Holland | Nieuws uit onze Wereld| 10-11-2019 * 16-11-2019

Zondag 10 november 2019 | Tien jaar cel voor Amerikaanse restauranteigenaar Bobby Paul Edwards voor mishandeling van man met een verstandelijke beperking

Een Amerikaanse restauranteigenaar uit Conway in de staat South Carolina moet tien jaar de gevangenis in omdat hij een van zijn medewerkers jarenlang heeft mishandeld. De eigenaar gebruikte geweld om John Christopher Smith, die een licht verstandelijke beperking heeft, te dwingen meer dan honderd uur per week te werken – zonder dat hij daarvoor werd betaald.

Ook sloeg de 54-jarige Bobby Paul Edwards zijn medewerker met een riem of met potten en pannen als hij niet hard genoeg werkte. Eén keer doopte hij een tang in heet vet en maakte daarmee een brandplek in de nek van John Christopher Smith. Daarnaast maakte de restauranteigenaar regelmatig racistische opmerkingen tegen zijn zwarte medewerker, aldus de Amerikaanse Justitie in een verklaring.

John Christopher Smith werkte al sinds zijn twaalfde voor het restaurant in South Carolina, aan de Amerikaanse oostkust. In 2009 trad Bobby Paul Edwards aan als manager en begonnen de mishandelingen. Vijf jaar later trok een buurtbewoner aan de bel en kwam de zaak onder de aandacht van de FBI, die spreekt van ‘slavernij’.

Tegen de lokale nieuwszender WPDE ABC15 zei John Christopher Smith in 2017 dat Bobby Paul Edwards hem ook dwong om in een kamer achter het restaurant te wonen. ‘Ik wilde daar al lang weg’, zei hij, ‘maar ik had niemand naar wie ik toe kon gaan’.

Volgens hem werd hem de toegang tot zijn familie ontzegd. Juridische feiten: Bobby Paul Edwards bekende vorig jaar al schuld en kreeg deze week dus een celstraf opgelegd van tien jaar. Ook moet Bobby Paul Edwards  John Christopher Smith een schadevergoeding betalen van bijna € 250.000,00.

Commentaar: De straf waartoe Bobby Paul Edwards  is veroordeeld is zelfs voor Amerikaanse begrippen fors als het gaat om een blanke dader en zwarte slachtoffer; zeker in het tijdperk Donald Trump. De Amerikaanse president is zelf niet vies van rascistische opmerkingen op Twitter.

Maandag 11 november 2019 | In Spanje is er weer geen duidelijke meerderheid voor links of rechts – de socialistische PSOE van premier Pedro Sánchez blijft grootste partij

In Spanje is er weer geen duidelijke meerderheid voor links of rechts na de parlementsverkiezingen van zondag 10 november 2019. Na telling van de stemmen lijkt de socialistische PSOE van minister-president Pedro Sánchez 120 zetels te krijgen in het 350 zetels tellende parlement. Dat zijn er iets minder dan bij de vorige verkiezingen. De conservatieve Partido Popular komt uit op 88 zetels en de rechts-populistische Vox wordt de derde partij, met 52 zetels. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen de partij nog 24 zetels wist te behalen.

De Spanjaarden gingen voor de vierde keer in vier jaar tijd naar het stemlokaal, om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen waren nodig om dat zowel de linkse als rechtse blokken in het parlement geen meerderheid wisten te halen. Dat beeld verandert niet, zodat de vorming van een regering opnieuw moeilijk zal worden.

Publieke opinie uit Spanje: De verdeeldheid is nog steeds groot. Dit is een impasse van het linkse blok tegenover het rechtse blok. Dat zal tot wanhoop zijn van veel kiezers en stelden ‘laat hier iets uitkomen, laat dit land bestuurd worden’. Dat moet doordringen bij de politieke partijen. Er zal iets moeten gebeuren: het ene blok zal de andere moeten gaan gedogen.

Commentaar: Volgens ingewijden zijn de Catalaanse separatisten blij dat de sociaaldemocraten de grootste blijven. Voor hen is dat redelijk goed nieuws. Minister-president Pedro Sánchez heeft gezegd dat hij Catalaanse separatisten aan tafel wil, om via dialoog tot een oplossing te komen. Rechtse partijen hebben juist gezegd dat ze hard gaan optreden, ze willen de politiek gaan zuiveren. Of dat word bereikt met hard optreden dat is maar zeer de vraag.

Dinsdag 12 november 2019 | De haven van het Griese Piraeus krijgt van China een investering van 600 miljoen euro

Griekenland en China zijn het eens geworden over een investering van ruim 600 miljoen euro in de haven van Piraeus, de grootste haven van Griekenland. Het geld is afkomstig van het Chinese staatsbedrijf COSCO Shipping, dat sinds 2016 al 51% van de haven in handen heeft. De overeenkomst volgt uit de zestien verdragen die China en Griekenland ondertekenden, tijdens een officieel bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Griekenland. China investeert al sinds 2009 in de haven, toen COSCO een groot deel van de containerterminals overnam. Twee van de drie pieren werden gemoderniseerd. De containerhaven is inmiddels qua omzet de tweede in de Middellandse Zee en de zesde in Europa. In 2016 kreeg COSCO, na een deal met de vorige Griekse regering, ook de rest van de haven in handen. Maar de uitvoering van het Chinese masterplan voor Piraeus liep vertraging op, onder meer door lokale protesten tegen de bouw van een vierde containerpier. Dat onderdeel gaat voorlopig niet door. Wel wordt er verder gewerkt aan de bouw van een nieuwe terminal voor cruiseschepen, de modernisering van de passagiershaven | de locatie waar veerboten vertrekken | en de bouw van hotels. China ziet de haven van Piraeus als strategisch gunstig om producten vanuit Azië naar de Balkan en Europa te vervoeren.

Commentaar: De Chinezen willen hun rol in de haven van Piraeus verder versterken. Uiteindelijk werkt China eraan om van Piraeus niet alleen de grootste haven in de Middellandse Zee gebied te maken, maar wellicht ook de grootste van Europa. Er ook gepraat over samenwerking op het gebied van handel, energie, toerisme, telecommunicatie en cultuur. De export van Griekse producten naar China wordt uitgebreid. Ook wordt er een eerste filiaal van de Bank of China in Athene geopend.

Later moeten ook de China Development Bank en de International Commercial Bank of China volgen. Bovendien komen er ook directe lijnvluchten van Sjanghai naar Griekenland, naast de al bestaande vluchten uit Peking. Het is niet bekend of de Europese Unie wel zo gelukkig is met de invloed van China in Griekenland.

Woensdag 13 november 2019 | Nabestaanden bloedbad Sandy Hook mogen wapenfabrikant Remington Arms voor de rechter slepen

Nabestaanden van de schietpartij in de Sandy Hook-basisschool mogen wapenfabrikant Remington Arms voor de rechter dagen. Dat heeft het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten van Amerika besloten. De families van negen dodelijke slachtoffers en een overlevende van het bloedbad klagen de wapenfabrikant aan. Ze vinden Remington Arms mede-aansprakelijk vanwege de reclamecampagnes voor het wapen dat de schutter gebruikte. In die campagnes werd de Bushmaster AR-15 aangeprezen als een aanvalswapen voor het voeren van oorlog en het doden van mensen. De 20-jarige Adam Lanza drong in 2012 al schietend de basisschool in Newtown in de staat Connecticut binnen en schoot met een Bushmaster twintig kinderen en zes personeelsleden dood. Daarna bracht hij zichzelf om het leven. Het wapen was van zijn moeder. Remington Arms beriep zich op een wet die fabrikanten vrijstelt van aansprakelijkheid voor misdrijven die met hun wapens zijn begaan.

Volgens de nabestaanden heeft de fabrikant echter willens en wetens de wet overtreden met zijn marketingpraktijken. Behalve in reclames was het wapen te zien in gewelddadige videogames, gericht op jonge mannen. Het vonnis kan grote gevolgen hebben. Wapenfabrikanten vrezen dat er een eind komt aan hun wettelijke bescherming en dat de zaak een precedent schept voor andere rechtszaken die worden aangespannen door slachtoffers van wapengeweld. De Amerikaanse bond van wapenbezitters en belangenbehartiger van wapenfabrikanten NRA noemt het vonnis ‘dodelijk’. De NRA vreest dat rechtszaken leiden tot faillissementen van wapenproducenten en tot het einde van het Amerikaanse recht op wapenbezit. Commentaar: De Verenigde Staten van Amerika is een land vol met tegenstellingen. Wapens zijn vrij te koop zogenaamd voor zelf bescherming maar blijkbaar ook om meervoudig te moorden. Voor de verkoop wordt zelfs reclames gemaakt. En dat mag. De Amerikaanse overheid laat dat alles toe. Wapenindustrie gaat vrijheid. Tot nu toe dan.

Donderdag 14 november 2019 | Alternative für Deutschland-politicus Stephan Brandner afgezet na tweet over aanslag in Halle

Voor het eerst in de zeventigjarige geschiedenis van de Duitse Bondsdag is een commissievoorzitter afgezet. Het is AfD-politicus Stephan Brandner, die tot voorzitter was van de justitiecommissie van het Duitse parlement. Omdat de politicus weigerde zelf op te stappen, kwam het tot een stemming.

Stephan Brandner kwam vorige maand onder vuur te liggen vanwege een tweet die hij deelde na de aanslag bij een synagoge in Halle. In de tweet werd gevraagd ‘waarom politici met kaarsen bij moskeeën en synagoges rondhangen, terwijl de twee slachtoffers van de aanslag een Duitse en een geboren Duitser zijn’.

Na de tweet riepen alle Duitse politieke partijen, afgezien van de Alternative für Deutschland , op tot het vertrek van Stephan Brandner als voorzitter van de justitiecommissie. De oproep werd gesteund door onder meer de Duitse orde van advocaten. Uiteindelijk bood de Alternative für Deutschland-politicus excuses aan voor de gedeelde tweet, waar hij het inhoudelijk nooit mee eens zou zijn geweest.

Begin deze maand raakte de voormalig commissievoorzitter opnieuw in opspraak. De politicus noemde de uitreiking van de Orde van Verdienste aan de Alternative für Deutschland-kritische rockzanger Udo Lindenberg een ‘Judasloon’. De andere partijen verweten Stephan Brandner antisemitische begrippen te gebruiken en riepen opnieuw op tot het aftreden van de commissievoorzitter. Volgens de partijen heeft Stephan Brandner niet het fatsoen, respect en waardigheid voor de voorzittersfunctie. Omdat de Alternative für Deutschland-politicus niet vrijwillig wilde opstappen, werd voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsdag een voorzitter weggestemd. Stephan Brandner, die bij zijn aantreden als commissievoorzitter zei dat hij weinig schandalen zou veroorzaken, noemde de stemming een dieptepunt voor de democratie in Duitsland.

Commentaar: De Alternative für Deutschland is te vergelijken met de Nederlandse politieke bewegingen Partij voor de Vrijheid en Forum van Democratie. Zowel de Duitse partij als de Nederlandse bewegingen zijn anti-immigratie-partijen. Maar ze hebben meer gelijkenissen. Bestuurlijk zijn ze niet of nauwelijk democratisch ingesteld. Partijleiders als Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid en Thier Baudet van het Forum van Democratie maken als heersers de dienst uit in de partij. En zonder enig bewijs te hebben geleverd worden leden geroyeerd. Dat zelfde gebeurt ook bij de Alternative für Deutschland. Er is in dit soort politieke organisaties altijd wel iets te beleven wat niet gestoeld is op democratie. En dat Sephan Brandner dan zegt dat de stemming een dieptepunt is voor de democratie in Duitsland zegt meer over hem zelf dan over de Duitse democratie.

Vrijdag 15 november 2019 | Qatar Airways stopt met ultrakorte vrachtvlucht tussen Maastricht Aachen Airport en Airport Luik-Bierset – Een negen minuten vlucht

Er komt een einde aan vrachtvluchten van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways van Maastricht Aachen Airport naar Airport Luik-Bierset. De vlucht tussen de nog geen veertig kilometer van elkaar liggende vliegvelden duurt negen minuten. De toestellen vertrekken uit Doha en maken normaal gesproken een tussenlanding op Airport Luik-Bierset, om daarna door te vliegen naar eindbestemming Mexico. Maar de luchtvaartmaatschappij heeft een contract met een Nederlandse klant die per se wil dat zijn goederen in Maastricht worden afgeleverd. Aangezien de startbaan op het Nederlandse vliegveld niet lang genoeg is voor een intercontinentale vlucht moet het vliegtuig naar Luik, waar het wel met volledige lading en volle brandstoftank kan opstijgen.

Het contract tussen Qatar Airways en de Nederlandse klant beslaat zes vluchten, die begonnen in de zomer. In een gesprek met de Waalse minister van Luchthavens heeft de maatschappij toegezegd voortaan af te zien van dergelijke ultrakorte vluchten. Die leiden tot veel kritiek van milieugroepen en politici vanwege de zware milieubelasting. Ook voor de luchtvaartmaatschappij zijn ze niet aantrekkelijk: die maakt extra kosten vanwege het toegenomen brandstofverbruik | de korte vlucht kost zo’n anderhalve ton kerosine | en de dubbele luchthavenbelasting die betaald moet worden. Politieke feiten: Vanuit de Tweede Kamer is bij minister Cora van Nieuwenhuizen aangedrongen op een verbod op korte vrachtvluchten. Luchthavens hebben daar niks over te zeggen, evenmin als luchtvaartmaatschappijen; het transportbedrijf bepaalt waar goederen moeten worden afgeleverd.

Zaterdag 16 november 2019 | Michael Bloomberg – voormalig burgemeester van New York – steekt 100 miljoen dollar in anti-Donald Trump-campagne

Miljardair Michael Bloomberg is van plan om 100 miljoen dollar in een online advertentiecampagne tegen de Amerikaanse president Donald Trump te steken. Hoe de campagne er precies uitziet, wil het politieke team van Micharl Bloomberg niet zeggen. De advertenties zijn gericht op Arizona, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Dat zijn staten die Donald Trump in 2016 won, maar waar hij het bij de presidentsverkiezingen komend jaar heel lastig kan krijgen.

De 77-jarige voormalige burgemeester van New York en oprichter van het mediaconcern dat zijn naam draagt, zei vorige week dat hij overweegt mee te doen in de race om de Democratische presidentskandidaat te worden. Volgens Forbes is hij 53 miljard dollar waard.

Michael Bloomberg heeft nog niet uit de doeken gedaan of hij zich echt in de strijd gaat mengen. Hij zal volgens The New York Times met deze 100 miljoen in ieder geval degene zijn die het meeste uitgeeft. Het bedrag voor de anti-Donald Trump-campagne komt bovenop het geld dat eventueel gebruikt wordt voor zijn eigen kandidatuur. ‘We zullen andere advertenties hebben met Michael Bloomberg’, zegt een politiek adviseur van de miljardair tegen de krant. ‘Jullie zullen een hoop Michael Bloomberg te zien krijgen’. Commentaar: De Verenigde Staten van Amerika zitten nog tot begin 2021 opgezadeld met Donald Trump als president. Het land koos zijn eerste president in 1789. George Washington wordt algemeen door historici beschouwd als een van de belangrijkste en beste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat kun je van Donald Trump niet zeggen. Zijn presidentschap is een ramp voor de humane wereld met zijn rascistische uitingen.

Welkom bij het Holland Magazine