Nieuws voor maandag 9 december 2019

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Voor hetzelfde geld | 20.30 uur

Programma waarin mensen op zoek gaan naar hun droomhuis buiten de stad. Koopwoningen zijn met name in de Randstad voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Men betaalt veel geld voor weinig ruimte, terwijl dat buiten de stad heel anders is. Natasja Froger verrast woningzoekenden met drie huizen buiten de randstad die binnen hun budget vallen. Ze mogen een week proefwonen voordat ze beslissen: gaan ze terug naar de stad of kiezen ze voor een droomhuis voor hetzelfde geld?

Marcel en Colinda uit Hoofddorp krijgen de kan om hun huurwoning te kopen. Maar nu ze toch geld gaan uitgeven, willen ze weten wat ze voor hetzelfde geld op het platteland kunnen kopen.

Den Haag | Renovatie Buitenplaats Ockenburgh van start – Een markante villa uit 1654 kan behouden worden

De verbouwing van de villa op Buitenplaats Ockenburgh is van start gegaan. Vrijwilligers uit Den Haag en het Westland deden er zeven jaar over om voor elkaar te krijgen dat de markante villa uit 1654 behouden kan worden. En nu is de benodigde twee miljoen euro zo goed als binnen.
‘Ik vind het heel bijzonder waar we nu staan’, zegt Petra Brekelmans van de stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. ‘De villa stond te verpieteren. Het plan is zeven jaar geleden ontstaan aan de keukentafel, als een droom voor de buurt. Eigenlijk om harmonie te creëren in Loosduinen en om Westlanders en Hagenaars te verbinden, door dit bijzondere erfgoed te redden. Er was zo veel achterstallig onderhoud. Er waren te veel problemen. Maar wij hebben de problemen in kleine stukjes gehakt’, zegt ze trots.

Afgelopen september werd er nog gezocht naar de laatste drie ton van de 1,8 miljoen euro die nodig was om de boel te renoveren. Dankzij sponsors, giften en crowdfunding is dat gelukt. De aannemer is inmiddels begonnen met de eerste fase van de renovatie. Er is nog wel een tekort van anderhalve ton, maar dat bedrag is pas nodig als alles moet worden afgewerkt. Brekelemans heeft goede hoop dat het laatste restje geld ook bij elkaar wordt gebracht.

Nu wordt de binnenkant van Ockenburgh gerenoveerd. Brasserie Ock, zit nu in de naastgelegen kas, maar moet in juni naar de villa verhuizen. Dan wordt de kas voor educatieve doeleinden gebruikt. Vanaf dat moment zal er in de villa een nieuw horecaleer- en werkbedrijf zitten. Als alles meezit is Villa Ockenburgh in juni volgend jaar klaar.

Amsterdam | Jeroen Pauw stopt met talkshow ‘Pauw’ op NPO 1

Jeroen Pauw stopt in 2020 met zijn late talkshow op NPO 1. Hij is toe aan nieuwe projecten. Dat geeft de presentator aan op Instagram. Het gerucht dat hij zou stoppen ging al een tijdje en nu bevestigt hij het nieuws. Het programma keert na het huidige seizoen niet meer terug.

‘De komende twee weken blijft het doek van de tafel maar daarna valt het echt. Ik ga in 2020 andere dingen doen, zonder tafel of met tafel maar dan niet in een studio’, zegt Jeroen Pauw. Hij wil andersoortige programma’s kan maken. ‘Andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’. Daar heb ik heel veel zin in’. Nu concentreert hij zich op de laatste weken Pauw.

‘Ik verheug me ook op de laatste twee weken Pauw, een programma dat ik met zoveel liefde en plezier maak samen met een heerlijke ambitieuze redactie, in een vrolijke sfeer, mede dankzij al die goede gasten die elke dag weer de moeite nemen om aan te schuiven’. ‘Maar dit alles zou niet bestaan als er niet naar gekeken werd. Dus dank allen die keken en kijken en hopelijk blijven jullie dat nog ff doen’. Voor NPO 1 is het een regelrecht drama dat na Eva Jinek ook Jeroen Pauw stopt met zijn late talkshow. Vanaf januari mikt de zender op wisselende duo’s die elkaar gaan afwisselen.

Amsterdam | Volgens peiling van Maurice de Hond zijn VVD – PVV – PvdA even groot

De VVD is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond niet langer de grootste partij. De liberalen stonden lange tijd aan kop, maar moeten die plek nu met 19 zetels nu delen met PVV en PvdA. De VVD duikelt volgens Maurice de Hond ten opzichte van vorige week met drie zetels naar beneden. Het zijn CDA, Fprum van Democratie en PVV die daarvan profiteren. Alle drie krijgen er ieder één zetel bij.

Dat de VVD opnieuw een optater krijgt heeft te maken met fractieleider Klaas Dijkhoff die afgelopen week wederom het nieuws domineerde met zijn vergoedingen, die slecht zijn gevallen. Eerder werd al duidelijk dat het VVD-kopstuk jarenlang een riant bedrag aan wachtgeld opstreek. Hij weigerde dat terug te betalen. Afgelopen week maakte hij na druk vanuit zijn eigen fractie, alsnog een draai. Dat deed hij echter met de grootst mogelijke tegenzin.

Wat ook meespeelde, is dat aan het licht kwam dat Klaas Dijkhoff ook nog eens een reiskostenvergoeding in zijn zak stak, terwijl hij helemaal geen reiskosten maakt, omdat zijn partij een auto voor hem bekostigt. Ook de stikstofcrisis speelt de VVD parten. Veel kiezers vrezen dat de door de coalitie afgekondigde groene maatregelen Nederland opnieuw in een recessie duwen. Ook het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per wordt door velen slecht gepruimd.

In de peiling ziet het politieke landschap er enorm versplinterd uit. VVD, PvdA en PVV hebben dus 19 zetels. Ze worden op de voet gevolgd door Forum van Democratie met 18 zetels en CDA met 16 zetels. GroenLinks zou, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, volgens Murice de Hond op 13 zetels komen. D66 krijgt dan 12 zetels, SP 9 zetels en 50Plus 7 zetels.

Leeuwarden | Bijzondere herdenking in Blokhuispoort 75 jaar na De Overval op 8 december 1944

Voor een reddingsactie op de Blokhuispoort op 8 december 1944 zetten 26 mannen de overval in op de gevangenis van Leeuwarden met als doel om 51 verzetsstrijders te bevrijden. Maanden van voorbereiding ging eraan vooraf. Een team samengesteld, bewaking overtuigd en telefoonverbindingen onderschept. De overval was niet zonder gevaar. De overvallers zetten hun eigen leven op het spel. Toch verliep de overval rustig. Er werd geen geweld gebruikt en alle mensen die mee moesten, gingen mee. Gisteravond werden in de Blokhuispoort de mannen herdacht. Jan Pieter Visser vertelde het verhaal van de overval. Zijn vader, Jelle Visser, was een van de vijf overvallers die als eerste de gevangenis binnendrongen. Later volgden nog 21 anderen. ‘De vijf mannen, waaronder mijn vader, verkleedden zich en deden alsof ze twee politiemannen en drie zwarthandelaren waren, om zo de gevangenis binnen te komen’, zei Jelle Visser. Hij vindt de 26 overvallers stuk voor stuk helden. ‘Mensen hadden toen een keuze: blijven zitten en niets doen of aanpakken. Deze vijf mannen kozen voor het laatste’.

Tubbbergen | Plofkraak zonder winst bij pinbox in centrum van Twents dorp

Bij een pinbox achter het pand van de Rabobank in het centrum van Tubbergen is vannacht een poging tot een plofkraak geweest. De omgeving rond de box in De Eendracht is een tijdlang afgezet, omdat er mogelijk nog een explosief in de auto lag. De Explosieven Opruimingsdienst heeft onderzoek gedaan. De Explosieven Opruimingsdienst is inmiddels weer vertrokken. Brandweer en ambulance waren vanwege het mogelijke explosief in de auto uit voorzorg aanwezig, maar zijn ook weer vertrokken. Een deel van het gebied is nog afgesloten voor verder rechercheonderzoek. De plofkraak is gepleegd op een zogenoemde mobiele pinbox, waar geld gestort kan worden en kan worden opgenomen. Er is geen geld buitgemaakt. De politie is op zoek naar mensen die vannacht getuige zijn geweest van de poging tot plofkraak of die verdachte personen in de omgeving van Tubbergen hebben gezien.

IJmuiden | Poortactie tegen massaontslag bij Tata Steel – Er gaan naar verwachting 1600 banen verloren

Boze medewerkers van Tata Steel houden vanochtend een verrassingsactie bij drie toegangspoorten van de staalfabriek in IJmuiden. Er zijn kort achterelkaar wegversperringen opgeworpen en worden mensen gefaseerd doorgelaten. De actievoerders delen flyers uit en vragen werknemers om morgen naar een bijeenkomst van de vakbond FNV te komen. Die wordt gehouden in een grote tent op het parkeerterrein van de plaatselijke voetbalclub FC Velsenoord. Vakbondsbestuurders spreken daar het personeel toe. Het is de eerste actie na de aankondiging van het massa-ontslag bij Tata Steel. Er gaan naar verwachting 1600 banen verloren. In de regio IJmond zijn grote zorgen over de toekomst van de grootste werkgever in de regio. De ontslagen zijn onderdeel van een grotere bezuinigingsoperatie van Tata Steel in Europa. Daarbij gaan in totaal drieduizend arbeidsplaatsen verloren.

Almere | Vuurwerkverbod in de woonwijk Noorderplassen West

Bewoners van de vijf eilanden in de Almeerse woonwijk Noorderplassen West reageren verschillend op het aangekondigde vuurwerkverbod. De gemeente heeft de bewoners laten weten dat ze de komende jaarwisseling niets mogen afsteken, omdat hun huizen dichtbij de Lepelaarplassen liggen. Het afsteken van vuurwerk zou ten koste gaan van de dieren in dat gebied.

Een rondgang in de buurt leert dat het verbod heel wisselend wordt ontvangen. Veel buurtbewoners begrijpen het en zijn zelf ook blij dat het met oud en nieuw rustig blijft. Anderen zien de noodzaak van het verbod niet in of vinden het vreemd dat de naastgelegen buurten wel vuurwerk mogen afsteken. In Almere zijn er dit jaar drie vuurwerkvrije zones: naast het gebied bij de Lepelaarplassen gaat het ook om Pampushout en de omgeving van het dierenasiel in Almere Buiten.

Groningen | Mega harde knal in provincie waargenomen – KNMI sluit aardbeving uit

Op verschillende plekken in de provincie Groningen is zondagavond een harde knal gevoeld. Op de bevingsmelder van RTV Noord kwamen vele tientallen meldingen binnen, van Zuidhorn tot aan Delfzijl en van Eelde tot aan Uithuizen. De meldingen komen onder andere ook uit Groningen, Bedum, Slochteren, Loppersum, Westeremden, Stedum, Ten Boer, Wirdum en Schildwolde. Ze werden allemaal gedaan rond half acht. Een woordvoerder van het KNMI laat weten dat het niet om een aardbeving gaat. ‘We hebben een analyse gedaan met onze meetinstrumenten in Groningen, want daar kwam een sterk signaal vandaan. Van een aardbeving was echter geen sprake. De trillingen werden veroorzaakt door iets in de lucht’. ‘We hoorden zwaar gerommel’, meldt iemand uit Eelde, ‘Een mega harde knal’, laat iemand uit Appingedam via de bevingsmelder weten. ‘Onwerkelijk. Alle glazen trilden in de kast’, zegt een inwoner van Adorp.

De meeste meldingen komen uit de cirkel rond Ten Boer. ‘Het voelde als zeer zwaar onweer met een donker geroffel in de muren en trillingen in de ramen. Iedereen in huis keek om zich heen: ‘wat was dat?”, meldt Kristian. Ook op social media was de harde knal onderwerp van gesprek. Wat de oorzaak van de knal dan wel is, is nog niet bekend. Omdat er rond half acht onweerswolken boven Groningen hingen, lijkt het om een harde donderslag te gaan.

Een oefening van de luchtmacht is echter ook niet uitgesloten. Die oefent tot en met 12 december, ook ’s avonds, met F16’s. Zo kwamen er op 28 oktober 2019 ook allerlei bevingsmeldingen binnen, maar bleek het uiteindelijk om een straaljager te gaan die door de geluidsbarrière was gevlogen. De luchtmacht is echter niet bereikbaar voor een reactie.

Zwolle | Online winkelbedrijf Wehkamp gooit roer om en zet in op winst in plaats van groei

Het Zwolse online winkelbedrijf Wehkamp verandert van koers. Het bedrijf wil meer gaan inzetten op winst maken in plaats van zoveel mogelijk te groeien. Wehkamp heeft een moeilijk jaar. Het ziet de omzet dalen. Met name het hoge aantal retourzendingen speelt het bedrijf parten. Wehkamp kan concurrenten als Bol.com en Zalando niet bijhouden en wil niet meer proberen in de voetsporen van grote platforms te treden. Deze bedrijven hebben kleine marges en nemen verliezen op de koop toe. Wehkamp wil weer een puur Nederlands webwarenhuis zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad. Voor de consument heeft de koerswijziging gevolgen: gratis thuisaankopen ophalen die retour gaan, is er bijvoorbeeld niet meer bij. Wehkamp heeft te maken met een stijging in het aantal retourzendingen. In 2019 kwam 42% van de verstuurde pakjes weer terug, dit jaar veel meer. Wehkamp probeert wat te doen aan de mensen die het heel bont maken met het retourneren. Wie meer dan 80% van de bestellingen terugstuurt mag niet meer achteraf betalen. Een opvoed maatregel van Wehkamp.

Zevenbergschen Hoek | Centrum van Brabants dorp afgesloten tijdens de ochtendspits

Het centrum van Zevenbergschen Hoek is deze maandag op slot tijdens de ochtendspits. Deze maatregel is ingesteld vanwege het aanhoudende sluipverkeer door het dorp. De belangrijkste toegangswegen worden deze week tijdens werkdagen afgezet met hekken tussen zes en negen uur. Alleen bestemmingsverkeer mag de afgesloten straten | onder meer de uiteinden van de Hoofdstraat | in. Mensen die bijvoorbeeld in het centrum wonen, daar op bezoek willen of een boodschap willen doen. Gemeentewoordvoerster Marjolein Maarsen liet vorige week al weten dat verkeersregelaars streng in de gaten houden of mensen de waarheid spreken. ‘Ik vind het prima’, laat buurtbewoner Mario van Nieuwenhuijzen weten. ‘Dit zouden ze vaker moeten doen’ Hij heeft veel last van het sluipverkeer voor zijn deur. Vooral bij het verlaten van het dorp en dan met name richting Breda. Hij noemt het sluipverkeer ‘vervelend en gevaarlijk’. Er fietsen kinderen en die hebben grote kans om geraakt te worden. Bestuurders die toch zonder goede reden door het centrum rijden, krijgen een boete van 99,00 euro.

Welkom bij het Holland Magazine