JOS BRINK | * 19 JUNI 1942 – † 17 AUGUSTUS 2007

Het voorbeeld van de man, die op artistiek gebied alles kan tot het tegendeel is bewezen. Telkens opnieuw verlegt hij zijn grenzen en probeert alles uit. Of het nu het schrijven van een spitse column is of een complete musical waar miljoenen in omgaan. In zijn jaren bij de AVRO staat hij aan de top met een bereik aan kijkers van soms 15 miljoen: 9 Nederlanders en 5 miljoen in Duitsland en Vlaanderen. Door openlijk voor zijn homo- seksualiteit uit te komen weet hij een brug te slaan tussen homo’s en hetero’s. Daarnaast is Jos Brink intens bezig met het geloof. Van huis uit protestant geniet hij zeer van de katholieke eredienst en is hij regelmatig op de kansel in beide kerken te vinden. Ook was Jos Brink actief met stervensbegeleiding van aids-patiënten en anderen.

Biografie

Hij wordt geboren als Josephus Gerardus Brink op 19 juni 1942 in Heiloo. Groeit samen met vier broers op in een vrijzinnig protestants gezin. Vader Brink is werkzaam bij de belastingen. Wanneer Jos een week oud is verhuist het gezin naar Rotterdam waar hij later de lagere school doorloopt en vervolgens de HBS in Zuidoost Beemster.

Op zestienjarige leeftijd schrijft hij zich in voor de hoorspelcursus van de Nederlandse Radio Unie en is met achttien jaar de jongste acteur van de Hoorspelkern. Van 1959 tot 1962 is Brink op de Toneelacademie. In de jaren zestig presenteert hij voor de radio het tienermuziekprogramma “Tussen 10 + en 20 – “.

Jos Brink gaat de cabaretkant op met een soloprogramma en hij belandt uiteindelijk bij ‘Tekstpierement’ waar hij samen met Frank Sanders, die zijn partner wordt, jarenlang het middelpunt zal zijn. In 1972 mede-eigenaar van productiebureau Frank Sanders. Er volgen theaterproducties en de televisie ontdekt hem als een ideale presentator van zowel luchtige programma’s als het religieuze genre. Schrijven doet Jos al zijn hele leven: van cursiefjes in kranten en weekbladen tot boeken over zijn poes en pastorale werken. Hij schrijft succesvolle musicals en toneelstukken. In de loop der jaren wordt Jos vele malen voor zijn werk bekroond met uiteenlopende prijzen: van de Gouden TeleVizierring tot de Gay Award.

Jos Brink van 1959 –1973

Jos Brink maakt in 1959 op zeventienjarige leeftijd zijn radiodebuut in het hoorspel “Het Z-My-sterie” onder regie van Jan C. Hubert. In 1960 treedt hij toe tot de hoorspelkern. In 1962 begint hij zijn eigen cabaretgroep ‘Luchtballonnen’. In 1963 doet hij mee aan het Amsterdams Jeugdtoneel met rollen in ‘Antonio de vissersjongen’, ‘Prinsesje van de Zee’, ‘Ivanhoe’ en ‘Willem van Oranje’. In 1963 vindt zijn televisie-debuut plaats in “Seizoenzang” waarin hij onder regie van Dick Harris de rol van George Gershwin speelt.

Vanaf 1964 is hij de opvolger van Lonneke Hoogland met het radioprogramma “Tussen 10+ en 20-“ voor tieners, waarvan geen opnamen bewaard zijn gebleven. Zijn vaste afscheidsgroet was altijd ‘Pas goed op jezelf’, waar Jack Bulterman een liedje over schrijft met die titel en waarop de B-kant het liedje: ‘Toe Jos, draai nog ‘ns plaatje’.

Op de televisie is hij in 1964 voor het eerst te zien in ‘W.I.M’.| AVRO |. In ‘Wedstrijd In Muziek’ is Jos Brink teamleider in deze tienerquiz. Enkele maanden later danst hij in “Combo” | AVRO | op de muziek van de Engelse beatgroep The Scorpions.

Een jaar later staat hij op het jaarlijkse beatfestival in de veilingplaats Blokker met als grote act The Pretty Things. In die jaren schrijft hij ook verschillende cabaret- strips voor de radio: ‘Bij de Buyten binne’, ‘Huilen op de trap’ en ‘Dansen als een Edelman’. In 1966 begint hij zijn eigen ensemble met het cabaretprogramma ‘Grote grote wallevis’. Jos Brink krijgt bij de TROS in 1970 een aantal televisieshows onder regie van Job Pannekoek. Dan ontmoet hij in 1972 Frank Sanders, die hem uitnodigt om mee te werken aan Cabaret Tekstpierement. De groep maakt totaal zeven programma’s: ‘In de zesde hemel’, ‘Blijf zitten waar je zit’, ‘Wit op zwart’, ‘Ja, we zijn daar gek!’, ‘Wacht u voor de hond’, ‘Deusjevoo’ en ‘Van wie zou dat nou zijn’.

Jos Brink van 1974 – 1984

De televisie ontdekt de presentatiekant van Jos. Eerst zit hij in het beroemde panel van de ‘Wie Kent Kwis’ gepresenteerd door Fred Oster en dan krijgt hij een eigen programma: ‘AVRO’s Puzzeluur’ dat hem de eerste Gouden TeleVizierring oplevert, uitgereikt door Wim Kan. Tot in Amerika wordt Jos Brink beroemd wanneer hij in 1979 ‘Alstublieft Majesteit’ presenteert waarin de zeventigste verjaardag van koningin Juliana wordt gevierd en Jos de vorstin kust.

In mei 1979 is er een theaterregistratie van ‘Tekstpierement’ te zien op de televisie waarin het prachtige liedje ‘Jeugdherinnering’. De eerste musical van Jos Brink en Frank Sanders is ‘Maskerade’ in 1979 over een modeontwerper en zijn klanten. Er volgen nog zeven musicals, die volle zalen trekken.

Veel gevraagd wordt Jos ook voor spelletjes, zoals “Babbelonië” van 1981 tot 1984 onder leiding van Pim Jacobs. In 1982 debuteert Jos als toneelschrijver met ‘Bessen’. In 1983 brengt de AVRO een ode aan ‘Jos Brink en Frank Sanders’met daarin fragmenten uit: Tekstpierement, Puzzeluur, Babbelonië, Wie Kent Kwis, Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar.

Jos Brink van 1985 – 1995

In januari 1985 is Jos Brink de pineut: Mies Bouwman overvalt hem en nodigt hem uit voor een aflevering van ‘In de hoofdrol’. Dan volgen de Tekstpierementmusicals Madame Arthur in 1985, Max Havelaar in 1987, Revue Revue in 1991 en Zzinderella in 1993. Daarbij blijft hij televisiewerk doen, zoals ‘Wedden dat…’ | eerste uitzending van het Duitse  ZDF in Mainz onder de titel van ‘Wetten daß … ‘ met Thomas Gottschalk | waarvan de AVRO 28 afleveringen op de televisie brengt en: ‘Het was stil op straat’. Tussendoor schrijft Jos Brink nog twee toneelstukken: ‘Bessen’ in 1982 en ‘Een nieuwe dood’ die gaat over het Aids-probleem in 1986. In het programma ‘Tussen hemel en aarde’ van KRO/RKK gaat Jos in op het verschil tussen de roomse en protestantse kerk, over zijn homoseksualiteit en de wens om nog eens My Fair Lady op de planken te brengen. In 1987 krijgt hij voor de tweede keer de Gouden TeleVizierring voor “Wedden dat…” , overhandigd door Martine Bijl. In dat jaar wordt ook zijn toneelstuk ‘Mijn zuster en ik’ op de planken gebracht en een jaar later volgt ‘Oude nieuwe vrienden’. In 1988 brengt hij de musical ‘Max Havelaar’ en Jos Brink is erbij wanneer prins Claus het eerste pak Max Havelaar-koffie in ontvangst neemt. Hij gaat zich dan meer op het televisiewerk richten. Na ‘De 64.000 gulden vraag’ volgen de NCRV-producties ‘Op zoek’, ‘Cum laude’en ‘Langs heilige huisjes’ waarin uit de doeken wordt gedaan waarom Bonifatius in Dokkum werd vermoord.

Jos Brink van 1996 – 2007

‘Zondagskinderen’ van de NCRV was een programma waarin mensen worden gepresenteerd, die vrijwilligerswerk doen. Vanaf 1997 presenteert hij ‘Jos op 1’ een televisieprogramma van de NCRV op alle werkdagen tussen vier en vijf uur ’s middags. Drie jaar lang komen bekende en onbekende Nederlanders in dat programma naar voren en hij weet er steeds weer verrassende gesprekken van te maken. In mei 1998 bestaat de AVRO 75 jaar en brengt een jubileumprogramma waarin ook hoogtepunten met Jos Brink. In 2001 gaat een lang vervulde wens van Jos Brink in vervulling. Hij speelt de hoofdrol in de door hemzelf geschreven musical ‘Sonneveld’ en viert daarmee tevens zijn veertigjarig theaterjubileum. Het is een doorslaand succes en de voorstelling trekt volle zalen.

Jos schrijft columns in zowel Privé als Dagblad Trouw. Dat Jos een artistieke duizendpoot is bewijst hij in het programma ‘De Ochtenden’ van de AVRO waarin Jack Goderie bij hem op bezoek is in zijn Gelderse tweede huisje en we zien dat Jos ook een verdienstelijk kunstschilder is. In februari 2004 gaat het door Jos bewerkte ‘Het Hemelbed, de musical’ naar het beroemde toneelstuk van Jan de Hartog in première, waarin Liesbeth List zijn tegenspeelster is. In juli 2004 is Jos Brink te zien op de NCRV-televisie met het praatprogramma ‘TV Toppers’. Jos Brink spreekt met bekende Nederlandse tv-sterren over hun favoriete televisiemomenten.

Alles van Jos Brink is nu het verleden. De herinnering blijft en het hartelijk zaterdagavond klinkt niet meer. Jos Brink, een vriend van vele Nederlanders en dat met succes een leven lang in een vol theater. Hij is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

Jos Brink is verschillende malen onderscheiden waaronder: in 1975 en 1987 Zilveren Harp en Gouden Harp van Conamus; in 1975 Wim Sonneveld Genesiuspenning; in 1979 Gouden TeleVizierring voor ‘Puzzeluur’; in 1982 Gay Award; in 1986 Ereburger van de stad Brugge; in 1986 Gouden Hart van de Stad Rotterdam; in 1986 Gouden TeleVizierring voor Wedden dat … en in 1988 Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Welkom bij het Holland Magazine