De vuile politiek van Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan

Geert de Jonge | Columnist

Landen als vrienden voor het leven bestaan even niet meer. De vriendschap met de Verenigde Staten van Amerika en Turkije en andere westerse landen is voor het moment niet als stabiel aan te merken. Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan | de presidenten van de Verenigde Staten van Amerika en Turkije | nemen maatregelen met betrekking tot Noord-Syrië zonder de andere NAVO- bondgenoten daarvan op de hoogte te stellen. Hun presidenten blijken onbetrouwbare partners te zijn. Vast is komen te staan dat zowel Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan handelen als ongeleide projectielen. Zo heeft de Turkse president medegedeeld dat hij de poorten open zal gaan zetten in zijn land zodat de lidstaten van de Europese Unie overspoeld gaan worden met miljoenen vluchtelingen. Turkse chantage.

Op dit moment is het nog steeds niet duidelijk dat Donald Trump mag aanblijven als 45-ste president van de Verenigde Staten van Amerika vanwege zijn handelen met de Oekraïne of dat hij wordt afgezet. Recep Tayyip Erdogan verliest in Turkije steeds meer politieke steun. Ik verwijs maar eens naar de recente burgemeestersverkiezingen waar de AKP | de partij van de Turkse president | de posten in Ankara en Istanboel verloor aan de oppositiepartijen. En economisch gaat het met Turkije ook niet voor de wind. En Recep Tayyip Erdogan laat het leger nu ‘zuiveringen van terroristen’ in Noord-Syrië uitvoeren, waarvoor hij geen mandaat heeft volgens het internationaal recht. Juridisch gezien is de Turkse president nu een oorlogsmisdadiger. Hij laat mensen ombrengen en dat indirect met toestemming van Donald Trump.

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Zowel regeringspartijen als oppositiepartijen pleiten voor maatregelen tegen Turkije. Het CDA stelt: ‘Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije. En D66 meldt: ‘Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen’. Ook de ChristenUnie vindt dat de Turkse inval niet zonder gevolgen kan blijven en deelt mede: ‘Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije’. GroenLinks wil ‘met onmiddellijke ingang’ iedere vorm van militaire samenwerking met Turkije opschorten. Nederland en Turkije zijn NAVO-bondgenoten. En de SP is van mening dat het hier gaat over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. Verder stelt de partij: ‘Dit krijg je wanneer Donnald Trump vuile deals maakt met president Recep Tayyip Erdogan’. En voorts laat de SP nog weten dat de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië moet eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

Op dit moment is er door ons land wel een wapenembargo ingesteld maar Nederland levert geen echte wapens maar alleen onderdelen ervan ter waarde van 28 miljoen euro. Dat zal de Turkse president niet treffen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen op maandag 14 oktober 2019 in Luxemburg. Echte maatregelen worden niet verwacht en stevige harde woorden doen Recep Tayyip Erdogan geen pijn. Sterker nog; hij trekt zich er niets van aan wat ook wordt besloten in Luxemburg.

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zei op 6 augustus 2019 nog dat zijn land geen ambitie heeft om de Koerden in de steek te laten, maar bood hen geen garantie op bescherming als er een Turkse inval komt. Ondertussen is de Turkse inval in de Syrische provincies Raqqa en Hasaka een feit en lijdt de bevolking van Noord-Syrië. Turken gooien bommen op steden en dorpen en moorden voormalige strijders uit, die IS mede hebben verjaagd uit dit gebied met ondersteuning van de Amerikaanse strijdkrachten en materiëel. Deze strijders van de Koerdische militie YPG en de Syrische Democratische Strijdkrachten hebben veel offers gebracht en voelen zich terecht door president Donald Trump verraden.

Als mostert na de maaltijd probeerde de Verenigde Staten van Amerika via de Verenigde Naties Turkije te vragen het geweld te staken. President Recep Tayyip Erdogan zou de zaak diplomatiek moeten aanpakken en in gesprek moeten gaan met de Koerden in het grensgebied. Rusland blokkeerde zo’n verzoek in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van Donald Trump.

En dat was te verwachten. Rusland heeft grote belangen in Syrië. En steunt alles om de Syrische president Bashar Hafiz al-Assad | president sinds 17 juli 2000 | in het zadel te houden. Dat is een gegeven die al tientallen jaren voort duurt en niet zal veranderen.

Ondertussen worden er nog tienduizenden IS-ers in Noord-Syrië in voorarrest gevangen gehouden. Als gevolg van een Turks bombardement zou volgens de The New York Times Adrien Guihal | bekend onder de naam Abu Osama al-Faransi | uit de gevangenis in het Syrische Qamishli zijn ontsnapt. Alle zaten in voorarrest om ter plaatse berecht te gaan worden voor hun oorlogsmisdaden in de zogenaamde Islamitische Staat.

De man eiste in juli 2016 de aanslag in Nice op, waarbij meer dan tachtig mensen om het leven kwamen doordat een truck op ze inreed. Adrien Guihal was naast Nice ook de stem van de aanslag in St Etienne, waarbij de keel van een priester werd doorgesneden. En in Magnanville, waar op 13 juni 2016 een politieman en zijn vrouw omkwamen. Ook zou hij te horen zijn geweest in verschillende ideologische video’s van IS. Zo zou in een propagandafilm te zien zijn hoe hij moslims oproept om zich aan te sluiten bij IS en om aanslagen te plegen in Frankrijk. Adrien Guihal kreeg in 2012 vier jaar cel opgelegd in Frankrijk, maar vluchtte naar Syrië en Irak. Hij werd in 2018 samen met zijn vrouw en zes kinderen gevangen genomen in Raqqa in het noorden van Syrië. Deze man is moorddadig gebleken en loopt nu weer vrij rond. En met hem vele vele anderen. En dat is dank zij de vuile politiek van Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan; de populistische presidenten van de Verenigde Staten van Amerika en Turkije. Geen vrede komt er door hun handelen. Alleen bevorderen van eigen belangen.

Welkom bij het Holland Magazine