Nieuws van woensdag 4 december 2019

Talpa | SBS 6 | Dennis en de vrije geesten | 20.30 uur |

Dennis van der Geest gaat op zoek naar markante mensen die hun eigen regels bepalen en er bewust voor kiezen hun leven anders in te richten. Zij willen niet mee doen aan die rollercoaster en willen niet leven ‘zoals het hoort’.

Hij ontmoet een bijzondere circusfamilie. Ze wonen in woonwagens en hebben op het stuk grond ook een oefenruimte gebouwd. Daarnaast ontmoet Dennis William. Hij heeft ervoor gekozen om in een tuinhuis in Groningen te gaan wonen. Zijn maandelijkse lasten zijn laag en hierdoor kan hij doen wat hij het liefst wil: beeldende kunst maken. En tenslotte ontmoet Dennis in Limburg, Teun van 26 jaar. Teun hield van stappen en uitgaan maar heeft zijn leven volledig omgegooid, hij wil zo duurzaam mogelijk leven.

Groningen | Komt er een Nedersaksenlijn! – Met de trein van Groningen naar Almelo via Veendam, Emmen en Hardenberg

Komt er ooit een Nedersaksenlijn? Dat is nog altijd niet zeker, maar er komt in ieder geval wel een haalbaarheidsonderzoek. In de Tweede Kamerlid werd een motie van Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie hierover unaniem aangenomen. De Nedersaksenlijn is een rechtstreekse verbinding van Groningen – via Drenthe – naar Twente. Nu ligt er nog geen spoorlijn tussen Emmen en Stadskanaal. Dat betekent dat mensen die vanuit Groningen naar Twente willen, via Meppel en Zwolle moeten omrijden. De kosten voor de Nedersaksenlijn worden geschat op zo’n 250 miljoen euro. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf is blij met het haalbaarheidsonderzoek. ‘De Nedersaksenlijn staat nu echt op de agenda in Den Haag. Het haalbaarheidsonderzoek is een belangrijke stap. De Nedersaksenlijn is van belang voor een goede verbinding in de regio voor reizigers, maar ook voor het goederenvervoer en biedt daarmee ook kansen voor de regionale economie’. Wanneer het onderzoek naar de haalbaarheid van de Nedersaksenlijn uitgevoerd gaat worden, is nog niet bekend.

Commentaar: Naar het noorden reizen met de trein gaat tot in Zwolle. Dan splitsen de treinen zich in tweeën. Het ene deel gaat naar Leeuwarden en het andere deel naar Groningen. Verder in Groningen is men aangewezen op de bus. En mogelijk komt de trein daarbij. Van Groningen naar Almelo via Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Emmen, Coevorden en Hardenberg. Goed plan voor reizigers die naar deze regio willen reizen.

Brouwershaven | Meespelen in de nieuwe speelfilm ‘Slag Om De Schelde

De regisseur van de speelfilm Slag Om De Schelde heeft het draaischema omgegooid. De opnamen in Brouwershaven zijn nu een week later dan aanvankelijk gepland. Daarom zijn er veel nieuwe figuranten nodig. En die krijgen er nog geld voor ook. Castingbureau Multacasting zoekt jongens en mannen tussen de 15 en 35 jaar, met en zonder militaire ervaring. Ze moeten beschikbaar zijn op maandag 16, dinsdag 17 én woensdag 18 december 2019. Bovendien is het de bedoeling dat ze op woensdag 11 december in Middelburg militaire kleding komen passen. En je moet er natuurlijk wel uitzien als een echte militair uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom wordt je haar -indien nodig- in een soldatencoupe geknipt. Als goedmakertje krijg je daar tien euro voor. De overige vergoedingen zijn, afhankelijk van de militaire ervaring, 40 euro tot 70 euro per dag. Opgeven kan bij info@multacasting.nl.

Sneek | Nieuwe manier van inspreken voor burgers in gemeente Súdwest-Fryslân

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân op een nieuwe manier inspreken. Voorafgaand aan de commissie Burger en Samenleving krijgen drie burgers de tijd om in te spreken. Het initiatief voor deze nieuwe manier komt van de werkgroep ‘De veranderende rol van de raad,’ die het inspreken laagdrempeliger moet maken. D66-fractievoorzitter Mirjam Bakker is fan de werkgroep en legt het plan uit: ‘Mensen hadden met de oude manier vijf minuutjes om even hun punt te maken. Dat verzandde vaak in een klein verhaal dat niet goed uit de verf kwam. Wij hadden zoiets van: er moet meer tijd aan worden gegeven, op een informele manier’. ‘We doen het beneden in de foyer, dat maakt de drempel al wat lager. Daar kunnen mensen hun projecten of ideeën voor de gemeente bekend maken. Vanuit de werkgroep hadden we zoiets van: we moeten hier meer podium voor geven. Vanuit de fracties gaat men ook veel bij de mensen langs, nu proberen we de krachten te bundelen’. De D66-fractievoorzitter is nieuwsgierig hoe het de eerste keer zal gaan.

Schoonrewoerd | Begraafplaats in het kleine dorp met 1.600 inwoners raakt rol – Men wordt er begraven naast elkaar en niet onder elkaar door hoog grond water

In het dorp Schoonrewoerd | gemeente Vijfheerenlanden | verkiezen veel bewoners begraven boven cremeren. Maar de drukte op de begraafplaats heeft vooral te maken met de manier van begraven.. Het dorp ligt in het Rivierengebied en daardoor veel lager dan andere plaatsen in de regio. Het grondwater staat er daardoor zo hoog, dat mensen niet onder elkaar maar naast elkaar worden begraven. Vooralsnog heeft dat nooit voor problemen gezorgd, maar inmiddels raakt de begraafplaats vol. Naar verwachting is er de komende vijf jaar nog genoeg ruimte op de begraafplaats. Er dus nog geen nijpend tekort, maar we moeten wel actie ondernemen. Er moet in de grond van het oudste gedeelte een drainagesysteem aangelegd worden, zodat na het ruimen van een graf vervolgens wel tweediep begraven kan worden. Bij de aanleg van de begraafplaats, rond 1960, leek zo’n systeem niet nodig.

Haarlem/Almere | Openbaar Ministerie eist drie jaar cel voor hackend VVD-kandidaat-raadslid

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist tegen de Almeerse hacker Mitchell van der K. Hij staat voor de rechtbank Noord-Holland in Haarlem vanwege de diefstal van foto’s en video’s van tientallen vrouwen. Van der K. was in 2018 kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere.

De 35-jarige verdachte vertelde de rechtbank in Haarlem op de eerste van twee zittingen dat hij toegang kreeg tot een afgesloten internetforum waar naaktbeelden werden gedeeld. Om de toegang daartoe te behouden, werd verwacht dat hij zelf ook materiaal zou aandragen. Op het forum circuleerden lijsten met mailadressen en andere gegevens waarmee hackpogingen gedaan konden worden. Mitchell van der K zegt dat hij zelf nauwelijks beelden uploadde, totdat hij gechanteerd werd.

Mitchell van der K. heeft eerder aan misdaadverslaggever John van den Heuvel bekend dat hij naaktbeelden van de slachtoffers had gestolen door wachtwoorden te kraken van onder meer iCloud en Google-accounts. Zo kwam hij bij hun persoonlijke gegevens en stal hij foto’s | waarvan deels naakt |en video’s | waarvan ook deels sexvideo’s |. Hij. ontkent ze zelf te hebben gepubliceerd. Mitchell van der K zegt dat hij de beelden alleen gestuurd heeft aan de persoon die hem chanteerde. Hij merkte op een gegeven moment dat zijn eigen Dropbox-account plotseling leeg was. Een paar dagen daarna kreeg hij naar eigen zeggen een e-mail van iemand die aangaf al zijn bestanden te bezitten. Daarbij zouden ook privégegevens zitten die compromitterend voor Mitchell van der K. waren. Degene die toegang had tot zijn Dropbox-gegevens dreigde die naar familie en vrienden te sturen.Mitchell van der K gaf – soms snikkend – toe dat hij inderdaad accounts heeft gehackt. Hij zegt spijt te hebben van zijn handelen en dat hij het voor een groot deel deed omdat hij zich afgeperst voelde. De rechters gaven aan dat feitelijk bewijs voor die theorie echter ontbreekt. Het e-mailadres dat Mitchell van der K. gebruikte om te communiceren met zijn afperser, is er volgens hem niet meer.

De Almeerder had het vooral voorzien op bekende vrouwen, zoals vlogger Laura Ponticorvo en oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo. Maar ook zijn toen nog minderjarige nichtje zou door hem zijn gehackt. De politie heeft op de computers, telefoons en op gegevensdragers van Mitchell van der K. 30.000 privébeelden van anderen gevonden. Zeker dertig daarvan deden aangifte. De politie kon niet alle slachtoffers identificeren. De zaak tegen Mitchell van der K gaat vandaag verder. Dan komen mogelijk ook enkele vrouwen aan het woord waarvan Mitchell van der K. beelden heeft gepubliceerd. Om hun privacy te waarborgen worden hun namen niet genoemd tijdens de rechtszaak, maar worden ze aangeduid met een nummer.

De VVD zette de man in 2018 meteen uit de partij. Hij had op basis van de verkiezingsuitslag wel recht op een zetel in de gemeenteraad, maar zag daar van af.

Arnhem/Hoevelaken | Vrouw ziet paddenstoelen groeien in huis maar krijgt geen nieuwe huurwoning van woningbouwvereniging De Alliantie

Een vrouw uit Hoevelaken heeft geen recht op een nieuw huurhuis van De Alliantie. Haar huidige woning zou onbewoonbaar zijn, maar dat komt niet door nalatigheid van de woningbouwvereniging. Dat oordeelde de rechtbank Gelderland in Arnhem. De vrouw heeft al jaren bonje met De Alliantie over de woning in Hoevelaken, die met zoveel gebreken zou kampen dat die volgens haar onbewoonbaar is. Ook zouden zij en haar kinderen gezondheidsproblemen hebben gekregen door vocht en dampen uit de kruipruimte, die met purschuim is geïsoleerd.

Er is volgens de huurster ook sprake van schimmelgroei en er zouden zelfs paddenstoelen in huis groeien. Ze vertrok een jaar geleden al uit de woning, maar betaalde tot voor kort nog wel huur.

Via een kort geding eiste ze dat De Alliantie haar een andere woning aanbiedt. Volgens de rechter blijkt uit verschillende onderzoeksrapporten echter niet dat de woning onbewoonbaar is of dat er gebreken zijn die door woningcorporatie moeten worden opgelost. Wel zou er onvoldoende geventileerd zijn. Verder wijst de rechter erop dat De Alliantie werkzaamheden uit had willen voeren, maar dat niet kon omdat de vrouw een procedure bij de huurcommissie is gestart. De woningbouwvereniging hoopte op haar beurt het huis op te kunnen eisen, omdat de vrouw al twee maanden geen huur heeft betaald. Ook zou ze de verhuurder bestoken met klachten en schakelde ze de pers en het ministerie in om haar gelijk te halen. Dat is volgens de rechter echter te weinig om de vrouw te dwingen haar woning op te laten geven.

Hoevelaken is een plaats in de Gelderse Vallei met circa 9.655 inwoners. Hoevelaken valt onder de gemeente Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was tot het jaar 2000 een zelfstandige gemeente.

Den Haag/Heereveen |Tweede Kamer wil toch betere bereikbaarheid IJsstadion Thialf via spoor

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor een betere spoorverbinding met IJsstadion Thialf in Heerenveen. In september maakte de NS bekend dat het treinstation bij de schaatshal komend jaar dicht blijft. Het station bij Thialf is al sinds 2015 gesloten. Volgens de NS is het met de huidige dienstregeling onmogelijk om treinen daar te laten stoppen. Tweede Kamerlid William Moorlag van de PvdA nam daar geen genoegen mee en diende een motie in. Hij wil dat de regering met de NS in overleg gaat om de bereikbaarheid van het ijsstadion te verbeteren. En zijn motie is aangenomen. Bij het overleg zouden ook de gemeente Heerenveen en Provincie Friesland moeten aanschuiven. William Moorlag wil dat IJssstadion Thialf in elk geval bij grote schaatsevenementen over het spoor bereikbaar is. PvdA-statenlid Jaap Stalenburg is nog niet overtuigd. ‘Ik ben bang dat dit nog niet zo heel veel oplevert. Het is heel aardig dat er een motie wordt ingediend, maar NS en Arriva willen niet bewegen’. De vervoerders hebben technische bezwaren. ‘In de besprekingen lijken NS en Arriva heel halsstarrig en ze komen met technische bezwaren: de aansluiting op de spoorverbindingen Harlingen en Sneek, een brug die open dan wel dicht moet. Ze houden het op technische problemen’. Volgens Jaap Stalenburg is het belangrijk dat het station open blijft tijdens evenementen. ‘Ten eerste ontlast het de verkeersdruk rond grote schaatswedstrijden. Op het moment is er als er geschaatst wordt bijna een verkeersinfarct rond IJsstadion Thialf en de rest van Heerenveen. Ten tweede is het goed voor het milieu en ten derde ligt er al een heel mooi station. Dat betekent dat mensen die overal uit het land naar IJssstadion Thialf willen komen daar op een heel comfortabele manier kunnen komen’.

Den Haag | Verdachte steekpartij beschuldigd van drievoudige poging tot moord of tot doodslag en/of zware mishandeling

De 35-jarige man die is aangehouden voor de steekpartij afgelopen vrijdag in Den Haag, wordt verdacht van drievoudige poging tot moord, dan wel poging tot doodslag, dan wel poging tot zware mishandeling. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De man is voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij nog zeker 14 dagen wordt vastgehouden.

De man stak afgelopen vrijdagavond in op drie tieners in het centrum van de stad. Twee meisjes van 15 en een jongen van 13 werden geraakt. Ze konden na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De verdachte werd zaterdag aangehouden bij een daklozenopvang. Het is nog volstrekt onduidelijk wat de achtergrond van de steekpartij is. In zijn verhoor heeft hij niets gezegd over wat er gebeurd is en wat eventueel de reden zou zijn, zegt het Openbaar Ministerie in Den Haag op Twitter

Welkom bij het Holland Magazine