Eurovisie Songfestival | 1956 – 2019

eurovisiesongfestivalLeden van de European Broadcast Union mogen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Nederland is een van de weinige landen die al sinds de eerste editie op 24 mei 1956 deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Ons land neemt niet deel als het liedjesfestival wordt gehouden op 4 mei; de dag dat Nederland een ieder herdenkt die sinds 10 mei 1940 is omgekomen tijdens oorlogen en vredesmissies. In 1995 en 2002 moest Nederland noodgedwongen thuisblijven vanwege een te lage score in het jaar ervoor. Sinds in 2004 twee halve-finales zijn ingevoerd, kan ieder land elk jaar meedoen. En vanaf 2015 mag Australië meedoen. 

esc1956

Lys Assia †  | Zwitserland

Donderdag 24 mei 1956 *  Gran premio Eurovisione della Canzone
Teatro Kursaal in Lugano – Zwitserland
Presentatie: Lohengrin Filipello –  TV Host: RTSI

Als eerste deelnemer had Nederland de eer om het allereerste liedje ooit op het Eurovisie Songfestival te mogen zingen. Jetty Paerl – bekend van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog, zong “De vogels van Holland”. Om voor deze eerste editie een winnaar aan te duiden werd voor het volgende systeem gekozen; elk land had twee juryleden in de zaal die na het zingen van de liedjes samenkwamen en via een stemming de winnaar kozen. Lys Assia met “Refrain” van Zwitserland werd afgekondigd als de winnaar. Naast het gastland en Nederland deden België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg mee.

esc1957

Corry Brokken † | Nederland

Zondag 3 maart 1957 * Großer Preis der Eurovision Song
Sendesaal des Hessischer Rundfunks in Frankfurt – Duitsland
Presentatie: Anaid Iplicjian –  TV Host: Hessischer Rundfunk/ARD

Voor de tweede editie waren er drie nieuwkomers en dat bracht het aantal deelnemende landen op tien. Er werd ook beslist dat elk land nog elk één nummer zou insturen. Corry Brokken die met “Net als toen” de tweede editie van het Eurovisie Songfestival op haar naam mocht schrijven. De winnaar mocht het jaar erop het liedjesfestival organiseren dus verhuisde het naar Nederland.  In dit jaar duurde de Italiaanse inzending 5:09 minuten terwijl de Britse inzending enkel 1:52 minuten duurde. Hierna werd de ‘3 minuten-regel’ ingesteld. Birthe Wilke en Gustav Winckler deelden de langste kus die ooit in de wedstrijd heeft plaatsgevonden.

esc1958

André Claveau † | Frankrijk

Woensdag 12 maart 1958 * Eurovisie Songfestival
AVRO-studio’s in Hilversum – Nederland
Presentatie: Hannie Lips –  TV Host: NTS

Hét bekendste nummer uit 1958 is ongetwijfeld het Italiaanse “Nel blu dipinto di blu”, beter bekend als “Volare” van Domenico Modugno. Jaren later wordt nog altijd niet begrepen waarom niet hij de derde editie van het Eurovisie Songfestival won. Het nummer bereikte de top van de Amerikaanse hitparade en haalde ook de Britse top 10. De overwinning in Hilversum ging naar Frankrijk met André Claveau en het lied “Dors mon amour”, nipt voor Lys Assia die een derde keer voor Zwitserland deelnam met “Giorgio”. Domenico Modugno moest zijn inzending opnieuw zingen omdat het niet in heel Europa te zien is geweest. Corry Brokken zong voor Nederland ‘Heel de wereld’ en kreeg 1 punt en 9-de.

esc1959

Teddy Scholten † | Nederland

Woensdag 11 maart 1959 * Grand Prix d’Eurovision de la Chanson
Palais des Festivals in Cannes – Frankrijk
Presentatie: Jacqueline Joubert –  TV Host: RTF

Luxemburg sloeg in 1959 een jaartje over, het Verenigd Koninkrijk keerde terug en Monaco maakte zijn debuut, wat het aantal deelnemers in 1959 op elf bracht. Het Prinsendom Monaco, dat zijn debuut maakte met de zanger Jacques Pills en “Mon ami pierrot” eindigde op de allerlaatste plaats met slechts één schamel punt.

Nederland won voor de tweede keer. Teddy Scholten zong met “Een beetje” 21 punten bij elkaar en ze liet daarbij het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ver achter zich.

esc1960

Jacqueline Boyer | Frankrijk

Donderdag 29 maart 1960 * Eurovision Song Contest
Royal Albert Hall in Londen – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Katie Boyle – TV Host: BBC

De BBC, dat de organisatie van Nederland had overgenomen omdat ons land niet twee keer in drie jaar het zangfestival wilde organiseren.  De Britse omroep had de statige Royal Albert Hall als locatie voor het Songfestival 1960 uitgekozen, die plaats bied aan 10.000 toeschouwers.

Presentatrice Katie Boyle, in een eerste van in totaal vier Eurovisie-optredens als gastvrouw, kondigde elke deelnemer op een haast plechtige wijze aan en af. Winnaar in Londen werd Frankrijk, met de song “Tom Pillibi” van zangeres Jacqueline Boyer. De winnende inzending werd het eerste nummer dat succes kende in heel Europa. Rudi Carrell kwam voor Nederland uit met ‘Wat een geluk’ en vergaarde 2 punten en een 12-de plaats.

Jean-Claude Pascal † | Luxemburg

Zaterdag 18 maart 1961 * Grand Prix d’Eurovison de la Chanson
Palais des Festivals in Cannes – Frankrijk
Presentatie: Jacqueline Joubert – TV Host: RTF

De Franse televisie had, net als in 1959, voor de kuststad Cannes aan de Middellandse Zee als locatie gekozen. Er waren nog wel meer vergelijkingen tussen de 4-de en 6-de Songfestivaleditie. Winnaar in 1959 werd de voor Luxemburg uitkomende zanger Jean-Claude Pascal en zijn liedje “Nous les amoureux”. De tweede plaats ging naar The Allisons uit het Verenigd Koninkrijk met “Are you sure”. Zwitserland met Franca di Rienzo werd derde. Nederland werd vertegenwoordigd door Greetje Kauffeld met het liedje “Wat een dag”. De Nederlandse zangeres was ontevreden over de tekst van haar liedje en eindigde op de 10-de plaats.

esc1962

Isabelle Aubret  | Frankrijk

Zondag 18 maart 1962 * Grand Prix d’Eurovison de la Chanson
Grand Auditorium de RTL in Luxemburg – Luxemburg
Presentatie:  Mireille Delanoy –  TV Host: RTL/CLT

Zestien landen verschenen aan de start bij het zevende Eurovisie Songfestival. Onder hen maar liefst drie nieuwkomers; te weten Finland, Joegoslavië en Spanje.  Vooral die laatste twee landen bleven niet onbesproken: Joegoslavië kende immers een communistisch staatssysteem en Spanje werd nog door dictator Franco geleid.

De EBU oordeelde echter dat muziek, media en politiek met elkaar niets te maken mochten hebben. Fran- krijk won met Isabelle Aubret en ‘Un premier amour’. Tweede werd Francois Deguelt, die Monaco vertegen- woordigde met ‘Dis rien’. Luxemburg eindigde als derde met Camillo Felgen met ‘Petit bonhomme’.

Het duo De Spelbrekers zongen voor Nederland het liedje ‘Katinka’; Europa kon het niet bekoren met als resultaat 0 punten. In Nederland werd het liedje wel een evergreen.

Duo Ingmann

Grethe † en Jørgen † Ingmann | Denemarken

Zaterdag 23 maart 1963 * Eurovision Song Contest
BBC Television Center in Londen – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Katie Boyle –  TV Host: BBC

Zestien landen reisden in 1963 af naar de Britse hoofdstad voor het achtste Eurovisie Songfestival. Heel wat artiesten die later veel bekendheid over heel Europa zouden verwerven. Zo vaardigde Monaco Françoise Hardy af. Zij werd later een grote ster in Frankrijk; als ook  de Griekse Nana Mouskouri en de Israëlische Esther Ofarim met “T’en vas pas”. Esther Ofrahim was kort bij de overwinning, maar moest na een dubieuze stemming van Noorwegen het Deens duo Grethe en Jørgen Ingmann laten voorgaan met de song “Dansevise”. ‘ De Speeldoos, gezongen door Annie Palmen, kreeg 0 punten. Voor de tweede keer oprij geen punten voor de Nederlandse vertegenwoordiging en voor de tweede keer 13-de.

esc1964

Gigliola Cinquetti | Italië

Zaterdag 21 maart 1964 * Eurovision Song Contest
Tivoli Concert Hall in Kopenhagen – Denemarken
Presentatie: Lotte Wæver –  TV Host: DR

Het eerste Eurovisie Songfestival in Scandinavië vond plaats in het beroemde Tivolipark in Kopenhagen, waar Walt Disney inspiratie had opgedaan voor zijn eigen Disneyworld. Tijdens de puntentelling bleek onmiddellijk de superioriteit van Italiaanse Gigliola Cinquetti. De 16-jarige freule uit Verona zong een ballade met de toepasselijke titel “Non ho l’eta” en won met 49 punten. “Non ho l’eta” zou uitgroeien tot een Europese hit een evergreen. Portugal, Zwitserland, Duitsland en Joegoslavië kregen 0 punten. Nederland kreeg dit jaar 2 punten voor het liedje ‘Jij bent mijn leven’, dat werd gezongen door Anneke Grönloh en een 10-de plaats.

esc1965

France Gall  †  | Luxemburg

Zaterdag 20 maart 1965 * Gran premio Eurovisione della Canzone
Sala di Concerto della RAI in Napels – Italië
Presentatie: Renata Mauro – TV Host: RAI

Voor het eerst werd het Eurovisie Songfestival uitgezonden door Intervisie, de Oostblok-tegenhanger van Eurovisie. Voortaan konden ook de Russen en andere Oost-Europeanen naar het liedjesfestival kijken. De Italianen konden bijna niet anders dan het festival te organiseren in Napels, hun officieuze muzikale hoofdstad. De 17-jarige France Gall, won voor Luxemburg het festival met “Poupeé de cire, poupée de son” de tweede piepjonge songfestivalwinnares. Het nummer is nu een evergreen. Eveneens een evergreen is het liedje ‘Het is genoeg’, de Nederlandse inzending met zangeres Conny van den Bosch. Ons land kreeg 5 punten en een 11-de plaats.

esc1966

Udo Jürgens † | Oostenrijk

Zaterdag 5 maart 1966 * Grand Prix d’Eurovision de la Chanson
Grand Auditorium de RTL in Luxemburg – Luxemburg
Presentatie: Josiane Shen – TV Host: RTL/CLT

Voor het eerst wist België een fraai resultaat te behalen op een Eurovisie Songfestival. De jonge Tonia trad aan met het speelse “Un peu de poivre, un peu de sel” van de Vlamingen Phil Van Cauwenbergh en Paul Quintens. Udo Jürgens deed voor de derde keer mee en met “Merci Chérie” behaalde hij de eerste en tot nog toe enige overwinning voor Oostenrijk. Tijdens de reprise van zijn nummer zong winnaar Udo Jürgens ‘Merci Jury’. Zijn nummer groeide uit tot een evergreen. Udo Jürgens zelf werd een superster in de Duitstalige landen en ook in België en Nederland. Milly Scott sprokkelde 2 punten bij elkaar als Nederlandse vertegenwoordiging met het liedje ‘Fernando en Phlippo’ en een 15-de plaats.

esc1967

Sandie Shaw | Groot-Brittannië

Zaterdag 8 april 1967 * Großer Preis der Eurovision Song
Grosser Festsaal der Wiener Hofburg in Wenen – Oostenrijk
Presentatie: Erica Vaal –  TV Host: ORF

Met de Grosser Festsaal der Wiener Hofburg kreeg het Eurovisie Songfestival het meest koninklijke decor tot dan toe. Het podium werd gedomineerd door een drietal ronddraaiende spiegels, zodat de kijkers bij momenten de artiesten van alle kanten konden bewonderen.

Winnares werd Sandie Shaw met 47 punten; ze stak liefst 25 punten uit boven de nummer twee, de Ier Sean Dunphy. Op blote voeten zong zij de aanstekelijke song “Puppet on a string” voor het Verenigd Ko- ninkrijk; een evergreen. Therese Steinmetz kon met ‘Ring-dinge-ding’ niet scoren als Nederlandse verte- genwoordiging. Resultaat: 2 punten en een 14-de plaats.

Zaterdag 6 april 1968 * Eurovision Song Contest

Massiel | Spanje

Royal Albert Hall in Londen – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Katie Boyle –  TV Host: BBC

Opnieuw een statige locatie voor het songfestival; de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Voor het eerst werd het Eurovisie Songfestival in kleur uitgezonden. Het podium was een grote replica van het Eurovisielogo, waardoor de artiesten telkens hun entree maakten.

De puntentelling was één van de spannendste in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Het Verenigd Koninkrijk – Cliff Richard met “Congratulations’ – moest Spanje – Massiel met ‘La, la, la’ –  laten voorgaan met welgeteld één punt. Ook Ronnie Tober behaalde 1 punt voor Nederland met zijn liedje ‘Morgen’  en een 16-de plaats. Zijn lage klassesering is waarschijnlijk ook veroorzaakt doordat zijn zingen deel niet hoorbaar was wegens een technische geluidsfout van de BBC.

esc1969

Lenny Kuhr | Nederland

Zaterdag 29 maart 1969 * Canción de Eurovisión
Teatro Real in Madrid – Spanje
Presentatie: Laurita Valenzuela – TV Host: TVE

Het festival vond plaats in het toen pas gerenoveerde Teatro Real in Madrid. Wonderwel sloot de stemming af met vier winnende landen. Te weten Nederland met Lenny Kuhr en ‘De Troubadour’, Spanje met Salomé en ‘Viva Contando’ , Engeland met Lulu en ‘Boom Bang A Bang’ en Frankrijk met Frida Boccara (†) en ‘Un jour, Enfant’ door een ‘opvallende’ verdeling van punten door Finland. Om dit te voorkomen heeft de organiserende EBU een aantal wijzigingen door gevoerd, die vanaf 1970 van kracht zouden worden.

esc1970

Dana | Ierland

Zaterdag 21 maart 1970 * Eurovisie Songfestival
Rai Congrescentrum in Amsterdam – Nederland
Presentatie: Willy Dobbe –  TV Host: NOS

Omdat er in 1969 vier winnaars waren, was het nog even koffiedik kijken waar het Eurovisie Songfestival dit jaar plaats zou hebben. Nederland mocht in Amsterdam uiteindelijk het organiseren. Er waren twaalf deelnemers, omdat de Scandinavische landen en Portugal thuisbleven. Veel zou afhangen van de organisatie van Nederland. Ondanks het klein aantal deelnemers gaf de organisatie de critici lik op stuk met een mooi stukje televisie. Het decor was een huzarenstukje gebouwd met halve cirkels en bollen die bij elk nummer anders werden ingekleurd. Ierland won met Dana met ‘All kinds of everything’, nu een evergreen. Julio Iglesias vertegenwoordigde Spanje en al decennia een wereldster. De Hearts of Soul bezongen de ‘Waterman’ en incasseerden 7 punten en een 7-de plaats als Nederlandse vertegenwoordiging.

esc1971

Séverine | Monaco

Zaterdag 3 april 1971 * Eurovision Song Contest
Gaiety Theatre in Dublin – Ierland
Presentatie: Bernadette Ní Ghallchóir –  TV Host:  RTÉ

Malta deed voor het eerst mee en deelde meteen in de klappen door als laatste te eindigen. De Scandinavische landen waren er, dankzij wat lobbywerk van onder andere de Belgische televisie, ook terug bij, behalve Denemarken dat halsstarrig thuisbleef. Monaco ging met de overwinning aan de haal met Séverine en “Un banc, un arbre, une rue”. Saskia & Serge namen als Nederlandse vertegenwoordiging  ‘Tijd’ mee naar de Ierse hoofdstad, hetgeen volgens de nieuwe puntentelling  85 punten opleverde en de 6-de plaats.

esc1972

Vicky Léandros | Luxemburg

Zaterdag 25 maart 1972 * Eurovision Song Contest
Usher Hall in Edinburgh – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Moira Shearer –  TV Host: BBC

Dezelfde landen als in 1971 kwamen in de Schotse hoofdstad ook weer hun licht opsteken. Voor het tweede jaar op rij ging een Franstalig nummer met de eer lopen. Nadat Vicky Léandros in 1967 al een poging had gedaan in Wenen met ‘Love is blue’ kon ze nu wél winnen voor Luxemburg, dit keer met “Après toi”. Malta eindigde voor de tweede keer op rij als laatste, net voor België. Engeland werd nog maar eens tweede, met “Big steal or borrow”. Zowel “Aprés Toi” als ‘Big steal or borrow’ zijn evergreens. Nederland werd vertegenwoordigd door Sandres & Andres. Hun liedje ‘Als het om de liefde gaat’ was goed voor 105 punten en een 4-de plaats.

esc1973

Anne Marie David | Luxemburg

Zaterdag 7 april 1973 * Grand Prix d’Eurovision de la Chanson
Théatre Municipal in Luxemburg – Luxemburg
Presentatie: Helga Guitton –  TV Host: RTL/CLT

Radio-Télé-Luxembourg opende de uitzending met enkele kiekjes van het Groothertogdom Luxemburg. Israël mocht voor het eerst meedoen en deed het verre van slecht met een vierde plaats; er waren 17 deelnemers. De overwinning ging nog maar eens naar een Franstalig nummer. “Tu te reconnaîtras” van de Luxemburgse Anne Marie David. Zij kon net de Spaanse Morcedades van zich afhouden met “Erès tu”. Cliff Richard, met “Power to all our friends” aan zijn tweede Eurovisie poging toe, eindigde als derde. Het liedje ‘De oude muzikant’ als Nederlandse vertegenwoordiging dat werd vertolkt door Ben Cramer kreeg 69 punten en een 6-de plaats.

esc1974

Abba | Zweden

Zaterdag 6 april 1974 * Eurovision Song Contest 
The Dome in Brighton – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Katie Boyle – TV Host: BBC

Luxemburg zag het niet echt zitten om voor het tweede jaar op rij het festival te organiseren en het was weer het Verenigd Koninkrijk dat inviel; nu  in  Brighton. Het decor voor editie 1974 was in ware discostijl, met glitter en glamour. Een passende omgeving voor de winnaars van de avond, Abba met “Waterloo”, want zij traden in de meest trendy outfit aan. Italië werd vertegenwoordigd door Gigliola Cinquetti – ook winnares in 1964 – , dit keer met “Si”. Ze eindigde als tweede.  Nederland eindigde als 6-de met Mouth & McNeal met “Ik zie een ster”  en 16 punten.

Teach In | Nederland

Teach In | Nederland

Zaterdag 22 maart 1975 * Eurovision Song Contest 
St. Eriksmässan Alvsjö in Stockholm – Zweden
Presentatie: Karin Falck – TV Host: SR

De Zweedse omroep SR organiseerde het festival in de St. Eriksmässan, een plek waar op een gewone werkdag veehandel werd gedreven. Turkije deed voor het eerst mee aan het Eurovisie Songfestival en land- de net als Malta een paar jaar terug op de laatste plaats. Nederland mocht het spits afbijten en deed dat weer- galoos, zo zou later blijken. Het Nederlandse “Ding-a-Dong” van Teach-In bleek goed genoeg voor de eerste plaats met 152 punten. The Shadows, die zongen voor het Verenigd Koninkrijk, met “Let me be the one” werden tweede met 138 punten.

Brotherhood of Man | Verenigd Koninkrijk

Zaterdag 3 april 1976 * Eurovisie Songfestival
Nederlands Congrescentrum in Den Haag – Nederland
Presentatie: Corry Brokken – TV Host: NOS

Onder de 18 deelnemers enkele bekende namen. Brotherhood of Man scoorde in 1975 al een hit met “Kiss me, kiss you baby”. Net als Teach In in 1975 trad de formatie als eerste aan en won ze overtuigend het festival met “Save your kisses for me”, dat met zes miljoen verkochte exemplaren zou uitgroeien tot de meest succesvolle winnaar ooit. Ook Les Humphries Singers waren geen onbekenden. Jürgen Marcus; een bekende schlagerzanger, die uitkwam voor Luxemburg. Al Bano & Romina Power namen deel voor Italië. Sandra Reemer trad als Nederlandse vertegenwoordiging voor het voetlicht met ‘The party is over’ en sprokkelde 56 punten bij elkaar en een 6-de plaats.

Marie Myrian | Frankrijk

Zaterdag 7 mei 1977 * Eurovision Song Contest
Wembley Conference Center in Londen – Verenigd Koninkrijk
Presentatie:  Angela Rippon –  TV Host: BBC

De show begon met beelden uit de vier landen van het Verenigd Koninkrijk. Voor de Belgische deelnemers verliep de show misschien iets te vlot; het orkest van de BBC speelde “A million in one two three” namelijk te snel. Dat kon dan weer niet van de puntentelling worden gezegd. Die verliep chaotisch. Scores werden fout weergegeven en sommige jury’s gaven te veel punten. Na drie jaren van pretentieloze popliedjes koos Europa weer voor een lyrische ballade van Frankrijk met Marie Myrian met haar chanson “L’oiseau et I’enfant”. ‘De Mollemolen’ van Heddy Lester werd een evergreen maar van Europa slechts 36 punten en daarmee een 9-de plaats.

Izhar Cohen | Israël

Zaterdag 22 april 1978 * Grand Prix d’Eurovison de la Chanson
Palais des Congrès in Parijs – Frankrijk
Presentatie: Denise Fabre en Léon Zitrone –  TV Host: TF1

Een record aantal deelnemers voor de editie 1978. Na 11 jaar deed Denemarken weer mee als ook Turkije. In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival waren de grootste favorieten Ierland, de Spaanse discoqueens van Baccara die voor Luxemburg aantraden, en zo waar België. Verrassende winnaar werd evenwel Israël met een nummer waarvan de titel een soort geheimtaal van kinderen was. Na elke klinker wordt een b ingevoegd en wordt die klinker herhaald. “A-ba-ni-bi” is dus Ani en dat betekent zoveel als ‘ik’. Het werd gezongen door Izhar Cohen & The Alpha Beta. De Nederlandse vertegenwoordiging Harmony met het liedje ‘Het is OK’ kreeg 37 punten en een 13-de plaats.

 

 

 


Milk & Honey | Israël

Zaterdag 31 maart 1979 * Eurovision Song Contest
International Convention Center in Jeruzalem – Israël
Presentatie: Daniel Pe’er en Yardena Arazi –  TV Host: IBA

Aanvankelijk hadden zich opnieuw twintig deelnemers gemeld voor de editie 1979. Turkije zou als 11-de aantreden maar trok zich terug. Voor Israël was het een erezaak om het Eurovisie Songfestival te organiseren in Jeruzalem. Dat ging gepaard met grote veiligheidsmaatregelen. Israël won met “Hallulelujah”, een vredesboodschap die bijzonder gelegen kwam amper één week nadat de Camp David-akkoorden tussen Egypte en Israël waren getekend. Milk & Honey hielden er een dikke Europese hit aan over en een evergreen. Tweede werd Spanje met Betty Misiego met “Su Canción”. De winnares van 1973, Anne Marie David, vertegenwoordigde Frankrijk met “Je Suis L’Enfant Soleil” en werd derde. Sandra Reemer werd Xandra met het liedje Colorado maar die naamsverandering leverde de Nederlandse vertegenwoordiging 51 punten op en een 13-de plaats.

Johnny Logan | Ierland

Zaterdag 19 april 1980 * Eurovisie Songfestival
Nederlands Congrescentrum in Den Haag – Nederland
Presentatie: Marlous Fluitsma – TV Host: NOS

Voor het eerst trad een Afrikaans land aan op het Eurovisie-podium, Marokko. Het was zangeres Samira Bensaïd die met “Bitaqat hob”, ‘vredeslied’, de eer had als eerste kandidate van haar land op een Eurovisie Songfestival aan te treden. Door het tegenvallende resultaat, een voorlaatste plaats, zou ze meteen ook de laatste Marokkaanse kandidate worden. Elk liedje werd in de eigen taal voorgesteld door een presentator of presentatrice van het land dat het nummer vertegenwoordigde.

Ierland bleek bij de juryleden het best in de smaak te liggen, want Johnny Logan sprokkelde met “What’s another year” 143 punten bijeen. Dat waren er vijftien meer dan “Theater” van Katja Ebstein uit Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk werd met “Love enough for two”, gezongen door Prima Donna derde. Maggie McNeal bezong de hoofdstad van ons land. ‘Amsterdam’ kreeg van Europa 93 punten en behaald als Nederlandse vertegenwoordiging daarmee een 5-de plaats.

Bucks Fizz – Verenigd Koninkrijk

Zaterdag 4 april 1981 * Eurovision Song Contest
Royal Dublin Society in Dublin – Ierland
Presentatie: Doireann Ní Bhríain – TV Host: RTÉ

Veel groene landschappen, Guinness-bier en Keltische monumenten sierden de beelden van het 26-ste Eurovisie Songfestival. Ook het decor, dat vooral groene tinten bevatte maar tijdens de nummers zowat alle kleuren aannam, bevatte verwijzingen naar het groene eiland. Voor het Verenigd Koninkrijk haalde de groep Bucks Fizz de zege binnen. Met hun opzwepende “Making your mind up” en de ‘rokjesact’ van de twee meisjes in de groep haalden ze de meeste punten binnen. Duitsland werd met tweede, Frankrijk derde met. Nederland werd 9-de met 51 punten met het liedje ‘Het is een wonder’, gezongen door Linda Williams.

Nicole | Duitsland

Zaterdag 24 april 1982 * Eurovision Song Contest 
Harrogate Conference Center in Harrogate – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Jan Leeming – TV Host:  BBC

Achttien deelnemers zakten af naar Harrogate eind april 1982 voor het 27-ste Eurovisie Songfestival. Frankrijk was daar verrassend genoeg niet bij. Een hymne won ook het festival: “Ein bisschen Frieden” van de Duitse Nicole. Het was ook de eerste maal in 27 jaar dat Duitsland het Songfestival won. Nicole’s overwinning was ook die van componist Ralph Siegel, die de helft van alle Duitse bijdragen heeft gecomponeerd. Bill van Dijk vertegenwoordigde Nederland met ‘Jij en ik’ ; goed voor 8 punten en een 16-de plaats.

Corinne Hermes | Luxemburg

Zaterdag 23 april 1983 * Eurovions Song Contest
Rudi Sedlmayer Halle in München – Duitsland
Presentatie: Marlene Charell –  TV Host: BR/ARD

Het was de ‘Bayerischer Rundfunk’ die namens de ARD het 28-ste Eurovisie Songfestival produceerde. In de Rudi Sedlmayer Halle werd een sober decor opgesteld, bestaande uit allerlei langwerpige lichtgevende elementen. “Si la vie est cadeau”, dat was de titel van het winnende liedje. Het was Luxemburg dat er zijn vijfde overwinning mee te pakken had. Corinne Hermes had er een hitje mee, maar verdween daarna in het niets. Ofra Haza uit Israël werd tweede en Carola uit Zweden werd derde. Nederland met Bernadette en ‘Sing me a song’ eindigde op de 7-de plaats met 66 punten.

Herreys | Zweden

Zaterdag 5 mei 1984 * Concours Eurovision de la chanson
Théatre Municipal in Luxemburg – Luxemburg
Presentatie: Désirée Nosbush – TV Host: RTL/CLT

Negentien landen, eentje minder dan in 1983, namen deel aan het 29-ste Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Israël besloot na twee tweede plaatsen in 1982 en 1983 een jaartje over te slaan. De eerste plaats ging in Luxemburg naar Zweden, dat zo zijn tweede overwinning binnenhaalde; exact tien jaar na ABBA. Drie leden, Herreys, van de zelfde familie charmeerden de jury met hun danspasjes, gouden schoenen en niets zeggende tekst van “Diggi-loo-diggi-ley”. Tweede werd Linda Martin uit Ierland. Op nummer drie belandde de groep Bravo uit Spanje. De Volendamse Mariebelle vergaarde als Nederlandse vertegenwoordiging 34 punten en daarmee een 11-de plaats. Haar liedje is een evergreen geworden.

Bobbysocks | Noorwegen

Zaterdag 4 mei 1985 * Eurovision Song Contest
Skandinavium in Göteborg – Zweden
Presentatie: Lill Lindfors – TV Host: SVT

Göteborg 1985 mag met recht en reden het eerste Eurovisie Songfestival van de ‘moderne tijd’ worden genoemd: een locatie met plaats voor bijna 10.000 mensen, een enorm uitgebreid decor, een orkest dat niet langer in een orkestbak onder het podium werd gestopt. Het opgewekte “La det swinge” van de Bobbysocks haalde de grote prijs binnen. Duitsland werd tweede en Zweden werd derde. Frizzle Sizzle, die Nederland vertegenwoordigen, werden 14-de met ‘Alles heeft een ritme’ op blote voeten en 40 punten.

Sandra Kim

Zaterdag 3 mei 1986
Edvard Grieg Halle in Bergen – Noorwegen
Presentatie: Åse Kleveland – TV Host: NRK

De Noorse televisie had het Eurovisie Songfestival opgebouwd als één grote reclamespot voor al wat Noors was. Vis, fjorden en havenhuisjes werden dan ook veelvuldig aan de kijker getoond. In de Grieg Halle werd een podium dat een groot ijskristal voorstelde neergezet. Het viel op dat zowel de Noorse omroep als de deelnemende artiesten voor lichte kleuren in belichting en kleding kozen. België won voor de eerste keer het liedjesfestival. Daarvoor zorgde “J’aime la vie”, vertolkt door de jonge Sandra Kim. Als tweede eindigde Zwitserland met “Pas pour moi” van Daniela Simons. Op nummer drie eindigde nog een Franstalige inzending, “L’amour de ma vie” van Sherisse Laurence. Frizzle Sizzle behaalde namens Nederland een 13-de plaats met “Alles heeft een ritme”.

Johnny Logan | Ierland

Zaterdag 9 mei 1987
Eeuwfeestpaleizen in Brussel – België
Presentatie: Viktor Lazlo
TV Host: RTBF

Voor de allereerste maal streek het Eurovisie Songfestival in België neer en meteen nam het tot dan toe grootst aantal landen in de geschiedenis deel, namelijk tweeëntwintig. Een schitterend decor, bestaande uit allerlei geometrische figuren, werd gebouwd en België liet zich van zijn beste kant zien. Zo werd elk land ingeleid door een bekende stripfiguur.

Op het einde van de avond werd Johnny Logan – voor de tweede maal – tot Eurovisie Songfestival winnaar gekroond met “Hold me now”. Wind uit Duitsland werd tweede met “Laß die Sonne in dein Herz” en het I- taliaanse “Gente di mare” pakte het brons. Alle drie werden het grote hits over heel Europa. De Nederland- se inzending ‘Rechtop in de wind’. vertolkt door Marcha eindigde als 5-de met 83 punten.

Céline Dion | Zwitserland

Zaterdag 30 april 1988
Royal Dublin Society in Dublin – Ierland
Presentatie: Pat Kenny en Michelle Rocca
TV Host: RTÉ

Het Eurovisie Songfestival 1988 mag als een typisch ‘jaren ’80-programma’ bestempeld worden: veel spec- taculaire kapsels, kleurige acts en hopen schoudervullingen en opvallende oorringen. Het decor werd uiterst sober gehouden: een schaakbordpatroon afgebakend met blauw neonlicht. De Canadese Céline Dion, uitko- mend voor Zwitserland en de Brit Scott Fitzgerald streden tot de allerlaatst. Uiteindelijk haalde het Zwitser- se lied “Ne partez pas sans moi” de zege nadat Joegoslavië het Britse “Go” compleet had genegeerd bij de jurering. Nederland werd 9-de met het nummer “Shangri-la”, gezongen door Gerard Joling.

Riva | Joegoslavië

Zaterdag 6 mei 1989
Palais de Beaulieu in Lausanne – Zwitserland
Presentatie: Lolita Morena en Jacques Deschenaux
TV Host: SSR

In 1956 werd het eerste Eurovisie Songfestival gehouden in Zwitserland. Met de e 34-ste editie keert het Eurovisie Songfestival terug naar het land waar het eens is begonnen. Het programma begon met een verhaaltje rond Heidi, het boeken- en filmpersonage van het kleine meisje dat opgroeit in de Zwitserse Alpen. Verder trad in de aanloop naar de 22 liedjes ook Céline Dion op. Zij bracht haar winnende liedje van 1988 en “Where does my heart beat now”, een lied dat pas drie jaar later hoog zou schoren in hitparades overal ter wereld. Winnaar in Lausanne werd de groep Riva uit Joegoslavië met het uptempo liedje “Rock me”. De Joego- slaven haalden zo hun eerste overwinning in de geschiedenis binnen. De Nederlandse inzending met Justine Pelmelay, die het nummer “Blijf zoals je bent” zong, eindigde op de 15-de plaats

Toto Cutugno | Italië

Zaterdag 5 mei 1990

Vatroslav Lisinski Hall in Zagreb – Joegoslavië
Presentatie: Oliver Mlakar en Helga Vlahović
TV Host: JRT

De tweeëntwintig landen namen deel en Spanje mocht het rijtje dit jaar openen, Finland trad als allerlaatste aan. Vele landen hadden de tijd van verandering die Europa meemaakte verwerkt in hun liedjes. Zo zong Noorwegen over de ‘Brandenburger Tor’, Duitsland over ‘Frei zu leben’ en had Oostenrijk het over “Keine Mauern mehr”. Italië en Ierland bezongen de schoonheid van Europa in “Insieme: 1992”, gezongen door Toto Cutugno. Ierland met “Some where In Europe”, gezongen door Liam Reilly, moest die tweede plek wel delen met de Franse inzending “White and black blues”, gezongen door Joelle Ursull. Maywood met “Ik wil alles met je delen” werd 15-de.

Zaterdag 4 mei 1991
Studio 15 da Cinecittà in Rome – Italië
Presentatie:  Gigliola Cinquetti en Toto Cutugno
TV Host:  RAI

Het had niet veel gescheeld of het Songfestival 1991 had een editie met slechts een handvol landen geweest. In 1991 woedde de Golfoorlog immers in alle hevigheid en ook in Joegoslavië was het onrustig. Vele landen vreesden dat de Ita- lianen de veiligheid van hun kandidaten niet konden waarborgen. Door het Songfestival van San Remo naar het veiligere Rome te verhuizen, werd die vrees echter grotendeels weggenomen. Zweden won in Rome, maar met evenveel punten als Frankrijk. Het reglement zegt dan dat het land met de meeste twaalven en tienen dan met de trofee naar huis mocht, en zo won “Fångad av en stormvind” met Carola en niet Amina met “C’est le dernier qui a parlé”.

Zaterdag 9 mei 1992
Malmömässan Isstadion in Malmö – Zweden
Presentatie: Lydia Cappolicchio en Harald Treutiger
TV Host: SVT

Een groot vikingschip domineerde het podium van het Songfestival 1992. Dat podium stond opgesteld in de Malmömässan, de grote expositiehal van de derde grootste stad van Zweden. Op voorhand waren twee landen als grote favorieten naar voren geschoven: Ierland en Malta. Zij bezetten in de uiteindelijke rangschikking plaatsen één en drie. De Britse kandidaat kon het zilver grijpen met “One step out of time”. Het winnende “Why me” van Linda Martin, in 1984 al tweede, was van de hand van Johnny Logan, die daarmee voor de derde keer het Eurovisie Songfestival wist te winnen.

Zaterdag 15 mei 1993
Green Glens Arena in Millstreet Town – Ierland
Presentatie:  Fionnuala Sweeney
TV Host:  RTÉ

Voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival traden vijfentwintig landen aan, tot nu toe nog steeds het record aantal deelnemers. Joegoslavië was uiteengevallen en de nieuwe republieken Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina reeds vertegenwoordigd. De eerste twee plaatsen van het 38-ste festival waren dezelfde als die van het jaar ervoor: Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het winnende lied heette “In your eyes” en werd gezongen door Niamh Kavanagh.

Zaterdag 30 mei 1994
The Point Theatre in Dublin – Ierland
Presentatie:  Cynthia ní Mhurchú en Gerry Ryan
TV Host: RTÉ

Dublin 1994 werd na de start in 1956 het jaar met het grootst aantal nieuwkomers. Door het openbreken van het Oostblok traden maar liefst zeven Oost-Europese landen voor her eerst aan: Estland, Roemenië, Slovakije, Litouwen, Hongarije, Rus- land en Polen. Het decor stelde een stadszicht voor, met wolkenkrabbers op de achtergrond. Ierland won met “Rock ’n roll kids” vertolkt door Paul Harrinton & Charlie McGettiganen. Als tweede ëindigde “To nie ja!” van de Poolse Edyta Górniak en derde werd Mekado met ‘Wir Geben’Ne Party’.

Zaterdag 13 mei 1995
The Point Theatre in Dublin – Ierland
Presentatie:  Mary Kennedy
TV Host: RTÉ

De in 1993 uitgesloten landen, waaronder België, Turkije en Israël, keerden dit jaar terug en de laatste landen van 1994, waaronder Nederland, namen hun plaats op het rustbankje in. Er waren twee liedjes minder dan in 1994, omdat de Europese Broadcast Union van mening was dat 25 landen teveel waren om alles binnen drie uur af te werken. Winnaar werd Noorwegen met het bijna volledig instrumentale “Nocturne”. Veerentwintig woorden kwamen er in het lied voor. Ierland won dus eens niet, maar de violiste van de winnende groep Secret Garden, Finnuola Sherry, was wel Ierse. Spanje werd tweede, de Zweden derde.

Zaterdag 18 mei 1996
Oslo Spektrum in Oslo – Noorwegen
Presentatie: Ingrid Bryn en Morten Harket
TV Host: NRK

De Noorse televisie was de eerste omroep die het Songfestival van zijn ‘oubollige imago’ probeerde af te helpen. Dat probeerden ze onder meer door A-Ha-boegbeeld Morten Harket als presentator aan te stellen. Bij elk land werd eerst een filmpje getoond waarin elke deelnemer in zijn thuisland werd gefilmd en waarna het staathoofd of een minister hem of haar in de eigen taal veel geluk toewenste. Commotie bij België toen de Minister-President van de Vlaamse Gemeenschap verklaarde dat “Vlaanderen Lisa del Bo alle succes toewenste”. Dat deed pijn in Franstalig België. Winnares werd Eimear Quinn uit Ierland. Met “The Voice” liet zij gastland Noorwegen en derde Zweden achter zich.

Zaterdag 3 mei 1997
The Point Theatre in Dublin – Ierland
Presentatie: Carrie Crowley en Ronan Keating
TV – Host: RTÉ

Net als hun collega’s uit Noorwegen in 1996, besliste de Ierse televisie RTÉ het Eurovisie Songfestival een modernere look aan te meten. Een gigantisch decor, dat uit een ‘grot’ met allerlei videoschermen bestond, werd opgebouwd. Voor het eerst televoting in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Mede door de televoting won de Britse groep Katrina and the Waves in Dublin met “Love shine a light”. Zij vergaarden 227 punten, een record en lieten de kandi- daat van thuisland Ierland, Marc Roberts, ver achter zich. Turkije werd verrassend derde met het etnische “Dinle” van Sebnem Paker en de groep Etnik.

Zaterdag 9 mei 1998
National Indoor Arena in Birmingham – Verenigd Koninkrijk
Presentatie: Terry Wogan en Ulrika Johnson
TV Host:  BBC

De groots opgezette show kreeg van de BBC het thema “heden en verleden” mee. Dat was vooral te merken aan de filmpjes waarin onder meer het ontstaan van het voetbal, het theater en de film werd uitgebeeld. Hét moment van de avond kwam na een hele spannende puntentelling, toen nieuwbakken winnares Dana International plots in een wel erg originele jurk – met papegaaienverende reprise van “Diva” zong. Transseksuele Dana werd op haar 23-ste pas vrouw en alleen dat feit al leek haar bij de televoters veel punten op te leveren. Tweede werd het Verenigd Koninkrijk dat met “Where are you” van Imaani toch een waardig opvolger van “Love shine a light” had gevonden. Derde werd het kleine Malta met de ballade “The one that I love”, gezongen door Chiara.

Zaterdag 29 mei 1999
International Convention Centre in Jeruzalem – Israël
Presentatie: Yigal Ravid, Dafna Dekel en Sigal Shahamon
TV Host: IBA

Het International Convention Centre was net als in 1979 de locatie voor het Eurovisie Songfestival. Elk land werd ingeleid met een animatiefilmpje van een bijbelverhaal. De overwinning in Jeruzalem was, acht jaar na hun laatste zege, voor de Zweden. Het liedje “Take me to your heaven” van Charlotte Nilsson, een nummer met duidelijke verwijzingen naar de 25-ste verjaardag van ABBA’s Eurovisie Songfestival zege in 1974, behaalde zeventien punten meer dan de nummer twee, IJsland met “All out of luck” van Selma. Duitsland werd derde met een viertalig lied “Journey to Jerusalem” gezongen door een Turkse groep uit München.

Zaterdag 13 mei 2000
Globen in Stockholm – Zweden
Presentatie: Anders Lundin en Kattis Ahlström
TV Host: SVT

Stockholm huisvestte 25 jaar na het Eurovisie Songfestival 1975 voor de tweede maal het Europese liedjesfestival. Als locatie koos men voor ‘Globen’ , het grootste bolvormige gebouw ter wereld met een capaciteit van 13.000 zitplaatsen. De organisatoren wilden de wereld een modern en trendy Stockholm tonen, dat was onder meer te merken aan het logo, de filmpjes en het decor. Toch was het winnende liedje minder van deze tijd. “Fly on the wings of love” was door niemand als mogelijke kanshebber op de overwinning gezien, maar ging toch maar mooi met de trofee aan de haal. De Olsen Brothers hadden dan ook een verbluffend optreden neergezet. Ook de nummer twee was een verrassing; de Russische Alsou met het Engelstalige “Solo”l. Debutant Letland eindigde derde met “My star” van de pop- groep Brain Storm.

Zaterdag 12 mei 2001
Parkenstadion in Kopenhagen – Denemarken
Presentatie: Natasja Crone Back en Søren Pilmark
TV Host: DR

Het Eurovisie Songfestival is de laatste jaren populairder dan ooit en dat wou de Deense televisie ook laten zien. Maar liefst 35.000 mensen, drie keer meer dan in Zweden vorig jaar, konden de show live bijwonen in het nationale voetbalstadion van Denemarken, ‘Parken’. In ‘Parken’ ging de eerste prijs erg verrassend voor de eerste keer naar een vroeger Oostblokland, namelijk Estland. Het winnende lied “Everybody”, gezongen door Tanel Padar & Dave Benton. De jonge Baltische staat, er in 1994 voor de eerste maal bij, had al wel enkele hoge plaatsen op vorige songfestivals behaald. Tweede werd Denemarken met Rollo en King en “Never ever let you go” en Griekenland werd met “Die for you” van de Zweeds-Griekse groep Antique derde.

Zaterdag 25 mei 2002
Saku Suurhall in Tallinn – Estland
Presentatie: Annely Peebo en Marko Matvere
TV Host: ETV

Voor de eerste keer in de Eurovisie Songfestival geschiedenis streek het zangfestival in een voormalig Oostblokland neer. Estland leverde een mooie show af waarin het thema “Estland, een modern sprookje” een hoofdrol kreeg. Zangeres Marija Naumova uit Letland, alias Marie N, haalde een verkleedtruc uit de kast om haar latino getinte liedje “I wanna” te ondersteunen en met succes. Malta eindigde met Ira Losco als tweede, derde werden dus Estland en het Verenigd Koninkrijk.

Zaterdag 24 mei 2003
Skonto Olympia Halle in Riga – Letland
Presentatie: Marie N
TV Host: LTV

De Letse televisie kon de klus niet zelf klaren en daarom verleende de Zweedse televisie technische assistentie. Met een wervelende show op de bühne van de Skonto Olympia Hal door de Turkse ster Sertab Erener won zij het Songfestival met ‘Everyway that I can’ nipt van de Belgische formatie Urban Trad die ‘Sanomi’ vertolkten. Derde werden het vermeende les- bische koppel t.A.T.u. uit Rusland met ‘Ne ver’, ne Boisja’.

Zaterdag 15 mei 2004
Mydonose Showlandhal in Istanboel – Turkije
Presentatie: Meltem Cumbul en Korhan Abay
TV Host: TRT

Zangeres Ruslana heeft voor Oekraïne het 49-ste Eurovisie Songfestival in het Turkse Istanboel gewonnen met het num- mer Wild dances. Tweede werd Servië-Montenegro met de zanger Zeljko Joksimoviae met zijn mooie song ‘Lane moje’. De derde plaats was voor Sakis Rouves met ‘Shake it’ van Griekenland. Vierentwintig landen deden mee aan de finale van het grootste zangfestival ter wereld. Televisiekijkers uit 36 landen brachten via televoting hun stem uit. De kwaliteit van de songs werd dit jaar minder gewaardeerd door kijkend Europa dan andere jaren; veelal werden punten gegund aan buur- landen. Voorts was het opmerkelijk dat er meer punten werden gegeven voor de act dan voor de zangkwaliteiten. Hiervan zijn o.a. Frankrijk, Duitsland, Malta, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en IJsland de dupe van geworden.

Zaterdag 21 mei 2005
Palats Sportu in Kiew – Oekraïne
Presentatie: Maria Efrosinina en Pavlo Shylko
TV Host: NTU

De Griekse Helena Paparizou won het 50-ste Eurovisie Songfestival in Kiew met 230 punten met het lied My Number One. Zij was bij de bookmakers al de grote favoriete. Tweede werd Malta met 192 punten; derde werd Roemenië. De bescherm- de landen – Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – eindigden als laatsten. Door een 15-de plaats in de halve finale mocht Nederland niet meedoen aan de finale. Meer dan de helft van de performers leken meer op kermisattracties dan vocale weergaven van liedjes. Opnieuw stemde Oost-Europa veelal op bevriende naties en niet op liedjes.

Zaterdag 20 mei 2006
Olympische Sporthal in Athene – Griekenland
Presentatie: Sakis Rouvas en Maria Menounos
TV Host: ERT

De hardrock-band Lordi uit Finland won het 51-ste songfestival met het nummer Hard Rock Hallelujah met 292 punten. Het is de eerste keer dat Finland het songfestival wint. Het optreden van Lordi viel op; de bandleden waren uitgedost als monsters. Rusland werd tweede met 248 punten en derde Bosnië-Herzegovina met 229 punten. Nederland deed niet mee. De meidengroep Treble werden 20-ste in de halve finale en waren uitgeschakeld voor de finale. De kwaliteit van de muzikale bijdragen waren beduidend beter dan het vorig jaar en bevriende landen gaven elkaar wederom de punten; met name in Oost-Europa. Winnaar Finland kreeg van alle landen punten behalve van het Prinsendom Monaco.

Zaterdag 12 mei 2007
Hartwall Arena in Helsinki – Finland
Presentatie: Mikko Leppilampi, Jaana Pelkonen en Krisse Salminen
TV Host: YLE

De Servische zangeres Marija Šerifović won het 52-ste Eurovisie Songfestival met Molitva. Ze kreeg van de meeste Euro-  pese televoters stemmen en veelal de bekende 12 punten. Servië kreeg totaal 268 punten. Met 235 punten eindigde de Oekraïne als 2-de met de travestiet Verka Serduchka met Dancing Lasha Tumbai. Derde werd Turkije met Kenan Doğulu die met Shake It Up Shekerim 163 punten vergaarde in de Finse hoofdstad. De Nederlandse inbreng van Edsilia Rombley met On top of the world verzamelde 38 punten en werd daarmee 21-ste in de halve finale. Zowel bij de halve finale als de finale bezetten Oost-Europese landen de eerste tien plaatsen. Monaco deed niet mee dit jaar en Tsjechië en Georgië debuteerden.

Zaterdag 24 mei 2008
Beogradska Arena in Belgrado – Servië
Presentatie: Jovana Janković en Željko Joksimović
TV Host: RTS

Dima Biland uit Rusland heeft het 53-ste Eurovisie Songfestival gewonnen met 272 punten met zijn liedje Believe. Hij luisterde zijn act op met een violist en hij liet speciaal een ijsbaantje aanleggen waarop Olympisch kampioen kunstrijden Evgeny Pluschenko rondcirkelde. Dima Bilan, in eigen land een mega ster en sekssymbool, shockeerde de aanwezigen in Belgrado door nauwelijks te verhullen dat hij de helft van de tijd zwaar onder invloed verkeerde. Oekraïne werd tweede met 230 punten en Griekenland met 218 punten derde.

Op 28 september 2007 maakte de EBU bekend dat het Eurovisie Songfestival vanaf 2008 anders zou gaan verlopen. In plaats van één halve finale te houden, zoals dat sinds 2004 het geval was, zouden er in 2008 twee halve finales worden georganiseerd. De vier grootste geldschieters – Fran- krijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk –  blijven evenals het gastland wél altijd verzekerd van een plek in de grote finale. Ze moeten wel stemmen tijdens een van de twee halve finales, ook al nemen zij hier niet aan deel. De tweede halve finale kwam er omdat het aantal deelne- mende landen op het songfestival de laatste jaren steeds verder was toegenomen en de halve finale te lang duurde en heel wat landen er niet meer in slaagden de finale te bereiken. Met de maatregel wou de organiserende EBU ook de zogenoemde ‘vriendjespolitiek’ op het songfestival aanpakken waardoor steeds dezelfde blokken landen de finale bereikten. Ons land mocht voor de 4-de keer oprij niet mee doen aan de finale van het Eurovisie Songfestival. Hind strandde in de halve finale met haar liedje Your Heart Belongs To Me.

Zaterdag 16 mei 2009
Olympiyski Indoor Arena in Moskou – Rusland
Presentatie: Natalia Vodianova, Andrey Malahov, van Oergant, Alsou en Dmitry Shepelev
TV Host:

Noorwegen is de glorieuze winnaar geworden van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Alexander Rybak haalde met zijn liedje Fairytale een monsterscore van 387 punten. Nummer twee IJsland metYohanna en Is it true behaalde 218 punten. Azerbeidzjan eindigde als derde met Aysel & Arash en hun liedje Always en zij kregen van Europa 207 punten. Nederland werd vertegenwoordigd door De Toppers met Shine. Europa gaven René Froger, Jeroen van der Boom en Gordon onvoldoende punten zodat ze niet voor het voetlicht mochten treden in de finale van het 54-ste Eurovisie Songfestival. In 2009 werden er enkele wijzigingen doorgevoerd. De organiserende EBU introduceerde hierin opnieuw een jury. De finale zou een 50/50 pun- tensysteem krijgen van televoting en professionele jury’s. Hiermee wou men het stemmen voor bevriende landen en door bevolkingsgroepen met een grote diaspora indijken, een fenomeen dat in de laatste edities van het festival overduidelijk in de puntentelling aanwezig was. In de jury had- den enkel muziekprofessionals zitting die geen directe relatie met het Eurovisie Songfestival of de deelnemers hadden.

Zaterdag 29 mei 2010
Telenor Arena in Oslo – Noorwegen
Presentatie: Erik Solbakken, Haddy N’jie en Nadia Hasnaoui
TV Host:  NRK

De de 55-ste editie van deze liedjeswedstrijd en werd gewonnen door Lena Meyer-Landrut uit Duitsland met het Engelstalige lied “Satellite” met 246 punten. Tweede werd Turkije met MaNga met “We could be the same”. Roemenië eindigde op de derde plaats met Paula Seling & Ovidiu Cernăuțeanu, die het liedje “Playing with firen” ten gehore bracht. Vanaf 2010 kan er zowel tijdens de halve finales als de finale gestemd worden vanaf het moment dat het eerste liedje wordt gezongen, en dit tot vijftien minuten nadat de laatste artiest heeft opgetreden. Dit systeem wordt ook al toegepast bij het Junior Eurovisie Songfestival. Nederland wist zich voor het zesde jaar op rij niet te plaatsen voor de finale. Sieneke bleef in de tweede halve finale steken op de veertiende plaats, met 29 punten.

Zaterdag 14 mei 2011
Düsseldorf Arena in Düsseldorf – Duitsland
Presentatie:  Anke Engelke, Stefan Raab en Judith Rakers
TV Host:  NDR/ARD

Deze 56-ste editie van het Eurovisie Songfestival werd georganiseerd in het Duitse Düsseldorf. Dit songfestival was het eerste festival dat in Duitsland werd gehouden sinds de Duitse hereniging in 1990. West-Duitsland organiseerde het festival wel al in 1957, in Frankfurt am Main, en in 1983, in München. Voor het eerst sinds 1958 nam de titelverdediger, Lena, opnieuw deel in het jaar na de winst.  43 landen bevestigden te zullen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2011. Oostenrijk, Italië, San Marino en Hongarije lieten weten te zullen terugkeren op het festival, respectievelijk na drie, dertien, twee jaar en één jaar afwezigheid. Azerbeidzjan won het festival voor de eerste maal in de geschiedenis met het liedje “Running scared”  gezongen door Ell & Nikki. Italië werd tweede met Eric Saadeen zijn liedje “Popular”. Zweden vervolledigde het podium met “Angel” en Mika Newton. Nederland wist zich voor het zevende jaar op rij niet te plaatsen voor de finale. De 3JS eindigden op de laatste plaats, met 13 punten.

Zaterdag 26 mei 2012
Crystal Hall in Bakoe – Azerbeidzjan
Presentatie: Leyla Əliyeva, Nərgiz Birk-Petersen en Eldar Qasımov
TV Host:  ITV

Het was de eerste maal in de geschiedenis dat het Eurovisie Songfestival plaatsvond in Azerbeidzjan.  Er werd wat aan de regels gesleuteld voor aanvang van het festival. Sinds 2012 kan er niet meer gedurende de hele uitzending gestemd worden. Men keerde terug naar het oude systeem, waardoor men pas kan stemmen na afloop van het optreden van het laatste deelnemende land. Uit elke halve finale zouden, net als de voorbijgaande jaren, tien landen zich plaatsen voor de grote finale. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk waren recht- streeks geplaatst. Er namen 42 landen deel aan de 57-ste editie in 2012. De Zweedse Loreen met “Euphoria”, die voor aanvang van het songfestival al tot topfavoriete gebombardeerd werd, wist de finale afgetekend te winnen. Met 372 punten haalde ze het met meer dan 100 punten voorsprong op nummer twee, Rusland die met “Party for everybody”  voor het voetlicht gebracht door Boeranovskije Baboesjki.  Servië met  Željko Joksimović en zijn liedje “Nije ljubav stvar”, die in 2004 al tweede was gewor- den, legde nu beslag op de derde plaats. Nederland wist met Jaon Franka en haar “You and me” zich voor het achtste jaar op rij niet te plaatsen voor de finale.

Zaterdag 18 mei 2013
Malmö Arena in Malmö – Zweden
Presenttie: Petra Mede
TV Host: STV

De 58-ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd werd gehouden in de Malmö Arena in Malmö. Er is maar één presentator in 2013. Dit is voor het eerst in 18 jaar. De voorgaande jaren werd het festival telkens door meerdere personen gepresenteerd. De laatste keer dat er één presentator was, was in 1995. Mary Kennedy presenteerde het festival toen. Op 28 januari 2013 maakte producerende omroep SVT bekend dat de keuze dit keer gevallen was op Petra Mede. De zangeres Emmelie de Forest won met het nummer “Only teardrops” voor Denemarken met 281 punten.  Tweede met 214 punten werd Zlata Ohnevytsj met het liedje “Gravity” namens de Oekraïne. Margaret Berger uit Noorwegen vergaarde 191 pun- ten en een derde plaats met haar liedje “I feed you my love”.

Conchita Wurst | Oostenrijk

Zaterdag 10 mei 2014
B&W Hallerne in Kopenhagen – Denemarken
Presenttie: Pilou Asbæk, Nikolaj Koppel en Lise Rønne
TV Host: DR

Het 59-ste Eurovisie Songfestival werd gehouden in Kopenhagen en werd gewonnen door Oostenrijk. Met “Rise like a phoenix” wist Tom Neuwirth als Conchita Wurst met een travestieten-act de meeste punten binnen te halen. Hij viel op door een pruik met lange haren, opgemaakte ogen, een kortgeknipte baard en het dragen van een strakke jurk. De meest besproken kandidaat haalde 290 punten. Het was de tweede overwinning voor Oostenrijk.

In 1966 was de eerste met Udo Jürgens met Mercie Cherie. Op de tweede plaats eindigde Nederland met “Calm after the storm” van The Common Linnets en 218 punten. Dit was het beste Nederlandse resultaat sinds 1975. In 1975 won Nederland voor het laatst het liedjesfestival met Ding-a-Dong van Teach-In. Zwe- den werd derde met Sanna Nielsen en “Undo”. Zij vergaarde 174 punten.

Måns Zelmerlöw | Zweden

Zaterdag 23 mei 2015
Wiener Stadthalle in Wenen – Oostenrijk
Presentatie: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler, Arabella Kiesbauer en Conchita Wurst
TV Host: ORF

De 60-ste editie van het songfestival werd gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Australië, dat wegens zijn ligging slechts waarnemend lid van de EBU is en dus normaal niet mag deelnemen, zou in 2015 ter gelegenheid van de 60-ste editie eenmalig mogen deelnemen. Het land zendt het festival al 30 jaar uit en het evenement is er ondanks het tijdverschil zeer populair, onder andere door de Europese inwoners. Zweden won met de zanger Måns Zelmerlöw met het nummer ‘Heroes; met maar liefst 365 punten, 78% van het maximaal mogelijke aantal.  Tweede met 303 punten werd Rusland met “A million voices” gezongen door Polina Gagarina.  Met 292 punten ging de derde plaats naar Italië met het trio Il Volo en hun liedje “Grande amore”. Nederland eindigde met Trijntje Oosterhuis in zijn halve finale in de onderste regionen en haalde de finale niet.

Jamalla | Oekraïne

Zaterdag 14 mei 2016
Ericsson Globe in Stockholm – Zweden
Presentatie: Petra Mede en Måns Zelmerlöw
Host: SVT

Het  61-ste Eurovisie Songfestival werd gehouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm; en Australië mocht ook weer deelnemen. Het songfestival  werd gewonnen door de  Oekraïne door de zangeres Jamalla met het liedje ‘1944’. Zij onderscheidde zich met een lied dat niet over liefde en verlangen ging, maar over de deportatie van de Krim-Tataren door dictator Jozef Stalin, maar het is een publiek geheim welke Russische alleenheerser de zangeres eigenlijk op de korrel heeft; namelijk Vladimir Putin. Tweede werd Australië met ‘Sound of Silence’, gezongen door de uit Zuid-Korea afkomstige zangeres Dami Im. De toren hoge favoriet Sergey Laza- rev uit Rusland eindigde als derde met ‘You Are The Only One’. De Nederlandse inzending met Douwe Bob en zijn ‘Slow Down’; werd elfde. België werd tiende met het liedje ‘What’s the Pressure’ en werd gezongen door Laura Tesoro.

De uitslag bleef spannend tot het einde doordat men de punten van de nationale jury’s en televoters apart werden uitgebracht. Voor het eerst werd het Eurovisie Songfestival ook uitgezonden in China en de USA.

Salvador Sobral | Portugal

Zaterdag 13 mei 2017
International Exhibition Centre in Kiev – Oekraïne

Presentatie: Oleksandr Skisjko, Volodimir Ostapsjoek en Timoer Mirosjnytsjenko
TV Host: NTU

Portugal heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Salvador Sobral kwam op de eerste plek met zijn nummer Amar pelos dois met 758 punten. De Portugees was al langer favoriet vanwege zijn gevoelige nummer waarbij hij alleen begeleid werd door piano en viool. ‘Muziek is geen vuurwerk, je moet echt iets kunnen vertellen’, zei Salvador Sobral tijdens zijn speech. Hij pleitte voor gevoeligere muziek. De tweede plaats ging naar Bulgarije met 615 punten en derde werd met 374 punten Moldavië. België behaalde 363 punten en is goed voor een vierde plaats. Zweden werd vijfde en vergaarde 344 punten. Nederland is geëindigd op de elfde plek met 135 punten van de vakjury’s en 15 punten van de van de televoters; maakt totaal 150. Overigens waren de Nederlandse zussen wel de beste zangers op het hele Eurovisie Songfestival. Opvallend detail van dit jaar is dat de Russische deelneemster niet mocht deelnemen aan het grootste zangfestival ter wereld van de Oekraïnse regering omdat de zangeres heeft opgetreden op het geannexeerde schiereiland De Krim door Rusland. Er keken ruim 200 miljoen mensen naar het festival.

Netta | Israel

Zaterdag 12 mei 2017
Altice Arena in Lissabon – Portugal

Presentatie: Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela en Sílvia Alberto. 
TV Host: RTP

Israël heeft met zangeres Netta met haar een kippenlied Toy het Eurovisie Songfestival gewonnen. Ze be- haalde 529 punten. Tweede werd Cyprus met 436 punten en de derde plaats was voor Oostenrijk met 342 punten. Duitsland, die de twaalf punten kreeg van de Nederlandse jury werd met 340 punten vierde. Waylon heeft met zijn 18-de plaats in de finale sinds de nieuwe Nederlandse Eurovisie Songfestival wind waait in 2013 het slechtste resultaat behaald, alhoewel hij zeker als één van de beste zangers van het 63-ste Eurovisie Songfestival aangemerkt dient te worden.