Nieuws van zondag 15 december 2019 | 3. Advent

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Heel Holland Bakt| 21.40 uur

Het nieuwe seizoen start met vijftig thuisbakkers. Ze willen allemaal een van de tien felbegeerde plekken in de tent bemachtigen, maar dat lukt alleen als ze langs de strenge selectie van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven komen.

Vijftig thuisbakkers hebben allemaal een feestelijke taart meegebracht en laten deze proeven door de twee juryleden. Maar daar houdt het niet op voor de auditanten, want er volgt een intensief bakkamp bij Robèrt. Alleen de beste tien mogen uiteindelijk plaatsnemen in de baktent. André van Duin neemt opnieuw de presentatie voor zijn rekening. Omdat Heel Holland bakt zo laat in het jaar begint, staan er natuurlijk ook een speciale kerst- en nieuwjaarsaflevering op de planning.

Den Haag | Vergoeding kost ook GroenLinks zetel volgens de peiling van Maurice de Hond – Ook verlies voor de VVD – Meeste vertrouwen in Lodewijk Asscher van de PvdA

De omstreden vergoeding van Tweede Kamerlid Isabelle Diks kost volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond GroenLinks een zetel. De partij zakt van 13 zetels naar 12 zetels. Ook de VVD moest in de peiling zetels inleveren vanwege het wachtgeld van Klaas Dijkhoff. Isabelle Diks kreeg bijna 50.000,00 euro omdat ze in Leeuwarden zou wonen, maar volgens HP/De Tijd verbleef ze het leeuwendeel van haar tijd in haar appartement in Den Haag. GroenLinks besloot de kwestie voor te leggen aan de nieuwe integriteitsadviseur van de Tweede Kamer. Niet alleen daalt de partij in de peiling, maar volgens Maurice de Hond is ook de vertrouwensscore van Jesse Klaver gedaald. Hij stelde zich afgelopen maandag officieel kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, maar hij scoort van alle fractievoorzitters het laagst onder de eigen aanhang. Lodewijk Asscher krijgt het meeste vertrouwen. De leider van de PvdA staat nu op de eerste plaats, voor Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, die sinds het voorjaar de eerste plek bezette. Klaas Dijkhoff is sinds de peiling van twee weken geleden negen plaatsen gedaald. In het voorjaar van 2019 stond de VVD’er nog op de tweede plaats.

Ámsterdam/Kumamoto | Nederlandse handbalsters wereldkampioen – Oranje vrouwen versloegen in een bloedstollende finale Spanje met 30-29

De Nederlandse handbalsters zijn voor de eerste keer in de geschiedenis wereldkampioen geworden. Spanje werd in een bloedstollende finale van het WK in Japan in de slotfase verslagen met 30-29. Oranje begon niet goed aan het duel, terwijl de Spaanse ploeg uit de startblokken schoot. Daardoor keek Nederland al snel tegen een achterstand aan van 6-2 en 9-5. Maar de ploeg rechtte al snel de rug, zag Tess Wester enkele cruciale reddingen verrichten, en wist terug te komen tot 9-9. Daarna nam Nederland, dat in de halve finale verrassend olympisch kampioen Rusland in een thriller had verslagen | 33-32 | het initiatief en kwam het steeds beter in het spel. Vlak voor rust nam het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade voor het eerst een voorsprong en bij de pauze was de marge zelfs drie: 16-13.

In de tweede helft liep Nederland uit naar een marge van vier doelpunten, maar Spanje knokte zich terug in de wedstrijd. De spanning nam vervolgens toe, toen zowel Nederland als Spanje fouten maakte en de marge maar klein bleef. Met nog vijf minuten op de klok leidde Oranje met 28-26. Spanje bracht het verschil weer terug naar één en kreeg de kans op gelijke hoogte te komen. Met een geweldige redding voorkwam Tess Wester dat in eerste instantie. Twee minuten voor het einde kwamen de Spaanse vrouwen alsnog langszij: 29-29. Een bloedstollende ontknoping volgde. Iets meer dan een halve minuut voor het einde verloor Nederland de bal en mocht Spanje de tijd uitspelen en op jacht gaan naar de winnende treffer. Het was opnieuw Tess Wester die Nederland redde met een geweldige save, waarna een Spaanse rood kreeg vanwege het hinderen van Tess Wester bij het uitgooien. Daarop kreeg Nederland aan de andere kant, met nog zes seconden op de klok, een strafworp. Die kans benutte Lois Abbingh koelbloedig. Commentaar: De Nederlandse handbalsters hebben een geweldige sportieve prestatie geleverd met het behalen van de wereldtitel. En ondanks een wel hele slechte start. Ze plaatsten zich tevens voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Alleen degenen die een abonnement hebben bij Ziggo werd de gelegenheid geboden om van hoogstaand handbal te genieten. De rest had het nakijken en mag het doen met de samenvatting bij Studio Sport. Ziggo had het ook op haar open kanaal kunnen uitzenden, die dan ook wordt doorgeschakeld naar onder andere KPN. Een reden te meer om geen abonnement te nemen bij Ziggo.

Nieuwegein | Congres Socialistsche Partij: ‘De tijd is gekomen voor een ander licht’ zei partijleider Lilian Marijnissen

‘De tijd is gekomen voor een ander licht’, deze profetisch woorden waren het thema van de toespraak van partijleider Lilian Marijnissen op het SP-congres in Nieuwegein. Dat andere licht moet gaan schijnen in Nederland, maar ook in de partij die de afgelopen vier verkiezingen verloor. Om met de partij te beginnen, die koos een nieuwe voorzitter: Jannie Visscher. Deze 58-jarige vrouw is raadslid in Eindhoven en was eerder wethouder. Ze was door het partijbestuur voorgedragen en kreeg ongeveer twee derde van de stemmen. ‘We zijn een partij van woorden én daden’, zei Jannie Visscher in haar toespraak. ‘Dat is vandaag harder nodig dan ooit’. Partijleider Lilian Marijnissen erkende in haar toespraak, waarmee het congres werd afgesloten dat de verliezen ‘even’ pijn hebben gedaan. Maar ze wilde het vooral hebben over nieuwe plannen: de politiek en de economie moeten worden hervormd, de aarde moet beter worden beschermd en de rijkdom moet beter worden verdeeld. Ze pleitte voor discussie binnen de partij.

‘Het ergste wat ons kan overkomen is blijven hangen in oude gedachten en blijven steken in het eigen gelijk’. Ze pleitte voor samenwerken met GroenLinks en de PvdA: ‘Links hoort er te zijn voor gewone mensen’. En ze wil samenwerken met milieubewegingen: ‘Tegen de grote vervuilers en voor een rechtvaardig klimaatbeleid’. ‘Het neoliberalisme heeft 25 jaar lang de politiek in ons land bepaald. Het vreemde idee dat mensen alleen voor zichzelf moeten zorgen. Het rare idee dat de markt het wel oplost’. Daar verzet de SP zich tegen, zei Lilian Marijnissen. ‘Tegen een politiek die de ongelijkheid doet toenemen, die mensen tegen elkaar opzet’. Ze hekelde de PVV en Forum voor Democratie.

Schiphol | Een legale klimaatprotest werd illegaal op Amsterdam Airport Schiphol Plaza en is beëindigd door de marechaussee – Politie arresteerde 26 mensen

Op Schiphol is de marechaussee gisteren middag bezig geweest om een einde te maken aan een illegale klimaatprotest op Amsterdam Airport Schiphol Plaza. Een paar honderd mensen van Greenpeace en Extinction Rebellion hielden vanaf 11.00 uur een protestmanifestatie in het winkelcentrum. Rond 18.30 uur waren alle demonstranten verwijderd; 26 mensen zijn aangehouden, één persoon zit volgens Greenpeace nog vast.

Tientallen activisten weigerden het winkelcentrum te verlaten. Diegenen die niet uit eigen beweging vertrokken, werden door de marechaussee afgevoerd. Over het algemeen ging dat in een gemoedelijke sfeer. Een twintigtal activisten had zich vastgeketend aan palen. Zij zijn door een speciale eenheid van de marechaussee weggehaald. Buiten ging het protest nog een paar uur door, op een door de gemeente aangewezen plek. De sfeer was vrolijk en een paar mensen van de bereden politie hielden een oogje in het zeil.

Vandaag wordt vanaf 12.00 uur opnieuw gedemonstreerd voor Amsterdam Airport Schiphol Plaza. ‘Greenpeace had de demonstratie vooraf aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer’, zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente stelde als voorwaarde dat er niet binnen zou worden gedemonstreerd. ‘Demonstreren is een grondrecht, dat vinden wij ook maar we wilden niet dat er binnen in Schiphol Plaza zou worden gedemonstreerd in verband met de veiligheid van de reizigers, medewerkers en de demonstranten zelf. Die veiligheid zouden we niet kunnen waarborgen’, alsdus een woordvoerder van de gemeente. Toen er toch demonstranten naar binnen gingen, is er eerst met hen gesproken en zijn ze gemaand te vertrekken. Toen dat geen effect had is er ingegrepen.

Commentaar: De burgemeester van Haarlemmermeer had een noodbevel afgekondigd zodat de demonstranten vervoerd konden worden en hebben voor een gebiedsverbod voor dit weekend opgelegd gekregen voor de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dewi Zloch van de milieuorganisatie Greenpeace is van mening dat daarmee het recht op protest werd geschonden. Volgens Dewi Zloch zijn dit vreedzame mensen, die vreedzaam protesteren, die zich heel erg zorgen maken over de klimaatcrisis en dat moet gewoon kunnen. De activisten hadden van de gemeente Haarlemmermeer toestemming gekregen om actie te voeren maar dan buiten en niet binnen. En doordat men toch naar binnen is gegaan werd de actie terecht als illegaal aangemerkt en is de marechaussee zorvuldig opgetreden. Dewi Zloch van Greenpeace verkondigde niet de feiten maar slechts haar plannen; gewoon doen waarvoor geen vergunning voor is verleend.

Apeldoorn | Henk Krol weer lijsttrekker 50Plus – De partij wil mee regeren

Henk Krol is herkozen als partijleider van 50Plus. Dat is bekendgemaakt op het partijcongres in Apeldoorn. Het bestuur had de 69-jarige Krol voorgedragen omdat hij ‘onvermoeibaar opkomt voor de belangen van ouderen in Nederland’. Henk Krol was de enige kandidaat en 89% van de leden stemde voor zijn benoeming.

In zijn toespraak keek hij terug op het decennium dat de partij bestaat. ‘Tien jaar geleden: ons werd geen lang leven voorspeld. Acht jaar geleden: veel ruzies. Dat imago werd door ons opgeroepen en door onze tegenstanders bevestigd. Zes jaar geleden: alle onderwerpen van 50Plus werden ineens ook besproken door andere partijen. En kijk eens de afgelopen jaren… We tellen mee’. Maar het ging niet alleen over het verleden. Henk Krol sprak bijvoorbeeld over de pensioenen:

‘We moeten niet langer dulden dat ze al 11 jaar niet zijn geïndexeerd’. En het ging over armoede en onzekerheid bij ouderen: ‘Dat heeft onze absolute aandacht’. En over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt: ‘Een baan niet krijgen omdat je boven de 45 bent, is net zo erg als een baan niet krijgen omdat je een bepaalde huidskleur hebt’. Dat hij is herkozen als partijleider, betekent dat Henk Krol bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 de lijst aanvoert. Ze willen dan nadrukkelijk meeregeren. Ze willen naar de zaal waar de ministers vergaderen. 50Plus heeft nog geen andere lijsttrekker dan Henk Krol gehad. De partij heeft op dit moment vier zetels in de Tweede Kamer.

Den Haag | Vertrouwelijke informatie over Turkse asielzoekers mogelijk in handen Turkije

Vertrouwelijke, persoonlijke informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk in handen gevallen van de Turkse autoriteiten, meldt de dienst. De dienst heeft de asielzoekers daarom een verblijfsvergunning gegeven.

Turkije heeft de asieldossiers mogelijk in beslag genomen na de arrestatie van een Turkse vertrouwenspersoon die werkt voor Nederland en andere landen van de Europese Unie, schrijft de dienst op zijn website. Hoeveel gedupeerden er zijn, zegt de Immigratie- en Naturalisatiedienst niet, behalve dat het om een ‘zeer beperkt aantal zaken’ gaat.

De asielaanvragen komen mogelijk van aanhangers van Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in 2016. Omdat zij daar worden vervolgd, maken zij in de Europese Unie kans op asiel.

Assen | Campinghouders boos over stijging TT- toeristenbelasting met 122% – Van € 1,35 naar € 3,00 per nacht

De verhoging van de toeristenbelasting tijdens de TT in Assen valt niet goed bij campinghouders. De taks gaat met 122% omhoog, van € 1,35 naar € 3,00 per nacht. Deze stijging is gewoon buitensporig zeggen campinghouders. Alles wordt steeds duurder. En dat gaat allemaal over de rug van de TT-ganger. De vraag is hoelang de mensen nog blijven komen. Het was algemeen bekend dat de financieel noodlijdende gemeente Assen de toeristenbelasting tijdens het motorsportevenement wilde verhogen. Maar deze stijging overvalt de campinghouders. “Er werd gesproken over een stijging van ‘€ 1,00 per nacht. Maar nu komt er dus € 1,65 euro bij, zegt een campinghouder. Ze vinden dat ze een dikke melkkoe voor de gemeente Assen zijn. De gemeente begrijpt de teleurstelling van de campingeigenaren, maar noemt de prijsverhoging onontkoombaar. De TT-toeristenbelasting moet de gemeente Assen zo’n € 250.000,00 opleveren. Gemiddeld trekt de TT in Assen zo’n 175.000 bezoekers.

Welkom bij het Holland Magazine