Ministerie 23 mensen strafrechtelijk vervolgen vanwege het feit dat deze groep onder een live-stream op Facebook zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven veel negatieve reacties hebben geplaatst gericht aan de groep demonstranten tegen Zwarte Piet.

Wat er is geschreven is nog niet bekend gemaakt. Wat er gezegd is … is in strijd met de Wet zegt het Openbaar Ministerie.

De voorstanders van Zwarte Piet worden door Kick Out Zwarte Piet al jaren beledigd, voor rascisten uitgemaakt zonder dat deze activisten ooit het één en ander hebben bewezen. In geen land in Europa wordt aan haar eigen inwoners gevraagd om zich aan te passen aan ‘anderen’ behalve in Nederland. En wat ‘anderen’ ventileren dat moet kunnen; Nederlanders van welke kleur ook die de traditionele Zwarte Piet een warm hart toe dragen moeten zich aanpassen. Dat hoeft trouwens niet op Curaçao | zie derde foto links |. Daar blijft Sinterklaas blank en Zwarte Piet zwart. Er zijn toch nog verstandige mensen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Welkom bij het Holland Magazine