Nieuws voor donderdag 9 januari 2020

Talpa | SBS9 | Frankenweenie | 20.30 uur |

Als zijn hondje Sparky doosgaat, is scholier Victor Frankenstein ontroostbaar. Victor denkt te weten hoe hij Sparky weer tot leven kan wekken. Wanneer hond Sparky van de jonge Victor wordt geraakt door een auto, overleeft het beestje het niet. Victor is ontroostbaar en besluit hem op wat voor manier dan ook weer tot leven te wekken.

In de biologieles van meester Rzykruski krijgt Victor een idee over hoe hij Sparky weer tot leven kan wekken: met elektriciteit! Een blikseminslag levert uiteindelijk genoeg stroom om zijn experiment tot een goed einde te brengen: Sparky is ‘het hondje van Frankenstein’. Als zijn klasgenootjes zien wat hij heeft gedaan, willen ze dat hij ook hun overleden katten, schildpadden en knaagdieren terughaalt.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 5 | De Deurwaarders | 20.30 uur |

Realityprogramma waarin deurwaarders worden gevolgd tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Ze gaan op pad voor beslagleggingen, executieverkopen of ontruimingen. En wanbetalers vertellen hun vaak schrijnende verhalen.

Deurwaarders Ben Smolders en Melanie van Beers gaan beslagleggen bij een notoire wanbetaler. Er staat een oude hoge huurschuld open. Henk van Beest gaat op bezoek bij een timmerman die alles op orde had, maar door een scheiding in zwaar weer terechtkwam. De rechter heeft bepaald dat het huis waarin hij nog steeds woont, verkocht moet worden. De vrouwelijke eigenaar van een chocoladewinkel heeft voor een klant heerlijke chocolade gemaakt en geleverd, maar het bedrag is nog steeds niet overgemaakt.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Over mijn lijk | 21.25 uur

Tim Hofman is de nieuwe presentator van dit achtste seizoen. Vijf ongeneeslijk zieke jonge mensen laten weer zien hoe ze, juist nu, alles uit het leven willen halen. De jongste van de groep is de 21-jarige Fabienne. Ze staan midden in het leven als ze horen dat dat leven voor hen niet lang meer zal duren. Hoe gaan ze daarmee om? Vijf jonge mensen laten in een nieuwe reeks van Over mijn lijk zien dat ze, juist nu, álles uit het leven willen halen. Mirjam, Jeroen, Fabienne, Lotte en Alex lijden allemaal aan een ongeneeslijke vorm van kanker.

De jongste van hen is de 21-jarige Fabienne. Zij heeft een tumor achter haar oog die tegen haar hersenvlies en schedelbasis drukt. De drie tot zes maanden die haar nog resteren, probeert ze op een positieve manier te beleven. ‘Ik zeg altijd: dit proces is het vervelendste, maar ook het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt’, aldus Fabienne. De presentatie van dit achtste seizoen is voor het eerst in handen van Tim Hofman.

Den Haag | Nederland onderhandelt over ‘kopen’ duurzame energierechten

Nederland onderhandelt met meerdere Europese landen over de aankoop van duurzame energierechten. Dat bevestigt het ministerie van conomische Zaken en Klimaat. Eind dit jaar moet 14% van de in Nederland opgewekte energie duurzaam zijn volgens Europese doelstellingen, maar dat dit doel gehaald wordt lijkt bijna uitgesloten. Door rechten op te kopen van landen met een overschot voorkomt Nederland sancties uit Brussel. Tot voor kort voelde de politiek weinig voor het opkopen van rechten van andere landen, maar de tijd om het probleem zelf op te lossen raakt op en waarschijnlijk is dit nu de enige manier om aan de Europese regels te voldoen. Luxemburg, dat net als Nederland onderaan bungelt als het gaat om energiewinning uit zon en wind, ging Nederland voor en kocht rechten in Estland en Litouwen. Formeel heeft het kabinet nog niet tot het opkopen van de rechten besloten, maar de onderhandelingen maken deze oplossing wel waarschijnlijk.

Rotterdam | Justitie eist 240 uur taakstraf tegen gemeenteraadslid dat verzekeraars oplichtte

Justitie eist een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 240 uur tegen het voormalige Rotterdamse raadslid Kevin van Eikeren | PvdA |. Hij stond gisteren voor de rechter omdat hij wordt verdacht van het oplichten van verzekeringsmaatschappijen. Het raadslid zou voor ruim 10.000 euro valse claims hebben ingediend. Hij gaf ten onrechte fototoestellen, laptops, brillen en schoenen als gestolen op, meldt Rijnmond. Hij zou daarvoor 7.000 euro hebben ontvangen. Dat bedrag is inmiddels terugbetaald. Kevin van Eikeren stapte afgelopen maandag uit de raad, kort nadat hij zijn partij had geïnformeerd over de rechtszaak tegen hem. In een schriftelijke verklaring zei hij het ‘een stomme fout’ te vinden. ‘Door persoonlijke en financiële problemen heb ik dingen gedaan die niet mogen. Daar heb ik enorm veel spijt van’. Volgens justitie kost verzekeringsfraude de samenleving jaarlijks 600 miljoen euro.

Drachten | De verdachten van 14 en 15 jaar dodelijke steekpartij op 16 jarige Roan een maand langer vast

De twee jeugdige verdachten van een steekpartij met dodelijke afloop in Drachten blijven nog zeker een maand vastzitten. Dat heeft de kinderrechter besloten. Het zijn een jongen van 14 uit Drachten en een 15-jarige jongen uit Gorredijk. Bij de steekpartij vorige maand kwam de 16-jarige Roan om het leven. Burgemeester Jan Rijpstra van de Friese gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt, pleit voor een landelijk verbod op messen in de openbare ruimte. In zijn eigen gemeente stelt hij sowieso een verbod in.

De burgemeester realiseert zich dat handhaving van een verbod lastig is. ‘Maar als je iets zegt, moet je het ook doen. We moeten goede afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie, zodat de politie ook preventief mag fouilleren’, zegt hij. Jan Rijpstra zegt ook dat hij er lang over heeft nagedacht of hij geen schijnveiligheid creëert.

‘Burgemeesters kunnen dit soort maatregelen invoeren. Ik wil daar gebruik van maken omdat het kan bijdragen aan de veiligheid in bepaalde gebieden’. Maar Jan Rijpstra wil ook dat de Tweede Kamer in debat gaat met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ‘Hij moet kijken of we landelijk dezelfde regels kunnen toepassen. Misschien een maatregel van bovenaf voor alle gemeenten.

Nu kan een gemeente zelf besluiten of ze een verbod op messen wil, maar een dergelijk incident kan ook gebeuren in een gemeente waar nooit eerder iets is gebeurd’. Op dit moment zijn vlindermessen, valmessen, stiletto’s en messen met dubbele snijkant al verboden. Inklapbare messen met één snijkant met een totale lengte tot 28 centimeter zijn niet verboden.

Commentaar: Velen vragen zich af of alle ouders wel weten welke activiteiten hun kinderen buitenhuis uitvoeren. Het is toch te gek voor woorden dat pubers in staat zijn om een jongen met een mes te vermoorden zoals Roan is overkomen. De ouders van Roan hebben levenslang verdriet maar feitelijk de ouders van de daders ook. Waar is het in deze gezinnen mis gegaan met als gevolg een moord door de twee.

Den Haag | Minister van Financiën Wopke Hoekstra: Nog het hele jaar 2020 bezig met kinderopvangzaak’

Het gaat nog zeker een jaar duren voordat alle problemen rond de kinderopvangtoeslag zijn opgelost. Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën gezegd na een gesprek met ouders die in de problemen zijn gekomen door de affaire. Wopke Hoekstra verwees naar het tweede rapport van de commissie onder leiding van oud-minister Donner, dat eind deze maand komt. Hij verwacht dat daar nog veel meer gevallen uit voort zullen komen van ouders die ten onrechte zijn beschuldigd van fraude. De minister, die het dossier beheert totdat er een opvolger is voor de afgetreden staatssecretaris Menno Snel, wil ‘voortvarend aan de gang’. ‘Maar het moet ook zorgvuldig. Het is realistisch om te zeggen dat we nog de rest van dit jaar nodig hebben om in al die gevallen te bepalen wat er is gebeurd en hoe we dat rechtzetten’.

Wopke Hoekstra zei dat het een indrukwekkend gesprek was geweest met de gedupeerde ouders. ‘Het zijn mensen die echt onder de wielen van de overheid terecht zijn gekomen’. Een financiële tegemoetkoming is niet genoeg, het gaat volgens de minister ook om het vertrouwen van deze mensen in de overheid. Verschillende ouders zeiden na afloop dat ze nu wel het gevoel hebben dat ze serieus genomen worden. Angela Sanches, die door de affaire met een schuld van een ton kampt: ‘Het was heel emotioneel, alles kwam terug wat we meegemaakt hebben. Maar het was wel positief’. Ook Maria Robalo was blij met het gesprek: ‘Al die jaren heeft niemand naar ons geluisterd. Ik ga met een positief gevoel naar huis’. Commentaar: Het is goed dat de gedupeerden met een positief gevoel huiswaarts konden keren. Het totale fraude bedrag zal moeten worden terugbetaald door de Belastingdienst. En het vermogen van de gedupeerden op dat de dag dat ze zijn gepakt voor fraude door de Belastingdienst dient te worden vergoed. En daarnaast noch de indirecte schade die de gedupeerden hebben geleden.

Den Haag | 126 wethouders kwamen in 2019 ten val – Hoogste aantal in vijftien jaar

Het afgelopen jaar zijn 126 van de 1144 wethouders in Nederland gedwongen afgetreden of weggestuurd. Dat is het hoogste aantal in vijftien jaar, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur over de jaren 2004 tot en met 2019. In 2004 vertrokken er 157 personen. De belangrijkste oorzaak voor het vertrek van de wethouders, is het hoge aantal coalities dat voortijdig klapte. In 26 van de 355 gemeenten gebeurde dat vorig jaar. Het onderzoek geeft verschillende redenen voor de coalitiebreuken: financiële problemen binnen de gemeente en de noodzaak tot bezuinigingen waren er één. Ook speelde in veel gemeenten mee dat de verhoudingen binnen de coalitie op enig moment verstoord raakten. Een integriteitskwestie leidde alleen in Den Haag tot een geklapte coalitie. Het Openbaar Ministerie doet daar onderzoek naar vriendjespolitiek en corruptie door twee wethouders van Groep de Mos. Opvallend is dat de onderzoekers de versplintering van het politieke landschap niet zien als belangrijke oorzaak voor coalitiebreuken. In 16 van de 26 gemeenten die vorig jaar op zoek moesten naar een nieuwe coalitie, was het aantal fracties in de gemeenteraad na de breuk gelijk of lager dan voorheen. Naast de 126 ten val gekomen wethouders, zijn er ook nog 75 wethouders om andere redenen gestopt. Zij legden hun taken neer vanwege hun gezondheid of omdat ze burgemeester of gedeputeerde werden.

Zwammerdam | Dorp heeft na zeven jaar weer eigen supermarkt

Bijna zeven jaar konden inwoners van Zwammerdam geen dagelijkse boodschappen doen in hun eigen dorp. Aan die droogte is nu een einde gekomen, want sinds deze week staat er weer een kersverse supermarkt. ‘Hartstikke fijn, dit hebben we al die jaren gemist’. De totstandkoming van ‘Supermarkt Zwammerdam’ is te danken aan een samenwerking tussen gehandicaptenzorginstelling Ipse de Bruggen en Rob Rehorst, een ondernemer die onder meer een Coop-supermarkt in het dorp Nieuwveen heeft. Cliënten en begeleiders van Ipse de Bruggen ‘runnen’ de winkel in Zwammerdam. Een inwoonster reageert enthousiast. ‘Heel fijn dat de supermarkt weer terug is in het dorp. Vooral in het begin was het lastig, want je moest er echt bij nadenken wat je in huis haalde. Nu stap je toch makkelijker naar de winkel als je wat vergeten bent. En dit is ook gewoon goed voor het dorp’.

Welkom bij het Holland Magazine