Fanny Blankers-Koen | * 26 april 1918 – † 25 januari 2004

Fanny Blankers-Koen in 1948
Oympische Spelen in London

Zij bekleedt een bevoorrechte plaats in de geschiedenis van de vrouwensport. Net na de Tweede Wereldoorlog zorgde zij voor een krachttoer die onmiddellijk deed terugdenken aan de legendarische Jesse Owens tijdens de Olympische Spelen van Berlijn. De toen zeventien- jarige Fanny Koen had in Berlijn deel genomen aan het hoogspringen en was daarin vijfde geëindigd. Tijdens de oorlog huwde ze met haar trainer Jan Blankers, zelf een gewezen kampioen in het hinkstapspringen. Fanny beleefde haar hoogtepunt tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948. Zij liep er elf wedstrijden en won ze alle elf. Dat bezorgde haar de bijnaam ‘de vliegende huisvrouw’.

Op 2 augustus overvleugelde ze de finale van de 100 meter in 11.9 seconden. Twee dagen later werd ze Olympisch kampioene op de 80 meter horden. In dit nummer bleef het span- nend tot op het einde de beslissing viel pas op de streep. Fanny Blankers-Koen versloeg de Britse Maureen Gardner met een zucht. Beide atletes kregen dezelfde tijd toegewezen 11.2 seconden een nieuw wereldrecord. Nog twee dagen later was de Nederlandse opnieuw de sterkste in de finale van de 200 meter met een tijd van 24.4 seconden. De volgende dag bezorgde ze de Nederlandse estafetteploeg 4 x 100 meter de overwinning.

Fanny Blankers-Koen Stadion
in Hengelo | Overijssel

In het Twentse Hengelo worden jaarlijks de Fanny Blankers-Koen Games – FBK Games – gehouden; een internationale atletiekwedstrijd. De eerste editie vond plaats op 6 juli 1981. De wedstrijd kreeg in 1994 de Grand Prix II status en mag zich sindsdien mede dankzij de vele wereldrecords van Haile Gebrselassie alias Mister Hengelo tot de beste 15 GP-wedstrijden wereldwijd rekenen. De organisatie van de FBK-Games had de ambitie om in 2013 opgewaardeerd te worden naar de Diamond League,  maar een tekort aan sponsorinkomsten is die ambitie weggevallen.

In 1999 riep de Internationale Amateur Atletiek Federatie | afgekort: IAAF | Fanny Blankers-Koen uit tot Atlete van de Eeuw. Haar prestaties waren desondanks indrukwekkend genoeg om bij de verkiezing de juryleden van de te overtuigen. Hoewel ze zich terdege zal hebben gerealiseerd dat ze bij de kanshebbers hoorde, bevestigde ze haar imago door zich bescheiden op te stellen. “Ik gaf mezelf geen bal kans”, verklaarde ze naderhand.

Fanny Blankers-Koen is op 85 jarige leeftijd overleden op zondag 25 januari 2004. Onder grote belangstelling is in de Hoofdvaartkerk in haar woonplaats Hoofddorp op donderdag 29 januari 2004 afscheid van haar genomen. Prominente aanwezigen waren onder andere de toenmalige NOC-voorzitter Erica Terpstra, Lamine Diack, destijds IAAF-praeses, majoor Alida Bosshardt – overleden op 25 juni 2007 – van het Leger des Heils en atlete Nelli Cooman.

De legende is niet meer, de mythe leeft voort

Welkom bij het Holland Magazine