Helgoland | Parel van de Noordzee

helgolandEen bezoek aan het Duitse eiland Helgoland is alleen al uit historisch oogpunt een hele goede keuze. De vleugelboot van de rederij AG Ems vaart binnen twee uur van Wilhemshaven naar het rotseiland Helgoland. Tijdens de vaart over de Wadden- en Noordzee is het genieten van de zee en de scheepvaart. En een fantastisch ontbijt aan boord en werden er films vertoond over het eiland; waar bijna 1400 mensen leven.

De naam Helgoland betekent waarschijnlijk oorspronkelijk heilig land, een naam die wel in verband wordt gebracht met Helgoland als woonplaats van de Friese god Forsite. Het eiland wordt genoemd als plaats waar Forsite in de sage van de twaalf asega’s de Friese vrijheid redde.

Helgoland werd rond 4000 voor Christus een eiland door het stijgen van de zeespiegel na de laatste ijstijd.  Er woonden al in het neolithicum mensen die enige resten hebben achter gelaten. In de 8-ste of 9-de eeuw werd vanuit – waarschijnlijk – Oost-Friesland gekoloniseerd. De huidige bewoners spreken nog steeds een Noordfries dialect, het Halunder. Het werd ingelijfd bij het Vikingerrijk en werd in de tijd van de Hanze vooral bekend als piratennest.

Keizer Wilhelm II bouwde Helgoland uit tot marinesteunpunt en dat bleef het tot na de Tweede Wereldoorlog. In de Eerste Wereldoorlog werden alle bewoners gedwongen het eiland te verlaten. Ook in de Tweede Wereldoorlog kreeg het eiland het zwaar te verduren met aanhoudende bombardementen. De Britten gelastten in 1945 de inwoners opnieuw te vertrekken. De Royal Air Force gebruikte het voor schietoefeningen en trachtte het eiland in 1947 – tevergeefs – voorgoed op te blazen. In 1952 mocht de bevolking na lang aandringen terugkeren.

Sindsdien leeft het eiland hoofdzakelijk van het toerisme, dat mede wordt gevoed door de accijnsvrije verkoop van zaken als sigaretten, parfum en alcoholica. Maar ook de natuur is zeker de moeite waard. Het eiland kan men helemaal zien door een wandeling over het eiland van 1,7 vierkantenkilometer te maken van bijna 90 minuten minuten. Vanaf de haven kan men de trap nemen of de lift want Helgoland verkennen betekent wel dat vanaf de haven naar de bewoonbare wereld een hoogte van 61 meter moet worden overwonnen. Ook dan kan men zien dat de huizen dicht tegen elkaar aan zijn gebouwd om ruimte te sparen. En de wandeling maakt u niet alleen want dagelijks gaan vele schepen met toeristen voor anker op open zee of meren af in de haven of men land met het vliegtuig op de internationale luchthaven van Helgoland op het tweede eiland Düne.

Sinds de storm van 1720 bestaat het eigenlijk uit twee eilanden, het hoofdeiland – Hauptinsel – met de niveaus Oberland, Mittelland en Unterland, en Düne, een met zand bedekt kalksteenklif, bestaande uit bontzandsteen. Het eiland geniet aanzienlijk faam bij natuur- en vooral vogelliefhebbers omdat het een belangrijke broed- en pleisterplaats is voor zeevogels uit het Noordzeegebied en voor trekvogels van verder noordelijk. Er broeden onder andere de zeekoet, de drieteenmeeuw en de Jan-van-Gent. Het heeft veel grijze zeehonden. Ook wel kegelrobben genoemd.

Helgoland is echt een parel in de Noordzee. Naar het vaste land kunnen de bewoners – Insulaners noemen ze zich zelf – reizen per boot of inchecken op het vliegveld. Voor eventuele ongevallen of andere medische zaken kan men terecht in het eilandziekenhuis Nordseeklinik. Hoe klein Helgoland ook is; er is alles aanwezig wat een mens nodig heeft.

En bij een bezoek is het Helgoland Musea de moeite waard.  En het Spa Helgoland Mare Frisicum,  een fantastische zwembad waar het water altijd 30 graden is. En voor geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog is er de Helgoländer Bunker; deze is nog authentiek zoals keizer Wilhem ll die heeft laten bouwen als onderdeel van een marine steunpunt en door de Führer Adolf  Hitler – aan de macht in Duitsland van 1933 tot en met 1945 – in stand heeft gehouden.

Op Helgoland eet je lekkere verse vis. En kreeft. In bijvoorbeeld Hotel Restaurant Ataoll Ocean Resort. Eén van de beste restaurantjes van ‘t eiland. Daar hebben ze hele lekkere verse zeekreeft. En Holgolander Knieper. Een bord vol met scharen van een kreeft.

Lekkere garnalen eet je in restaurant Helgolandia. Of ga voor heel iets anders. Biefstuk met wilde rijst bijvoorbeeld. Dat krijg je voorgeschoteld midden in Atlantis Restaurant. Een klein restaurantje midden in de winkelstraat.  Waar Helgoland bekend om staat. Is het taxfree shoppen. Veel dagjestoeristen komen naar ’t eiland voor goedkope tabak en schnaps.

Een bezoek aan Helgoland voor een dag of een week; om het verleden en het heden samen te ontdekken onder het genot van de eeuwig durende frisse lucht vanuit zee met een verblijf in één van de vele goede hotels of appartementen. Helgoland ist eine Reise wert: www.helgoland.de