Nieuws van zondag 1 december 2019 | 1. Advent

Talpa | SBS 6 | Stegeman op de bres | 21.30 uur |

In ‘Stegeman op de bres’ helpt Alberto Stegeman samen met zijn team mensen die in de problemen zitten. De getroffenen zijn in conflict met een instantie of iemand die kwaad in de zin heeft. De politie kan deze mensen, om wat voor reden dan ook, niet direct helpen. Bij alle gevallen is er sprake van onrecht en de problemen hebben dan ook een enorme impact op het leven van de gedupeerden. De slachtoffers zijn ten einde raad en hebben dringend hulp nodig. Alberto springt voor deze mensen op de bres.

Alberto Stegeman heeft net een succesvolle reeks Undercover in Nederland afgerond, maar trekt er weer wekelijks op uit voor het vijfde seizoen van Stegeman op de bres.

Urk | Lichamen van Jochem Foppen en Hendrik-Jan de Vries gevonden in stuurhut van de gezonken garnalenkotter UK-165 ‘Lummetje’

De twee vermiste Urker vissers | de 41-jarige Jochem Foppen en de 27-jarige Hendrik-Jan de Vries | zijn voor 100% zeker door duikers gevonden. Dat meldt de Landelijke Eenheid van de politie. In de stuurhut van de gezonken garnalenkotter UK-165 zijn twee lichamen aangetroffen. De lichamen worden zondagmiddag geïdentificeerd, meldt de Landelijke Eenheid Politie. Na indentificatie zullen de lichamen van de omgekomen Urkers worden overgedragen aan hun familie. De UK-165 zonk donderdagochtend vroeg. Het wrak werd dezelfde dag gevonden met sonar. Afglopen donderdag werd er ruim elf uur gezocht naar de twee bemanningsleden. Daarbij werden helikopters en een vliegtuig en reddingsschepen van de Kustwacht ingezet. Ook viskotters zochten mee. Duikers konden pas zaterdag het water in omdat de zee eerst te ruig was. Daarbij hebben ze eerst de buitenkant van het schip geïnspecteerd. Vanmorgen konden ze voor het eerst bij het schip naar binnen. De gemeente Urk hangt maandag de vlag halfstok als teken van collectieve rouw na het overlijden van twee Urker vissers.

Den Haag | De 37.000,00 euro wachtgeld als voormalig minister – naast zijn 120.000 euro salaris als Tweede Kamerlid – van Klaas Dijkhoff kost VVD 2 zetels

De VVD heeft in de peiling van Maurice de Hond opnieuw 2 zetels verloren. De partij zakt terug naar 22 zetels. Vorige week moest de VVD ook al 2zetels inleveren. En dan gaat het ineens hard met een verlies van 4 zetels in 2 weken.

Volgens Maurice de Hond lijkt dit verlies samen te hangen met de ophef over het wachtgeld van Klaas Dijkhoff. De fractievoorzitter van de VVD krijgt bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid wachtgeld, omdat hij als minister meer verdiende dan nu.

Andere ex-bewindslieden die in de Tweede Kamer zijn beland, zoals de PvdA’ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, hebben daarvan afgezien. Premier Mark Rutte liet afgelopen vrijdag echter weten dat Klaas Dijkhoff het volste recht op het wachtgeld heeft. Bij de VVD dekken stieren elkaar elkaar ook al.

Wat nog problematischer is voor de VVD is volgens Maurice de Hond dat de kiezers die in 2017 nog VVD stemden en nu niet meer, voor 70% vinden dat Klaas Dijkhoff van zijn wachtgeld moet afzien. En dat kan betekenen dat dit onderwerp voor de VVD een hinderpaal kan worden om die kiezers weer terug te winnen. Van de ondervraagden vindt 76% dat Klaas Dijkhoff van dat wachtgeld moet afzien en 20% vindt dat niet. De huidige kiezers van de VVD vinden voor bijna 50% dat hij eraf moet zien.

Commentaar: Er is een verschil tussen juridisch recht en moreel recht. En als het over de bewuste 37.000 euro extra geld gaat hebben de VVD-minister-president Mark Rutte ende VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff aan zowel de juridische als aan het morele recht geen herinnering. Dat hebben ze ook niet als de hard werkende Nederlanders meer is beloofd dan ze hebben gekregen per 1 januari 2019. Dit soort politici hebben geen geweten en zelfs een psychiater kan dat niet verbeteren.

Amsterdam/Boekarest | Nederlands elftal treft Oekraïne, Oostenrijk en mogelijk Roemenië tijdens eerste ronde Europese Kampioenschappen Voetbal 2020

Het Nederlands elftal speelt op het Europees Kampioenschp 2020 in een poule met Oekraïne en Oostenrijk. Als Roemenië zich via de play-offs plaatst wordt dat het vierde land in de poule C, bleek bij de loting in Boekarest. Indien Roemenië, dat zich in maart nog via de play-offs van de Nations League moet zien te plaatsen, er niet in slaagt om het toernooi te halen, dan treft Oranje een land uit het zogeheten path D. Daarin zitten de potentiële EK-debutanten Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo.

Nederland speelt alle drie de thuiswedstrijden in de groepsfase van het Europees toernooi in de Johan Cruijff ArenA.. De formatie van bondscoach Ronald Koeman begint op zondag 14 juni 2020 in Amsterdam tegen Oekraïne. Daarna volgen eveneens in Amsterdam de duels met Oostenrijk op donderdag 18 juni 2020 en de nog onbekende tegenstander op maandag 22 juni 2020. De nummers een en twee van de in totaal zes poules plaatsen zich voor de knock-outfase. Daar worden de vier beste nummers drie nog aan toegevoegd. Van de in totaal 24 deelnemers zijn er nu twintig bekend. De laatste vier deelnemers komen uit de play-offs van de Nations League, die op donderdag 26 maart en zaterdag 31 maart 2020 worden afgewerkt; 16 landen strijden over vier zogenoemde ‘paths’ om die resterende tickets. Het toernooi 2020 wordt in 12 landen afgewerkt, ter ere van het 60-arige jubileum van de UEFA. Het toernooi duurt van 12 juni tot en met 12 juli 2020.

Amsterdam | Omgekeerde bewijslast bij ondergrondse activiteiten ook buiten Groningen

De zogenoemde omgekeerde bewijslast moet niet alleen voor gebouwen op het Groningse gasveld gelden, maar ook elders in het land op plaatsen waar meerdere ondergrondse activiteiten tegelijk zijn. Dat zei topman Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen in een talkshow in Amsterdam, voorafgaand aan de opvoering van het toneelstuk GAS. De problemen met de gaswinning in Groningen hebben ertoe geleid dat er nu voor het hele land een schadeprotocol komt. Maar anders dan in Groningen moeten gedupeerden zelf aantonen dat de schade die ze hebben het gevolg is van mijnbouwactiviteiten. Voor Groningen geldt die verplichting niet. Schade aan een pand in het gaswinningsgebied is per definitie veroorzaakt door de gaswinning. Het gaswinningsbedrijf NAM moet met bewijzen komen als zij denkt dat het anders zit. Die omgekeerde bewijslast gaat niet buiten Groningen gelden, zo heeft minister Eric Wiebes besloten. Maar ook voor burgers daar is het ingewikkeld om aan te tonen dat hun schade komt door activiteiten van bedrijven in de ondergrond.

Zierikzee | Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken. Om te voorkomen dat de ‘ouderwetse’ netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic ‘vispluis’ komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee. Hij coördineerde een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren. Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. HIerover zegt Erik van Uffelen; ‘Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet’.

Utrecht | Man met pistool opgepakt in stadsbus van de Domstad

De politie heeftgisterenavond in Utrecht een man opgepakt die met een pistool of een voorwerp dat daar op lijkt in een bus zat. Het gebeurde rond 20.00 uur, in een bus van lijn 28. De politie werd gebeld toen de bus bij station Leidsche Rijn was, vertelt een woordvoerder van de politie. Agenten gingen meteen ter plaatse en konden de man aanhouden toen de bus stopte bij het Majellapark. ‘Vanwege de veiligheid zijn mijn collega’s met een diensthond de bus ingestapt’, aldus de woordvoerder. ‘Daar hebben ze een man aangehouden die inderdaad een voorwerp bij zich had dat op een wapen lijkt. We gaan nog uitzoeken wat het precies is. We kunnen niet uitsluiten dat het een echt wapen is’. Volgens een omstander zag een passagier die instapte het pistool van de man uit een tas vallen. Zij alarmeerde de chauffeur, die rustig doorreed tot de politie ongeveer vijf minuten later ter plaatse was. De man zit vast en wordt verhoord. Het gaat om een 45-jarige Utrechter, hij is een bekende van de politie.

Deventer | Kilometerslang oliespoor op de IJssel

Op de IJssel tussen Gorssel en Deventer ligt olie op het water. Rijkswaterstaat heeft vanaf het water met een patrouilleboot en vanuit de lucht met een drone gezien dat een gebied van zeker tien kilometer is vervuild. De olie-achtige substantie blijft op het water drijven en lost vanzelf op in de lucht, zegt een woordvoerder. Het spul drijft stroomafwaarts richting Zwolle. Het is niet bekend of de olie vanaf de wal of het water in de IJssel is gekomen. Een binnenvaartschipper die over de rivier vaart heeft gezien dat hij her en der vuilniszakken met jerrycans drijven. Hij schat in dat het oliespoor zestien tot achttien kilometer lang is. In eerste instantie had de schipper het niet gezien, omdat ze in potdichte mist voeren. Pas bij Deventer had hij beter zicht en zag hij het oliespoor. Toen hij dit meldde bij Rijkswaterstaat, kreeg hij te horen dat hij de tweede schipper was die de olie had gezien. GroenLinks in Overijssel gaat het provinciebestuur om opheldering vragen. De partij wil weten hoe groot de milieuschade is.

Welkom bij het Holland Magazine