Nieuws van zondag 26 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Nationale Holocaust Herdenking | 10.55 uur | 

In Nederland wordt elke laatste zondag van januari de Holocaust herdacht. Het rechtstreekse verslag van de nationale herdenking draait om de kransleggingen en de toespraken bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Bij de herdenking zijn ook overlevenden van de Holocaust aanwezig. In Nederland wordt elke laatste zondag van januari de Holocaust herdacht, de systematische vervolging en uitroeiing van vooral joodse burgers door de nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dan eveneens op NPO TV 1 het discussieprogramma Buitenhof om 12.25 uur

Discussieprogramma waar de actualiteit met vooraanstaande opiniemakers en politici besproken wordt vanuit de Veemvloer te Amsterdam.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen NK allround en sprint | 13.15 uur | Vanaf 11.30 uur ook te volgen via nos.nl |

Tweede dag van dit dubbel toernooi dit weekend in Thialf. Er zijn titels te winnen op de NK allround en de NK sprint. En minstens zo belangrijk: de laatste tickets voor de wereldkampioenschappen volgende maand staan op het spel. Een druk programma dit weekend in Thialf. Het publiek ziet er twee toernooien: de NK allround en de nationale sprintkampioenschappen. Legio medailles te verdienen dus, en minstens zo belangrijk: de laatste startplekken voor de wereldkampioenschappen van volgende maand. 

Verder o.a. aandacht voor: voetbal: vooruitblik FC Groningen – Ajax en PSV – FC Twente; EK Shorttrack in Hongarije; paardensport: wereldbeker dressuur in Amsterdam.

Talpa | SBS 6 | VTWonen – Weer verliefd op je huis | 19.30 uur |

Elke week gaan Kees Tol en de stylisten de uitdaging aan om de bewoners weer verliefd te laten worden op hun huis. De liefde voor hun woning is bekoeld, omdat de woonsmaak van het stel behoorlijk uit elkaar ligt, met als gevolg een compromis. De VTWonen-stylist kijkt met een frisse blik naar de woning en zorgt er samen met Kees Tol voor dat de verschillende woonstijlen weer op een lijn komen. Na het overlijden van haar eerste man bleef Kim achter met haar dochter Kato. Twee jaar later vond zij onverwachts een nieuwe liefde in Dave en kregen zij een zoon, Sepp. Ze kochten een huis in Utrecht tijdens de crisistijd. Het is een combinatie tussen een oude kapperszaak en een bovenwoning. Over de begane grond is een compromis gesloten, maar door een hectische periode is de eerste verdieping een zooi met een ratjetoe aan spullen. Kim houdt van kleurrijk, romantisch en Scandinavisch waar Dave een hekel aan heeft. Hij wil juist een stoer huis met veel metaal en hout.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 7 | Baantjer – Het begin | 21.30 uur |

De Cock staat er sinds de moord op zijn maat Montijn niet best op bij zijn collega’s. Maar de Urker speurder heeft zelf ook redenen om de rest van het bureau te wantrouwen als een kroongetuige wordt ontvoerd. Er heerst chaos in de stad in Baantjer: Het begin als plots iedere tiener een wapen in handen lijkt te hebben. Sinds de dood van collega Montijn | gespeeld door Tygo Gernandt | kijken zijn collega’s diens toenmalige partner De Cock met argusogen aangekeken. Als kroongetuige Hassan wordt ontvoerd uit een onderduiklocatie en later het leven laat, is het wantrouwen van De Cock naar de rest van het bureau geheel wederzijds. Of dat nog niet genoeg is, vindt er een gijzeling op het bureau plaats. Werk aan de winkel dus voor De Cock en zijn collega Baks | gespeeld door Horace Cohen |. De setting van de serie in de jaren 80 is treffend. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de telefoons op de bureau’s, het vele gerook, de foute snorren, de eigentijdse kledij én de enorme wenkbrauwen van de chef.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | De ogen die Auschwitz zagen | 23.15 uur |

Ernst en Lotty laten jarenlang de oorlog en hun bijbehorende ervaringen onbesproken. Pas op latere leeftijd beginnen ze met praten, als verplichting naar hun vermoorde familieleden en door de realisatie dat ze tot de allerlaatste groep ooggetuigen van de Holocaust behoren. Inmiddels is Lotty overleden. De indrukwekkende levensverhalen van Ernst en Lotty en een registratie van de wijze waarop zij, op latere leeftijd, de verplichting voelen om hun verhaal te delen.

Aansluitend op NPO TV 1 het NOS Journaal om 00.05 uur

Met het laatste nieuws, gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang en de weersverwachting voor vandaag.

Amsterdam | Nationale Holocaust Herdenking – Van de 140.000 Joden in Nederland hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd

Minister-president Mark Rutte heeft in een toespraak bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam excuses aangeboden namens de Nederlandse regering voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. Hij bood excuses aan ‘voor het overheidshandelen van toen, nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn’. Volgens Mark Rutte is de Nederlandse regering in de oorlog tekortgeschoten als ‘hoeder van recht en veiligheid’. Daarbij onderstreepte de minister-president dat ‘geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust ooit kan omvatten’. In 2012 eiste onder meer de Partij voor de Vrijheid al eens van Mark Rutte excuses voor de passieve houding van de Nederlandse regering tijdens de Jodenvervolging. Die partij kreeg toen bijval van onder meer het Nederlands Auschwitz Comité. Maar volgens de minister-president was er toen geen ‘breed gedragen advies’ uit de kring van betrokkenen of informatie die zou moeten leiden tot excuses.

Hij verwees toen naar het standpunt van het kabinet van Wim Kok uit 2000, dat wel excuses aanbood voor de ‘kille ontvangst’ na de oorlog van Joden die de Holocaust hadden overleefd. Die excuses kwam tot stand op aandringen van bewindslieden Gerrit Zalm en Els Borst, die toen met de Joodse gemeenschap hadden gesproken over compensatie voor geroofde goederen. Minister-president Mark Rutte sprak zijn woorden van vandaag uit bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Amsterdamse Wertheimpark. Morgen is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger. Het concentratie- en vernietigingskamp waar in de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen om het leven kwamen, is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging onder de nazi’s. Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova’s Getuigen en andere vervolgden vermoord. Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd. Hoewel Mark Rutte in zijn toespraak de ambtenaren roemde die durfden op te staan tegen de Duitse bezetter, waren er volgens hem ‘te veel’ Nederlandse functionarissen die in de oorlog simpelweg uitvoerden wat van hen werd gevraagd. ‘Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning’, aldus Mark Rutte.

Amsterdam | Vaste klanten van zorgverzekeraars, energieleveranciers of telecomproviders betalen hogere prijzen dan nodig is

Een op de vijf mensen stapt nooit over van zorgverzekeraar, energieleverancier of telecomprovider en betaalt hierdoor hogere prijzen dan nodig. Dit kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites Pricewise en Independer, op verzoek van het Algenmeen Dagblad. Vooral ouderen, lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen gaan niet elk jaar op zoek naar de laagste prijs en krijgen hierdoor een hogere rekening gepresenteerd. De vergelijkingssites keken naar gegevens van meer dan een miljoen mensen. Vooral hoogopgeleide vijftigplussers zijn goed in het speuren naar de beste deals voor hun energie, telefoon, internet, hypotheek en verzekeringen. Pricewise keek ook naar de motieven van niet-overstappers. Zij weten niet dat dit mogelijk is, kunnen het niet zelf of willen niet naar een andere provider.

Oranje voetballer Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd overleden

Rob Rensenbrink is overleden volgens betrouwbare Belgische media. De oud-aanvaller overleed aan de gevolgen van de spierziekte PSMA, die in 2012 bij hem werd geconstateerd. De 72-jarige Rob Rensenbrink speelde voor DWS, Club Brugge, Anderlecht, Portland Timbers en Toulouse. Hij diende 46 keer het Nederlands elftal en maakte veertien interlandgoals. Zowel in de WK-finale van 1974 als die van 1978 stond hij in de basis. In de eindstrijd van 1978 tegen Argentinië schoot hij vlak voor tijd op de paal bij een 1-1 stand. Uiteindelijk wonnen de Argentijnen na verlenging. Tijdens de finale van 1974 tegen West-Duitsland | die werd verloren met 2-1 | werd de niet fitte Rob Rensenbrink gewisseld. Opvallend genoeg speelde hij nooit voor een van de Nederlandse topclubs. Begin jaren zeventig waren Ajax en Feyenoord al voorzien van een extreem goede linksbuiten. Met Anderlecht won twee keer het Europa Cup II-toernooi, in 1976 en 1978. In beide finale was de Nederlander 2 keer trefzeker. In 1976 verkozen onze zuiderburen hem tot Speler van het Jaar.

West-Terschelling | Vrachtauto valt in haven van Terschelling

Sinds gistermiddag ligt er een vrachtauto met puin in de veerhaven van West-Terschelling. Het is nog onduidelijk hoe de wagen van Loonbedrijf Henk Trip daar terecht is gekomen. Mogelijk is hij van een volgeladen schip met vachtwagens gegleden. Op beelden die zijn gemaakt vanaf de veerboot is te zien dat de bovenkant van de vrachtauto boven water uitsteekt. De veerboot tussen Terschelling en Harlingen moet om hem heen varen. Ook het andere scheepvaartverkeer kan er last van hebben. Het zal lastig zijn om de 45 ton zware vrachtwagen te bergen. Omdat het nu donker is, kan dat vandaag niet meer. Waarschijnlijk wordt morgen een eerste poging gedaan, als het water laag staat. Probleem is wel dat de laagste waterstanden om 04.10 uur van morgen en omstreeks 16.30 uur vanmiddag worden verwacht. De eerste keer is het nog donker, de tweede keer is het alweer bijna donker.

Rijsbergen | Stomdronken bestuurster van de snelweg A16 geplukt – Vrouw in cel om te ontnuchteren

Een 53-jarige vrouw uit Rijsbergen is zaterdagmiddag rond twee uur aangehouden op de snelweg A16 bij Dordrecht. De vrouw zat stomdronken achter het stuur en had bijna acht keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Weggebruikers zagen de vrouw slingerend over de weg rijden en hebben haar al rijdend naar de vluchtstrook geleid en gedwongen te stoppen. De vrouw was niet in staat om een verklaring af te leggen bij de politie en zit voorlopig in de cel om te ontnuchteren.

De automobiliste is direct overgedragen aan justitie. De Officier van Justitie eiste dat de vrouw 22 maanden direct haar rijbewijs kwijt is en een werkstraf van honderd uur krijgt. De rechter zal hier later over beslissen. Weggebruikers mogen maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben, bij de Rijsbergse werd een promillage gemeten van 3,9.

Lelystad | Klanten erg tevreden met vernieuwde voedselbank De Korenaar

Klanten van voedselbank De Korenaar zijn erg tevreden dat ze nu zelf hun voedselpakket kunnen samenstellen. Dat blijkt uit een enquête die de voedselbank onder klanten hield. Meer dan 95% van de ondervraagde klanten vindt het concept een verbetering. Voorheen bepaalde de voedselbank zelf wat er in het pakket ging. ‘Het zelf samenstellen was een ingrijpende verandering’. vertelt voorzitter van de voedselbank Jos Visser. ‘Maar het is goed aangeslagen’. Wel verwachten klanten nog te vaak dat het aanbod van de voedselbank net zo uitgebreid is als in een supermarkt. ‘Als je een winkel-concept runt waarin mensen zelf dingen mogen uitzoeken, denken ze vaak ook aan het aanbod van een supermarkt’, vertelt Jos Visser. ‘Daar krijgen we dan soms vragen over, maar ze hebben er wel begrip voor als je het uitlegt dat een voedselbank een ander verhaal is dan een een gewone winkel’.

Woudenberg | Bestuur voedsel- en kledingbank treedt af na ophef over jaarrekening

Het bestuur van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg treedt af en hoopt ‘binnen afzienbare tijd een nieuw bestuur te kunnen benoemen’. Dat schrijft het bestuur in een persbericht. De vervangers moeten zich bezig gaan houden met de ‘verdere professionalisering’ en het vinden van ‘permanente huisvesting’. Het bericht volgt daags na het onderzoek waaruit bleek dat de boekhouding van de stichting niet op orde is. Donaties in de jaarrekening van 2018 werden duizenden euro’s hoger gewaardeerd dan daadwerkelijk gedoneerd was. Ook werden gedoneerde producten tegen een winkelprijs gewaardeerd, wat volgens deskundigen en andere voedselbanken eigenlijk niet kan. ‘Als men dat toch zou doen is de waarde praktisch gezien ook nihil, want de kostprijs is nul’, liet penningmeester Ineke Kuiper van de Utrechtse voedselbank toen weten.

Het bestuur van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg spreekt tegen dat de boekhouding niet op orde is. In de persverklaring schrijft het bestuur dat de jaarcijfers van 2019 zaterdag zijn gecontroleerd en dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. De jaarrekening van 2019 is overigens nog niet gepubliceerd. ‘Vanaf het moment van oprichting in 2017 is er door alle betrokkenen altijd naar eer en geweten gehandeld. Er is dan ook nooit sprake geweest van persoonlijk gewin noch is er afgeweken van de doelstellingen van de stichting’, stelt het bestuur. ‘Hoewel in de media bericht is dat de boekhouding van de stichting niet klopt, is deze echter naar beste weten opgesteld. De intentie was juist om transparantie te geven, door materiële giften weer te geven op basis van een inschatting van de reële waarde/winkelwaarde. De ophef hierover in de media begrijpen wij dan ook niet’, stelt het bestuur. De voedselbank wil transparanter worden.

Amsterdam | Twee verdachten aangehouden voor doodschieten stagiair in buurthuis

De politie heeft twee verdachten aangehouden in de zaak rond de schietpartij in het buurthuis op de Amsterdamse Oostelijke Eilanden twee jaar geleden, waarbij de 17-jarige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam. Hij was tijdens de schietpartij aanwezig als stagiair in het buurthuis en was volgens de politie een onschuldig slachtoffer.

De twee verdachten werden begin vorige week aangehouden, meldt de politie. Een van hen is de 26-jarige Emylio G., die ruim een half jaar na de moord op Mohamed Bouchikhi al werd aangehouden. De politie liet hem snel vrij, maar bleef hem wel beschouwen als verdachte. Dankzij ‘intensief onderzoek’ is hij nu opnieuw aangehouden. Hij zat in de cel tijdens zijn aanhouding, omdat hij ook verdachte is in een andere zaak. Rechercheurs denken dat Emylio G. een van de twee schutters is.

De andere verdachte is een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. Zij is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte in de zaak. Ze wordt verdacht van ‘medeplichtigheid bij een dodelijk schietincident’. De politie benadrukt dat het onderzoek nog volop bezig is en dat er een beloning van 25.000 euro is uitgeloofd voor gouden tips.

De moord op Mohamed Bouchikhi zorgde voor veel onrust in de Amsterdamse wijk. De twee schutters liepen het buurthuis op vrijdagavond binnen met getrokken wapens, toen er onder meer een kookcursus voor jonge kinderen bezig was. Mogelijk hadden ze het gemunt op een ander, de 19-jarige Gianni L. Bouchikhi had net boodschappen gehaald voor de kookcursus. Een jaar geleden werd Bouchikhi herdacht bij het buurthuis, waarbij burgemeester Femke Halsema een gedenksteen onthulde.

Almere | PvdA verwacht minder ambitie sociale woningbouw bij nieuw college

De PvdA is bang dat het aantal te bouwen sociale huurwoningen in Almere naar beneden wordt bijgesteld in het aangepaste coalitieakkoord waarover nu wordt onderhandeld. Dat zegt fractievoorzitter Ruud de Jonge in het tv-programma Over Flevoland Gesproken bij Omroep Flevoland. Volgens de bestaande afspraken zouden er deze raadsperiode 2000 tot 2500 sociale huurwoningen bijkomen. Ruud de Jonge vreest dat dat aantal omlaag gaat als Leefbaar Almere en CDA zoals verwacht toetreden tot het college na de politieke crisis van november. Die partijen hebben sociale huurwoningen iets minder als prioriteit, volgens de PvdA. Ruud de Jonge maakt zich daar grote zorgen over, omdat in zijn ogen de komende 10 jaar 20.000 woningen nodig zijn om de wachtlijsten niet verder te laten oplopen. ‘De ellende rond de woningnood neemt alleen maar toe’, zegt de PvdA-fractievoorzitter. In zijn ogen moet de gemeente een sterkere rol gaan spelen. Op dit moment geldt voor sociale huurwoningen in Almere een wachttijd van bijna 10 jaar.

Welkom bij het Holland Magazine