Nieuws van zaterdag 11 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Schaatsen – EK afstanden Heerenveen | 13.30 uur | Eurovisie: Nederlandse TV NOS

Vier afstanden staan op het programma in Thialf, en niet de minste. De vrouwen schaatsen de 500 meter en de 3.000 neter, de mannen dezelfde sprintafstand en de 5.000 meter. Rusland doet opnieuw mee om alle titels. In de wereldbeker konden tot nu toe alleen de Japanners de Russische schaatsers verslaan op de 500 meters. Bij de vrouwen moet wereldkampioen Vanessa Herzog, die langzaam in vorm komt, het Angelina Golikova en Daria Katsjanova lastig maken. De Nederlandse vrouwen spelen tot nu toe een bijrol op de sprint. Bij de mannen was Dai Dai Ntab tijdens de laatste World Cup in Nagano de snelste Europeaan na de Russen Moerasjov en Koelizjnikov. Verder rijden de vrouwen de 3.000 meter, normaal gesproken een prooi voor Martina Sablikova uit Tsjechië. Zij krijgt concurrentie van Russin Natalja Voronina én Reina Anema. De basisschoolleerkracht uit Friesland groeit in het seizoen. Het slotstuk bij de mannen is de 5.000 meter. Patrick Roest moet afrekenen met Danila Semerikov.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | All together now | 20.00 uur |

De kandidaten moeten met hun muzikale optreden zoveel mogelijk van de honderd muziekprofessionals op laten staan en meezingen. Het is een zangwedstrijd waarin alle muziekstijlen voorbijkomen, van hedendaagse pop- en rock hits tot discoknallers en musical klassiekers. In elke aflevering is de grote vraag: ‘Wie verovert het podium en laat ‘de 100’ opstaan en meezingen?

Aansluitend op deze zender ‘Wie ben ik‘ om 21.30 uur

Twee teams spelen een aantal komische spellen waarin zij aan de hand van cryptische omschrijvingen en aanwijzingen van de tegenstander moeten raden wie, wat of waar zij zijn. Team Ruben: Fiona Hering en Hugo Kennis. Team Tijl: Patrick Martens en Fien Vermeulen.

Talpa | SBS 6 | Dancing on Ice | 20.00 uur | Rechtstreekse uitzending

Bekende Nederlanders gaan samen met hun professionele danspartners de strijd met elkaar aan. Zij zullen alles op alles zetten om de jury | de juryleden zijn Joan Haanappel, Ruben Reus en Marc Fornote | van hun ijsdanskwaliteiten. Het programma wordt gepresenteerd door Patty Brard en Winston Gerschtanowitz.

Aansluitend op deze zender ‘Komt een man bij de dokter’ om 21.50 uur

Een programma in het populaire genre humoristische sketchprogramma’s. De moppen die bij jong en oud voor een lach op het gezicht zorgen worden op geheel eigen wijze weergegeven in aansprekende sketches.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 |Wie is de Mol | 20.30 uur |

Pak het molboekje er maar bij, want de jacht op die ene saboteur is geopend. Voor het twintigste seizoen vormt de Chinese provincie Henan het strijdtoneel. Daar verwelkomt Rik van de Westelaken de tien bekende kandidaten. De molloten hebben er tien maanden op moeten wachten en eindelijk is het zover: de start van Wie is de mol? De tv-hit viert zijn twintigste seizoen in Henan, de Chinese provincie waar 96 miljoen mensen wonen. De kandidaten van deze jubileumreeks zijn geen oud-mollen, zoals sommige fans hadden gehoopt, maar tien kersverse deelnemers met in hun midden één saboteur. Presentator Rik van de Westelaken verwelkomt in China Anita Witzier, Miljuschka Witzenhausen en Buddy Vedder, net als Jaike Belfor, Claes Iversen en Leonie ter Braak. Ook Tina de Bruin, Nathan Rutjes en Johan Goossens gaan graag het sluwe spelletje aan. Singer-songwriter Rob Dekay maakt het spelersveld compleet. Eén van deze tien is de opvolger van Merel Westrik, de mol van 2019. Maar wie?

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Hoogvliegers | 21.45 uur | 

De drie vrienden Rutger, Guus en Leyla staan in deze nieuwe serie te trappelen om te beginnen aan de loodzware opleiding tot F-16-vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. Hebben ze enig idee wat hen te wachten staat?. Drie vrienden volgen de loodzware opleiding tot F-16-vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. In de nieuwe dramaserie Hoogvliegers is de kijker deelgenoot van hun kameraadschap, familieperikelen, verdriet en vreugde, in tijden van oorlog en vrede. Een van hen is Rutger | gespeeld door Josha Stradowski | die zich net heeft aangemeld bij de Koninklijke Militaire Academie. Samen met Guus | gespeeld door Soy Kroon | en Leyla | gespeeld door Sinem Kavus | wil hij zijn uiterste best doen om zijn diploma te halen. Maar hebben de vrienden enig idee wat hen te wachten staat? Beseffen ze welke gevolgen internationale spanningen en militaire missies voor hen kunnen hebben? En lukt het Rutger het geheim uit zijn verleden verborgen te houden? Ook Fedja van Huêt, Gijs Scholten van Aschat spelen mee in Hoogvliegers.

Den Haag/Alphen aan de Rijn | Kabinet moet nu al besluiten tot verbod vuurwerkverkoop zegt CDA-burgemeester Liesbeth Spies tegen VVD-er Mark Rutte en zijn kabinet

Burgemeester Liesbeth Spies | CDA | van Alphen aan den Rijn vindt dat het kabinet niet ver genoeg gaat met het voornemen om verder te praten over een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Dat zegt ze in reactie op de aankondiging van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om verder in gesprek te gaan over een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Volgens liesbeth Spies | die ook voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is | kan zo’n verbod er morgen liggen en helpt dat bij het ‘weer gezellig maken van oud en nieuw’. Tijdens de afgelopen jaarwisselingen waren er landelijk 9300 vuurwerkincidenten. Dat zijn er vierhonderd meer dan vorig jaar. Er werden driehonderd mensen aangehouden. Voor het kabinet is de maat vol, maar keiharde maatregelen worden niet aangekondigd. Ferdinand Grapperhaus wilde na de ministerraad enkel kwijt dat hij gaat praten met betrokkenen en dat ‘een advies van Onderzoeksraad voor Veiligheid’ daarin leidend is. In dat advies staat een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Dus Liesbeth Spies begrijpt niet waarom de minister zo voorzichtig is. Premier Mark Rutte zei vrijdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie dat hij deze oud en nieuw bij vrienden in Den Haag was. ‘Het is alsof je in een oorlogsgebied zit met al dat geluid’, zei hij. ‘Dat is niet normaal meer’.

Liesbeth Spies is dat met hem eens, maar wil dan ook maatregelen zien. Ze erkent dat een verbod op pijlen en knallers niet zaligmakend is, maar het is wel een begin. ‘Dan komt er minder op de markt en heb je minder ellende. Illegaal vuurwerk blijft een probleem, maar het is een van de maatregelen die ons als burgemeesters gaat helpen om oud en nieuw weer gewoon gezellig te maken’.

Leeuwarden | Hydraloop bedrijf wint drie grote prijzen in Las Vegas

Het Leeuwarder bedrijf Hydraloop heeft op een grote internationale techbeurs | Consumer Electronics Show | in Las Vegas drie keer een prijs gewonnen. Het bedrijf, dat een waterrecyclinginstallatie voor in woonhuizen ontwikkelt, pakte in drie categorieën de eerste prijs. Het werd verkozen tot beste start-up, maar kreeg ook het predicaat beste duurzame product en uiteindelijk ook de prijs ‘beste van het beste’. Het Friese bedrijf was daarmee verreweg de beste van de 4.000 bedrijven die meededen. De Hydraloop is een apparaat dat vies huishoudelijk water zo schoonmaakt, dat het voor een tweede keer kan worden gebruikt. Het water wordt zo schoon dat je het eigenlijk wel kunt drinken, maar het wordt in een tweede waterleiding in huis voornamelijk gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Het apparaat kost 3500 euro en uiteindelijk kun je er de helft van het water mee besparen. Sinds het winnen van de prijzen stromen bij het bedrijf de bestellingen binnen.

Zaanstad | Vier nieuwe incidenten binnen vijf dagen tussen jongeren met messen in Zaanstreek

Meerdere steekpartijen, een zwaargewond slachtoffer en een mes van bijna een meter. Het jaar is pas tien dagen oud, maar de politie Zaanstreek heeft al meerdere malen moeten uitrukken voor jongeren die elkaar met messen te lijf gingen. Politiekorpsen uit Haarlemmermeer en Amsterdam riepen ouders op in gesprek te gaan met hun kinderen over messenbezit. Afgelopen tijd zijn er ook in die regio’s meerdere steekincidenten geweest waarbij de daders en soms ook het slachtoffer minderjarig zijn. De korpsen spreken van een zorgelijke trend onder jongeren: Het dragen van een mes wordt steeds ‘normaler’. De bedoelde incidenten zijn: Het eerste incident vond plaats op 4 januari 2020 in Oostzaan. Een 19-jarige Amsterdammer stak daarbij iemand neer tijdens een uit de hand gelopen ruzie op een huisfeestje. Het slachtoffer raakte ernstig gewond, het is niet duidelijk hoe het nu met hem gaat. De verdachte is na de steekpartij gevlucht, maar werd later aangehouden.

Eveneens op 4 januari 2020 werd een 12-jarige Horinees aangehouden voor het neersteken van een leeftijdsgenoot. Tegelijk hield de politie in Amsterdam een groep tieners aan voor een straatroof. Tijdens het fouilleren bleken de jongens in het bezit van een wapenarsenaal waar een slager jaloers op zou zijn. Drie dagen later, op 7 januari 2020, heeft er in Krommenie een poging tot doodslag plaatsgevonden toen een 15-jarige man uit Oostzaan heeft ingestoken op een 16-jarig slachtoffer. Het slachtoffer zijn kleding is door meerdere messteken vernield. Het slachtoffer kwam er enkel en alleen met kleerscheuren vanaf. Het 16-jarige slachtoffer van het tweede incident wordt op 9 januari 2020 zelf ook aangehouden. Hij had een gigantisch mens bij zich. Het enorme mes had een lemmet van 70 centimeter. Op 9 januari 2020 houdt de politie een 18-jarige Amsterdammer aan in Assendelft met een mes in bezit. Hij was betrokken bij een ruzie tussen een groep jongeren.

Lelystad | Eerste zoogdier op de Marker Wadden – Een mol heeft zich gevestigd

Het lijkt erop dat een mol zich heeft gevestigd op de Marker Wadden. Boswachters hadden al langere tijd het vermoeden, maar hebben nu molshopen gevonden. Het is daarmee het allereerste zoogdier dat op de aangelegde eilanden woont. In het slib werden eerder al pootafdrukjes gezien en er werden kleine holletjes gevonden. Het was nog niet duidelijk of het ging om een muis, rat of ander dier. Boswachters plaatsten wildcamera’s, maar ook die boden geen uitkomst. De molshoop lijkt nu duidelijkheid te geven omdat er volgens boswachter Tim Kreetz geen andere dieren zijn die zo’n soort holletje maken. Het beestje zelf is overigens nog niet gespot. Volgens Tim Kreetz is het nog niet duidelijk hoe het zoogdier in het natuurgebied is gekomen. Het kan zijn dat hij is komen zwemmen, maar dat lijkt de boswachter een sterk verhaal omdat dat vijf kilometer is. Het zoogdier zou ook tussen bouwmaterialen hebben kunnen zitten. De boswachter sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere grotere dieren komen zoals de bever en otter. Ook reeën vindt hij niet ondenkbaar.

Den Haag | Hoogste ambtenaar Belastingdienst weg na toeslagaffaireMogelijk dienst Toeslagen afgesplitst van Belastingdient

De hoogste ambtenaar van de Belastingdienst vertrekt in de nasleep van de toeslagenaffaire. Haagse bronnen bevestigen berichten van RTL Nieuws dat de directeur-generaal Jaap Uijlenbroek op korte termijn weggaat. De positie van Jaap Uijlenbroek ‘wankelde vanwege de gebrekkige omgang met de affaire’.

Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op het vertrek. Haagse bronnen zeggen dat hij vertrekt omdat de Belastingdienst wordt gereorganiseerd. ‘Na drie jaar deze zware klus werd het tijd voor wat anders’. Bovendien zou hij een nieuwe baan krijgen als hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag. Bij duizenden ouders werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet, omdat zij onterecht als fraudeur werden gezien. Zij moesten vaak tienduizenden euro’s terugbetalen en raakten in de financiële problemen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft al voor de Kerstdagen het vertrouwen in Jaap Uijlenbroek opgezegd. Staatssecretaris Menno Snel | D66 | stapte in december op vanwege deze slepende affaire. Hij bleek verschillende keren niet goed geïnformeerd te zijn door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.

Voor Menno Snel is nog geen opvolger. Minister Wopke Hoekstra is bezig met plannen de dienst Toeslagen te hervormen. Mogelijk wordt de dienst afgesplitst van de Belastingdienst. Volgens RTL Nieuws worden daar mogelijk een aparte directeur-generaal en staatssecretaris voor aangesteld.

Commentaar: Waarom wordt nu eerst naar buiten gebracht dat de verantwoordelijke ambtenaar bij de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek al voor de Kerstdagen is aangezegd dat hij van wege de zogenaamde fraudezaken kan vertrekken na drie jaar wanbeleid. En nu blijkt dat deze ambtenaar een hoge functie binnen de gemeente Den Haag krijgt. Wanbeleid voeren loont blijkbaar als men bij Nederlandse overheden werkzaam is.

Veenendaal | Voetbalclub DOVO doet aangifte van verdwijning 70.000 euro

De Veenendaalse voetbalclub DOVO heeft aangifte gedaan van de verdwijning van 70.000 euro. Dat bevestigt bestuurslid Johan Blad. De club heeft de leden tijdens een ledenvergadering op de hoogte gesteld. ‘De krant meldt dat er sprake is van verduistering’, zegt bestuurslid Johan Blad. ‘Maar die term durf ik nog niet te gebruiken. Het geld is weg, en de politie onderzoekt wat er is gebeurd. Daarbij kunnen we niets uitsluiten, maar we weten nu ook nog niets zeker’. Enige tijd geleden ontdekte de club dat er geld ‘weg’ was. ‘We zijn toen gaan kijken of we konden uitvinden wat er gebeurd was’, zegt Johan Blad. ‘Het enige dat we konden vaststellen is dat we geld missen. Dus hebben we aangifte gedaan’. Johan Blad wil en kan hangende het onderzoek niet veel zeggen, maar stelt wel dat het geen eenmalige greep in de kas is geweest. ‘Er is over meerdere jaren geld verdwenen, met een totaal van 70.000 euro. Wie dat gedaan heeft en hoe, dat is nu aan de politie om uit te vinden’.

Welkom bij het Holland Magazine