Nieuws van woensdag 15 januari 2020

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Help, mijn man is klusser! | 20.30 uur |

Er wordt hulp geboden aan wanhopige vrouwen van doe-het-zelvers die vaak al jaren in onafgemaakte huizen bivakkeren. De desbetreffende man wordt geconfronteerd en hij wordt met het klusteam aan het werk gezet.

Vanavond: Corina en Chris leren elkaar vier jaar kennen via Tinder en worden verliefd. Ze krijgen twee dochters en het leven lacht hen toe. Maar dan ondergaat Chris anderhalf jaar geleden een ingrijpende rugoperatie waarvan hij maar niet herstelt. Het gevolg is dat hun klushuis een grote puinhoop is geworden. Corina schakelt John en zijn klusteam in om de woonkamer weer veilig te maken voor hun kinderen, maar Chris blijkt hier erg veel moeite mee te hebben.

Talpa | SBS 6 | Down met Johnny | 20.30 uur |

Maurice moest noodgedwongen stoppen met zijn luchtmachtopleiding, nog voor hij in een F-16 kon vliegen. Zijn broer Pascal vindt dit heel erg. En de Up & Down Discoshow wil graag optreden tijdens het Mega Piraten Festijn. Vanavond: Een hersenvliesontsteking maakt een einde aan de wens van Maurice om ooit als F-16-piloot te werken. Al van kinds af aan droomde hij hiervan. Maar nog voor hij daadwerkelijk in een F-16 kon vliegen, was hij genoodzaakt om met de luchtmachtopleiding te stoppen. In Down met Johnny vertelt zijn broer Pascal hoe moeilijk hij het vindt dat die droom van Maurice nooit gaat uitkomen. En Pascal wil het er niet bij laten zetten. Ook leert Johnny DJ Jan van de Up & Down Discoshow kennen. Deze show is in handen van dj’s met een beperking. Het gaat goed met de shows en over optredens hebben de dj’s dan ook niet te klagen. Maar toch hebben ze nog een grote wens: ze willen dolgraag optreden tijdens het Mega Piraten Festijn. Kan Johnny helpen om deze droom te laten uitkomen?

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 2 | De villamoord | 22.20 uur |

Driedelige documentaire die terugblikt op de geruchtmakende Arnhemse ‘villamoord’ van eind jaren 90. Wat gebeurde er de avond van de moord? Zaten de negen veroordeelden onschuldig vast? En klopt het politiedossier wel?. Deel 1 vanavond: Veel Nederlanders herinneren zich de geruchtmakende moordzaak die zich eind jaren 90 afspeelde in Arnhem. Tijdens het onderzoek naar de dood van een oudere vrouw in een villa maakte de politie de ene na de andere blunder, waardoor velen de zaak zien als de grootste gerechtelijke dwaling ooit in ons land. In de driedelige documentaire De villamoord een terugblik op en een reconstructie van de moordzaak. Drie vragen die de makers zich stellen: zaten negen mannen jarenlang onschuldig vast? Wat is er die bewuste avond precies gebeurd? En klopt het politiedossier wel? In de documentaire zijn beelden te zien vanuit de verhoorkamer. De mannen die uiteindelijk werden veroordeeld voor de moord, werden zwaar onder druk gezet. Een van hen, Ömer, bekende.

Den Haag | Animo voor uitkoopregeling varkenshouders veel groter dan verwacht

Veel varkenshouders in het oosten en zuiden van het land willen stoppen met hun bedrijf. Een speciale uitkoopregeling van het ministerie van Landbouw is veel populairder dan gedacht, meldt een woordvoerder van minister Carola Schouten. In totaal is er 180 miljoen euro beschikbaar voor deze ‘warme sanering’. Varkenshouders die willen stoppen kunnen subsidie krijgen. Volgens de woordvoerder had het ministerie gerekend op zo’n 300 aanmeldingen, maar de regeling is inmiddels behoorlijk overtekend. Hoeveel boeren uiteindelijk van de regeling gebruik willen maken, wordt later deze week duidelijk. Aanmelden kan nog tot en met vandaag, 15 januari 2020.

De regeling werd in november 2019 opengesteld, met als primair doel het verminderen van de stankoverlast voor omwonenden van de varkensstallen.

Maar minder dieren betekent ook minder uitstoot van ammoniak en dat is belangrijk om de doelen te halen die het kabinet heeft gesteld voor de vermindering van stikstof. Omdat er veel animo is voor de regeling valt een deel van de boeren waarschijnlijk buiten de boot. Om te bepalen wie er in aanmerking komt voor subsidie wordt gekeken naar de ‘geurscore’ van een bedrijf. Dat wil zeggen: bedrijven die veel stankoverlast veroorzaken krijgen voorrang.

In de pot zit 180 miljoen euro en volgens het ministerie is het vooralsnog niet de bedoeling dat dat bedrag verhoogd wordt. Wel komt minister Schouten eind deze maand met nieuwe maatregelen om de uitstoot van stikstof door de agrarische sector te verminderen. Nederland telt zo’n 12 miljoen varkens. Het grootste deel daarvan wordt gehouden op boerenbedrijven in het zuiden en oosten van het land.

Urk | Politie maakte naam met foto bekend van de tweede verdachte van de aanslag met een vuurwerkbom

De 23-jarige Bert van Horssen is de tweede verdachte van de vuurwerkbom op Urk. Dat heeft de politie vanochtend bekendgemaakt. Bert van Horssen wordt sinds 17 december 2019 gezocht door de politie en kreeg een ultimatum tot 9.00 uur ’s ochtends om zichzelf te melden. Omdat hij dat niet heeft gedaan, maakt de politie nu zijn naam bekend. Ook heeft de politie meer details over de man vrijgegeven. Volgens de politie zouden uiterlijke kenmerken van de man kunnen afwijken van de vrijgegeven foto. Mogelijk heeft de man nu een kaalgeschoren hoofd.

Volgens de politie is de afgelopen tijd wel geprobeerd alle mogelijke verblijfsplaatsen van de man te achterhalen, maar werd hij tot nog toe niet gevonden. Daarom wordt nu een dringende oproep gedaan aan mensen die hem kennen of hebben gezien. De politie benadrukt dat ook anonieme tips welkom zijn. De gezocht man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het veroorzaken van de explosie die op 3 november 2019 grote schade toebracht aan een woning op de Golfoploop op Urk. Een onschuldig gezin bleef bij de explosie ongedeerd, maar de knal had volgens de politie dodelijke gevolgen kunnen hebben. Op 17 december 2019 werd de eerste verdachte in de zaak aangehouden. Dat is een 28-jarige man uit Urk. Hij zit nog vast.

U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Dit is gratis. U kunt natuurlijk telefonisch contact opnemen via het algemene nummer van de politie: 0900-8844.

Vessem | ‘Lapzwans’ haalt auto op die tot frustratie van bakker Pierre Henst al week op parkeerterrein stond

De auto die al ruim een week op een parkeerplaats van bakkerij Pierre Henst in Vessem stond is opgehaald door de eigenaar. Dat gebeurde na berichtgeving door Omroep Brabant. De bakker ergerde zich groen en geel aan de auto, die op een parkeerplaats voor zijn klanten stond en wist niet van wie de auto was. Nadat bakker Pierre Henst aan de bel trok op social media en bij Omroep Brabant, kwam woensdagavond het verlossende woord. De vader van de eigenaar belde om te zeggen dat de auto zou worden opgehaald. Hij noemde zijn zoon een lapzwans. Nog dezelfde dag is de groene Opel opgehaald. Probleem was dat via de politie en gemeente de eigenaar niet was te achterhalen, omdat dit privacy gevoelige informatie is. Bakkerij Pierre Henst is uiteraard blij dat het probleem is opgelost. Uit reacties op social media blijkt dat het een veel voorkomend probleem is dat auto’s achter worden gelaten op parkeerplaatsen zonder dat duidelijk is wie de eigenaar is. Soms staan auto’s al maanden ergens geparkeerd. Omdat het langs de openbare weg is, is daar feitelijk niets aan te doen.

Venlo | Eerste Limburgse wijk van het aardgas af – Komende jaren kleine duizend panden van het gas af

Venlo heeft de wijk Hagerhof-Oost aangewezen als proef om van het aardgas af te gaan. De komende jaren worden een kleine duizend panden daar van het gas afgehaald. De plannen voor een aardgasvrije wijk werden door het Venlose gemeentebestuur al bij de vorige begrotingsbehandeling gelanceerd. De wijk wordt een proeftuin om te kijken op welke manier een overstap gemaakt kan worden van aardgas naar een andere energiebron. Wat dat alternatief is, is nog niet duidelijk. Net als de totale kosten ervan. Hagerhof-Oost is volgens de gemeente de ideale wijk om te starten met de energietransitie. Het is een wijk met veel woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980. Bij veel van die woningen is een hoop te winnen qua duurzaamheid. Behalve het aardgasvrij maken van alle gebouwen in de wijk wil de gemeente ook insteken op andere duurzame maatregelen. Ook zijn in de wijk naast woningen andere soorten bebouwing zoals gemeentelijke panden, winkels, een moskee en twee supermarkten.

Hegestein | Bejaard echtpaar van 77 en 75 jaar was een ‘onmisbare schakel in drugsproductie’

Een bejaard echtpaar uit Hagestein | nabij Utrecht | moet mogelijk de gevangenis in wegens betrokkenheid bij een drugslab. De 77-jarige Corry en de 75-jarige Herman den H. verhuurden een loods op hun erf waar begin 2018 een laboratorium voor de productie van synthetische heroïne en cocaïne werd ontdekt. Het echtpaar was daardoor een onmisbare schakel in de productie van en handel in harddrugs, betoogde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Utrecht.

Zelf ontkennen de zeventigers dat ze van het drugslab afwisten, meldt RTV Utrecht. Ze zouden door de huurder zijn misleid en door ziekte weinig buiten zijn geweest. De officier van justitie gelooft het echtpaar niet, omdat getuigen verklaringen aflegden over verdachte personen en activiteiten op het terrein en een stank die tot in de wijde omgeving te ruiken was.

Het echtpaar had kunnen weten dat er een drugslab op hun terrein gerund werd, vindt de officier. Bovendien hadden ze gewaarschuwd moeten zijn na eerdere incidenten met drugs – in 2011 werd er een hennepkwekerij gevonden op hun erf en in 2016 een container met 700 kilo heroïne. Het OM eist tegen het stel 10 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

In het professioneel ingerichte drugslab zou in zo’n acht maanden tijd tussen de 150 en 400 kilo harddrugs zijn geproduceerd. De politie kwam het lab op het spoor dankzij een tip. Drie betrokkenen uit Rotterdam en Schiedam staan ook terecht. Zij worden verdacht van de productie van harddrugs, het voorbereiden van handel en smokkel en witwassen. Tegen hoofdverdachte Abdel T. uit Schiedam eist het OM 3 jaar gevangenisstraf, tegen Jawad A. uit Rotterdam 2 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en tegen zijn plaatsgenoot Si F. 2 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De rechter in Utrecht doet op 20 februari 2020 uitspraak in deze zaak.

Den Haag | Advies Commissie Johan Remkes: ‘Luchtvaart mag alleen groeien als uitstoot stikstof daalt’ – Problemen voor Nederlandse vliegvelden

De luchtvaart in Nederland mag alleen groeien als de sector de uitstoot van stikstof weet te beperken. Dat zegt de stikstofcommissie Johan Remkes in een advies aan het kabinet over de luchtvaart. Johan Remkes vindt het niet meer dan eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Als dat niet gebeurt, mag Amsterdam Airport Schiphol niet meer groeien. En ook Lelystad Airport mag alleen open voor vakantievluchten als de uitstoot van stikstof daalt. De stikstofcommissie Johan Remkes stelt dat het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofuitstoot beperkt is, maar wel groter dan eerder gedacht. Tot nu toe werd alleen gekeken naar vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens, tot een hoogte van 3000 voet | welke gelijk is aan 914 meter |. Maar Johan Remkes vindt dat moet gekeken naar alle stikstof die door de luchtvaart in Nederland neerdaalt. Die is ook afkomstig van vluchten boven de grens van 3.000 voet.

De stikstofcommissie Johan Remkes ziet overigens wel mogelijkheden om de uitstoot door de luchtvaart te verminderen, bijvoorbeeld door elektrisch taxiën of het stimuleren van glijvluchten om het brandstofverbruik en de geluidsproductie te verminderen. De stikstofcommissie Johan Remkes biedt het advies over de luchtvaart vandaag aan, maar de inhoud lekte gisteravond al uit. Johan Remkes adviseerde in september 2019 al dat de maximumsnelheid zo snel mogelijk omlaag moet. In mei wordt het eindadvies verwacht. Daarin worden ook aanbevelingen voor de industrie en de scheepvaart opgenomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil nog niet reageren op het advies. Net als de coalitiepartijen in de Tweede Kamer wil ze wachten op de officiële presentatie van stikstofcommissie Johan Remkes.

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn blij met het rapport. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks noemt het een ‘stevig advies’. Volgens haar moet de minister nu echt haar koers verleggen. Het is evident duidelijk dat je geen nieuw vakantievliegveld moet openen. En voor Amsterdam Airport Schiphol is groei geen optie. Ook volgens Cem Lacin van de SP is de uitkomst dat groei van Amsterdam Airport Schiphol en opening van Lelystad Airport nu onmogelijk zijn. Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren concludeert tevreden: ‘De wal keert het schip’. Volgens Natuur en Milieufederatie Noord-Holland komt er terecht een eind aan de ‘uitzonderingspositie’ van de luchtvaartsector. Directeur Sijas Akkerman noemt de bijdrage van de luchtvaart aan de neerslag in natuurgebieden vergelijkbaar met de bijdragen van de bouw, industrie en energiesector.

Zwolle | Bar Bruut twee weken dicht na vondst granaat aan deur

De Zwolse bar Bruut moet voor twee weken dicht. Dat heeft burgemeester Snijders laten weten in een brief aan de eigenaar, Bob Kooistra. Aanleiding is de vondst van een handgranaat, die vanochtend aan de deur van de bar hing. Het is het tweede granaat-incident bij Bruut; in oktober 2018 werd er ook een explosief bij de ingang gevonden. ‘Er schoot direct een adrenalinestoot door mijn lichaam toen ik het hoorde. Je staat weer op scherp omdat je veiligheid in het gedrang is’, laat Bob Kooistra weten. ‘Ik dacht het hele riedeltje net te hebben gehad’. Het incident van gisterochtend kwam voor Bob Kooistra als donderslag bij heldere hemel. ‘Bij het vorige incident had ik vermoedens wie erachter kon zitten, maar nu heb ik geen idee’. Volgens hem ging het net weer lekker met de bar, na een roerige periode waarin hij in de clinch lag met de gemeente over vergunningen. Maar de relatie met de gemeente is inmiddels helemaal hersteld, laat de eigenaar weten. Hij gaat dan ook niet tegen de sluiting in beroep. ‘We hebben goede gesprekken gehad’.

Eindhoven | Catharina Ziekenhuis roept 649 patiënten terug vanwege vies instrument

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven roept 649 patiënten terug voor een bloedonderzoek. Hun gebit is schoongemaakt met apparatuur die niet volgens de hygiënerichtlijnen is schoongemaakt. Het is niet uit te sluiten dat besmet bloed van de ene bij de andere patiënt terecht is gekomen. Het ziekenhuis zegt dat het apparaat – een zogenoemde ultrasoontip – wordt gebruikt voor de verwijdering van tandsteen. Daarbij kan het tandvlees gaan bloeden. Via oud bloed op het apparaat kunnen virussen worden overgedragen op een andere patiënt. Die kans is klein maar volgens het ziekenhuis niet helemaal uit te sluiten. Het apparaat was sinds januari 2014 in gebruik. Onlangs werd ontdekt dat het nooit volgens de regels is schoongemaakt. Vandaar dat alle patiënten die er in de tussentijd mee zijn behandeld, hun bloed moeten laten onderzoeken. Zij hebben een brief gekregen waarin ze worden gevraagd hun bloed te laten testen op hepatitis B, hepatitis C en hiv. In de brief biedt het Catharina Ziekenhuis excuses aan voor de gang van zaken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gebracht.

Amsterdam | Openbaar Ministerie wil hulp van ouders en invloedrijken om zwijgcultuur te doorbreken

De geweldsspiraal onder jongeren moet worden doorbroken en daarom is het belangrijk om de zwijgcultuur aan te pakken. Dat zegt persofficier Katelijne den Hartog. ‘Je hebt echt getuigen nodig om verdachten aan te kunnen pakken’. Vorige week waarschuwde de politie al voor het toenemend aantal steekpartijen met jonge daders en vaak jonge slachtoffers. Het Openbaar Ministerie deelt die zorgen. ‘Messen en vuurwapens zijn steeds makkelijker te verkrijgen. En de jongeren gebruiken ze ook daadwerkelijk’. Onlangs werd in Rotterdam een 14-jarige jongen neergestoken en in Drachten kwam de 16-jarige Roan om het leven na een steekpartij. Volgens de persofficier van het Openbaar Ministerie in Amsterdam lopen strafrechtelijke onderzoeken stuk op de zwijgcultuur onder sommige groepen. ‘Meteen na het steek- of schietincident gaat de hele buurt de straat op’, vertelt ze.

‘Uit afgeluisterde telefoongesprekken weten we dat iedereen met elkaar praat en vertelt wat er is gebeurd. Maar zodra de politie aanklopt geeft niemand thuis. En dat belemmert je onderzoek’. Van jongs af aan wordt er meegegeven dat je niet praat met de politie. ‘Het gaat om loyaliteit binnen de eigen groep, waarbij het erg is om te snitchen”, legt Katelijne den Hartog uit. En er is ook angst. Want als je met de politie praat kunnen er represailles volgen. ‘Dat is dus ook een belangrijk aspect voor ons. Hoe kunnen we de veiligheid van getuigen waarborgen?’. Volgens de officier is er nu een kantelpunt, omdat mensen het geweld zat zijn. Dat zag ze ook in de zaak van de doodgeschoten rapper Bolle, waarin zij officier was. ‘De moeder van het slachtoffer deed een oproep aan ouders: Let op je kinderen, praat met je kinderen. Weet waar ze uithangen. De rol van ouders is essentieel’. Nu de geweldspiraal volgens de officier lijkt toe te nemen en de leeftijd van de daders en slachtoffers jonger wordt ziet ze dat steeds meer ouders het belang gaan inzien van het openbreken van die zwijgcultuur. ‘Daarbij zie ik ook een rol voor influencers en jongerenwerkers in de buurt. Misschien willen jongeren wel met die personen praten’. Ook de gemeente en scholen moeten hiervoor in actie komen. ‘Het is een breed probleem en moet ook breed worden opgepakt’.

Rotterdam | Huurders uit de Wolphaertstraat starten eigen corporatie

Het is een Rotterdamse en misschien zelfs een landelijke primeur. Een groep huurders uit de Wolphaertstraat gaat zélf een wooncorporatie vormen. Dat betekent huur innen, renoveren en leuke dingen doen voor de buurt. Bewoners Jeroen Jongeleen en Bjefke Bonnema brengen dezer weken heel veel tijd door aan de vergadertafel. De huurders van 46 woningen hebben dan ook veel te bespreken. Bjefke Bonnema: ‘En eigenlijk gaat het nu pas echt beginnen’. Daarmee doelt ze op het officiële startschot dat wordt gegeven door wethouder Bas Kurvers en bestuursvoorzitter Maria Molenaar van Woonstad. Die denken hetzelfde als de bewoners: dit is een interessante ontwikkeling, maar het is ook spannend. Hoe loopt dit af?. Het woonblok was in zo’n slechte staat dat er wat moest gebeuren. Het wordt al decennia bewoond door kunstenaars en in het verleden ook door krakers. Slopen en in plaats ervan luxe appartementen neerzetten was een optie.

De sloopkogel was uiteindelijk niet nodig, want eigenaar Woonstad en bewoners vonden elkaar in een renovatie en een constructie van zelfbeheer. De wooncorporatie gaat W1555 heten. De W staat voor Wolphaertstraat en de getallen voor nummer 15 tot en met 55, alle betrokken woningen. ‘Wat er vooral gaat veranderen is het gevoel van verantwoordelijkheid’, denkt bewoonster Bjefke Bonnema. ‘We moeten het nu met z’n allen doen. Daarbij wordt van ons verwacht dat we leuke dingen doen met en voor de buurt. Dat deden we al en zullen we zeker blijven doen’. Met andere woorden: de deur moet open staan. Beeldend kunstenaar Jeroen Jongeleen ziet niet op tegen het innen van de huur van zijn medebewoners. ‘Daar zijn systemen voor bedacht. Gelukkig hoeven we het wiel niet uit te vinden’.

Bestuursvoorzitter Maria Molenaar van Woonstad: ‘We gaan dit samendoen. Het zijn creatieve mensen en daar leren wij ook weer van. Maar het moet bij de verbouwing wel realistisch blijven, daar zorgen onze mensen weer voor. We koesteren deze groep artistieke huurders en zijn blij dat ze behouden blijven’. Het experiment in de Wolphaertstraat duurt in ieder geval anderhalf jaar en krijgt wat wethouder Bas Kurvers betreft elders navolging. ‘Als gemeente geven we begeleiding in de eerste fase. Daarna moeten mensen het zelf gaan doen. Maar als een groep huurders interesse heeft kan die zich melden’. Meer taken, maar ook meer zeggenschap. De huurders in de Wolphaertstraat zijn er klaar voor.

Welkom bij het Holland Magazine