Nieuws van zondag 12 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen – EK afstanden Heerenveen | 14.00 uur | Eurovisie: Nederlandse TV NOS

De derde en laatste dag van de Europese Kampioenschappen Schaatsen Afstanden vanuit het Friese Heerenveen. Zes afstanden staan vandaag op het programma in Thialf. De vrouwen en herenschaatsen de 1.000 meter. de ploegen achtervolging en de mass start.

Om 14.05 uur op NPO TV 2 deel 2 van de 5 delige documentaire ‘Langs de Rijn’

Bij de watervallen in Schaffhausen gaat het avontuur verder. Bij Isteiner Klots wordt een stukje oorlogsverleden ontdekt. In de rotswand zit een eeuwenoud kerkje, dat later onderdeel werd van de Duitse verdedigingslinie tegen de Fransen. In Alt Dettenheim zien de mannen met eigen ogen hoe verwoestend de Rijn is. Ooit vluchtte hier het hele dorp voor de, uit zijn oevers tredende, rivier. Wat bleef over.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Van vader naar moeder | 18.45 uur |

Tatum Dagelet gaat op pad met kinderen van gescheiden ouders. Ze rijdt een kind van de ene ouder naar de andere, en praat ermee over hoe het is als je ouders gescheiden zijn.

De ouders van 12-jarige Iris zijn gescheiden én allebei doof. Als kind was Iris vaak tolk voor haar ouders, maar nu haar ouders uit elkaar zijn, loopt de communicatie nog steeds vaak via Iris. Dit vindt zij vaak vervelend. Tatum Dagelet brengt Iris van haar moeder in Aalsmeer naar haar vader in Waddinxveen. Onderweg pimpen de dames hun nagels.

Het programma wordt gehost door Tatum Dagelet

Talpa | SBS 6 | VT-Wonen – Weer verliefd op je huis | 19.30 uur |

Elke week gaan Kees Tol en de stylisten de uitdaging aan om de bewoners weer verliefd te laten worden op hun huis. De liefde voor hun woning is bekoeld, omdat de woonsmaak van het stel behoorlijk uit elkaar ligt, met als gevolg een compromis. De vtwonen-stylist kijkt met een frisse blik naar de woning en zorgt er samen met Kees Tol voor dat de verschillende woonstijlen weer op een lijn komen.

Brenda en Peter hebben elkaar 33 jaar geleden leren kennen in hun studententijd. Als snel gingen ze samenwonen en zijn ze vaak verhuisd. Sinds tweeënhalf jaar wonen zij in hun droomhuis in Sassenheim. Tijdens een onrustige periode kwam het interieur op de laatste plek, dus is het tijd voor vernieuwing. Lukt het om de klassieke, moderne stijl van Brenda te combineren met de georganiseerde chaos van Peter?

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 7 | The Myth | 20.00 uur |

Archeoloog Jack en collega-wetenschapper William belanden op wonderbaarlijke wijze in het China van honderden jaren geleden. Daar moeten ze proberen een prinses te redden. In het dagelijks leven is Jack | gespeeld door Jackie Chan | archeoloog. ’s Nachts heeft hij levendige dromen over een eerder leven. Dat eerdere leven was veel spannender dan Jacks stoffige archeologenbestaan. Jack was toen Meng Yi, een dappere generaal die een prinses moet beschermen. In The Myth gaan Jack en zijn collega en vriend William | gespeeld door Tony Ka Fai Leung | op zoek naar het graf van de eerste Chinese keizer. Tijdens die zoektocht belandt het duo in het China van ruim tweeduizend jaar geleden, toen keizer Qin net aan de macht was. Meng Yi en William krijgen van de keizer opdracht om de Koreaanse prinses Ok Soo | gespeeld door Hee-seon Kim |te beschermen.

Minister Wopke Hoekstra: ‘Geen aanwijzingen voor strafbaar handelen bij Belastingdienst’

Minister van Financiën Hoekstra zegt dat hij geen aanwijzingen heeft dat ambtenaren van de Belastingdienst strafrechtelijk vervolgd zullen worden voor hun rol in de toeslagenaffaire. ‘Wij hebben geen aanwijzingen dat er strafrechtelijk iets verkeerd is gegaan’, zei hij in het tv-programma Buitenhof op NPO TV 1. Omdat de Tweede Kamer de onderste steen boven wil hebben, worden er twee vertrouwenspersonen aangesteld, zo bleek gisteren uit een brief aan de Tweede Kamer. Daar kunnen medewerkers van de fiscus dan anoniem terecht.

Wopke Hoekstra verwacht niet dat de problemen met de toeslagen snel worden opgelost en er geen fouten meer worden gemaakt, daarvoor is de problematiek te moeilijk. ‘Ik denk dat het reëel is dat we nog minstens het hele jaar bezig zullen zijn met recht doen aan de ouders. En de transformatie naar een nieuw stelsel, dan hebben we het echt over een periode van jaren’.

Sneek | Dag van de Elfstedentocht  – Woensdag 15 januari 2020 voor het eerst

Nu de laatste Elfstedentocht steeds verder uit het zicht verdwijnt, komt er een speciale dag om de ‘Elfstedencultuur’ te behouden. Aanstaande woensdag 15 januari 2020 is de eerste Dag van de Elfstedentocht in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. De dag is georganiseerd door sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Het is volgens Jurryt van de Vooren de bedoeling om deze dag jaarlijks op 15 januari te houden. Op die dag werd in 1909 de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Komende woensdag bestaat de vereniging 111 jaar. De Elfstedentocht is volgens Jurryt van de Vooren niet alleen een sportevenement, maar ook cultureel erfgoed. Die cultuur bestaat uit het doorgeven van verhalen en herinneringen. ‘Mensen die de tocht hebben gereden, zien dat vaak als een van hun meest indrukwekkende prestaties’, aldus de historicus.

Veel materiaal over de Elfstedentocht is opgeslagen in Friese musea en archieven. Er werken dan ook Friese archieven mee aan de Dag van de Elfstedentocht. De tocht werd vijftien keer gereden. De laatste drie jaren dat schaatsers de elf Friese steden passeerden waren 1985, 1986 en 1997.

Op 4 januari 1997 wordt dus de voorlopig laatste Elfstedentocht verreden. Na een spannende eindsprint mag Henk Angenent uit Alphen aan de Rijn als eerste de lijn passeren in 6 uur en 49 minuten. Dan volgt er nog een grote teleurstelling voor Piet Kleine, die als vijfde eindigt. Hij heeft in Hindeloopen een stempelpost gemist, verblind door de cameralampen. Voor hem betekent dat diskwalificatie. Ook Henk Angenent kan het bestuur niet tot clementie brengen, regels zijn regels. Informatie: Scroll eens naar de rubriek Holland | Sport en lees het artikel over de Elfstedentocht 1909 – 1997.

Den Haag | Koning Willem-Alexander naar Oman voor afscheid van sultan Qaboos

Koning Willem-Alexander reist vandaag naar Oman. Hij betuigt daar zijn medeleven na het overlijden van sultan Qaboos van de Golfstaat, die op 79-jarige leeftijd overleed. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vergezelt de koning, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Sultan Qaboos was ongetrouwd en had geen kinderen. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Haitham bin Tariq al-Said. Die ontvangt vandaag en de komende dagen mensen die hun medeleven komen betuigen. De uitvaart van sultan Qaboos is, volgens de islamitische traditie, gisteren al geweest.

Tussen de koningshuizen van Nederland en Oman bestaan goede banden. In 2012 bracht prinses Beatrix, die toen nog koningin was, met toen prins Willem-Alexander en prinses Máxima een bezoek aan Oman. Dat zou oorspronkelijk een staatsbezoek zijn, maar dat ging door de onrust die er toen was vanwege de Arabische Lente in Oman niet door. Daarop volgde een privé-uitnodiging van de sultan en ging het bezoek alsnog door. Sultan Qaboos heeft Oman bijna vijftig jaar geregeerd en was daarmee de langstzittende heerser van de Arabische wereld. Hij moderniseerde het land, maar was ook een alleenheerser die weinig ruimte gaf aan politieke tegenstanders.

Heerenveen | Pikante uitlatingen schaatscoach Jillert Anema van Team easyJet vallen verkeerd

Schaatscoach Jillert Anema van Team easyJet heeft zich bij de internationale schaatsunie ISU en de Nederlandse schaatsbond KNSB niet populair gemaakt met enkele pikante uitspraken bij Omrop Fryslân. De welbespraakte trainer, die nooit om een mening verlegen zit, liet zich onlangs nogal laatdunkend uit, onder meer over officials en over het beleid van de ISU. De twee schaatsorganisaties namen zaterdag in een gezamenlijk verklaring afstand van de uitlatingen van Jillert Anema. ‘Het is eigenlijk een verschrikkelijk vak, en het wordt bepaald door mensen die ons ergens naartoe sturen omdat ze dan zelf op de één-na-hoogste verdieping van een groot flatgebouw kunnen zitten, in een hotel waar de bovenste verdieping een stripteaseclub is. Dat vinden ze mooi’, zei Jillert Anema onder meer. ‘De ISU en de KNSB hebben met afkeuring kennisgenomen van recente uitlatingen van trainer-coach Jillert Anema’, lieten de twee instanties weten. ‘Zijn woorden over de hotelkeuze van officials vinden wij ongepast’.

Peiling Maurice de Hond: ’50PLUS in de lift met twee zetels winst’

De eerste peiling van 2020 van Maurice de Hond ziet er gunstig uit voor 50PLUS. De partij krijgt er 2 zetels bij en komt daarmee uit op 9 zetels, als er nu verkiezingen zouden zijn. Volgens Maurice de Hond is dat de hoogste score sinds september 2013. De stijging zou volgens de opiniepeiler te maken kunnen hebben met de ontwikkelingen van de koopkracht en pensioenuitkeringen voor gepensioneerden. De partij zet zich in voor deze groep. De PvdA en Forum van Democratie zakken er ten opzichte van december vorig jaar een eentje terug van 19 naar 18 zetels. Het CDA van 15 naar 14 zetels. ChristenUnie van 7 naar 6 zetels. SGP van 3 naar 4 zetls en D66 van 12 naar 13 zetels. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, VVD en PVV en DENK blijven gelijk.

Maurice de Hond deed via Peil.nl ook een peiling over een mogelijk vuurwerkverbod; 62% van de ondervraagden wil het consumentenvuurwerk helemaal verbieden. In totaal 20% wil niks veranderen en 18% wil alleen knalvuurwerk en pijlen verbieden. Onder de leden van Partij van de Dieren is de wens voor een algeheel verbod met 96% het grootst, gevolgd door GroenLinks en 50Plus met 87% . Onder de VVD-aanhang bedraagt het percentage 52%. Commentaar: De goede bedoelingen van het kabinet Mark Rutte III om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden zal geen doel treffen. Het is gewoon niet te handhaven. Een totaal verbod van vuurwerk is de beste oplossing om de rust voor een meerderheid van de bevolking en hulpverleners te laten terugkeren. Ruim zestig procent van de Nederlanders is voor een verbod; leden van de Tweede Kamer toon wijsheid en dien een motie in en stem in meederheid voor een verbod van vuurwerk.

Nieuw-Vennep [gemeente Haarlemmermeer] | ’Miljoenendorp’ overspoeld door geldzoekers

Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden , zongen Henny Vrienten en Herman Brood al eens. In Nieuw-Vennep lijkt dit scenario zich nu ook af te spelen. Bedelaars, collectanten en andere geldzoekers weten de winnaars van de Postcode Loterij op de meest creatieve manieren te vinden. Onder de inwoners van de Noord-Hollandse plaats werd 57 miljoen verdeeld. ‘Zodra er ergens geld te vinden is, komen ze bedelen’, vertelt een bewoonster. ‘Ja, belachelijk eigenlijk’. Volgens een andere vrouw gebruiken bedelaars verschillende smoezen. ‘Je kan het zo gek niet bedenken: verwaarloosde kinderen, mishandeling. Van alles’. Een dag nadat duidelijk werd dat inwoners van het dorp een flinke smak geld mochten verdelen, liepen de eerste geldzoekers al door de straten. Ook worden ze sinds die tijd overspoeld met een lading e-mails en brieven. Waarin ’hele lucratieve aanbiedingen’ worden beloofd. Op vrijdag viel er bij een aantal bewoners al een nepbrief in naam van de Rabobank in de bus. Oplichters probeerden zo de bankgegevens van de winnaars afhandig te maken.

Emmer-Compascuum | Boze vader Rini Bertram brengt vernieler graf dochter Danya na klopjacht zelf naar politiebureau

‘Ik kookte’, zegt de 44-jarige Rini Bertram uit Emmer-Compascuum over het moment op 22 oktober toen hij vernielingen zag bij het grafje van zijn 9-jarige dochter. Het meervoudig gehandicapte meisje overleed op 2 juni 2018 aan een bacteriële-infectie. Rini Bertram direct daarop een bericht op Facebook en houdt een klopjacht naar de dader. Een week later rijdt hij zelf in zijn auto de grafschenner naar het politiebureau in Emmen. De 27-jarige verdachte uit Schoonbeek staat vrijdag terecht, maar zijn zaak wordt uitgesteld. Er is geen reclasseringsrapport. Het Openbaar Ministerie gaf de opdracht daarvoor te laat aan de reclassering. In de zaal zit de vader. Hij weet sinds gisteren dat de man terecht zou staan. ‘Ik heb in allerijl nog van alles geregeld om naar Assen te kunnen komen. Mijn vrouw wilde niet. Dit is te zwaar voor haar’, zegt Rini Bertram na de korte zitting.

De familie woont tegenover de begraafplaats waar dochtertje Danya begraven ligt. Hij komt daar elke dag. Ook die dag in oktober. De werkstukjes van zijn andere kinderen op het grafje zijn stuk. Een LED-lampje is weg. Er staan voetstappen op en rondom het graf. Thuis zet Bertram woedend een bericht op Facebook. Hij krijgt vele reacties. Ook van mensen die iemand bij het grafje hebben gezien. Een dag later is opnieuw een LED-lamp gestolen en ook een beeld | een eenhoorn met lampjes erin | is weg. ‘Ik kookte en ben diezelfde avond naar het politiebureau gegaan, want ik stond niet meer voor mijzelf in’, aldus de vader. Hij weet dan inmiddels wie de dader kan zijn. De verdachte heeft opmerkelijk genoeg zelf een filmpje op Facebook gezet van de vernielingen, de diefstal en satanische rituelen bij het graf. Op het filmpje is te zien dat de man ‘glaasjes draait’, vertelt Rini Bertram. Hij heeft geen idee waarom de man geesten oproept op het graf van Danya: ‘kennen hem eigenlijk niet’.

Via Facebook roept hij iedereen op mee te zoeken naar man. Een week later krijgt hij een tip. De verdachte loopt in de wijk Angelslo in Emmen. Met een groep mensen sluiten ze de 27-jarige Schoonebeker in. Die is dan doodsbang. De Schoonebeker wordt in de auto van de vader gezet. Rini Bertram : ‘Ik wilde met hem praten. Waarom? Waarom op het grafje van Danya? Maar dat is niet duidelijk geworden. De man is ernstig verslaafd aan GHB’. Hij brengt de verdachte naar de politie. Op het bureau moet hij een poosje wachten. De agenten zijn uitgerukt naar een opstootje in de wijk Angelslo. Daar werd een man belaagd door een groepje mensen. ‘Wij dus’, concludeert Rini Bertram. Hij besteedt de tijd die hij moet wachten aan het maken van een filmpje van de Schoonebeker. Hij laat de man zijn verhaal doen. Rustig en in zijn eigen woorden bekent hij de grafschennis. Uiteindelijk wordt de verdachte vastgezet. Het filmpje laat Rini Bertram een dag later aan de agenten zien, om duidelijk te maken dat de bekentenis op vrijwillige basis is gedaan. De agenten geloven hem. De Schoonebeker is een bekende van de politie. ‘Zo mak als die dag hadden ze hem niet eerder gezien’, zegt Rini Bertram. Wanneer de man alsnog moet terechtstaan, is nog niet bekend.

Vlissingen | Zweeuwse politie vindt wapenarsenaal bij zeventien-jarige jongen

In het huis van een 17-jarige jongen uit Vlissingen heeft de politie een wapenarsenaal aangetroffen, variërend van dolken, andere steekwapens en een taser tot nep-pistolen en nep-uzi’s. De politie kwam de wapens toevallig op het spoor nadat de jongen op zijn scooter betrokken was geraakt bij een verkeersongeluk. Het ongeluk was rond 17.00 uur vrijdagmiddag op het fietspad tussen Vlissingen en Middelburg. De snorscooter botste op een hardloper. De 17-jarige bestuurder raakte gewond en moest naar het ziekenhuis, de hardloper werd behandeld bij een huisartsenpost. Op de plaats van de aanrijding vonden agenten verschillende plastic zakjes met harddrugs. In de scooter zelf werden harddrugs en een dolk aangetroffen. Na die vondst deed de politie huiszoeking bij de 17-jarige. In zijn kamer werden vijf nep-vuurwapens gevonden. Verder troffen agenten een taser aan in de vorm van een zaklamp, twee verboden messen, een kleine hoeveelheid hennep en illegaal vuurwerk. Hij is nog niet verhoord. De politie kondigt aan dat later te zullen doen.

Den Haag | Kabinet grijpt in bij Belastingdienst – Opsplitsing in drie delen: Douane – Toeslagen – Belastingen

De Belastingdienst gaat op de schop. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën dat de diensten Douane en Toeslagen worden afgesplitst. Die twee en de Belastingdienst zelf krijgen elk een eigen directeur-generaal. De afsplitsing is onderdeel van een reorganisatie. Voor de fiscus is nu nog één directeur-generaal verantwoordelijk. Eerder werd bekend dat die vertrekt.

De Belastingdienst is al jaren een zorgenkindje van de overheid. Het toeslagensysteem geldt als moeilijk uitvoerbaar, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De reorganisatie is de tweede in vijf jaar tijd.

In 2015 ging de dienst op de schop om de ICT te verbeteren en jonge medewerkers aan te trekken. Dat ging verkeerd, omdat veel ervaren medewerkers vertrokken door een ruimhartige vertrekregeling. De toenmalige topman van de Belastingdienst stapte in 2017 op.

Eerder werd de Belastingdienst in verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen ICT-project. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Maar dat bleek veel lastiger dan gedacht en in 2014 werd na negen jaar proberen de stekker uit het project gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

Leeuwarden | Sesamstraat-icoon en TV-maker Aart Staartjes na ongeluk overleden

Televisiemaker en acteur Aart Staartjes is op 81-jarige leeftijd overleden. Staartjes raakte vrijdag in Leeuwarden ernstig gewond bij een verkeersongeluk tussen zijn brommobiel en een auto, waarbij hij uit zijn voertuig werd geslingerd. Aart Staartjes werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij is aan zijn verwondingen bezweken. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Met de kinder- en jeugdprogramma’s waaraan Aart Staartjes meedeed, zijn generaties opgegroeid. Veel mensen kennen hem als de nukkige Meneer Aart uit Sesamstraat. In de jaren 70 en 80 was hij medeverantwoordelijk voor spraakmakende jeugdseries als De Stratemakeropzeeshow, J.J De Bom voorheen de Kindervriend, De Film van Ome Willem en Het Klokhuis. Ook speelde hij in tv-series en was hij bijna twintig jaar gastheer bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Op sociale media spreken veel mensen van hun ‘jeugdheld’.

Breda | Voetbalelftal uit hotel Novotel gezet ‘na nacht vol vernielingen’

De politie heeft vanochtend in Breda een compleet voetbalteam uit een hotel gezet. De groep van 27 man had volgens het hotel de hele nacht voor overlast gezorgd en vernielingen aangericht. Beveiligers verzochten de voetballers eerst zelf om te vertrekken, maar daar werd niet naar geluisterd. Een aantal spelers ging vervolgens naar de hotelkamers om daar verder te feesten. Het hotel schakelde vanochtend rond 05.30 uur de politie in om de groep naar buiten te begeleiden. De politie heeft de identiteit van alle spelers gecontroleerd. “We hebben ook iedereen laten blazen en alleen de mensen die nog nuchter waren mochten zelf met de auto naar huis”, zegt woordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht. ‘We hebben de namen genoteerd en later zullen we met het hotel de camerabeelden bekijken om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de vernielingen’, aldus de politie. Het hotel doet aangifte en neemt de schade op. Om welk voetbalteam het gaat, is niet bekendgemaakt. Novotel Breda laat weten geen commentaar te geven op de gebeurtenissen.

Welkom bij het Holland Magazine