Nieuws van zaterdag 28 december 2019

Televisie | Oudjaar 2019 | Nieuwjaar 2020 |

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen – NK afstanden | 15.15 uur |

Voor de Nederlandse topschaatsers geen vrije dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Het is intussen bijna traditie dat zij in deze donkere dagen rijden om de nationale afstandstitels in Thialf. De schaatsers kunnen zich plaatsen voor de Europese Kampioenschappen en de Wereldkampioenschappen afstanden later deze winter.

Talpa | SBS6 | Dancing on ice | 20.00 uur |

De derde ronde breekt aan voor de kandidaten. Ze krijgen een nieuwe kans om zichzelf te bewijzen op het ijs. En ze worden beoordeeld door een vakkundige jury. De drie juryleden geven het verlossende antwoord met hun punten en kijkers kunnen meedoen via de app van het progamma. Wie verdient het volgens de jury om door te gaan naar de volgende ronde? 

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | All together now | 20.00 uur |

De kandidaten moeten met hun muzikale optreden zoveel mogelijk van de honderd muziekprofessionals op laten staan en meezingen. Het is een zangwedstrijd waarin alle muziekstijlen voorbijkomen, van hedendaagse pop- en rock hits tot discoknallers en musical klassiekers.

Amsterdam | Vuurwerk mogelijk lastig te zien door mist tijdens jaarwisseling

De jaarwisseling verloopt waarschijnlijk droog, maar er is volgens Weerplaza wel kans op mist. De koude nacht in combinatie met kruitdampen kunnen leiden tot dichte mist. ‘Het duurt nog een aantal dagen en een verwachting zo ver vooruit is niet altijd betrouwbaar’, zegt de weerman van Weerplaza. ‘Maar zoals het er nu uitziet kan het flink afkoelen in de nacht en is er inderdaad kans op mist’. Naar verwachting begint Oudjaarsdag bewolkt met lokaal wat regen. Dankzij een hogedrukgebied dat dichterbij komt, klaart het in de loop van de dag op en is het vrij zacht met maxima van ongeveer 8 graden. De wind valt waarschijnlijk grotendeels weg. In de avond koelt het af tot rond het vriespunt. Die snelle temperatuurdaling is meestal aanleiding voor wat nevel of mist. Het afsteken van vuurwerk kan dat proces nog verergeren. Er ontstaan dan waterdruppeltjes op de kruitdampen van het vuurwerk, wat vuurwerkmist veroorzaakt. De combinatie van een snelle temperatuurdaling, de vorming van mist door kruitdampen en een gebrek aan wind zou er volgens de huidige berekeningen dus voor kunnen zorgen dat het vuurwerk nauwelijks te zien is.

Farmsum | Opnieuw stofexplosie met steekvlam bij chemiebedrijf ESD-SIC

Voor de derde keer deze maand is vanochtend een stofexplosie ontstaan bij chemisch bedrijf ESD-SIC in Farmsum, bij Delfzijl. Het was een ‘blazer’ van categorie 5, de hoogste categorie. De vezels die met zo’n stofexplosie meekomen, kunnen kankerverwekkend zijn, stelt de Gezondheidsraad.

In totaal zijn bij ESD-SIC dit jaar 52 stofexplosies geregistreerd dit jaar, waarvan drie in de hoogste categorie. Op 7 augustus 2019 waren er zelfs drie binnen een paar uur. Het bedrijf onderzoekt waardoor er zo vaak blazers ontstaan. ‘Daar hebben we meer tijd voor nodig. Dat moet je analysere’, zegt directeur Richard Middel. ESD-SIC produceert siliciumcarbide. Dat is een harde steensoort die wordt toegepast in schuurpapier en dieselroetfilters.

De buitenovens waarin het spul wordt gemaakt, zijn afgedekt met plastic folie. Als de druk daaronder te hoog wordt, knapt het plastic en ontstaat een grote stofwolk. Vanochtend om 8.00 uur was ook duidelijk een steekvlam zichtbaar.

Door de blazers kwam het bedrijf eerder dit jaar in opspraak. In november weigerde de provincie Groningen een vergunningaanvraag in behandeling te nemen. ESD-SIC zou te weinig informatie geven hoe het de uitstoot van siliciumcarbide wilde beperken. ‘We hebben twee keer gevraagd om een aanvulling. Ook de tweede keer gaf het bedrijf onvoldoende informatie’, zei gedeputeerde Tjeerd van Dekken toen. Hij wilde onder meer weten waarom de ovens niet overkapt kunnen worden. Het bedrijf spande een kort geding aan.

Op 19 december 2019 besloot de rechter dat ESD-SIC alsnog de kans krijgt om een nieuwe vergunning aan te vragen. Daarbij speelde mee dat het bedrijf zonder vergunning moet sluiten en honderd werknemers hun baan verliezen. ‘Dit is een mooie boodschap zo vlak voor de feestdagen”, reageerde directeur Richard Middel. Of inmiddels een nieuwe vergunningaanvraag wordt voorbereid, is onbekend.

Hasselt | Jonge boer Bastiaan Scherpenkate maakt zich zorgen over toekomst van bedrijf

De 29-jarige boer Bastiaan Scherpenkate uit Hasselt maakt zich zorgen over de toekomst van zijn bedrijf. De laatste jaren moest hij investeren vanwege nieuwe regels. ‘Er komen steeds nieuwe belemmeringen voor mijn bedrijf. Hierdoor kan je niet je eigen plan trekken’. De boerderij van Bastiaan Scherpenkate grenst aan de uiterwaarden van het Zwarte Water en de Vecht in Hasselt. Hij werkt en leeft zijn hele leven al op de boerderij, sinds vijf jaar werkt hij er fulltime. De boerderij is oorspronkelijk van zijn vader en oom. Het werken op de boerderij doet hij met veel plezier, maar er komen elke keer nieuwe belemmeringen. Al meerdere malen moest hij dingen aanpassen in zijn bedrijf vanwege nieuwe regelgeving. Bastiaan Scherpenkate vertelt: ‘Voordat de stikstofcrisis begon is het Programma Aanpak Stikstof gemaakt. Wij zaten zestig meter van een natuurgebied af, dus we zijn in overleg gegaan met de provincie om het bedrijf vrijwillig te verplaatsen’.

De provincie bood te weinig geld. Later kocht Bastiaan Scherpenkate een woonboerderij met een ligboxstal van een gestopte boer, grenzend aan zijn bedrijf. ‘Daar hebben we het plan van gemaakt om een stal neer te zetten voor tweehonderd koeien. Dat plan legden we neer bij de provincie met de vraag of ze ons uit wilden kopen of onze gang lieten gaan’. Hij vervolgt: ‘De provincie wilde en kon niet meewerken. Toen hebben we de stal gebouwd, maar een maand voor intreding kregen we een brief van de provincie dat we 13,5 hectare grond weg moesten doen. Dat voelt alsof er een been geamputeerd wordt’. Op dit moment is de boer nog altijd in gesprek met de provincie. ‘Wellicht kunnen we nog gecompenseerd worden voor het verliezen van de 13,5 hectare grond’. Door alle tegenslagen die Bastiaan Scherpekate heeft gehad, maakt hij zich zorgen over de toekomst van zijn bedrijf. Tijdens het melken van de koeien schieten er geregeld gedachtes door zijn hoofd: ‘Loop ik hier over tien of twintig jaar nog? Als er een volgende generatie komt, kan ik het dan wel doorgeven?’.

Den Haag | Van getest vuurwerk blijkt 18% onveilig volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport

Bijna een vijfde van het legale vuurwerk dat is getest door de inspectie voldoet niet aan de veiligheidseisen. Het gevaarlijkst blijft zwaarder consumentenvuurwerk, zoals cakeboxen | dat zijn dozen vuurwerk |. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleerde dit jaar zo’n 250 legale vuurwerkartikelen en daarvan bleek 18% niet te voldoen aan de eisen. Dat betekent echter niet dat eenzelfde deel van al het vuurwerk in de winkels onveilig is: de inspectie controleerde vooral producten waarvan al werd vermoed dat er een groot risico aan zit. Een van de risico’s van een cakebox is dat hij kan omvallen en zo gevaar kan veroorzaken. Verder zag de inspectie tijdens de testen geregeld brandende delen die naar beneden dwarrelen. Vuurwerk dat niet door de test is gekomen, moet op kosten van de importeur worden aangepast of vernietigd. De inspectie schat dat hierdoor wordt voorkomen dat een kleine 100.000 kilo aan ondeugdelijk vuurwerk in de winkels komt te liggen. Vorig jaar deed de Inspectie Leefomgeving en Transport een soortgelijk onderzoek. Toen werden zo’n 300 partijen vuurwerk getest en voldeed ruim een kwart niet aan de veiligheidseisen.

Woudenberg | Voedsel- en kledingbank van de stichting Burgerinitiatief Woudenberg zijn alles kwijt

Bij een felle brand is vannacht het pand van de stichting Burgerinitiatief Woudenberg verwoest. In het pand lagen voedsel en spullen die waren ingezameld voor mensen met een laag inkomen. ‘Tranen schieten je in de ogen’, zegt Jacco van den Essenburg van de stichting Burgerinitiatief Woudenberg. ‘Het is een catastrofe dat we onze mensen nu geen eten kunnen geven’. Bij de voedsel- en kledingbank in Woudenberg worden voedsel en spullen ingezameld voor mensen die tussen de wal en het schip vallen. Ze hebben net te veel inkomen om in aanmerking te komen voor de ‘gewone’ voedselbank. Ook voldoen ze niet aan de normen die gelden voor een bijstanduitkering. De stichting helpt bijna vijfhonderd gezinnen in de regio. In het pand dat vannacht afbrandde, lagen kleding en voedsel, maar ook koelkasten en vriezers. De stichting zamelde ook laptops in die kinderen kunnen gebruiken voor school. De oorzaak van de brand is onbekend.

Den Haag | Inbreker nauwelijks gepakt – Politie haalt de norm niet

Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo’n honderd inbraken per dag en bijna 90% wordt nooit opgehelderd. Er zijn wel grote regionale verschillen. In het Zeeuwse Sluis werd een kwart van de inbraken aan een verdachte gekoppeld. In Goirle [Noord-Brabant], Woudenberg [Utrecht] en Voerendaal [Limburg] werd in drie jaar tijd geen van de meer dan honderd inbraken per gemeente opgelost. Volgens RTL Nieuws heeft de politie zijn eigen ophelderingsnorm voor inbraken, die zo rond 105 lag, de afgelopen vier jaar niet gehaald. Het lage cijfer van opgeloste inbraken zou komen doordat er vaak moeilijk aanknopingspunten te vinden zijn en de recherche andere prioriteiten heeft. De Nationale Politie zegt in een reactie dat het niet realistisch is om te verwachten dat veel meer zaken worden opgelost. ‘De boodschap dat een woninginbraak waarschijnlijk niet wordt opgelost, is geen prettige voor een slachtoffer. Maar het is wel een realistische boodschap, waarmee de politie valse verwachtingen wil voorkomen.

Assen | Vier mensen opgepakt na wilde achtervolging door Drentse hoofdstad

Na een wilde achtervolging met twee auto’s in Assen zijn vier mensen opgepakt. De politie zegt dat er een verkeersruzie aan vooraf ging. De voertuigen crashten op een rotonde. Daarna gingen de inzittenden met elkaar op de vuist. Daarbij werden volgens de politie slagwapens gebruikt en raakte één van de inzittenden gewond. Drie verdachten werden opgepakt kort nadat de auto’s waren gecrasht. Zij zaten allemaal in dezelfde auto. Een vierde verdachte uit die auto ging ervandoor, maar kon later ook worden aangehouden. Tijdens de achtervolging werd de voorste auto aangeduwd door de achterste, meldt de politie. De voorste belandde onder een viaduct op het fietspad en reed een fietser en iemand op een scootmobiel aan. Beiden zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is er nog veel onduidelijkheid over hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe de ruzie is ontstaan. “De verdachten en de slachtoffers moeten eerst verhoord worden, voor we er meer over kunnen zeggen.” De twee auto’s zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Welkom bij het Holland Magazine