Nieuws van woensdag 22 januari 2020

Talpa | SBS 6 | Down met Johnny | 20.30 uur |

Sandro kan door zijn beperking niet voetballen bij een reguliere voetbalclub. Zijn ouders hebben daarom een club opgericht, voor hem en andere kinderen zoals hij. Sandro wil hen graag bedanken met een clublied. Vanavond: In Down met Johnny laat Johnny de Mol de droom van Sandro in vervulling gaan. Door zijn beperking kan hij niet voetballen bij een reguliere club en daarom richtten zijn ouders in 2003 – Sandro was toen 10 – ‘Kids United’ op, speciaal voor kinderen met een beperking. Een clublied is er in al die tijd nooit van gekomen. Johnny schrijft er een met de hulp van Sandro én rapper Diggy Dex. De presentator helpt ook Sharlon. Zij wil haar beste vriend Thiezayro in de spotlight zetten. Hij heeft een verstandelijke beperking en is een aantal jaar geleden uit de kast gekomen. Thiezayro droomt ervan om een groot optreden te geven, het liefst in een mooi kostuum op het Amsterdamse festival Mini Milkshake. Samen met Sharlon bezorgt Johnny hem een onvergetelijke dag.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Musical Awards Gala 2020 | 20.35 uur |

De crème de la crème uit de Nederlandse musicalwereld komt bijeen voor de uitreiking van de belangrijkste musicalprijzen. De musicaltalenten laten ook zien wat het publiek het komende theaterseizoen kan verwachten. Vanavond: Haal het doek maar op, doe het licht maar aan. De crème de la crème van musicalland zit in het Amsterdamse RAI Theater klaar voor het Musical Awards Gala 2020. Of het nu het gaat om de categorie ‘beste hoofdrol’ of ‘aanstormend talent’, de in smoking of galajurk gehulde genomineerden hopen allemaal dat zij het bronzen beeldje in ontvangst mogen nemen. Op de nominatielijst staan namen van theatericonen als René van Kooten en Gerrie van der Klei en van de jongere lichting, waaronder Vajèn van den Bosch. Gouwe ouwe ’t Schaep met de 5 pooten is onder meer genomineerd voor ‘beste kleine musical’. Het publiek bepaalt welke grote musical als winnaar uit de bus komt. Voor deze negentiende editie maken Anastasia, Lazarus en Kinky boots kans op de prijs.

Tot 2013 heetten alle beeldjes hetzelfde, namelijk de John Kraaijkamp Musical Award. Nu schenkt de wijlen acteur alleen zijn naam aan de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. De geliefde komiek behoort tot de eerste lichting musicalacteurs in Nederland. Zo’n zestig jaar geleden speelde Kraaijkamp in Oliver! en De man van La Mancha. De vrouwelijke variant van de felbegeerde prijs is vernoemd naar Conny Stuart. Dat gebeurde honderd jaar na haar geboorte in 1913. De actrice is in de musicalwereld vooral bekend om haar grote rollen in de cabareteske musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | De zwakste schakel | 21.30 uur |

Quizprogramma waarin negen kandidaten de strijd met elkaar aan om een mooi geldbedrag binnen te slepen. Samenwerking is noodzakelijk om het geld op de bank te vullen. Doel van het spel is om na iedere spelronde de slechtste speler weg te stemmen om een zo sterk mogelijke ketting van spelers te vormen en zo het maximale prijzengeld binnen te halen. Aan het eind van het spel strijden de twee overgebleven kandidaten om de volledige prijzenpot.

Eveneens op RTL 4 het programma ‘Jinek’ om 22.20 uur

Iedere werkdag praat Eva Jinek met gasten uit de actualiteit en uit de wereld van sport en amusement.

Den Haag | Tweede Kamer wil adempauze voor mensen met schulden – Twee maanden per jaar een ‘aflospauze’

Mensen die bezig zijn hun schulden af te betalen, krijgen mogelijk twee maanden per jaar een ‘aflospauze’. Tegen de zin van het kabinet schaarde de Tweede Kamer zich achter een oproep van regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA om dat te regelen. De twee partijen wijzen erop dat in Zweden goede ervaringen zijn opgedaan met zo’n systeem en dat mensen dan net wat meer financiële ruimte krijgen. D66 en PvdA benadrukken dat mensen in de schuldhulpverlening nu alleen met vrijwillige medewerking van de schuldeisers afspraken over afwijkende terugbetalingsvoorwaarden kunnen maken.

Daarom willen ze een wettelijk recht invoeren op een adempauze van twee maanden per jaar. Mensen hoeven daar geen gebruik van te maken, maar ze krijgen wel het recht.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara an Ark keerde zich vorige week tegen het idee. Ze benadrukte dat een pauze ertoe leidt dat mensen langer in de schulden zitten. Bovendien kunnen de betrokkenen nu ook al met hun schuldeisers overleggen over onderbreking van de terugbetaling.

De motie van D66 en PvdA werd gesteund door de regeringspartijen CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk en het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. Regeringspartij VVD was onder de tegenstemmers. Het kabinet moet nu zeggen hoe het met de oproep van de Tweede Kamer omgaat.

Dordrecht | Stadion FC Dordrecht van de baan

De kans dat FC Dordrecht een nieuw stadion kan bouwen is vrijwel verkeken. Gisteravond bleek een meerderheid van de gemeenteraad géén garantie te willen geven voor een lening. Burgemeester en wethouders van Dordrecht willen dat ook niet en kregen steun van de vier coalitiepartijen. De oppositie ziet nog wel mogelijkheden.

CDA en ChristenUnie/SGP zeiden géén kansen meer te zien, maar coalitiegenoten Beter voor Dordt en de VVD zaaiden twijfel door te vragen of het college nog andere mogelijkheden ziet. Op tientallen vragen welke kansen die partijen dan zelf nog zien kwam geen antwoord. Wethouder ‘Marco Stam zei dat het afgeschoten plan ‘de laatste kans” was voor FC Dordrecht.

De PvdA kondigde niettemin aan, dat volgende week in de gemeenteraad een motie wordt ingediend om te bezien of er toch nog een haalbare variant te vinden is. Beter voor Dordt en VVD wilden niet ingaan op de vraag of ze die motie zullen steunen. wethouder Marco Stam zei de motie af te wachten en uit te voeren als die wordt aangenomen. Algemeen directeur Hans de Zeeuw houdt, net als de dit keer niet massaal opgekomen supporters, nog hoop: ‘ik zie dat er bewogen wordt. Volgende week valt pas het besluit’. Of hij de stekker zelf uit de club trekt bij een negatieve uitkomst wil hij nog niet zeggen: ‘maar het wordt dan wel een heel moeilijk verhaal’.

Rijswijk | Weduwe Riet Mullekes per ongeluk doodverklaard door gemeente

Weduwe Riet Mullekes kreeg de schrik van haar leven toen ze een brief van de gemeente Rijswijk in haar brievenbus kreeg. De gemeente condoleerde haar man Koos met het verlies van zijn vrouw. Het probleem?. Koos Mullekes is in oktober 2019 onverwachts overleden en Riet is nog springlevend. ‘Ik word hier zeer droevig van’, vertelt een onthutste Riet. Het is een erg pijnlijke fout in een voor Riet onzekere tijd: ‘Eerst mijn man plotseling overleden, en nu dit? Het wordt me gewoon te veel. Veel te veel. Over de gemeente heeft ze weinig goeds te zeggen: ‘Ik ben enorm teleurgesteld in de gemeente Rijswijk’. De 72-jarige weduwe zegt telefonisch excuses te hebben gekregen van de gemeente, maar daar niet tevreden mee te zijn. Wethouder Björn Lugthart van de gemeente Rijswijk is zo geschrokken van geschreven brief dat hij gisteren persoonlijk bij Riet is langsgekomen om zijn excuses aan te bieden. Er is een fout gemaakt die niet gemaakt had moeten worden.

Wolfpheze | Onrust onder blinden en slechtzienden bejaarden bij Het Schild houdt aan

Het is nog altijd onrustig bij Het Schild in Wolfheze, het woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden. De instelling staat sinds eind november onder verscherpt toezicht van de inspectie. De directeur meldde zich onlangs ziek en nu neemt één van de leden van de raad van bestuur zijn functie over. Jan Tempelaar staat sinds een paar dagen aan het roer van de organisatie, maar is al langer betrokken bij het verbeteren van de kritiekpunten van de inspectie. Hij heeft de medewerkers en bewoners laten weten dat hij de komende tijd aan de slag wil met medicatieveiligheid, protocollen, en het in kaart brengen van de kennis en kunde en het personeel. Voorzitter Jan Achterberg van de cliëntenraad vindt Jan Tempelaars enthousiasme te prijzen, maar wijst erop dat hij al jaren in de raad van toezicht zat. ‘Toen speelden deze problemen ook al, sterker nog, de laatste jaren is de zorg alleen maar slechter geworden.’ zegt hij.

De inspectie bezocht de instelling al in 2018 en hamert sindsdien op het verbeteren van de zorg. Jan Achterberg en de andere bewoners maken zich vooral zorgen om de kwaliteit van het personeel. ‘De afspraak is dat iemand eerst aanbelt, zich daarna voorstelt en dan komt vertellen wat hij of zij komt doen. Uitzendkrachten en zzp’ers weten dat vaak niet. Dan staat er dus ineens een vreemde in je kamer. Als je blind bent zorgt dat voor een onveilig gevoel’. Tijdelijk directeur Jan Tempelaar erkent dat er veel wisselingen in het personeel zijn geweest. De instelling zegt de formatie nu op orde te hebben, maar kampte lang met enorme tekorten. ‘En dan ben je blij dat er iemand komt helpen’. Door onder andere het formeren van vaste teams, een duidelijke aansturing van het middenkader en het onder de aandacht brengen van protocollen hoopt Jan Tempelaar het vertrouwen van bewoners, inspectie en ook het zorgkantoor terug te winnen. Volgende maand staat de instelling drie maanden onder verscherpt toezichten moet dan een tussenrapportage naar de inspectie. Hij heeft er vertrouwen in dat de vier punten waar hij nu mee aan de slag gaat al een stuk verbeterd zijn. Daarnaast is hij met het zorgkantoor in overleg over zogenaamde ‘kwaliteitsgelden’. De instelling heeft een grote verpleegafdeling en wil graag aanspraak maken op die gelden, om zo de zorg voor de cliënten in het verpleeghuis verder te verbeteren. Jan Achterberg van de cliëntenraad huurt samen met zijn vrouw een appartement van de instelling. Dat zit onder hetzelfde dak als het verpleeghuis. Zij hebben wel zorg nodig, maar niet zo veel als iemand in een verpleeghuis. Hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid plekken die Het Schild in de toekomst nog heeft voor mensen zoals hij. Jan Tempelaar geeft toe dat er, ook vanuit de overheid, een grotere vraag is naar zwaardere zorg. Daar wil hij aan voldoen, maar hij snapt ook de zorgen van de blinde en slechtziende bewoners die graag in een veilige omgeving willen wonen, maar nog ‘te gezond’ om aanspraak te maken op een plek in het verpleeghuis.

Welkom bij het Holland Magazine