Ongehoord Nederland | Een onafhankelijke nieuwe omroep

Geert de Jonge | Columnist

De aspirant-omroep Ongehoord Nederland is vastberaden is om een plek te veroveren binnen de Nederlandse Publieke Omroep. Het initiatief werd op maandag 25 november 2019 groots gepresenteerd in het Algemeen Dagblad door oprichters oud-oorlogsverslaggever Arnold ‘Linkse politici zijn zo hypocriet’ Karskens en Ybeltje ‘VVD vond haar totaal ongeschikt voorde politiek‘ Berckmoes. Volgens de oprichters is de publieke omroep is een kleine cirkel van meningen en personen die het nieuws brengen. Het wordt hoogtijd voor wat nieuwe gezichten. Ongehoord Nederland wordt de eerste Peter R. de Vries-vrije omroep.

Zij ergeren zich al geruime tijd ergert aan de eenzijdige Nederlandse Publieke Omroep. Arnold Karskens en Ybeltje Berckmoes menen dat Nederland langzaam verandert in een heel nauwe maatschappij waar problemen als massamigratie niet meer worden benoemd. Zij willen een stem zijn voor mensen die de Nederlandse cultuur hoog hebben zitten en terugverlangen naar de tijd dat je nog alles kon zeggen. Zonder politiek correct te hoeven zijn.

Op de vraag of Ongehoord Nederland een boze-witte-mannen-omroep wordt ontkennen de oprichters dat. Ook humor moet ruim aan bod komen. Daarom is ook Haye van der Heyden betrokken bij de oprichting. Met satire kan men een boodschap soms beter overbrengen is de stelling.

Volgens mij heeft de Nederlandse Publieke Omroep al twee rechtse omroepen; namelijk PowNed en WNL?. De oprichters zijn van mening dat het hen opvalt dat men bij WNL constant Rob Jetten van D66 ziet zitten. Maar professoren die verstand hebben van klimaat en internationale politiek, worden niet gehoord. Maar Ongehoord Nederland wil bij voldoende zendtijd ook een Sinterklaasjournaal uitzenden. Eén met Zwarte Pieten, zoals de Nederlandse cultuur altijd heeft gevierd.

Arnold Karskens en Ybeltje Berckmoes hebben medegedeeld dat Ongehoord Nederland een onahankelijke omroep gaat worden zonder politieke binding dus. Om die stelling te onderstrepen hebben de oprichters de steun ingeroepen van Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid | beter bekend als PVV | en Forum van Democratie Thierry Baudet; twee rechtse politieke partijen in het Nederlands parlement. Door te kiezen voor deze twee partijen of welke andere partij dan ook is er geen sprake meer van een onafhankelijke omroep.

Het lijkt er op dat Arnold Karskens en Ybeltje Berckmoes van Ongehoord Nederland een constante STER-spot wil gaan worden van de PVV en Forum van Democratie; de stem van het gewone taalgebruik van Geert Wilders en Thierry Baudet die op academisch niveau politiek bedrijft, zodanig dat het grootste deel van zijn eigen achterban zijn uitgesproken woorden niet begrijpt.

Politici die door menig collega in Nederland niet serieus worden genomen met hun ultra rechts-populistische uitingen in de Tweede Kamer en daar buiten. Geert Wilders steunt de omroep en hij zegt ondermeer dat de PVV helemaal niets heeft met die verschrikkelijke publieke omroep waar men het Nederland van de Amsterdamse grachtengordel ziet. Het is één grote fake-news-fabriek met linkse liberalen, politiek correcte blaaskaken van de VARA tot WNL, waar het echte Nederland verzwegen en weggemoffeld wordt. En verder stelt hij dat daarom PVV de publieke omroep wil afschaffen. Maar tot die tijd is er nu een kans op een verbetering en te beginnen met Ongehoord Nederland.

Thierry Baudet van het Forum van Democratie komt met een soortgelijke boodschap. Al jaren stoorhij zich aan de vooringenomen en niet-objectieve publieke omroep. Volgens hem kan men de tv niet aanzetten of de mensen horen klimaathysterie, propaganda voor de Europese Unie, pro-immigratieverhalen of allerlei beelden die moeten inwerken op de sentimentaliteit van de bevolking. Er is natuurlijk een enorme campagne gevoerd tegen Sinterklaas, tegen Zwarte Piet stelt de leider van het Forum van Democratie. Dat is de reden dat hij ‘Ongehoord Nederland steunt. Om het echte geluid te vertellen en om de publieke omroep weer van Nederland te maken.

De oprichters van Arnold Karskens en Ybeltje Berckmoes vermelden op de website van Ongehoord Nederland dat de aspirant-omroep op zaterdag 30 november 2019 40.717 leden heeft. Om te worden toegelaten als omroep tot de Nederlands Publieke Omroep moet Ongehoord Nederland minimaal 50.000 leden hebben. Dat moet gaan lukken.

Maar dan moeten er programma’s worden gemaakt en daarvoor heeft Ongehoord Nederland mensen nodig. Acteurs willen niets te maken hebben met een rechts-populistische omroep volgens Haye van der Heyden, die ook betrokken is bij Ongehoord Nederland, op Twitter. Er hebben zich nu al acteurs afgemeld voor projecten waar Haye van der Heyden mee bezig is. Ongehoord Nederland wordt teveel PVV/Forum van Democratie blijken velen te vinden. Haye van der Heyden verbaast zich over die houding.

In alle eerlijkheid moet ik wel stellen dat ik nog nooit teveel PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, VVD of van welke politieke partij dan ook ben tegengekomen bij de Nederlands Publieke Omroep en dit nu dus wel. Dit is wel als apart aan te merken of lijkt Ongehoord Nederland zo apart dat er wel plaats is voor hen in het Nederlands omroepbestel maar bekende Nederlanders weinig of geen trek hebben te worden geassocieerd met deze ogenschijnlijke ultra rechts-populistische club van Arnold Karskens en Ybeltje Berckmoes.

Welkom bij het Holland Magazine