Nieuws van zaterdag 4 januari 2020

Talpa | SBS6 | Dancing on Ice | 20.00 uur |

Bekende Nederlanders gaan samen met hun professionele danspartners de strijd met elkaar aan. Zij zullen alles op alles zetten om de jury te overtuigen van hun ijsdanskwaliteiten.

Aansluitend op SBS6 het programma: Komt een man bij de dokter

Een programma in het populaire genre humoristische sketchprogramma’s. De moppen die bij jong en oud voor een lach op het gezicht zorgen worden op geheel eigen wijze weergegeven in aansprekende sketches.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 2 | Langs de Rijn | 20.40 uur |

Schrijver en Rijnkenner Martin Hendriksma en presentator Huub Stapel zakken samen de Rijn af, vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de plek waar hij bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt.

Het avontuur begint in de Zwitserse Alpen, waar de Rijn ontspringt in de Tomasee, op 2345 meter hoogte. De Romeinen noemden deze plek Lai da Tuma, wat grafmeer betekent, en schreven de stroom die hier ontspringt goddelijke krachten toe. Vervolgens wordt in het gebied rond Fontanivas gezocht naar goud. In de stad Friedrichshafen ontmoeten de mannen een verre achterneef van de oprichter van de eerste zeppelinfabriek in 1898.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Wie ben ik | 21.30 uur |

Spelshow waarin twee teams een aantal komische spellen spelen waarin zij aan de hand van cryptische omschrijvingen en aanwijzingen van de tegenstander moeten raden wie, wat of waar zij zijn.

Onder leiding van Caroline Tensen strijden Ruben Nicolai en Tijl Beckand zeven weken lang in verschillende spelrondes om de winst. De teamcaptains worden iedere aflevering door twee wisselende gasten bijgestaan.

Heerlen | Moeder vermiste Flynn Posthumus vraagt hulp: ‘Laat alsjeblieft iets weten en bel naar de politie’.

De moeder van de vermiste Flynn Posthumus uit Heerlen maakt zich ernstig zorgen over haar zoon. Moeder Gisela Basten doet de emotionele oproep in een radioprogramma van Omroep Brabant. Ze zei: ‘Flynn, als je dit hoort. Neem zo snel mogelijk contact op. Ik ben vreselijk ongerust’. Haar zoon, de 24-jarige Flynn, vierde de jaarwisseling in Helmond. Hij was daar met een vriend.

Op 1 januari 2020 verliet hij rond 4.00 uur een café in de Helmondse binnenstad. De Heerlenaar zou naar het huis van zijn vriend gaan. ‘Ik vroeg hem nog of hij mijn huis wist te vinden. Hij zei van ja, en er was ook iemand thuis die hem kon binnenlaten’, vertelt vriend Kevin van Veggel. Toch had hij er geen goed gevoel bij en vertrok hij tien minuten later na Flynn. Toen was er al geen spoor meer van hem te vinden. ‘Onderweg zag ik hem niet en hij is ook nooit bij de woning aangekomen’.

Spullen van Flynn zijn vrijdagavond naar iemand met speurhonden gebracht, zodat die op basis van zijn geur kunnen zoeken. Vrienden hadden al een flyeractie op touw gezet om nog meer mensen in Helmond te bereiken. Zijn wanhopige moeder doet nog een oproep aan Helmonders die iets hebben gezien: ‘Laat alsjeblieft iets weten en bel naar de politie’.

De politie is te bereiken op telefoonnummer: 09008844

Ubbena | Vader van overleden peuter zegt dat val in water noodlottig ongeval was

De 3-jarige jongen die op 18 december in het Noord-Willemskanaal bij het Drentse Ubbena terechtkwam en later overleed, is volgens zijn vader niet door een misdrijf om het leven gekomen. De vader van de jongen werd aangehouden nadat de peuter was gevonden. Via zijn advocaat laat de 39-jarige Utrechter weten dat zijn zoon door een ‘noodlottig ongeval’ in het water belandde. De peuter werd door hulpdiensten uit het water gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij op Oudejaarsavond. Zijn vader werd na de vondst van het jongetje, dat toen nog in leven was, opgepakt voor poging tot doodslag en onttrekking aan het ouderlijk gezag. Hij zit nog steeds vast. De man had op de dag van het incident de jongen om 17.00 uur naar zijn moeder moeten brengen in Utrecht. Waarom hij in plaats daarvan naar Drenthe reed, is niet duidelijk. Zijn advocaat wil niet gedetailleerd ingaan op de zaak. Wel laat ze weten dat de Utrechter na zijn arrestatie een uitgebreide verklaring heeft afgelegd.

In deze verklaring hij heeft aangegeven dat er een ongeluk was gebeurd waarbij zijn zoon was uitgegleden en in het water belandde. De vader ging het water in om hem te redden, maar dat lukte niet, zegt ze. Vervolgens zou hij 112 hebben gebeld. Hij heeft daarbij de juiste locatie doorgegeven, benadrukt de advocaat. Dat doet ze omdat door verschillende media is gesuggereerd dat hij een verkeerde plek had genoemd. Ook bestrijdt de advocaat dat de man geen nat pak zou hebben gehad.

Een persofficier wil weinig zeggen over de zaak. Wel wil ze kwijt dat de verdenking van poging tot doodslag is veranderd in doodslag, nu de jongen is overleden. ‘Wij zetten vraagtekens bij de verklaring van de verdachte’, zegt ze ook nog. Het is voor het eerst dat de advocaat van de verdachte iets zegt over de zaak. Tot gistermiddag mocht ze in het belang van het onderzoek niets zeggen. Volgende week wordt besloten of het voorarrest van de man wordt verlengd.

Hilversum | Eerste uitzending Eva Jinek bij RTL4 trekt 1,7 miljoen kijkers

De eerste aflevering van de talkshow van Eva Jinek op RTL4 heeft ruim 1,7 miljoen kijkers getrokken. Dat is ongeveer twee keer zoveel als het programma meestal bij de publieke omroep trok. Het is ook meer dan haar eigen oude record, dat op 1,4 miljoen stond. Eva Jinek trok ondanks het late tijdstip ook bijna net zoveel kijkers als het NOS Journaal van 20.00 uur, dat met ruim 1,8 miljoen kijkers gisteravond het best bekeken programma was, en had zelfs meer kijkers dan The Voice of Holland, dat op prime time wordt uitgezonden.

RTL heeft bijna niets veranderd aan het programma. Het werd niet onderbroken door reclameblokken, ze had het gebruikelijke glas bier op tafel staan en ook de gasten oogden vertrouwd, zoals korpschef Erik Akerboom die kwam praten over het geweld tegen hulpverleners tijdens oud en nieuw en tv-recensente Angela de Jong, die vooruitblikte op het nieuwe televisiejaar. De publieke omroep vult het gat dat Eva Jinek en Jeroen Pauw op de late avond op NPO1 achterlaten met de nieuwe talkshow Op1. Die wordt vanaf maandag elke werkdag gepresenteerd door een ander duo.

Amsterdam | Twee artiesten vallen van tien meter hoogte tijdens act Kerstcircus in theater Carré

Bij een voorstelling van het Wereldkerstcircus in theater Carré in Amsterdam zijn twee artiesten vanuit de nok naar beneden gevallen. De show is direct stilgelegd. De politie zegt dat beiden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Ze haalden nog adem, maar een van hen is ernstig gewond geraakt. Ze hebben een val van tien meter gemaakt. Een ooggetuige vertelt dat het om een man en een vrouw gaat. De politie sprak eerder van twee mannen. Ze hingen beiden met hun mond aan een bit.

‘Op enig moment vielen beide artiesten tegelijk naar beneden. Ze vielen op elkaar. De vrouwelijke artiest lag onderop’, aldus de toeschouwer. ‘Het duurde in mijn beleving zo’n 10 tot 15 seconden voordat mensen van de organisatie ernaartoe kwamen rennen’. De mannelijke artiest zou als eerste zijn weggevoerd. De vrouw bleef langere tijd bewusteloos op de vloer liggen. De voorstelling, die was uitverkocht, is afgeblazen.

Den Bosch | Vier verdachten van de groepsverkrachting blijven nog zeker 90 dagen en één nog 30 dagen vast zitten – En dan was er nog één minderjarig op de dag van het vergrijp

Vijf mannen die worden verdacht van een groepsverkrachting in Den Bosch blijven langer vastzitten. De rechtbank heeft besloten dat vier verdachten negentig dagen in voorarrest blijven. De andere man blijft nog dertig dagen in de cel. Hij was bij de groepsverkrachting nog minderjarig. In zijn geval komt er nog een rapport van de jeugdreclassering. De vijf werden na hun arrestatie in eerste instantie vrijgelaten in afwachting van het onderzoek, maar daartegen ging het Openbaar Ministerie met succes in beroep. De rechtbank oordeelde dat de mannen weer moesten worden vastgezet en vindt nu ook dat hun voorarrest moet worden verlengd. De rechtsorde is ernstig geschokt door de gebeurtenissen en er zijn voldoende ernstige verdenkingen, vindt de rechtbank. In totaal zijn in de zaak acht mannen in de leeftijd tussen 18 en 26 jaar verdacht. Ze zouden op gewelddadige wijze minderjarige meisjes hebben verkracht.

Tjalleberd | gemeente Heerenveen | Man sleurt agent tientallen meters mee in gestolen auto

Een politiemedewerker is gisteren in Tjalleberd, een dorp in de gemeente Heerenveen, tientallen meters meegesleurd door een auto. Het slachtoffer liep geen ernstige verwondingen op. De agent wilde de auto controleren omdat het voertuig als gestolen was opgegeven. Maar toen de agent het portier van de auto wilde opendoen, gaf de bestuurder van de auto gas. De agent werd vervolgens meegesleurd. Hoe dat precies kon gebeuren, is niet duidelijk.

Andere agenten zetten de achtervolging in. Na een tijdje vloog het voertuig op de A7 uit de bocht en vervolgens vluchtte de verdachte te voet een weiland in. Daar is hij – na inzet van meerdere politieteams, honden en een politiehelikopter – aangehouden. De agent die door de auto was meegesleept ‘is wel een beetje smerig geworden, maar dat was het allemaal waard’, laat de politie weten.

Marknesse | Discotheek Chez – een begrip in de Noordoostpolder – stopt ermee

Discotheek Chez in Marknesse gaat sluiten. Dat heeft eigenaar Louw Mulders via Facebook bekendgemaakt. Eind februari en begin maart zijn er nog twee avonden voor 16-plussers en 25-plussers en daarna blijven de deuren voorgoed gesloten. Uitgaanscentrum Chez was decennialang een begrip in de Noordoostpolder en verre omtrek. De laatste jaren loopt het discotheekbezoek in heel Nederland terug en dat was ook in Marknesse te merken. Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 1.000 bezoekers, maar op ‘gewone’ avonden zijn dat er tegenwoordig veel minder. De discotheek stond al enige tijd te koop. Volgens Louw Mulder zijn er serieuze gesprekken met een partij die het pand wil overnemen. Wie dat is, en wat de eigenaar met het pand van plan is, wil hij nog niet bekend maken. Vanavond wordt overigens nog wel de traditionele nieuwjaarsreceptie in Chez gehouden. Samen met zijn kinderen en personeel is Louw Mulder al druk bezig om het pand hiervoor in gereedheid te brengen.

Apeldoorn | Betalen voor benzine bij Firezone aan de Laan van Zevenhuizen maar geen druppel in de tank

Automobilisten in Apeldoorn wachtte vrijdag bij een onbemande pomp van Firezone aan de Laan van Zevenhuizen een onaangename verrassing. Ze betaalden voor hun tankbeurt, maar de tank bleef leeg. Een van de gedupeerden is Danny Klomp uit Deventer. Hij was met vriendin en kind onderweg naar zijn schoonouders in Apeldoorn. ‘Mijn vriendin tankte. Pinpas erin, pincode ingevoerd’, begint Klomp zijn relaas. Maar toen ging het mis. ‘Wat duurt dit lang, zei mijn vriendin. Toen ik de motor weer startte bleef de meter laag. Er zat wel voor 40 euro in’. Danny Klomp en gezin reden uiteindelijk ‘op de gok naar huis’ en hebben het daar weer geprobeerd. ‘Toen ging het wel goed, maar wel weer 40 euro van de rekening. Terwijl we als we de tank helemaal volgooien ongeveer 58 euro kwijt zijn en geen 80’. De volgende keer gokt de Deventenaar liever niet: ‘Het was laat in de avond en ik heb een kind van bijna vier maanden. Dan wil je niet met een lege tank langs de weg komen te staan’.

Staphorst | Afvalverwerker Albert T. blijft 90 dagen langer vast op verdenking van poging tot doodslag

Afvalverwerker Albert T. blijft negentig dagen langer in voorarrest. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Staphorster ondernemer van poging tot doodslag, het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en vernieling. Op 17 december 2019 is de verdachte in Meppel opgepakt. Hij zou op het terrein aan de Hesselterlandweg, waar eerder zijn afvalrecyclingbedrijf stond, iemand verwond hebben. De politie zegt dat het slachtoffer met een hard voorwerp is geslagen. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. Vorig jaar was er een grote brand bij het bedrijf van de ondernemer uit Rouveen. In mei werd de onderneming, met vestigingen in Staphorst en Meppel, failliet verklaard. De gemeente Meppel legde eigenaar Albert T. een dwangsom op van 50.000 euro, omdat ingezameld afval niet overdekt werd opgeslagen. Vorige maand werd duidelijk dat T. de dwangsom niet hoeft te betalen.

Den Haag | Hugo de Jonge: ‘Helpen we Rotterdam-Zuid als daar een flink deel van de Bulgaren neerstrijkt?’

CDA-minister en vicepremier Hugo de Jonge vindt dat de huidige aantallen immigranten ‘echt te hoog’ zijn. De oud-wethouder van Rotterdam zegt in het NRC dat er een grens zit aan de migratie. ‘Linkse partijen erkennen onvoldoende dat ongecontroleerde migratie leidt tot spanningen in de samenleving en tot allerlei ongewenste situaties in bijvoorbeeld de oude stadswijken van mijn eigen Rotterdam’.

Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de Nederlandse bevolking in 2019 groeide met 132 duizend mensen tot ruim 17,4 miljoen inwoners. De bevolking nam meer toe dan in de afgelopen drie jaar. Er vestigden zich vooral meer mensen uit het buitenland. Hugo de Jonge ziet de voorspellingen over de verdere bevolkingsgroei als het grootste probleem voor Nederland:

‘Kijk, als je tienduizend migranten toelaat, dan zijn dat er over veertig jaar, zie de CBS-cijfers, vierhonderdduizend plus hun kinderen. Op zijn minst. Dus dat zijn er zeshonderdduizend plus. Maar we hebben nu geen tienduizend migranten, als je het aantal emigranten aftrekt van het aantal immigranten, blijven er meer dan tachtigduizend per jaar. Dus dat is fors meer. Wanneer hebben we het nou met elkaar over de gevolgen daarvan?’.

Volgens Hugo de Jonge is het vrije verkeer van personen in de Europese Unie zo heilig dat we er niet eens meer over durven praten. ‘Maar ik vind dat we het onder ogen moeten zien. Helpen we Bulgarije als een derde van zijn bevolking vertrekt? Helpen we Rotterdam-Zuid als daar een flink deel van de Bulgaren neerstrijkt?’.

Redactie: Morgen | zondag 5 januari 2020 | schrijft Geert de Jonge in zijn wekelijkse column in het Holland Magazine over het thema: Nederland & Immigratie

Welkom bij het Holland Magazine