Nieuws van zondag 19 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Buitenhof | 12.10 uur | Rechtstreeks |

Discussieprogramma waar de actualiteit met vooraanstaande opiniemakers en politici besproken wordt, gepresenteerd vanuit de Veemvloer te Amsterdam. Met in deze uitzending: Wouter Bos | Oud-minister van Financiën Wouter Bos is CEO van het investeringsfonds Invest-NL, dat deze week officieel van start is gegaan. Bedrijven staan al in de rij voor overheidsinvesteringen, maar wat is hij van plan met de 1,7 miljard die hij tot zijn beschikking heeft?.

En voorts de ASML | De Nederlandse regering wordt steeds meer onder druk gezet: moet ze nu wél of niet een vergunning verlenen aan ASML om hun hoogwaardige EUV-machines aan China te verkopen? Een debat over geopolitiek in Veldhoven, tussen D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en oud-diplomaat en GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik.

En dan nog ein Schumacher – CEO FrieslandCampina | Meer dan tien miljard liter melk leverden de ruim achttienduizend aangesloten boeren aan FrieslandCampina. De coöperatie is daarmee één van de grootste zuivelondernemingen ter wereld en leverde een belangrijke bijdragen aan het Nederlandse exportrecord voor de landbouw in 2019. En tenslotte: Een column van Volkskrant journalist Sheila Sitalsing en de nieuwsfoto met curator Hanneke Mantel

Aansluitend op NPO TV 1 het programma ‘Studio Sport’ om 13.10 uur

Vanuit de studio wedstrijdbeelden, samenvattingen en reportages van de belangrijkste sportwedstrijden en -evenementen.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Holland – België – Lage landenstrijd | 20.00 uur |

Art Rooijakkers en Jonas Geel presenteren de strijd tussen Nederland en Vlaanderen. Ruben Nicolai heeft Gers Pardoel en Najib Amhali in zijn team, Niels Destadsbader doet het met landgenoten Wesley Sonck en Katja Retsin.

De strijd tussen Nederland en Vlaanderen is nog lang niet gestreden. Nadat de afgelopen weken De battle al moest uitmaken of Hollanders of Belgen de betere partij zijn, start RTL 4 met alweer het derde seizoen van Holland – België. De vraag is wie het meest over de eigen én de andere cultuur weet. Wie herkent het best vooroordelen en wie ziet de vaak komische verschillen en overeenkomsten tussen typische Vlamingen en doorsnee Nederlanders? .

Talpa | SBS 6 | De Noodcentrale| 21.30 uur |

Een kijkje in de meldkamers 112 | spoed met sirene | en 0900-8844 | geen spoed wel politie|. Zij staan vaak als eerste hulpverleners mensen bij op de meest cruciale momenten in hun leven en werpt een indringende blik op het kloppend hart van de hulpdiensten van Groningen, Rotterdam, Maastricht en Eindhoven. Vanavond ondermeer: Een meisje denkt een drugslab te hebben ontdekt. Later vertelt ze dat ze ook schoten hoort en bedreigd wordt met de dood. De politie neemt geen risico en rukt op volle sterkte uit.

Aansluitend op SBS 6 het nieuwsprogramma ‘Hart van Nederland’ om 22.30 uur

Toegankelijk nieuwsprogramma dat het gesprek van de dag op verrassende wijze in beeld brengt.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Andere Tijden Sport | Nostalgisch Zandvoort | 22.10 uur |

Na 35 jaar keert de Formule 1 terug op Zandvoort. Om alvast in de stemming te komen: een hele aflevering vol nostalgisch materiaal over de F1-geschiedenis in de badplaats. Alle grote racenamen komen voorbij. Een logistieke ramp, voorspelt de een. Een aanslag op het milieu, bromt de ander. Maar raceliefhebbers kijken al maanden uit naar 3 mei 2020, wanneer de motoren weer zullen brullen in de Noord-Hollandse duinen.Andere tijden sport maakt de fans alvast warm met een nostalgische aflevering over de historie van de Nederlandse formule 1-race. Volledig samengesteld uit archiefmateriaal, met beelden van alle grote coureurs die in de jaren 50, 60 en 70 de kustplaats aandeden. De oude Ferrari’s komen voorbij, de groene Lotus van Jim Clark, maar er is ook aandacht voor de logistieke puzzel. Want ook vijftig jaar geleden was het al de vraag hoe je duizenden mensen op één dag van en naar een klein badplaatsje krijgt.

Assen | Burgemeester Rogert de Groot van de gemeente De Wolden: ‘Boek over gezin Ruinerwold ga ik niet lezen’

‘Ik kan me goed voorstellen dat de kinderen zich gekwetst voelen. Ik vind het heel erg voor hen’. Dat zei burgemeester Roger de Groot gisteren in het radio programma Cassata van de regionale zender Radio Drenthe over het boek Spookhoeve Ruinerwold van de twee Telegraaf-journalisten Silvan Schoonhoven en Marcel Vink. Het boek over hoe de 67-jarige Gerrit Jan van D. sinds de jaren ’80 met zijn kinderen leefde.

Tijdens een interview met de twee journalisten in het tv-programma Op1 kwamen de negen kinderen, van wie de jongste zes van 2010 tot 14 oktober 2019 met hun vader verborgen zaten in de boerderij in Ruinerwold, met een statement naar buiten. Ze lieten weten gekwetst te zijn door het boek dat sinds gisteren in de winkel ligt.

‘Ik heb het niet gekocht en dus niet gelezen. Dat ga ik ook niet doen. Ik heb er geen behoefte aan’, aldus Robert de Groot. Hij noemt het ‘een beetje apart’ dat het boek uitkomt nog voor dat het proces tegen Gerrit Jan van D. en zijn ‘klusjesman’ Josef B. is begonnen. Het Openbaar Ministerie kwam eerder deze week met een soortgelijke reactie. Spookhoeve Ruinerwold is onder meer gebaseerd op delen van het politiedossier van de zaak. Burgermeester Robert de Groot: ‘Er lekt informatie uit die volgens mij in vertrouwen aan iemand is gegeven en die komt dan op deze manier naar buiten. Ik heb het belang van de kinderen en de buurt voor ogen en dit draagt daar wat mij betreft niet aan bij’. Aankomende dinsdag begint de rechtszaak tegen de Oostenrijkse Josef B. en vader Gerrit Jan van D. in Assen. Eerstgenoemde is daar volgens zijn advocaat Yehudi Moszkowicz bij. Gerrit Jan van D., die nog steeds niet door de politie is verhoord, omdat hij | als gevolg van een hersenbloeding | niet meer kan praten, komt niet.

Het gaat om een korte zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. De kinderen komen wel naar de rechtbank. Hun vader en Josef B. worden er onder meer van verdacht dat zij ze alle negen kinderen jarenlang hebben gegijzeld en hun gezondheid in gevaar hebben gebracht. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie Gerrit Jan van D. onder meer van mishandeling van de kinderen en van seksueel misbruik. Nadat de jongste zes half oktober uit de boerderij waren gehaald, werden ze eerst kort ondergebracht op een vakantiepark in De Wolden. ‘Je voelt je verantwoordelijk voor ze. Daarna laat je het over aan de instanties. De mensen die er moesten zijn, waren er’, zegt Robert dee Groot. Inmiddels zijn de zes ergens anders ondergebracht. De drie oudste kinderen waren het gezin al eerder ontvlucht. Zelf heeft Robert de Groot de kinderen nog niet gezien. ‘Ik heb ze niet bezocht, maar ik informeer wel naar ze. Het gaat relatief goed. Dat is wat ik hoor. Ik houd die lijntjes, omdat ik me betrokken voel. Ik hoop dat ze, met de hulp die ze krijgen, uiteindelijk op een goede manier terug de samenleving in kunnen’.

Kroegbaas Chris Westerbeek | die volgens velen een held is | omdat hij de politie waarschuwde toen de 25-jarige zoon van Gerrit Jan van D. bij hem in het café om hulp kwam vragen, heeft ook nog geen bezoek van de burgemeester gehad. ‘Ik ben ik het café geweest, maar toen was het heel druk en hebben we elkaar niet gesproken. Maar ik ga zeker koffie met hem drinken. Het is fantastisch hoe hij aan de bel getrokken heeft’, nuanceert Robert de Groot.

Commentaar: Het is uiterst merkwaardig dat er een boek over het verborgen gezin in Ruinerwold is verschenen terwijl de rechtszaak nog moet beginnen. De auteurs hebben op geen ankele manier hun verantwoordelijkheid genomen naar de kinderen toe. Door hun optreden in het NPO-programma Op1 demonstreerden Silvan Schoonhoven en Marcel Vink als auteurs van het boek Spookhoeve Ruinerwold niet dat ze met de kinderen hebben meegeleefd en hun medeleven hebben getoond maar alleen aan hun kassa hebben gedacht met dit sensatieverhaal.

Zutphen/Vught | Gewelddadige’ ontsnappingspoging gevangenis verijdeld – Vier arrestaties

Een ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen is mislukt. Vier mannen zijn aangehouden. ‘We vermoeden dat zij bij de uitbraakpoging betrokken zijn’, zegt een politiewoordvoerder. Agenten kwamen vanochtend af op een melding over een brandend busje op het terrein van de Penitentiaire Inrichting. Volgens de politie probeerden meerdere personen in te breken in de gevangenis om iemand te helpen ontsnappen. Maar die poging is dus verijdeld, niemand is ontsnapt. De brand in het busje is geblust.

‘Het is een gewelddadig incident. We hebben alles op alles gezet om zo snel mogelijk de verdachten aan te houden’, zegt de woordvoerder. De politie zette het gebied ruim af en gebruikte een helikopter. Agenten kregen een verdacht voertuig in beeld en zette de achtervolging in. Bij Zevenaar stopte die auto en sloeg een van de vier mannen op de vlucht.

Later loste de politie bij Wehl een waarschuwingsschot en werden de andere drie mannen aangehouden. Het is niet bekend of de verdachten wapens bij zich hadden. De vierde man werd gearresteerd bij Zevenaar. Er is samengewerkt met onder andere de Duitse politie, de recherche en de Koninklijke Marechaussee. Volgens dagblad De Telegraaf was het de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. die uit de gevangenis probeerde te ontsnappen. Diens advocaat Sander Janssen weet niet of dat klopt. Hij heeft geen contact met zijn cliënt gehad of gezocht. ‘Het is zondagmiddag, er is weinig dat ik op dit moment kan doen. Ik wacht het ook even af’. De politie wil niet zeggen of het om L. of iemand anders gaat. Omar L. is per helikopter overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, meldt het dagblad De Telegraaf. In die gevangenis zitten onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

Groningen | Relschoppers belagen politie – Drie aanhoudingen – Eén agent gewond

De politie heeft aan het begin van de gisteravond charges uitgevoerd in de binnenstad van Groningen. Daarbij raakte één agent gewond. Er werden drie relschoppers aangehouden. De onrust werd volgens de politie veroorzaakt door een groep van ongeveer zestig mensen in de Herestraat. ‘De groep was vervelend en er ontstonden vechtpartijen op verschillende plekken in de Herestraat’, aldus de politie. ‘Wij zijn met meerdere eenheden ter plekke en werden belaagd met flessen en stenen’. De politie voerde vervolgens een charge uit. ‘De groep verspreidde zich maar kwam even later terug. De oorzaak van de ruzies is onbekend’.

Rond 20.45 uur leek de rust rondom de Herestraat enigszins te zijn teruggekeerd, maar niet nadat er een agent gewond was geraakt. ‘Er zijn in het totaal drie aanhoudingen verricht. Twee voor belediging en één voor vernieling van onze dienstauto’, aldus de politie.

Woerden | Heftige confrontatie tussen voetbalsupporters in café aan de Havenstraat

De politie heeft in Rotterdam vijf hooligans aangehouden na een rel in Woerden. Twee groepen voetbalsupporters gingen de confrontatie aan in en om een café aan de Havenstraat. In de kroeg zaten supporters naar de wedstrijd Feyenoord – Heerenveen te kijken. Volgens getuigen ging dat om een aantal Heerenveensupporters. Zij werden belaagd door andere supporters, waarschijnlijk van Feyenoord. De politie kan niet bevestigen dat het inderdaad om supporters van deze beide clubs gaat, maar spreekt wel van ‘twee groepen van enkele tientallen voetbalfans’. In en buiten het café braken gevechten uit, waarbij volgens een politiewoordvoerder niemand echt gewond raakte. Wel raakte het café beschadigd en is er met een auto ‘richting het terras gereden’. Ook zou er een busje zijn geramd. Volgens getuigen ging het er ‘heftig aan toe’ en droegen de aanvallers bivakmutsen. Toen de politie ter plekke kwam waren de meeste raddraaiers er al vandoor. Doordat getuigen kentekens hadden genoteerd konden even later in Rotterdam vijf verdachten worden aangehouden.

Rotterdam | Buurt eist maatregelen tegen junks: ‘Poep, kots en urine voor de deur. We zijn het zat!’

Ze zijn de overlast volledig zat. De overlast door kotsende, gebruikende en plassende junks loopt de spuigaten uit, zeggen bewoners van de Museumstraat, Tuinderstraat en Hobokenstraat in het centrum van Rotterdam. ‘Soms zit er weer een junk te blowen aan de andere kant van de voordeur en dan ruik ik dat gewoon in mijn huis’. De boze bewoners hebben spandoeken opgehangen in de straat. ‘Opzoute’ staat er te lezen, net als ‘Gooi de gebruikersruimte open’. Sinds dat een gebruikersruimte in de buurt gesloten is, zwerven de junks uit over de stad en hebben ze in de Museumstraat en omgeving een prettig plekje gevonden om drugs te gebruiken. Tot ergernis van de bewoners. ‘Er gaan hier trappen naar de woningen’. Want daar zitten ze uit het zicht. Maar ze poepen, kotsen, plassen daar en dat allemaal voor je deur. Er zit soms zelfs bloed aan de muur of ze voeren er seksuele handelingen uit’, legt Sandra van der Wensen uit

De problemen waren wel wat minder toen er verderop in de straat tijdelijk een mobiele camera werd geplaatst. Dat zorgde ervoor dat de overlast ook minder werd. Die camera’s zien de bewoners dan ook graag terugkomen. ‘Plus dat we toch wel willen dat de trappen afgesloten worden met een hek of iets dergelijks’. Het is niet voor het eerst dat de buurt zich boos maakt over de overlast. De politie, wooncorporatie en zelfs de burgemeester zijn op de hoogte van de problemen. Maar er verandert voorlopig nog niet veel. ‘Er is één wijkagent voor deze wijk. Één! Die kan natuurlijk niet veel uithalen. Daarom vragen we hier nu aandacht voor. Er moet echt iets gebeuren, want op deze manier gaat onze buurt naar de knoppen’, zegt Sandra van der Wensen. Arwin Siermans | stadsmarinier Rotterdam Centrum | zegt de buurtbewoners goed te snappen. Hij heeft afgelopen donderdagochtend een gesprek gehad met burgemeester Ahmed Aboutaleb en de politie. Er worden tijdelijk camera’s geplaatst in afwachting van vaste camera;’s. Dat moet de rust terugbrengen in de wijk van het centrum.

Welkom bij het Holland Magazine