Holland | Nieuws uit Nederland | 10-11-2019 * 16-11-2019

Zondag 10 november 2019 | NL met gestyleerde oranje tulp is het nieuwe internationale logo van Nederland

Het kabinet wil met de nieuwe stijl duidelijker laten zien wat Nederland te bieden heeft. Volgens minister Kaag was het tijd voor modernisering en is een eenduidig internationaal logo positief voor de export en voor het aantrekken van investeerders en van talent. ‘Op elke handelsmissie wordt dit gebruikt, hier herken je een land aan, zegt ze in een toelichting.

In het oude logo staat het woord ‘Holland’. Dat gaat in het nieuwe logo verdwijnen. ‘Inmiddels zegt ‘The Netherlands’ in de wereld meer dan ‘Holland’. Het was 25 jaar geleden een keuze van de toeristenbranche om met ‘Holland’ ons land te promoten’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Maar we presenteren ons ook via handel en wetenschap en op nog veel meer terreinen. Dan is het een beetje gek dat je alleen en klein deel van Nederland in het buitenland promoot, namelijk Holland’.

Daarnaast vond het ministerie het na twintig jaar de hoogste tijd om het oude logo op te frissen en is er daarom besloten om een nieuw logo te ontwikkelen. De nieuwe stijl heeft € 200.000,00 gekost. Het nieuwe logo | in acht verschillende taalversies|, kan vanaf januari worden gebruikt door onder meer ministeries, ambassades, universiteiten, hogescholen, gemeenten en organisaties die in een project met het Rijk samenwerken. Behalve bij missies kan het bijvoorbeeld ook worden getoond bij conferenties en internationale beurzen. Commentaar: Het ministerie zegt dat dit een kleine investering is op een heel groot overheidsbedrag om het verdienvermogen van Nederland in het buitenland zo slim een aantrekkelijk mogelijk neer te zetten. Twee ton aan euro’s voor het bedenken van 13 bestaande letters!. Snel verdient.

Maandag 11 november 2019 | Rondreizende criminelen gearresteerd in Venlo, in de omgeving van Amsterdam en Breda

De politie heeft vorige week zeventig mensen opgepakt bij een actie tegen internationaal rondtrekkende criminelen. De politie richtte zich onder meer op rondreizende criminelen die zich bezighouden met onder meer drugshandel, winkeldiefstal, oplichting en identiteitsfraude. In Venlo werden bijvoorbeeld vier Georgiërs opgepakt voor valsspelen in het casino. Zij zitten de komende twee weken vast.

In de omgeving van Amsterdam werden witwassers opgepakt, die € 10.000,00 contant in de auto bij zich hadden. Ook vond de politie in die wagen een tas met rolletjes muntgeld. De politie zette in de omgeving van Breda iemand aan de kant die met een vuurwapen een diefstal zou hebben gepleegd. In diens auto vond de politie ook nog een kilo softdrugs. De actie werd voor de elfde keer gehouden en werd landelijk gecoördineerd. Ook gebruikte de politie een speciale app, waarmee mensen direct gecontroleerd konden worden.

Alle aanhoudingen werden direct door een ‘helpdesk’ gecontroleerd op een mogelijke link met rondtrekkende criminaliteit. Bij 37 arrestaties bleek daar sprake van te zijn. Justitie kan in dat geval hogere straffen eisen.

Commentaar: De nationale politie heeft de afgelopen week behoorlijk wat criminelen gevangen. Dat moet dus nog wel allemaal worden bewezen dus zeg maar dat er 70 verdachten zijn opgepakt. Het bewijs zal hopelijk voldoende zijn om de verdachten te veroordelen en nadat ze hun straf hebben uitgezeten dan vervolgens tot persona nograta te verklaren; ongewenst persoon. Het is wenselijk dat dit soort volk wordt verwijderd uit onze samenleving.

Dinsdag 12 november 2019 | Belastingdienst ligt ook onder vuur vanwege de manier waarop ouders zijn behandeld die te veel kinderopvangtoeslag zouden hebben gekregen

Er is veel mis met het huidige stelsel van toeslagen die mensen via de Belastingdienst krijgen. Vaak krijgen ze meer dan waar ze recht op hebben, en dan moeten ze achteraf geld terugbetalen. En daardoor kunnen ze in financiële problemen komen. Elk jaar leidt dat tot 300.000 dwanginvorderingen. En dat zijn er ieder jaar 300.000 te veel. Dat is uiterst pijnlijk voor een stelsel dat juist is bedoeld om huishoudens financieel te ondersteunen, menen een groep ambtenaren. Die onderzoekt in opdracht van het kabinet hoe het stelsel verbeterd kan worden. Huishoudens die afhankelijk zijn van toeslagen, zijn juist extra kwetsbaar. De ambtenaren noemen het stelsel uiterst complex. Mensen krijgen een voorschot op basis van een schatting, maar die blijkt vaak onjuist omdat de persoonlijke situatie van huishoudens moeilijk te voorspellen is. Die persoonlijke situatie kan tegenwoordig snel veranderen als mensen scheiden of verhuizen. Dat minder mensen in vaste dienst werken, maakt het alleen maar lastiger. In de meeste gevallen begrijpen mensen wel dat ze moeten terugbetalen, maar ze ervaren het vaak wel als een ‘boete’ van de Belastingdienst, concluderen de onderzoekers. Ambtelijke feiten: De problemen met toeslagen zijn actueel. Staatssecretaris Bruno Snel besloot vorige week nog dat de invorderingen bij 8500 huishoudens stopgezet wordt, omdat niet duidelijk is of deze mensen met opzet te veel toeslag aanvroegen. De Belastingdienst ligt ook onder vuur vanwege de manier waarop ouders zijn behandeld die te veel kinderopvangtoeslag zouden hebben gekregen. In het rapport van de ambtelijk werkgroep, dat staatssecretaris Bruno Snel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staan vijf mogelijke oplossingen voor het falende stelsel, zoals een variant waarbij de overheid huishoudens actiever helpt om terugvorderingen te voorkomen. Ook de mogelijkheid om de toeslag niet meer als voorschot uit te keren, maar achteraf, is onderzocht. Maar geen van die oplossingen biedt soelaas voor alle problemen, zeggen de ambtenaren. Ze pleiten voor een ‘grondige heroverweging’ van de keuzes die tot het huidige stelsel hebben geleid. Binnen het huidige stelsel is de oplossing niet te vinden. De werkgroep komt begin volgend jaar met een vervolgonderzoek, waarin gekeken wordt hoe het toeslagensysteem op de schop kan en hoe huishoudens op een andere manier dan via de fiscus ondersteund kunnen worden. Vandaag praat de Tweede Kamer over het belastingplan voor 2020. Het CDA wil het rapport van de ambtenaren daar ook aan de orde stellen.

Woensdag 13 november 2019 | Nederlandse Publieke Omroep vraagt kabinet Mark Rutte om 12,4 miljoen euro voor Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Publieke Omroep | afgekort: NPO | wil dat minister Arie Slob van Mediazaken 12,4 miljoen euro bijdraagt aan de uitzending van het Eurovisie Songfestival, dat in 2020 wordt gehouden in Rotterdam. Dat blijkt uit de herziene begroting voor 2020, die de NPO naar het ministerie heeft gestuurd. Tot nu toe heeft het kabinet steeds geweigerd de portemonnee te trekken voor het festival. Het uitzenden van het liedjesfestijn kost 26,5 miljoen euro. Ongeveer 9,6 miljoen daarvan wordt gedekt door bijdrages van de Europese omroeporganisatie EBU, sponsorgeld en ticketverkoop. De NPO zelf betaalt 2,5 miljoen euro en de AVROTROS 2 miljoen euro. Uiteindelijk blijft er dan 12,4 miljoen euro over, en daarvoor kijkt de NPO naar minister Arie Slob. Het bedrag komt boven op de ruim 817 miljoen euro die de omroep al nodig zegt te hebben voor de gewone programmering volgend jaar. Arie Slob zei eerder nog dat de NPO eerst maar moet kijken wat er binnen die bestaande begroting mogelijk is.

Het bedrag dat de NPO vraagt, valt iets lager uit dan eerst werd gedacht. Toen Rotterdam als gaststad werd aangewezen, zei voorzitter Shula Rijxman van de NPO nog dat ze hoopte dat de politiek 15 tot 20 miljoen euro zou bijdragen. Een woordvoerder van Arie Slob zegt dat de minister naar de aanvraag kijkt.

Commentaar: Nederland heeft het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv gewonnen. Daarvoor in 1975 in Stockholm. Dat is eens in de 44 jaar. Is dat geen 12,4 miljoen euro waard. Dat is per jaar nog geen driehonderdduizend euro. Voor het bedenken voor 13 bestaande letters in een logo wordt tweehonderdduizend euro uitgegeven voor het bedrijfsleven. Daar profteert de bevolking niet van en dat is VVD-beleid.

Donderdag 14 november 2019 | Drents Museum in Assen en Van Gogh Museum in Amsterdam halen samen schilderij van VIncent van Gogh uit 1883 naar Nederland

Een van de twee schilderijen van Vincent van Gogh die zijn geveild in New York, is gekocht door twee Nederlandse musea. Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Drents Museum in Assen betaalden samen 2,8 miljoen euro voor het werk.

Het schilderij | genaamd Onkruid verbrandende boer | toont een eenzaam figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering. Vincent van Gogh schilderde het toen hij in het najaar van 1883 een paar maanden in Drenthe verbleef, met name in Nieuw-Amsterdam. Het is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard zijn gebleven.

Het schilderij zal afwisselend in beide musea te zien zijn. Het is vanaf 24 november 2019 onderdeel van een tentoonstelling in het Drents Museum. Het beheer en onderhoud van het werk wordt verzorgd door het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Veilinghuis Sotheby’s, dat de doeken veilde, had een opbrengst verwacht van ruim € 635.000, 00. De aankoop is mogelijk gemaakt door onder meer het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, provincie Drenthe en een particuliere donatie.

Commentaar: Alle deelnemende partijen hebben er goed aan gedaan om het schilderij uit 1883 van Vincent van Gogh | genaamd Onkruid verbrandende boer | aan te kopen. Daarmee is een stukje kunsthistorie behouden voor ons land. Ja, het kost wel wat maar dat is de handel.

Vrijdag 15 november 2019 | Regering komt toch met geld voor de sociale advocatuur – Eénmalig 73 miljoen

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming trekt eenmalig 73 miljoen euro extra uit voor de sociale advocatuur, de rechtsbijstand voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Daarmee kunnen de tarieven in 2020 en 2021 omhoog. De sociaal advocaten gaan akkoord met de handreiking van Sander Dekker en blazen hun stakingsplannen voor de eerste twee weken van het nieuwe jaar af. Zij wilden het werk neerleggen omdat zij vinden dat zij te veel uren onbetaald moeten werken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Sander Dekker dat hem in gesprekken met advocaten steeds duidelijker is geworden dat voor veel sociaal advocaten ‘de rek eruit is’. ‘Ik begrijp dan ook dat de frustratie is opgelopen, omdat er nog geen zicht was op hogere vergoedingen op korte termijn’.

Politieke feiten: Sander Dekker wil de gesubsidieerde rechtsbijstand hervormen. Wat hem betreft hoeven mensen bij echtscheidingen, arbeids- of huurconflicten, burenruzies of schulden niet meer standaard een advocaat in te schakelen. Dit soort problemen kan volgens hem ook buiten de rechtbank worden opgelost. Nu er extra geld beschikbaar komt, wil de Nederlandse Orde van Advocaten weer meepraten over dit plan.

Sander Dekker had vorige week nog een lastig debat over de sociale advocatuur in de Tweede Kamer. Advocaten op de publieke tribune verlieten boos de zaal, omdat de minister ‘stoïcijns’ bleef volhouden dat hij binnen het beschikbare budget van zo’n 400 miljoen euro per jaar moest blijven. Hij zei hooguit wat te kunnen ‘schrapen’. Dat heeft ertoe geleid dat er zowel voor 2020 als voor 2021 36,5 miljoen euro bijkomt.

Zaterdag 16 november 2019 | Drie aanhoudingen in Apeldoorn voor opruiende berichten over Sinterklaas en Zwarte Piet

De politie heeft drie mannen aangehouden voor het verspreiden van opruiende berichten op sociale media over de sinterklaasintocht in Apeldoorn. Het gaat om twee Utrechters van 41 en 38 jaar en een 35-jarige man uit Leiden. De drie zouden anti-Zwarte Piet-activisten zijn. Ze worden verdacht van bedreiging en opruiing. In Apeldoorn wordt de landelijke intocht van Sinterklaas vandaag gehouden. Onder de drie arrestanten is in ieder geval Michael van Z. van Majority Perspective ook wel bekend onder de naam De Grauwe Eeuw. De groep wil het sinterklaasfeest ontdoen van “racistische kenmerken”.

Michael van Z. werd in september nog veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van € 500,00 voor het bewerken van een foto van Sinterklaas op Facebook. De rechter beschouwde de foto als een doodsbedreiging. Het ging om een foto van de Amerikaanse president John F. Kennedy, vlak voordat hij in 1963 werd doodgeschoten. Op de bewerkte foto die Michael van Z. vorig jaar plaatste, is John F. Kennedy vervangen door Sinterklaas. Een van de twee andere verdachten zou Rogier M. zijn. Hij zit in het bestuur van Majority Perspective. In 2018 werd hij opgepakt vanwege dreigende uitlatingen in een interview met omroep PowNed.

Commentaar: De mensen van Majority Perspective die meer bekend zijn onder de naam De Grauwe Eeuw willen de originele Zwarte Piet uitbannen. Soms gaat deze groepering op een walgelijke wijze voor het voetlicht treden en ze krijgen ook nog dat podium wat ze willen, zodat ze hun ideeën zo breed mogelijk kunnen etaleren. Waar blijven de Nederlandse tradities.

Welkom bij het Holland Magazine