Nieuws voor dinsdag 10 december 2019

Talpa | Veronica | UEFA Champions League | Ajax Amsterdam – Valencia | 20.30 uur |

Rechtstreeks vanuit de Johan Cruijff Arena de voor- en nabechouwing en verslag van de UEFA Champions Leaguewedstrijd tussen Ajax Amsterdam en Valencia. De Fransman Clément Turpin is door de UEFA aangewezen als scheidsrechter voor Ajax’ laatste groepswedstrijd in de Champions League dinsdagavond 21.00 uur tegen Valencia. Clément Turpin is voor Ajax geen oude bekende in het miljoenenbal. Vorig seizoen floot de Franse arbiter Ajax 3 keer eerder: Dynamo Kiev | 3-1 | Bayern München | 3-3 | en de absolute kraker in Turijn tegen Juventus | 1-2 |. De Franse toparbiter krijgt ondersteuning van zijn landgenoten Nicolas Danos en Cyril Gringore | assistent-scheidsrechters | en Frank Schneider als vierde official. De Video Assistant Referee |beter bekend als V.A.R. | is Jérôme Brisard.

Den Haag/Leeuwarden | Ontvangst voor de eerste Joint Strike Fighter op Vliegbasis Leeuwarden kostte een half miljoen euro

Eind oktober van dit jaar landde de eerste Joint Strike Fighter op Vliegbasis Leeuwarden. Gek genoeg, vond Defensie de komst van het omstreden, want veel te dure, gevechtsvliegtuig, reden voor een feestje. En dat was niet zomaar een simpele borrel geweest. Voor de gelegenheid werd 500.000,00 euro uitgetrokken. De mensen mogen voor zo’n bedrag toch een vlekkeloos verloop van de bijeenkomst verwachten, maar dat was niet zo. De Joint Strike Fighter landde te laat en de brandweer onthaalde de straaljager niet met water, maar met blusschuim. Even vreesde men nog dat het toestel daardoor beschadigd was, maar dat viel mee. Het oorlogstuig is bestand tegen schuim. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie laat weten dat het geld voor het feest niet alleen was bestemd voor de bijeenkomst in Leeuwarden, maar ook voor ‘roll-out ceremonies’ bij vliegtuigbouwers Lockheed Martin in de Verenigde Staten en Leonardo in Italië. De aanschaf van 37 Joint Strike Fighters kost minstens 6 miljard euro en is altijd omstreden geweest. Behalve de hoge aankoopprijs zorgde ook vermeende technische gebreken voor veel discussie. Afgelopen zomer werd bekend dat er nog 8 of 9 Joint Strike Fighters bijkomen.

Amsterdam | Rijksmuseum toont ‘de belangrijkste schat van de Oranjes’ de in 1610 gemaakte gouden beker van Paulus van Vianen

Het Rijksmuseum toont vanaf woensdag 11 december 2019 | morgen dus | het meesterwerk van Paulus van Vianen, de beroemdste zilversmid uit de Nederlandse geschiedenis. Het is een beker, gemaakt van puur goud, die wordt beschouwd als de belangrijkste schat van de Oranjes. De beker is gemaakt in 1610 en kwam in de 19-de eeuw in bezit van het Nederlandse koningshuis. Sinds 1881 was het in Duits privé-bezit. In 2018 werd de kunstschat onverwacht aan het museum aangeboden. De familie Wessels | De familie is rijk geworden in de bouw en bekend van bouwbedrijf VolkerWessels | was bereid de beker te kopen en die in langdurig bruikleen te geven aan het Rijksmuseum.

Directeur Taco Dibbits is opgetogen: ‘Paulus van Vianen is voor de edelsmeedkunst wat Rembrandt is voor de schilderkunst. Het is fantastisch dat de familie Wessels het mogelijk maakt dat deze gouden schat nu voor iedereen te zien is. Een lang gekoesterde wens van het Rijksmuseum is in vervulling gegaan’.

Berkel en Rodenrijs | Verdachte autovernielingen meldt zich na publicatie dashcambeelden

Een 44-jarige man is aangehouden voor de vernielingen in Berkel en Rodenrijs. Zo’n 64 auto’s moesten het ontgelden. De verdachte zou een spoor van vernieling hebben nagelaten. Vooral ruitenwissers en zijspiegels werden vernield, maar verschillende auto’s zijn ook bekrast. Zo ook een geparkeerde Tesla. De verdachte had alleen niet gerekend op de dashcam van het voertuig: daarop was de man volgens buurtbewoners namelijk vol in beeld te zien.

De eigenaar van de Tesla liet het er niet bij zitten en loofde een beloning uit voor aanhouding van de dader. Die foto ging rond, waarna de man zichzelf aangaf. Volgens buurtbewoners zou het om meer dan zeventig auto’s gaan, waarvan 64 auto-eigenaren aangifte hebben gedaan. De politie kan dat niet bevestigen. Waar de man vandaan komt, is niet bekend. Ook waarom hij de auto’s heeft vernield is onduidelijk.

Amsterdam/Utrecht/Maasticht | Afval langs Maas is vooral plastic volgens onderzoek van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee

Het afval dat langs de oevers van de Maas wordt gevonden, bestaat vooral uit plastic. Dat blijkt uit een onderzoek dat van 2017 tot 2019 is gehouden door Schone Rivieren. Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. De organisatie werkt met burgeronderzoekers, die speciaal zijn opgeleid. Zij verzamelen sinds 2017 informatie over hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval langs de grote rivieren in Nederland zoals de Maas en de Waal. Per 100 meter oever van de Maas worden gemiddeld 630 stukken afval gevonden. 81 procent daarvan is plastic, en daar weer een kwart van is wegwerpplastic. Het meest worden heel kleine stukjes plastic en piepschuim gevonden. De top vijf bestaat daarna nog uit wegwerpplastic, lollystokjes, verpakkingen van drank en voedsel, en wattenstaafjes. Voor een deel is het afval afkomstig van recreatie langs de rivier, maar ook de wind brengt het zwerfafval naar de oevers. Schone Rivieren doet een oproep aan overheden, bedrijven en particulieren om het afval beter op te ruimen.

Harlingen/Hilversum | Piet Paulusma is de nieuwe weerman van Omroep Max

Piet Paulusma gaat aan de slag als weerman bij Omroep Max. Op 1 januari 2020 is Piets Weer voor het eerst te zien bij de omroep voor vijftigplussers. De weerman is erg blij met zijn nieuwe baan. ‘Ik ben echt op mijn plek’, zegt hij tegen Omrop Fryslân. Zijn weersvoorspellingen komen onder meer in het tv-programma Tijd voor Max en verschillende radioprogramma’s.

Piet Paulusma zat langere tijd in onzekerheid nadat werkgever SBS6 hem in februari had meegedeeld zijn contract na 23 jaar niet te verlengen. Toen al toonde omroepbaas Jan Slagter interesse in de Friese weerman. ‘Tot de zomer is er wel eens gesproken, en in de zomer zelf kwam ik Jan tegen bij het skûtsjesilen. Toen hebben we gezegd: wij moeten eruit komen’, zegt Piet Paulusma.

Het weerbulletin wordt op enkele punten een beetje aangepast, maar blijft volgens Piet Paulusma grotendeels hetzelfde. ‘Het wordt wel twee minuten in plaats van drie. Ook wordt het op een ander tijdstip uitgezonden. We komen in het programma Tijd voor Max en dus zijn de opnames meestal bij daglicht. Dan ben ik ’s avonds weer wat vaker thuis’. Op 30 december 2019 is Paulusma’s ‘oant moarn’ voor het laatst te horen bij SBS6. Hij houdt geen naar gevoel over aan zijn gedwongen vertrek. ‘Bij SBS heb ik een fantastische tijd gehad en zij hebben mij de kans gegeven om te worden wie ik ben. Dat moet je ook meenemen’. Commentaar: John de Mol van Talpa verstaat zijn vak van het ontwikkelen en maken van telefvisie formats en programma’s meer dan goed. De één houd er van de ander niet. Dat hij Piet Paulusma heeft ontslagen als weerman van zijn Talpa zenders is een besissing waar hj nog spijt van krijgt; een vergissing van hem dus. Welkom bij MAX.

Delft | Achtenveertig verdachten uit Delft en ’s Gravenzande tot nu toe van afpersing met naaktfoto’s – Vier zitten nog in voorlopige hechtenis

Bij een politieonderzoek naar afpersing met naaktfoto’s is het aantal aangehouden mensen in Delft en omgeving in enkele maanden tijd gestegen van 30 naar 48. Ook hebben vijftig mensen aangifte gedaan van afpersing.

De politie hield begin oktober dit jaar al de vijf hoofdverdachten aan. Het zijn mannen uit Delft en ’s Gravenzande. Zij zouden zeker vijftig mannen hebben afgeperst. Vier van deze hoofdverdachten zitten nog altijd in voorlopige hechtenis. In de maanden daarvoor hield het team al 25 mensen aan die hun bankrekening ter beschikking stelden aan de verdachten. De aangehouden mannen namen via onder meer datingsites contact op met hun mannelijke slachtoffers. Die dachten dat ze met een vrouw in gesprek waren en verstuurden na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun contact.

Tot een daadwerkelijke afspraak kwam het nooit. Voordat het zover was, werden de mannen via WhatsApp benaderd door iemand die geld van hen eiste. Als dit niet zou worden overgemaakt, zouden de naaktfoto’s worden gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maakten slachtoffers bedragen over. Die varieerden van honderden tot tienduizenden euro’s. Het is niet bekend hoeveel geld in totaal aan de afpersers is betaald. Commentaar: De naïviteit is toch wel toegeslagen bij een behoorlijk aantal mannen uit Delft en ’s Gravenzande, die van een ‘lekkere meid’ wilden genieten maar uiteindelijk werd hun bankrekening ‘geplunderd’ door handige criminelen, omdat ze naakt foto’s van hun zelf hadden verzonden. Hoevaak moet er nog worden gewaarschuwd voor dit soort vergif van de maatschappij.

Coevorden | Inwoners beginnen doneeractie voor vijf jarige jongetje Kenan – Ze zijn één van ons

Inwoners van Coevorden zijn een inzamelingsactie begonnen voor het gezin van de grillroom die afgelopen zaterdag na een explosie instortte en waarbij het v ijfjarig jongetje Kenan en zijn vader gewond raakten. Er zijn al meerdere initiatieven gestart, zei een woordvoerster van de gemeente. Zo zijn volgens haar op de toonbanken van winkels in de binnenstad spaarpotjes neergezet, waarin gedoneerd kan worden. Ook is op internet een actie gestart op doneeractie.nl. Hier was maandag aan het eind van de middag al bijna 4.000,00 euro binnen. De gemeente Coevorden speelt geen rol bij de acties, maar gaat ervoor zorgen dat de donaties op de goede plek terechtkomen. Ook heeft de gemeente berichten gekregen dat er spullen worden ingezameld voor de getroffen familie. ‘Er zijn door verschillende inwoners inzamelingsacties opgezet voor Kenan en zijn familie. Als gemeente vinden we het mooi om te zien dat Coevordenaren elkaar graag willen helpen wanneer dat nodig is’, schrijft de gemeente op Facebook.

Westkapelle | Hotel Kaap West zoekt ‘smurf’ die geldcassette uit kluis roofde

Hotel Kaap West in Westkapelle heeft afgelopen nacht bezoek gehad van een dief die de kluis heeft gesloopt en de inhoud heeft meegenomen. Op Facebook meldt de eigenaar van het hotel dat ie aan die buit niets zal hebben. In de geldcassette is namelijk een blauwe verfbom ontploft. Daarmee is het geld waardeloos en daardoor zit de dief onder de blauwe smurrie die heel lastig te verwijderen is. De eigenaar Michel Kloeg hoopt dat door de blauwe verf de dader snel gepakt wordt. Hij plaatste vanochtend een bericht op zijn Facebookpagina met de tekst: ‘Ken jij iemand in je omgeving die ineens op een smurf lijkt? Dan weet je wat je moet doen toch?’. Volgens Michel Kloeg is dit een misdaad met alleen verliezers. ‘Ik lach erom, maar het is een serieuze zaak. Mijn personeel is er erg van geschrokken. En zelfs de dader schiet er niets mee op. Want de buit is onbruikbaar’. Sowieso zat er niet veel geld in de kluis. ‘Die wordt meerdere keren per week door een waardetransport geleegd, dus er kan nooit meer in hebben gezeten dan enkele honderden euro’s. De schade aan de vernielde kluis bedraagt zo’n 6.000 euro, maar daar zijn we gelukkig voor verzekerd’.

Groningen | Spoeddebat in gemeenteraad over versterking Ten Post

De gemeenteraad van Groningen houdt woensdag 11 december 2019 een spoeddebat over de versterkingsoperatie in Ten Post. Dat gebeurt op verzoek van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en Stadspartij. Deze fracties trekken aan de bel naar aanleiding van het uitstel van de bouwwerkzaamheden in Ten Post. Vlak voordat de eerste bewoners naar een wisselwoning zouden verhuizen, kregen ze te horen dat de versterking is uitgesteld. Dat heeft onder meer te maken met ‘gesteggel’ over de waardebepaling van de huizen van de bewoners die moeten verhuizen. De zes partijen willen weten wat hier achter zit. De aanvragers van het spoeddebat storen zich aan de gang van zaken. Dat valt af te leiden aan de schriftelijke vragen die zij vooraf bij het College van Burgemeester & Wethouders hebben ingediend. Dat de bewoners de inrichting van hun woningen deels zelf moeten betalen, valt evenmin in goede aarde bij de partijen.

Welkom bij het Holland Magazine