Nieuws voor zondag 22 december 2019 | 4. Advent

Televisie | Kerstmis 2019 | Oudjaar 2019 | Nieuwjaar 2020 |

Norddeutscher Rundfunk | NDR Fernsehen | Weihnachtslandpartie | 20.15 uur |

Kersttijd op Usedom: waar in de zomer de vakantiegasten een leuke tijd doorbrengen, kunt u in de winter genieten van comfortabele rust en stilte. De oude huizen in de stijl van de Seaside badarchitectuur bieden een prachtige achtergrond voor kerstmarkten en winterpret. De Usedomer bereid zich voor op Kerstmis. Beleef het mee.

Talpa | SBS6 | Als de brandweer | 20.30 uur |

Liftopsluitingen, reanimaties, waterongevallen, verkeersongelukken, levens redden; de brandweer doet zoveel meer dan de hoofdtaak branden blussen. Dat komt omdat ze bij een incident de kortste aanrijtijd hebben van alle hulpverleners.

Op een Volkstuinencomplex staat een tuinhuisje in brand. Volgens sommige aanwezigen zou er iemand slapen. Trauma voor de brandweer dreigt wanneer een persoon onder de metro terecht is gekomen. De kans dat iemand het overleeft is minimaal. Maar voordat het zover is, moet je de persoon eerst zien te vinden.

Vlaamse Radio & Televisie | VRT Eén | Vrede op aarde | 22.00 uur |

Eindejaarprogramma waarin Sven de Leijer gasten uitnodigt om samen met hem terug te blikken op het afgelopen jaar. Sven deelt ook prijzen uit. En af en toe heeft hij ook geprobeerd om zelf het jaar mooier te maken. Onder het motto: hoe mooier het jaar, hoe mooier mijn jaaroverzicht.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 3 | The Elvis all-star tribute special | 22.20 uur |

Documentaire over de iconische televisiegebeurtenis in 1968 waarmee de legendarische Elvis Presley zijn comeback maakte en weer tot de top van de hitlijsten doordrong.

Sliedrecht | Wethouder Piet Vat van SGP-Christenunie haalt uit naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Sliedrechtse wethouder Piet Vat van de SGP-Christenunie heeft felle kritiek op minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister meldt dat het Rijk sinds 2015 miljarden euro’s heeft bespaard door taken die eerst bij het Rijk lagen, bij de gemeenten neer te leggen. De Sliedrechtse wethouder noemt het op Twitter ongelooflijk dat de minister hierover ‘roeptoetert’. Veel gemeenten klagen erover dat zij door de decentralisatie van het Rijk kampen met geldproblemen en tekorten.

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015 hebben de gemeenten de verantwoordelijkheid gekregen voor het ondersteunen van mensen die niet zelfredzaam zijn. De kritiek van de gemeenten komt erop neer dat zij nu hetzelfde werk moeten doen, maar dan wel met minder geld.

‘Ongelooflijk dat je dit als verantwoordelijk minister durft te roeptoeteren terwijl de zorg, mede door landelijk beleid, kapot is gemaakt en gemeenten noodgedwongen de rekening bij haar inwoners neer moeten leggen; , zegt Piet Vat.

Commentaar: De zorg is mede door landelijk beleid vanaf 2015 kapot gemaakt en dat leverde het Rijk miljarden op. Die miljarden zijn al lang uitgegeven aan het bedrijfsleven toen de dividendbelasting niet werd afgeschaft. De burgers van gemeenten die hierdoor in zwaar weer verkeren mogen de rekening betalen. Gevolg: Verhoging van de gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat is VVD-CDA-D66-VVD sociaal beleid.

Groningen | Ingezamelde schoenen voor thuis- en daklozen in schoenenzaak Happy Walker in de stad Groningen

Tientallen thuis- en daklozen stonden gisterenavond in de rij voor schoenenzaak Happy Walker in de stad Groningen. Voor het derde jaar op een rij zamelde de winkel nieuwe en tweedehands schoenen in om vlak voor Kerst uit te delen. ‘Ik ben even aan het kijken of ik leuke schoenen kan vinden’, zegt een van de daklozen in de schoenwinkel. ‘Ik heb in ieder geval een paar gymschoenen gescoord.

Daar ben ik heel blij mee’. Winkeleigenaar Chris Prenger staat bij de ingang van zijn zaak om zijn klanten één voor één binnen te laten. ‘Ik heb een paar jaar geleden een dakloze straatkrantverkoopster eens een paar schoenen gegeven. Ik kreeg een knuffel van haar en ik zag wat het met mij deed en wat het met haar deed. Daar is het initiatief eigenlijk ontstaan’, legt Chris Prenger het begin van zijn schoenenactie uit. ‘We zamelen schoenen in die mensen in de kast hebben staan en niet gebruiken’.

Arnhem | Gevecht tussen Rico Verhoeven tegen Badr Hari op Veronica goed voor bijna 3.5 miljoen kijkers

Naar het veelbesproken gevecht om de wereldtitel in het zwaargewicht kickboksen tussen Rico Verhoeven en Badr Hari hebben gisteravond bijna 3,5 miljoen mensen gekeken. Het kickboksgala in Arnhem was bij tv-kijkers veruit het populairst: vijf van de zes best bekeken programma’s waren afkomstig uit het Gelredome, waar het evenement werd gehouden. Naast de 31.000 bezoekers in het stadion zaten er thuis veel mensen klaar in afwachting van de vechtpartij. Uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat richting het gevecht tussen Rico Verhoeven en Badr Hari, het hoogtepunt van de avond, het aantal kijkers opliep. In aanloop naar het gevecht tussen de twee sterren waren er vier andere partijen te zien. Het gevecht om de wereldtitel tussen Rico Verhoeven en Badr Hari, dat rond half elf ’s avonds begon, trok gemiddeld 3.491.000 kijkers. Badr Hari haakte de derde ronde geblesseerd af. Rico Verhoeven behoudt zijn wereldtitel.

Emmen | Wildlands ziet aantal bezoekers groeien maar haalt prognose niet

Wildlands Adventure Zoo trekt dit jaar 50.000 tot 60.000 meer bezoekers dan in 2018. Dat maakte interim-directeur Erik van Engelen bekend. De beoogde doelstelling van 940.000 bezoekers wordt niet gehaald. In 2018 trok het park 855.000 bezoekers. Dit is toen iets hoger uitgevallen dan de bijgestelde prognose die destijds is gedaan.

Erik van Engelen gaf toen aan dat hij in 2019 wou doorgroeien richting de 940.000 bezoekers. ‘Dat hebben we helaas niet gehaald. Maar ik vind de waardering voor het park belangrijker. Dat we een negen of een tien krijgen op sites zoals Zoover, dat had ik nooit verwacht’. ‘We zijn zeer content met de resultaten van dit jaar. Sowieso zijn we heel blij dat we de hoogste waardering krijgen van alle dierenparken in Nederland’.

In het dierenpark zijn het hele jaar door verbouwingen geweest, wat het voor de directeur extra bijzonder maakt om het bezoekersaantal te zien stijgen. Het jaar is nog niet om en Wildlands hoopt nog op duizenden bezoekers tijdens de jaarlijkse Wildnights, waarbij het park in de avonduren open is.

Nu ook de laatste verbouwing van het parkdeel Nortica af is, is het afwachten wat de definitieve bezoekerscijfers van dit jaar worden. Wat deze cijfers betekenen voor de financiën van het park is nog niet bekend. Het park lijdt de laatste jaren miljoenenverliezen en moest daardoor onder meer flink bezuinigen. Ook vielen er ontslagen. In januari 2020 worden de definitieve bezoekersaantallen van 2019 bekendgemaakt.

Renkum | Gemeente gaat lokale markten in Renkum, Wolfpheze en Oosterbeek nieuw leven in blazen

Het college van Renkum moet met een plan komen om de markten binnen de gemeente meer leven in te blazen. Dat besloot de gemeenteraad deze week. Misschien zullen de markten in Renkum uiteindelijk geprivatiseerd worden. ‘De markten dragen bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze dorpen’, meent VVD-raadslid Oscar Hollink. ‘We kennen een behoorlijke markt in Oosterbeek, iedere donderdag. En ook wekelijks twee bescheiden markten in Renkum en Wolfheze’. Toezicht op de huidige regelgeving schiet wel tekort, volgens Oscar Hollink. ‘De indruk bestaat dat men niet weet wie er wanneer staat, en hoe vaak’. Hij wil een plan waarin de visie van de marktkooplui wordt meegenomen. Evenals de diversiteit in het aanbod. ‘Als we vier kaasboeren hebben en één groenteman, zijn we daar dan blij mee?’. Het aantal bezoekers aan markten daalt en vergrijst, volgens PvdA-fractievoorzitter Tom Erkens. ‘Jongeren mijden de markt en kopen steeds meer via internet’. De gemeente wil streven dat binnen dit lopende proces samen met de ondernemers tot een programma per 1 juli 2020 komt.

Leeuwarden | Jitty van der Werf houdt op bij Farmers Defence Force – Stichting Belangen Agrarysk Fryslân is haar toekomst

Jitty van der Werf | bestuurslid van Farmers Defence Force | houdt per direct op met haar werk bij de actiegroep. Er zou een verschil van inzicht zijn met de andere bestuursleden. Het besluit om op te stappen, zou volgens Jitty van der Werf in overleg met de andere bestuursleden tot stand zijn gekomen. Ze wil meer vrijheid hebben, en haar meer en specifiek richten op Friesland. De agrarische sector in Friesland zou volgens haar anders zijn dan in de rest van Nederland. Jitty van der Werf wil nu samen met melkveehouders Sjoerd Mensonides en Hyke Anema een nieuwe stichting oprichten: Stichting Belangen Agrarysk Fryslân. De nieuwe groep wil opkomen voor de belangen van de Friese boer. Dat willen ze doen door gesprekken te voeren met overheden, op te trekken met andere landbouworganisaties en zelf acties te organiseren. Maandag moet de stichting rond zijn en de website in de lucht gaan. Jitty van der Werf zegt dat ze op goede voet afscheid heeft genomen van Farmers Defence Force en daarom in de toekomst ook de coördinatie van hun acties in Friesland zal blijven doen.

Welkom bij het Holland Magazine