Henry Schut | AD Angela de Jong is een hele zure vrouw

Studio Sport presentator Henry Schut vindt dat Angela de Jong wel een heel zure column heeft geschreven over zijn Olympische talkshow Studio Sportwinter. Het lijkt wel alsof columnisten nooit iets positiefs kunnen schrijven. Dat heeft hij gezegd in Goeiemorgen Lex op Radio 10. Angela de Jong noemt de talkshow sfeerloos en wil graag een presentator ‘met wat meer uitstraling en begeestering’. ‘Maar als ik dat opschrijf, ben ik weer drie weken met hem aan het corresponderen’, zegt ze. Bovendien vindt Angela de Jong dat de talkshow de volgende keer maar beter vanuit Nederland kan komen, omdat de gesprekken met de sporters weinig zouden toevoegen aan Pyeonchang. In Nederland kun je bijvoorbeeld in het geboortedorp van zo’n sporter uitzenden, aldus de tv-criticus.

Wat vindt Henry Schut van de persoonlijke aanval van Angela de Jong? ‘Daar kan ik niets over zeggen, joh. Dat is echt smaakgebonden. De reacties die binnenkomen zijn verdeeld. Toen Mart dit programma nog deed, kwamen dit soort reacties ook binnen’.

Henri Schut baalt enorm dat Angela de Jong het zo op de man speelt. ‘Ik zeg je heel eerlijk: ik vind het heel moeilijk, want je wil heel graag dat iedereen het leuk vindt. Het is heel vervelend als het heel persoonlijk klinkt. In alle oprechtheid: het klinkt heel vervelend. Ook omdat ik ontzettend veel van sport houd en ik hoop en denk dat het ook te zien is aan hoe Erben en ik met die sporters praten’.

En wat vindt hij van het voorstel om de talkshow te verhuizen naar Nederland? ‘Ik vind dat echt met alle respect een belachelijk punt, want wij zijn nou juist hier om met die sporters te spreken. Dat is het belangrijkste gedeelte van dat programma. Als zij niet het verschil hoort met langs de baan, dan moet ze echt nog een keer goed luisteren’.

Het is echt wat anders of je direct na de wedstrijd met een sporter praat of vele uren erna, aldus Henri Schut. ‘De mensen zitten daar op de bank om hun verhaal van de dag te doen en even op adem te komen. Het kan altijd beter en het kan altijd anders, maar ik vind boven alles dat alle mensen die wij ontvangen een nieuw verhaal vertellen. Ze vertellen wat hen is overkomen die dag. Het is voor hen ook een dagsluiting’. ‘Ik vind dat je in alle uitzendingen kan zien dat het andere gesprekken zijn die gevoerd worden langs de baan. Dat is meteen na afloop. Wij doen ook wat er daarna is gebeurd, er zitten ouders omheen en er komen heel andere verhalen uit’.

Terug naar Angela de Jong. Ze is wel een beetje zuur, vindt Henri Schut. ‘Je mag schrijven wat je wil, maar je moet ook een beetje respect hebben voor wat er gaande is. Ik vind het best wel leuk als columnisten wat vaker schrijven wat ze wél leuk vinden. We doen ontzettend ons best en zijn hier een volle maand bezig. We werken hier 14 uur per dag’.

‘Dan kan het je smaak niet zijn – dat is echt prima – maar ik vind het ook best wel leuk om te horen wat ze er nog wel goed aan vindt. Dus Angela, als je luistert: kom bij de volgende Spelen eens een dagje kijken en we hebben het er dan over. Dan mag je ook zeggen wat ik volgens jou beter kan doen en dan ga ik dat proberen voor het hele Nederlandse publiek’.

Commentaar Holland Magazine: Henri Schut is een nuchtere presentator die samen met Erben Wennemars iedere avond tijdens de Olympische Winterspelen een interessant programma tot nu toe hebben gemaakt. En gezien de beleving tijdens de vorige Olympische Winterspelen brengt hij het tot een goed einde.

Angela de Jong van het Algemeen Dagblad zeurt om het zeuren en is inderdaad een zure vrouw geworden die totaal is gefrustreerd en heeft geen oog voor andere zaken dan wat zij aardig vind om naar te kijken en te luisteren.  Ze heeft Humberto ‘RTL Late Night’ Tan afgemaakt, van de directeur van RTL Nederland Erland Galjaard bleef ook niet veel over en nu is Henri  ‘Studio Sportwinter’ Schut aan de beurt.

Ondertussen vult ze haar zakken als columnist en als gast in vele talkshows. Mensen als  Angela de Jong zijn niet uniek en derhalve zit Ne- derland echt niet op haar afzeikende commentaren te wachten. Henri Schut ga lekker door op jouw manier.