Nieuws van zondag 29 december 2019

Televisie | Oudjaar 2019 | Nieuwjaar 2020 |

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen – NK afstanden | 13.10 uur |

Voor de Nederlandse topschaatsers geen vrije dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Het is intussen bijna traditie dat zij in deze donkere dagen rijden om de nationale afstandstitels in Thialf. De schaatsers kunnen zich plaatsen voor de Europese Kampioenschappen en de Wereldkampioenschappen afstanden later deze winter.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Sportjaar 2019 | 19.00 uur |

Nederlandse sporters maakten indruk in 2019. NOS Sportjaar blikt met vier van hen terug op hun moment van glorie. De opvallendste prestatie leverde Sifan Hassan: zij liep als eerste atleet ooit naar de wereldtitel op de 1500 meter én de 10 kilometer. Ook niet mis: judoka Noël van ’t End werd in het mekka van zijn sport – de Budokanhal in Tokio – wereldkampioen in de klasse tot 90 kilo. Ruben Houkes ging hem voor in 2007. Mathieu van der Poel werd tegen de verwachting in geen wereldkampioen op de weg, maar won wel op weergaloze wijze de Amstel Goldrace, door uit geslagen positie op de laatste meters iedereen voorbij te rijden. Sari van Veenendaal werd in Frankrijk vicewereldkampioen met de Oranjevrouwen én ze werd uitgeroepen tot beste keeper van de wereld.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 |Heel Holland Bakt| 20.25 uur |

Over een paar dagen viert Nederland oudejaarsavond en dan moet er wel wat lekkers op tafel staan. In Heel Holland bakt maken de bakkers alvast drie zoetigheden, die heel anders zijn dan de gebruikelijke oliebollen of appelbeignets. Voor de signatuuropdracht bakken ze namelijk een Goud & Nieuwtaart en tijdens de technische opdracht maken ze kennis met cannoli. Deze opgerolde koekjes met zoete ricottavulling komen oorspronkelijk uit de Siciliaanse keuken.

De bewoners van het Italiaanse eiland noemen ze ook wel ‘cannolu’ ofwel ‘kleine buisjes’. Na dit precisiewerkje is het nog lang geen tijd om te proosten op het nieuwe jaar. De bakkers krijgen de opdracht om een kloktaart te maken. Ze mogen zelf bepalen welke smaken ze toevoegen. Kiest er iemand voor champagne?

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Tino Martin live in het Olympisch Stadion | 23.05 uur |

Registratie van het concert van Tino Martin op juni 2019 in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Een avond met tientallen hits en exclusieve gastoptredens van onder meer René Froger, Glen Faria en Trijntje Oosterhuis.

Gilze | Leven in een asielzoekerscentrum betekent wachten, Nederlands leren op een eigen manier en weinig afleiding

Er is wederom een tekort aan plaatsen in Nederlandse asielzoekerscentra. Vanaf 1 januari 2020 zijn er 5000 extra opvangplekken nodig, door de toename van het aantal asielzoekers en de lange wacht- en doorstroomtijden. Het wachten bepaalt voor een groot deel het leven van azc-bewoners. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers erkent dat de opvang niet in alle gevallen ideaal is. Er zijn opvangcentra in het hele land en iedere asielzoeker heeft zijn eigen verhaal, maar voor bijna iedereen geldt: het wachten duurt lang. ‘Het is hier geen vijfsterrenlocatie, zoals die politicus met witte haren laatst zei’, vertelt Jawad Darwish. De vluchteling uit Syrië verwijst naar Geert Wilders. Begin oktober kwam de PVV-leider naar het asielzoekerscentrum in Gilze, waar Jawad Darwish sinds september verblijft. ‘Ik weet dat sommige mensen denken dat we hun geld innemen, of dat we verwend worden. Maar ik denk dat veel mensen hier niet zouden willen wonen’. De 37-jarige Jawad Darwish kwam in september met zijn vrouw 24-jarige Noor naar Nederland. De twee zijn niet ondankbaar, benadrukt hij lopend over de voormalige legerbasis. Ze zijn blij dat ze hier zijn. Jawad Darwish schetst hoe hun leven eruit ziet.

Per persoon krijg je als asielzoeker 30 euro per week om van te leven. Ook krijgen ze één maaltijd per dag in de opvang, tussen 17.00 en 18.00 uur. ‘Dan staat hier een lange wachtrij’, wijst hij naar een ruimte vooraan op het terrein. Per dag staat er een gerecht op het menu. ‘Het is take it or leave it’. De rest van hun eten en drinken kopen ze bij de supermarkt in Gilze. De prijs van de busrit daarheen is 3 euro per persoon. ‘Koken kan niet, want dat is verboden op de kamer’. Jawad en Noor Darwish wonen in een ruimte van zo’n twintig vierkante meter. Op de vloer ligt blauw linoleum. ‘Gordijnen hebben we niet. Dus soms hangen we lakens voor het raam’. In de hoek van de kamer staan twee eenpersoonsbedden tegen elkaar aan. Het dekbed hebben ze bij de Action gekocht, omdat de deken die ze kregen te dun was voor de winter.

‘Na middernacht gaat de verwarming uit’. In het midden van de kamer staat een tafeltje met vier stoeltjes. Verder beschikken ze over een metalen kast en een wastafel met een spiegel. De woning waarin ze een kamer hebben delen ze met vier gezinnen. Met zijn allen delen ze een douche en een wc. Op het terrein zijn wel voorzieningen. Zo is er bijvoorbeeld een muziekruimte. ‘Maar die is maar twee uur per week open. Ik speel de ud | een soort gitaar | en zou liever hebben dat hij dagelijks open is. Als ik met anderen muziek maak op onze kamer dan geeft dat al snel overlast’.

‘Ik heb aangeboden om de ruimte als vrijwilliger te runnen, maar dat mag niet’, zegt Jawad Darwish. ‘Er moet altijd een Nederlander bij aanwezig zijn. Ik weet ook niet waarom’. Ook is er een sportschool. ‘Maar daar is slechts één lopende band, voor 800 mensen’. Opnieuw verontschuldigt Jawad Darwish zich. Hij wil niet klagen. ‘We zijn tenslotte te gast’. Maar in Gilze valt de verveling van het wachten soms zwaar. Jawad Darwish heeft jarenlang een goede baan gehad: in Dubai werkte hij bij een groot bedrijf als assistent-manager. Maar die baan raakte hij kwijt, waarna hij niet langer in het land kon blijven. ‘Want het is zo duur daar. En ze gaan daar ook anders met je om. Als je geen baan hebt, kan je vertrekken’.

Naar Syrië wil hij ook niet terug, zegt hij. Jawad Darwish was in 2015 opgeroepen voor het leger, maar was daar niet op ingegaan. ‘Als ik nu terugga, vlieg ik daarom de gevangenis in en als ik daar uit kom moet ik alsnog vechten’. Jawad Darwish besloot daarom met zijn vrouw naar Nederland te vertrekken. Met het vliegtuig landden ze deze zomer op Schiphol. Sinds september verblijven ze in Gilze. Hoelang hij In Gilze moet blijven, weet hij niet. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn de wachttijden voor het in behandeling nemen van asielaanvragen lang. Dat is een van de problemen die er nu spelen. Daarnaast kunnen bewoners van AZC’s die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet snel doorstromen door het tekort aan huurwoningen in gemeenten waaraan ze zijn toegewezen. Ook is er een toename van het aantal asielzoekers.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers overlegt met gemeenten om een oplossing te vinden. Gekeken wordt of contracten die aflopen, verlengd kunnen worden en of er eventueel nieuwe locaties kunnen worden geopend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zegt de extra capaciteit ‘evenwichtig’ te willen verdelen over het land.

‘Ik wil de tijd die ik hier wacht nuttig besteden’, zegt Jawad Darwish. ‘Want anders is deze periode verloren. Ik wil me ontwikkelen. Nu stop ik veel tijd in Nederlandse les, via YouTube en een aantal taalapps. ‘Internet is voor een vluchteling naast eten en drinken echt een noodzaak’, lacht hij.

Commentaar: Als het AZC Gilze het gemiddelde van Nederland is dan moeten vluchtelingen of wat daar voor door wil gaan leven onder minder prettige omstandigheden. Ze hebben problemen met de dag te vulen. Waarom mogen die mensen geen cursus Nederlands volgen en moeten ze zich redden met hetgeen ze op internet kunnen vinden. Zo intergreren ze niet in Nederland. Wat onbeschaafd van Nederland.

Andijk | Bejaarde man mishandeld door drie jongens na opmerking over vuurwerk

Een 73-jarige man uit Andijk is zaterdag door drie jongens mishandeld nadat hij ze had aangesproken op het afsteken van vuurwerk. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd. De jongens staken voor het huis van de man vuurwerk af en zijn katten werden erg onrustig. Rond halfvijf ging de man daarom naar buiten om te vragen of de jongens weg wilden gaan.

Vanuit het niets kreeg hij volgens de politie een harde klap in zijn gezicht. De man viel op de grond en vervolgens kreeg hij trappen tegen zijn hoofd. De verdachten renden weg. Van de daders is niet veel bekend. Wel wist de man te vertellen dat in ieder geval twee van de jongens blank waren en donkere kleding droegen. Ze spraken Nederlands en zijn volgens het slachtoffer ongeveer 18 jaar.

Kampen | Op afspraak mag er met carbid worden geknald in de Hanzestad

Om verdere overlast te voorkomen heeft de gemeente Kampen een aantal plekken aangewezen waar jongeren de komende avonden carbid mogen schieten. ‘Nu is er natuurlijk even veel overlast. Maar daarmee beperken we dan ook verdere overlast. Vroeger begon het vaak in de herfst al met het geknal, dag en nacht. Dat ontregelde de hele buurt’, zei burgemeester Bort Koelewijn. Carbidschieten is een traditie in het oosten en noorden van het land. Carbid wordt aangestampt in een melkbus, vochtig gemaakt en tot ontploffing gebracht. De deksel van de melkbus schiet met een enorme dreun weg. Officieel mag carbid, net als vuurwerk, alleen op Oudejaarsavond worden afgeschoten. Maar in Kampen mag er tot Oudjaar elke avond tussen 19.00 en 22.00 uur carbid worden geschoten op drie plekken in een wijk vlakbij het centrum. Het nieuwe beleid lijkt te werken. ‘Dit is gewoon mooi. Het wordt elk jaar minder, maar het zal nooit uit Kampen verdwijnen. Daar zorg ik anders zelf wel voor’, zegt de 24-jarige carbidschieter Mike van Nieuwenhoven. Bang dat de traditie verloren gaat, is hij niet.

Den Haag | Turkije stuurt vrouwelijke Syriëganger met kind terug naar Nederland

Turkije heeft een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger met haar 4-jarige kind teruggestuurd naar Nederland. Het Openbaar Ministerie laat op Twitter weten dat vrouw eind 2013 naar Syrië is gereisd. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter schreef gisteravond alleen dat er twee Nederlandse ‘terroristen’ op het vliegtuig waren gezet, zonder te noemen bij welke groepering de twee zich hadden aangesloten. Eind oktober werd al bekend dat twee vrouwen zich hadden gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze hadden drie kinderen bij zich, van 3 en 4 jaar. Beide vrouwen worden in Nederland verdacht van terroristische misdrijven. Een van de twee vrouwen werd ook het Nederlanderschap ontnomen. Bij de andere vrouw gebeurde dat niet; zij is degene die nu op het vliegtuig is gezet. In november stuurde Turkije ook al twee Syriëgangers terug naar Nederland. Toen ging het om twee IS-vrouwen. Een van de vrouwen had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De ander was in januari 2018 aangehouden in Turkije. Sinds 11 november 2019 heeft Turkije al 110 buitenlandse Syriëgangers naar hun land van herkomst teruggestuurd, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Nieuwe Niedorp | Burgerwacht Niedorp van start – Gevoel van veiligheid is het belangrijkste

De burgerwacht Niedorp is van start gegaan. Een buurtapp en regelmatig surveillerende bewoners moet de omgeving veiliger maken. De eerste burgerwachttraining is net achter de rug, laten de deelnemers weten. Na de oproep voor het project Ogen en Oren van wijkagent Bas Dirkmaat stroomden de reacties binnen. Peje van den Berg uit Nieuwe Niedorp bedacht zich geen moment: ‘We horen veel berichten over inbraken in omgeving en klein overlast. Met de buurtwacht willen dat proberen terug te dringen’. Met de criminaliteitscijfers in Niedorp valt het gelukkig wel mee, vindt Peje van den Berg: ‘De onrust en daders van inbraken komen bovendien vooral van buiten, dus als wij hier rond lopen, gaan ze hopelijk ons dorp voorbij. We willen vooral een leuk team opzetten en het sociale contact weer terug brengen en natuurlijk een steentje bijdragen aan het gevoel van veiligheid’. Peje van den Berg heeft zijn voetsporen al verdiend bij justitie, de marine en het beveiligingswerk.

Capelle aan den IJssel | Vrouw door een babbeltruc bestolen van 60.000 euro aan sieraden

Een 83-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel is zaterdag beroofd van sieraden, die bij elkaar zo’n 60.000 euro waard zijn. De dieven, een man en een vrouw, kwamen het huis van de vrouw binnen met een babbeltruc. Zij zijn na de diefstal spoorloos verdwenen. Een van de dieven stond gistermiddag rond 16.00 uur met de vrouw in de lift van het appartementencomplex waar zij woont. Hij vertelde haar dat hij in het gebouw bezig was met de waterleiding. Toen de vrouw terug was gekeerd in haar appartement, werd er aangebeld. Voor de deur stond dezelfde man. Hij zei dat hij bezig was met de leiding van de buren en vroeg of hij ook de leidingen in het huis van de vrouw mocht controleren. De vrouw liet hem en een vrouw die bij hem was, binnen. De bewoonster liep met de man mee naar de badkamer om de kraan te laten controleren. Op dat moment ging de vrouw vermoedelijk de slaapkamer binnen, ‘om daar genadeloos, laf en zonder enig berouw toe te slaan’, schrijft de politie. Toen het duo weg was, bleken de sieraden van het slachtoffer weg te zijn.

Welkom bij het Holland Magazine