Dieter Thomas Heck | * 29 december 1937 – † 24 augustus 2018

En de aankondiging, luid, duidelijk, en snel bij het ZDF van Dieter Thomas Heck: “Zaterdag, 18 januari, 19 uur 30 uur. Hier is de Berliner Union  Filmstudio. Hier is uw ZDF Hitparade.

Dieter Thomas Heck werd geboren op 29 december 1937 in Flensburg in het stadsdeel Mürwik. Toen hij vier tot zes weken oud was, verhuisden zijn ouders naar Hamburg, waar zijn vader verkoopleider bij een limonade-firma werd en waar hij ook opgroeide. In de leeftijd van vijf jaar werd hij tijdens een nachtelijk bombardement onder een keldertrap bedolven, waardoor hij na zijn redding begon te stotteren. Na een zangopleiding werd dit probleem verholpen, waardoor een ander talent bij hem bovenkwam, het snelspreken. Na afsluiting van de middelbare school en een technische hogeschool voltooide hij een opleiding als technisch koopman bij het Hamburgse Borgward-hoofdagentschap en was daar vervolgens nog enige tijd als autoverkoper werkzaam, maar verliet het bedrijf, voordat het failliet ging.

Onder de naam Dieter Heckscher trad hij op als zanger in Peter Frankenfelds talentenshow Toi, toi, toi met de Peter Alexander-titel Ein bißchen mehr in de Harburger Friedrich Ebert-hal en zong in 1961 in de voorronde van de “Grand Prix Eurovision de la Chanson”, het huidige Eurovisie Songfestival. Om zijn zangcarrière te bespoedigen, wisselde hij voor DM 400,00 | € 200,00 | maandsalaris naar een platenuitgeverij. Tijdens een bezoek aan de Südwestfunk (afgekort: SWF | in Baden-Baden in 1963 verzocht de afdelingsleider van de radio hem als fictieve gast een interview te geven in de studio wegens het uitvallen van een gast. De presentator stelde hem zulke onnozele vragen, dat Dieter Thomas Heck zelf het voortouw nam tijdens het gesprek, wat leidde tot een aanbod voor een radio-uitzending. Van toen af aan kreeg hij 90 minuten zendtijd.

In het voorjaar van 1964 belde Camillo Felgen naar de SWF en verzocht om een vakantie-vervanger, die dan van februari 1965 tot september 1966 een tijdje meeliep bij Radio Luxembourg. Daar was het gebruikelijk om elkaar met de voornaam aan te spreken. De naam Dieter kwam al voor en Heck liet het jeugdblad Bravo een oproep plaatsen voor een geschikte naam. Daarbij kwam Thomas uit de bus en aldus was de naam Dieter Thomas Heck een feit. Hij werkte bij Radio Luxembourg samen met Frank Elstner met wie hij goed bevriend raakte.

De tijd bij RTL was snel gedaan, omdat het de presentatoren niet toegestaan was om hun eigen platen te draaien. Daarom ging hij naar Europawelle Saar van de Saarländischer Rundfunk. Hij bespoedigde daar de Duitse schlager, die bij de meeste presentatoren niet erg populair was. Zijn programma Die Deutsche Schlagerparade werd buitengewoon populair. Samen met zijn chef bedacht Dieter Thomas Heck bovendien de Goldene Europa, een waarderingsprijs voor de Duitse zangers.

Regisseur Truck Branss was niet echt gecharmeerd van de muziek, die werd gespeeld in de Deutsche Schlagerparade. Hij raakte wel onder de indruk van de twee miljoen luisteraars, zodat hij Dieter Thomas Heck een tv-programma aanbood. Het concept daarvoor werd afgewezen door de Saarländische Rundfunk, maar de chef amusement van het ZDF toonde interesse. Daarna presenteerde Dieter Thomas Heck in totaal 183 keer de ZDF-Hitparade. Na enige kritiek werd het programma in ras tempo een van de belangrijkste muziekprogramma’s van de jaren 70 en 80.

Hij presenteerde drie jaar lang ook Vier gegen Vier, Die Pyramide maar liefst vijftien jaar, Schwarz auf Weiß, Ihr Einsatz bitte – Made in Germany twee jaar, het wensconcert Musik liegt in der Luft zeven jaar8), Das ist ihr Leben drie jaar, Das große Los vier jaar, Showpalast twee jaar, Das Sommer-Hitfestival acht jaar, vanaf 2002 Das ZDF-Sommerhitfestival), Das Silvester-Hitfestival alleen in 2001, Melodien für Millionen 22 jaar en het gala voor de Duitse Kankerhulp.

Naar aanleiding van de programmahervorming maakte het ZDF bekend, dat de programma’s Das Sommerhitfestival en Melodien für Millionen werden beëindigd. Het tot 2007 doorlopende contract van Dieter Thomas Heck werd niet verlengd. Op 18 november 2007 maakte de presentator zijn aftreden van het podium bekend na 38 jaar en 11 maanden en nam hij afscheid van zijn publiek. Op 24 augustus 2018 nam hij afscheid van het leven, tachtig jaar oud.

Andrea Jürgens – Eerste optreden in de ZDF Hitparade op 6 maart 1978 aangekondigd door Dieter Thomas Heck.
Andrea Jürgens is overleden op 20 juli 2017 op vijftig jarige leeftijd door nierfalen.

Welkom bij het Holland Magazine