Nieuws voor zaterdag 25 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen NK allround en sprint | 13.10 uur | Vanaf 11.30 uur ook te volgen via nos.nl

Een dubbel toernooi dit weekend in Thialf. Er zijn titels te winnen op de NK allround en de NK sprint. En minstens zo belangrijk: de laatste tickets voor de wereldkampioenschappen volgende maand staan op het spel. Een druk programma dit weekend in Thialf. Het publiek ziet er twee toernooien: de NK allround en de nationale sprintkampioenschappen. Legio medailles te verdienen dus, en minstens zo belangrijk: de laatste startplekken voor de wereldkampioenschappen van volgende maand. Het zou een mooie beloning zijn voor Femke Kok, de jonge Friese sprinter die dit seizoen reuzenstappen zet richting de top. Op de EK afstanden eerder deze maand reed Femke Kok een verbluffend persoonlijk record op de 500 meter. Kan ze het ook op de 1000 meter? In het sprinttoernooi bij de mannen is Kjeld Nuis een belangrijke kandidaat voor het laatste WK-ticket. De olympisch kampioen kampte dit seizoen met ziekte, miste een paar toernooien en zal nu langzaam willen toewerken naar zijn supervorm. Vanaf 11.30 uur ook te volgen via nos.nl

Talpa | SBS 6 | Dancing on ice – Finale | 20.00 uur |

Na acht weken ploeteren op het ijs zijn de kunstrijdende bekende Nederlanders toe aan de finale van het ijsdansprogramma. De kijkers thuis en de strenge vakjury beoordelen voor de laatste keer hun oefeningen. Acht weken lang vertoonden bekende Nederlanders hun kunsten in Dancing on ice, en nu zijn ze de laatst overgebleven deelnemers toe aan de grote finale van het programma. Aan de kijkers thuis en aan de jury laten ze zien wat ze de afgelopen maanden allemaal hebben geleerd. Die jury maakte overigens nogal wat los bij de fans van het programma. Onnodig streng en zuur, oordeelden sommigen. Met name Joan Haanappel moest het ontgelden. Zij zou vrouwen strenger beoordelen, jonge mannelijke deelnemers voortrekken en met name een voorkeur hebben voor Juvat Westendorp. De beschuldiging van partijdigheid deed oud-kunstschaatskampioen Joan Haanappel overigens af als onzin. Juvats schaatsvaardigheden en de mooie houding – te danken aan zijn verleden als danser – bezorgden hem haar punten.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 7 | All together now | 20.00 uur |

De kandidaten moeten met hun muzikale optreden zoveel mogelijk van de honderd muziekprofessionals op laten staan en meezingen. Het is een zangwedstrijd waarin alle muziekstijlen voorbijkomen, van hedendaagse pop- en rock hits tot discoknallers en musical klassiekers. In elke aflevering is de grote vraag: ‘Wie verovert het podium en laat ‘de 100’ opstaan en meezingen?

Aansluitend op RTL 4 het programma ‘Wie ben ik’ om 21.30 uur

Twee teams spelen een aantal komische spellen waarin zij aan de hand van cryptische omschrijvingen en aanwijzingen van de tegenstander moeten raden wie, wat of waar zij zijn. Onder leiding van Caroline Tensen strijden de teamcaptains in verschillende spelrondes om de winst.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Wie is de Mol | 20.35 uur |

Er staan weer drie opdrachten klaar in Henan. De vraag is of de mol ze allemaal gaat saboteren. Of maakt deze saboteur voor even een uitzondering om zich maar niet verdacht te maken bij de rest van de kandidaten?. De kandidaten van Wie is de Mol? hebben inmiddels zes opdrachten op de teller staan en nu komen er weer drie bij. Elk jaar laat regisseur Rick McCullough zijn creatieve brein de vrije loop en bedenkt hij 27 unieke opdrachten met de andere makers. Volgens hem is dat ieder jaar weer een uitdaging, want de kandidaten bereiden zich steeds beter voor op hun deelname. ‘Ze denken dat ze weten wat ze kunnen verwachten. Maar we moeten ze altijd een stapje voor zijn, zorgen dat er in een opdracht nog een twist komt’, vertelt Rick in het Molboekje. Soms denkt de regisseur naar eigen zeggen een waanzinnige opdracht te hebben bedacht, maar dan valt het alsnog tegen. ‘De andere keer lijkt de opdracht wat tam, en dan wordt-ie door de uitvoering juist briljant’.

Urk | Landelijk Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld bij Bethelkerk

Op Urk is het monument ‘Levenslicht’ onthuld. Het monument is letterlijk deel van het tijdelijke lichtmonument dat Studio Roosegaarde ontwierp. Het bestaat uit 104.000 steentjes, die symbool staan voor het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Urk, is van 24 januari tot en met 31 januari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien op het plein bij de Bethelkerk.

Nabestaanden van Urker verzetsheld Pieter Hoekman onthulden het monument.

Hilvrsum/Amsterdam | De talkshow Op1 op NPO TV 1 scoort beter dan verwacht – Op1 is eigenlijk Pauw zonder Jeroen maar succesvol

Toen de NPO in december 2019 bekendmaakte dat de nieuwe talkshow Op1 iedere dag door een ander duo gepresenteerd zou worden, waren de reacties niet van de lucht. Mediadeskundigen noemden de constructie ‘gecompliceerd’, spraken van een ‘gewaagd experiment’ of een ‘bizarre strategie’. Inmiddels is het programma, dat de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw vervangt, drie weken in de lucht. Twee tv-kenners en oudgediende Frits Barend maken de balans op. Over één ding zijn zij het eens: Op1 scoort tot nu toe beter dan verwacht. ‘Van tevoren dacht iedereen: dit gaat niks worden’, zegt entertainmentdeskundige Eric de Munck. ‘De Nederlandse tv-kijker is een gewoontedier, die wil vaste gezichten zien, maar toch doen ze het megagoed. Ik vind de verschillende duo’s wel verfrissend. En inmiddels weet je wat je van ieder koppel kunt verwachten’. De NPO-talkshow trok sinds de start op 6 januari 2020 drie keer meer dan 1 miljoen kijkers.

Op de overige dagen keken tussen de 700.000 en 950.000 mensen naar het programma. ‘Het is knap om tegenover een instituut als Eva Jinek iets nieuws te beginnen en daarmee toch al zo veel kijkers te trekken’, vindt Eric de Munck. ‘Die kijkcijfers gaan echt niet meer veranderen, die blijven wel op dit niveau hangen’. Mediadeskundige Ron Vergouwen is iets voorzichtiger. Hij denkt dat veel mensen ook keken omdat het programma nieuw is en veel aandacht kreeg. ‘Het duurt nog wel een paar weken voordat die nieuwsgierigheid eraf is, hoewel het ook wel weer heel gek moet lopen, willen kijkers nu massaal afhaken’.

In het algemeen vindt Ron Vergouwen Op1 een ‘redelijk succes’. Volgens hem doen de presentatoren het niet slecht en is het programma inhoudelijk sterk. ‘De meeste mensen zagen dat niet aankomen. Ik denk ook dat we te veel naar de poppetjes hebben gekeken en te weinig naar de mensen achter de schermen. Goede redacteuren halen goede gasten binnen. De redactie bepaalt de flow van het programma’.

De Op1-redactie bestaat voor een deel uit medewerkers die eerder voor Jeroen Pauw werkten. Ron Vergouwen ziet de nieuwe NPO-talkshow dan ook vooral als afgeleide van die van Jeroen Pauw, die er in december mee stopte. ‘Het decor ziet er ongeveer hetzelfde uit, de onderwerpen duren even lang en ook hier komen de grappige filmpjes halverwege. Je kijkt eigenlijk naar Pauw, maar dan zonder Jeroen’.

Nieuwolda [gemeente Oldambt] | Aardbeving met een kracht van 1.6 in Gronings dorp

Inwoners van Nieuwolda en omgeving zijn vrijdagavond even na half elf opgeschrikt door een aardbeving. De schok had volgens het KNMI een kracht van 1.6 op de schaal van Richter. Via de Bevingsmelder van RTV Noord kwamen op vrijdagavond verschillende meldingen binnen van Groningers die de beving hadden gevoeld.

‘Rommelend geluid alsof er een vrachtwagen langs rijdt’, schrijft een jongeman. En Jakob Bijmolt: ‘Gerommel, kort. Eén seconde.’ En een anonieme melder: ‘Creepy, de glazen rinkelden in de kast en het rommelde buiten’. De beving bij Nieuwolda is de zesde van dit jaar. Het is tot dusverre wel de zwaarste van 2020. Alleen die in Schildwolde 1.3 op de schaal van Richter op 10 januari 2020 en in Lageland ook 1.3 op de schaal van Richter op 23 januari 2020 kwamen in de buurt.

Amsterdam | Nederlanders zitten anderhalf uur per dag op sociale media

Nederlanders maken gemiddeld ruim anderhalf uur per dag gebruik van sociale media en hun aantal neemt toe. Het populairst zijn WhatsApp, YouTube en Facebook. Onderzoeksbureau Newcom trekt die conclusie op basis van 7000 respondenten. Jongeren tussen de 15 en 19 jaar zitten dagelijks het langst op sociale media: gemiddeld twee uur en ruim twintig minuten. Over de hele linie wordt meer tijd aan sociale media besteed. Van de tien onderzochte platforms hebben er acht meer dagelijkse gebruikers. Met name Instagram en YouTube groeien hard. Het negende platform is nieuwkomer TikTok, dat voor het eerst is meegenomen en vooral populair is onder kinderen. Een jaar geleden bleek uit eenzelfde soort onderzoek dat Facebook vanwege privacyschandalen 640.000 gebruikers was kwijtgeraakt. Neil van der Veer van Newcom voorspelde toen dat die ontwikkeling zich zou doorzetten. ‘Mijn hypothese is niet uitgekomen’, zegt hij nu.

Zuidlaren [gemeente Tynaarlo] | Bewoners zitten niet te wachten op de komst van TBS’ers

Inwoners van Zuidlaren zitten niet te wachten op de komst van een woonlocatie voor forensisch psychiatrische patiënten op het Dennenoord-terrein in hun dorp. Een petitie daartegen is inmiddels ruim twaalfhonderd keer ondertekend; er wonen meer dan 10.000 inwners. Omwonenden zijn bang dat er zedendelinquenten in het dorp komen wonen. Ze maken zich ernstige zorgen. ‘Ik heb zelf twee jonge kinderen. Een van hen zit op basisschool De Tol. Je kunt daar nu zo naar binnen lopen. We hebben al bij de directeur aangegeven dat we om tafel moeten, als de plannen doorgaan’, vertelt Marin, die de online petitie is gestart. Marin is niet haar echte naam, de inwoonster van Zuidlaren wil liever anoniem blijven. Het verbaast haar niet dat de petitie in relatief korte tijd al zo vaak is ondertekend. “Kennissen hebben hun kinderen op een kinderdagverblijf dat grenst aan het Dennenoord-terrein. Die willen hun kinderen daar vanaf halen als alles doorgaat.” Sommige mensen zouden zelfs overwegen te verhuizen, zegt Marin.

Leeuwarden | Celstraffen voor betrokkenen bij straatroof in Witmarsum

Drie mannen en een vrouw die begin oktober 2019 betrokken waren bij een straatroof in Witmarsum, hebben celstraffen gekregen van tussen de zes en de twaalf maanden.

Het slachtoffer was de ex-vriend van de vrouwelijke verdachte. De man zou nog geld van hem moeten hebben. Ze had met hem in Witmarsum afgesproken. Daar werd het slachtoffer klem gezet tussen twee auto’s. Hij kreeg een mes op de keel gezet en zijn jassen werden doorgezocht. Daar werd niet meer uitgehaald dan een beurs met wat pasjes en kleingeld en een zakje shag.

Naast dat de vier verdachten allemaal celstraffen kregen, moeten ze het slachtoffer ook nog achthonderd euro smartengeld betalen.

Masstricht | Provincie Limburg slaat alarm over Maastricht Aachen Airport

Het provinciebestuur heeft een alarmerende brief geschreven aan de Tweede Kamer over de invoering van een vliegtaks voor vrachtvliegtuigen. Die zou desastreus uitpakken voor Maastricht Aachen Airport en daarmee de banen voor duizenden werknemers bedreigen. ‘Het huidige verdienmodel van de luchthaven staat op het spel”, zo meldt het provinciebestuur. Door de ligging van Maastricht Aachen Airport en de nabijheid van buitenlandse vrachtluchthavens | Luik, Keulen-Bonn en Brussel | treft het invoeren van de vliegtaks voor vrachtvliegtuigen de luchthaven en de Limburgse economie onevenredig hard. ‘Want de concurrenten van Maastricht Aachen Airport in de directe omgeving kennen deze belasting niet. Terwijl de positieve effecten op het klimaat nihil zullen zijn’, zo staat in de brief. Ter toelichting wordt gesteld dat een start voor vrachtmaatschappijen vanaf Maastricht Aachen Airport dubbel zo duur wordt, namelijk gemiddeld gemiddeld 1300 euro per brief extra.

‘Dat is uiteraard reden om te vertrekken uit Maastricht’, wordt geconcludeerd. Daarom roept het provinciebestuur de Tweede Kamer op de luchtvracht uit te zonderen van de vliegtaks en te streven naar een Europese aanpak. Of op zijn minst nader onderzoek te doen naar de gevolgen voor Maastricht Aachen Airport ‘voordat een mogelijk desastreus besluit door uw Kamer mogelijk wordt gemaakt’.

Het provinciebestuur bestrijdt ook de opvatting van het kabinet dat de vliegtaks slechts tot een zeer beperkte daling van het aantal vrachtvluchten leidt. Want dat gaat alleen maar over Amsterdam Airport Schiphol en gaat helemaal voorbij aan de positie van Maastricht Aachen Airport, aldus de brief. In 2019 werd 111.000 ton vracht vervoerd van en naar Maastricht Aachen Airport. Dat is evenveel als in 2018. Het aantal passagiers steeg wel fors, met 60% tot 450.000. De provincie is eigenaar van Maastricht Aachen Airport en sinds 1 november 2019 ook weer exploitant, na het afhaken van de particuliere exploitant TCGI.

Hengelo | Zeven mensen aangehouden na mishandeling Belg

De politie heeft vannacht in Hengelo zeven mensen aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van een 43-jarige man uit België. De Belg werd met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de eerste melding die de politie vannacht kreeg, was sprake van een vuurwapen. Dat was reden voor de politie om er met kogelwerende vesten op af te gaan. Er werd geen vuurwapen gevonden, maar wel werd het gewonde slachtoffer aangetroffen.

De politie vond de verdachten van de mishandeling een paar honderd meter verderop, in een woning en op straat. Het gaat om twee vrouwen van 19 en 25 jaar uit Enschede en Rijssen en vijf mannen van 18 en tot 21 jaar uit Hengelo en Rijssen. De politie wil niets zeggen over een motief voor de mishandeling of over de relatie tussen het slachtoffer en de verdachten. De politie doet deze zaak onderzoeken.

Welkom bij het Holland Magazine