Nieuws van zondag 8 december 2019 | 2. Advent

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Maestro | 20.25 uur |

De drie overgebleven aspirant-maestro’s moeten in deze halve finale voor het eerst samenwerken met een instrumentale gastsolist. Zo speelt het orkest onder meer samen met een harpist ‘Una mattina’ van Ludovico Einaudi. Het zit er bijna op voor de dirigenten in Maestro. In deze een-na-laatste aflevering zweten en zwoegen Monic Hendrickx, Lucas Hamming en Tatum Dagelet op klassiekers uit de twintigste eeuw. Ze moeten ieder een symfonisch meesterwerk met een grote technische uitdaging dirigeren. Voor hun tweede opdracht moeten ze voor het eerst samenwerken met een instrumentale gastsolist. Een van de stukken die het orkest, samen met een harpist, gaat opvoeren is ‘Una mattina’ van Ludovico Einaudi, van de film Intouchables. De punten die de drie aspirant-maestro’s tijdens de vorige aflevering kregen, de eerste halve finale, tellen deze week ook mee voor de eindstand. Die bepaalt welke twee finalisten het volgende week tegen elkaar opnemen.

Vreeswijk | Twee schippers op intensive care door giftig gas fosfine

Een schippersechtpaar heeft deze week urenlang giftig gas ingeademd in het ruim. Ze liggen al dagen op de intensive care. Woensdag werden de man en de vrouw in Vreeswijk | gemeente Nieuwegein | van boord gehaald. Zorgelijk is het feit dat zeker dertien andere schepen dezelfde, mogelijk gevaarlijke lading zouden vervoeren. De schippers zouden eerst in Nieuwegein hebben gelegen maar worden overgeplaatst naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht omdat de vrouw er slecht aan toe is, meldt een collega-schipper. De Algemeene Schippers Vereeniging schrijft op sociale media dat een van de schippers in coma wordt gehouden. Ze zouden allebei langdurig zijn blootgesteld. Terwijl de norm voor fosfine 0.2 ppm is, kregen zij 15 ppm binnen, aldus de Algemeene Schippers Vereeniging. Volgens de brandweer zijn dertien tot tweeëntwintig schepen die dezelfde lading pellets van een vrachtschip hebben overgenomen, ingeseind. Mogelijk is iets fout gegaan bij de meting van giftige stoffen. Rijkswaterstaat en de Inspectie SZW houden een vinger aan de pols.

Hilversum | ‘De boer dat is de keerl’ hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2

De boerenactie om het nummer De boer dat is de keerl van Normaal uit 1982 hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2 te krijgen, is een succes geworden. Het nummer komt binnen op plek 9 in de ranglijst, die eind deze maand op de publieke radiozender wordt uitgezonden. Roller Coaster van Danny Vera komt nog hoger binnen in de lijst: op plek vier. Volgens de NPO is het daarmee ook de hoogste nieuwkomer ooit. Dat was tot nu toe Someone Like You van Adele op 6 in 2011. Bohemian Rhapsody van Queen staat ook dit jaar op nummer één in de Top 2000 van NPO Radio 2, en dat is voor de zeventiende keer. Stairway to Heaven van Led Zeppelin staat op plaats vijf, Piano Man van Billy Joel net als vorig jaar op plek drie en Hotel California van Eagles is geëindigd op de tweede plek, dezelfde score als vorig jaar.

Coevorden | Vijf jarige Kenan bevrijd onder puin ingestorte grillroom Ali Baba aan de Sallandsestraat

De brandweer heeft in Coevorden het 5-jarig jongetje Kenan onder het puin, na de explosie in een grillroom in Coevorden, vandaan gehaald. Kenan werd aan de achterkant van het pand naar buiten gedragen. Toen de jongen naar buiten kwam, begonnen omstanders en hulpverleners te juichen en te klappen. Het pand van grillroom Ali Baba aan de Sallandsestraat stortte vanmiddag tegen 15.00 uur in na een ontploffing. De oorzaak daarvan is nog onbekend. De brandweer haalde in de middag al de vader van Kenan onder het puin vandaan. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De 5-jarige Kenan is onder politiebegeleiding in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Veiligheidsregio Drenthe is zijn toestand zorgwekkend. Het jongetje wordt volgens een woordvoerder van de gemeente onderzocht in de ambulance. De burgemeester is op dit moment bij de familie. Hij noemt het goed nieuws dat hij onder het puin vandaan is, maar heeft nog grote zorgen over zijn toestand.

Lelystad | Provincie Flevoland telt meeste vrouwelijke criminelen – Op gemeentelijk niveau loopt Dronten voorop

De provincie Flevoland is koploper in Nederland als het gaat om het percentage vrouwelijke verdachten in de criminaliteitscijfers. Landelijk gezien was in 2018 17,8% van de verdachten vrouwelijk. In Flevoland ging het om ruim 21%. Dat blijkt uit cijfers van de politie, opgevraagd door LocalFocus. Volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom speelt de demografische samenstelling van het relatief jonge Flevoland een rol bij deze cijfers. ‘Dan wonen er relatief meer jonge vrouwen dan in andere provincies en we weten dat de meeste criminaliteit door jongeren en jongvolwassen gepleegd wordt. Verder zou het kunnen dat de politie aan bepaalde delicten prioriteit geeft, maar daar heb ik geen zicht op’.

Op gemeentelijk niveau loopt Dronten voorop. Daar was 23% van de verdachten vrouwelijk. Almere en Lelystad zaten daar vlak achter met beide ruim 22% vrouwelijke misdadigers. Zeewolde staat binnen de provincie onderaan met 14,9% vrouwelijke verdachten.

Kats | Zeeuws Viskwekerij Kingfish krijgt voet aan de grond in Verenigde Staten van Amerika en gaat dertig keer meer produceren

Viskwekerij Kingfish Zeeland gaat uitbreiden naar de Verenigde Staten en de productie in Kats verdubbelen. Het bedrijf heeft investeerders gevonden voor deze plannen waardoor de totale productie in de toekomst dertig keer groter zal worden. De locatie bij de Zeelandbrug gaat flink uitbreiden. Op dit moment produceert Kingfish Zeeland daar 600 ton vis. Als de uitbreiding op Noord-Beveland klaar is dan kan er jaarlijks duizend ton geproduceerd worden. De verwachting is dat dat in 2020 zover is. De kwekerij in Jonesport, in de Amerikaanse staat Maine wordt veel groter. Daar moet jaarlijks zesduizend ton vis geproduceerd worden. In totaal hoopt het bedrijf in de komende vijf jaar wereldwijd meer dan twintigduizend ton kingfish te kunnen produceren. Kingfish Zeeland is de afgelopen tijd op zoek geweest naar investeerders en heeft die gevonden. Rabobank en de Franse investeerder Creadev zijn de belangrijkste financiers. Als alles volgens planning loopt kan de bouw in de Verenigde Staten in mei 2021 beginnen. Het dier leeft voornamelijk in de wateren rond Australië.

Leeuwaarden | Ruim 200 tips binnengekomen na oproepen over onderduikertjes

Het project De terugkeer van de Joodse kinderen van Stichting De Verhalen raakt bij velen een snaar. De Friese media speuren samen met lezers naar Joodse kinderen die in 1942 en 1943 uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam zijn gesmokkeld en in Friesland een veilig heenkomen vonden. Inmiddels zijn er 220 tips binnengekomen. De tips komen van over de hele wereld, onder meer over drie ‘kinderen’ van toen die nog niet bekend waren. Die lijst telt nu zo’n twintig namen.

Twee oproepen van vorige week zaterdag hebben reacties opgeleverd. Roel Falkena zocht Donald Herpen. Die zat ondergedoken bij de familie Hospes in Sneek. De familie Hospes heeft altijd contact gehouden met Donald. Donald en zijn vrouw zijn inmiddels overleden in Nederland.

Mevrouw Van Peet zocht Jetty Krant, die zat ondergedoken bij haar familie in Heeg. De broers van Jetty, Samuel en Emanuel, zaten ook ondergedoken in Fryslân, bij de familie De Graaf in Balk en de familie Bokma in Harich. Ze zijn alle drie, net als oudste zus Esther en haar man, na de oorlog geëmigreerd naar de VS. Jantsje Stienstra-Schukken heeft nog geen reactie gekregen op haar oproep wat er gekomen is van Jopie Mons, die bij hen thuis in Tjerkwerd ondergedoken zat. Jopie verdween uit beeld toen het hele gezin Schukken zelf moest onderduiken. Er zijn ook nieuwe oproepen binnengekomen. Ypie Haitsma-Bakker zoekt Roelof | Ralf | Sanders, die ondergedoken zat bij het gezin Feenstra in de Makkumer polder. Ralf moest weer weg toen hij zich versprak in het bijzijn van bezoek. Mevrouw Verkooijen zoekt Herman Gerards, die ondergedoken zat bij de familie Verkooijen in Sneek. We zijn benieuwd of iemand weet hoe de gezochte kinderen in Fryslân zijn beland, of ze misschien via de smokkelroute over het IJsselmeer zijn gekomen.

Den Bosch | Zeventien jarige tiener met boormachine in de hand onder schot genomen door agenten – Het leek sprekend op een echt vuurwapen

Een jongen met een vuurwapen loopt vlakbij winkelcentrum De Helftheuvel. Die melding doet zaterdagmiddag bij de politie in Den Bosch alle alarmbellen rinkelen. Een stuk of drie politiewagens rukken uit. De verdachte wordt snel gevonden en onder schot genomen door de eerste twee agenten die arriveren. Hij laat zijn wapen vallen. Alhoewel, wapen! Het ding was een boormachine. De melding was behoorlijk serieus, vertelt wijkagent Marc de Wit. ‘Iemand ziet op klaarlichte dag een gast lopen met een vuurwapen. Dat is niet goed’. Met loeiende sirenes snellen Marc de Wit en een aantal collega’s richting het opgegeven adres. De wijkagent komt samen met een andere politieman als eerste aan. ‘Als snel zien we die gast lopen, hij voldoet volledig aan het signalement. Het ding dat hij vasthoudt, heeft precies de grootte van een vuurwapen en ook een handgreep. We waren er 100% zeker van: hij heeft een wapen’.

Ze aarzelen geen seconde, trekken hun dienstwapens en gaan op de knul af. Gelukkig werkte hij meteen mee en konden we hem in de boeien slaan. Dan blijkt dat het wapen dat hij op bevel van de agenten op de grond gegooid heeft, een boormachine is. Die moest hij van zijn vader bij zijn opa op gaan halen. De wijkagent realiseert zich dat het een behoorlijk heftige ervaring moet zijn geweest voor de nietsvermoedende tiener. ‘Maar op dat moment konden we niet anders. We zagen bij een voetbalveldje ook een andere gast staan. Meteen gaan dan scenario’s door je hoofd: misschien gaat die jongen met dat wapen op die andere jongen af. Met de schrik nog behoorlijk in de benen, kan de ‘verdachte’ er al snel wel om lachen. De jongen was behoorlijk geschrokken maar hij begreep het wel. Hij zei dat hij het ding in een tasje zou doen, als hij er nog eens mee over straat zou moeten.

Welkom bij het Holland Magazine