Nieuws van woensdag 11 december 2019

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 2 | Andere Tijden ‘Historische gebeurtenissen worden belicht’: Soldaten van Oranje | 21.20 uur |

Drieduizend Nederlandse mariniers, vissers en koopvaardijopvarenden vluchten in de meidagen van 1940 naar Groot-Brittannië. Ze wonen en werken in de havenstad Holyhead in Wales. Het zijn er zoveel dat de stad “Little Holland” wordt genoemd. Veel jongens trouwen met lokale meisjes en nakomelingen worden geboren. Alles gaat goed, tot het vrede wordt. Presentatie: Hans Goedkoop

Aansluitend om 22.00 uur: Nieuwsuur
Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse
Presentatie: Mariëlle Tweebeeke

Amsterdam/Moskou | Satellietfoto MH17 was nep volgens de baas van de Russische staatszender Channel One Ernst Konstantin – Rusland word verdacht van 298 moorden

De Russische staatszender Channel One erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds ‘een fout’ is gemaakt. De Russische staatszender Channel One erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds ‘een fout’ is gemaakt.

In november 2014 verkondigde de Russische staatszender dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een raket van een Oekraïense straaljager en niet door een bukraket. Om dat te bewijzen kwam de zender met satellietbeelden die van Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zijn. De authenticiteit van de beelden werden echter al snel in twijfel getrokken.

Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig. Gevraagd waarom Channel One hier toch mee naar buitenkwam, zegt Ernst Konstantin: ‘Ja, we zijn menselijk, we maakten een fout, maar niet expres’.

Commentaar: Rusland speelt een bedenkelijke rol in de wereld. In de toekomst zal hun betrokenheid worden bewezen dat ze tenminste mede verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig van vlucht MH17. Rusland wordt verdacht van het plegen van 298 moorden.

Rotterdam | Het nieuwe stadion van Feyenoord open in de zomer van 2025

Het nieuwe stadion van Feyenoord zal bij groen licht de deuren pas halverwege 2025 openen. Dat is één jaar later dan tot nu toe de planning was. In de vergadering van de directies en Raden van Commissarissen van zowel het stadion als de club Feyenoord, is geconcludeerd dat er nog veel werk te doen is. De werkzaamheden om het stadionplan te realiseren worden ‘met volle kracht’ voortgezet. Volgens Feyenoord is er meer tijd nodig voor de aanvraag van de vergunning die nodig is. Ook zou het werven van gronden en het uitplaatsen van huidige eigenaren en huurders meer tijd kosten. Bij de oorspronkelijke presentatie van de plannen werd over oplevering in 2022 of 2023 gesproken. Dat werd later naar 2024 aangepast. Nu zal de uiteindelijke oplevering nóg een jaar langer duren. Feyenoord laat weten de aangepaste plannen met de gemeente Rotterdam en andere betrokken partijen te bespreken. In de loop van 2020 moet een definitief besluit vallen over de komst van een nieuw stadion op de oever van de Maas.

Brunssum | Jo Palmen legt functie neer in gemeenteraad – In zijn functioneren was hij omstreden

Wethouder Jo Palmen van Brunssum stopt per 25 december 2019 met zijn werkzaamheden. Dat heeft hij per brief laten weten aan waarnemend burgemeester Gerd Leers. Jo Palmen zit al een tijdje thuis. Hij stopte eind augustus tijdelijk met werken vanwege gezondheidsredenen. Nu legt hij zijn functie helemaal neer. Zijn tijdelijke vervanger Jo Mertens neemt het stokje over. Jo Palmen werd in 2017 wethouder in Brunssum. Hij kwam kort daarna in opspraak vanwege een negatief rapport waarin werd getwijfeld aan zijn integriteit. Die twijfels kwamen voort uit een jarenlang geschil tussen Jo Palmen en de gemeente over een stuk grond. Hij zou daardoor een ‘hoog risico’ voor de lokale politiek zijn en belangenverstrengeling zou op de loer liggen. De affaire veroorzaakte verdeeldheid in de gemeenteraad en Jo Palmen werd door zowel de burgemeester als minister Kajsa Ollongren onder druk gezet om op te stappen. De wethouder Jo Palmen bleef. Voor burgemeester Luc Winants was dat aanleiding om op te stappen. Later pleitte een nieuw rapport Jo Palmen grotendeels vrij.

Nieuwegein | Aanhouding voor ‘WK-moord’ uit 2010 – Verdachte al eerder in beeld

De politie heeft vanmorgen een 42-jarige man uit de gemeente Woerden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Richard Houtveen in Nieuwegein. Hij werd doodgestoken na de WK-finale in 2010. De moordzaak kwam weer in beweging dankzij nieuwe informatie die het Cold Case Team van de politie Midden-Nederland heeft onderzocht. De afgelopen weken is verschillende keren gezocht in een kanaal in Nieuwegein. Daarbij trof de politie het mogelijke wapen aan. De man die is aangehouden zat al eerder vast voor de dood van Richard Houtveen. Toen kwam het niet tot vervolging. ‘We kunnen nu geen details geven over de precieze bezwijzen die zijn verzameld, maar het is genoeg voor een nieuwe aanhouding buiten heterdaad’, laat politiewoordvoerder Martin de Wit. Richard Houtveen werd op 11 juli 2010 op 25 jarige leeftijd gedood in het centrum van Nieuwegein. Hij bekeek daar de WK-finale van het Nederlands elftal op een groot scherm.

Na afloop van de wedstrijd raakte de Nieuwegeiner betrokken bij een ruzie op straat. Tijdens het conflict werd hij neergestoken. Hij liep nog enkele meters verder, maar zakte daarna op straat in elkaar. Na het vastlopen van het onderzoek werd de zaak in 2012 overgedragen aan het Cold Case Team. Sinds 2017 is in stilte aan de zaak gewerkt. “Het dossier kon in die jaren verder worden aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe getuigen”, laat het rechercheteam weten. Begin dit jaar kwam de zaak weer in de publiciteit nadat de politie het publiek in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht en Opsporing Verzocht opnieuw vroeg om mee te denken. Het Cold Case Team is blij met de ontwikkelingen in de zaak. ‘We hebben nauw contact onderhouden met de familie. Voor hen is het altijd onverteerbaar geweest dat er niemand veroordeeld is voor de dood van Richard. We hopen dat voor hen aan die onzekerheid nu eindelijk een einde gaat komen’.

Leeuwarden | Boeren protesteren op woensdag 18 december 2019 – De locaties zijn nog onduidelijk volgens Farmers Defence Force en de bouwers sluiten zich aan

In het hele land gaan boeren op woensdag 18 december 2019 opnieuw protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Waar de acties van de boeren plaatsvinden, wil organisator Farmers Defence Force nog niet bekendmaken. Ook Stichting Grond in Verzet, dat de belangen van bouwers behartigt, sluit zich aan bij het nieuwe boerenprotest. De boeren rijden vanaf 7.00 uur met trekkers, vrachtwagens ‘en alles wat groot is’ naar de locaties waar gedemonstreerd gaat worden. In elke provincie zijn volgens Farmers Defence Force meerdere plekken waar de boeren met hun trekkers heenrijden. In totaal doen per provincie in ieder geval duizend boeren mee. ‘Maar dat kunnen er altijd meer zijn’, vertelt de woordvoerder. Commentaar: De boeren en de bouwers hebben elkaar gevonden met betreking tot de stikstofcrisis. Het VVD-CDA-D66-ChistenUnie-kabinet is niet in staat gebleken de problematiek op te lossen. Met het huidige resultaat zijn zowel de boeren als de bouwers ontevreden. En met als gevolg deze actie een week voor Kerstmis. Wie sluiten zich nog meer aan!.

Vlissingen | Dag van de Zeeuwse Visserij terug in 2020 – Ook vissers van Goeree-Overflakkee nemen deel

Na acht jaar afwezigheid komt er weer een ‘Dag van de Zeeuwse Visserij’. Op 20 juni 2020 in de Vlissingse vismijn. De laatste editie was in 2012. Toen bezochten 15.000 mensen het evenement. Daarna is het gestopt. Er was onvoldoende geld en mankracht voor de organisatie. Vanuit de visserijsector is nu toch opnieuw het initiatief genomen de dag te organiseren. Ook worden er voor het eerst vissers van Goeree-Overflakkee bij betrokken. Tijdens ‘De Dag van de Zeeuwse visserij’ kan het publiek kennis maken met innovaties uit de sector. Allerlei kennis-, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn er. Ook kan er van alles geproefd worden. De totale kosten worden geschat op 35.000,00 euro. De provincie Zeeland geeft 20.000,00 euro subsidie. De rest wordt betaald door de sector zelf en door sponsoring. Het is de bedoeling dat ‘De Dag van de Zeeuwse visserij’ voortaan elke twee jaar wordt gehouden.

Drechtsteden/Molenlanden/Gorinchem | Provincie Zuid-Holland roept Qbuzz vervoerder op het matje vanwege problemen

De provincie Zuid-Holland eist tekst en uitleg van Qbuzz vanwege problemen bij de vervoerder. De bussen en treinen van het bedrijf zouden te veel vertraging hebben en slecht onderhouden zijn. Ook klaagt het personeel over de arbeidsomstandigheden. Qbuzz rijdt in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. Maar de dienstverlening laat volgens de provincie te wensen over. Al maanden klagen reizigers over te volle bussen en vertragingen. ‘Veel bussen komen niet op tijd of rijden gewoon helemaal niet. De waslijst met problemen is groot’, zegt Statenlid Lisa van Aelst | SP |. Alle partijen in de Provinciale Staten en de vakbond voor treinpersoneel VVMC willen uitleg van het vervoersbedrijf. Bestuurder van de vakbond Wim Eilert zegde afgelopen zondag al het vertrouwen in de directie van de vervoerder op. ‘Er is zoveel mis binnen Qbuzz dat het treinpersoneel er moedeloos van wordt’, schreef hij in een open brief. Ook zegt hij de misstanden te hebben gemeld bij de directie en spreekt hij de hoop uit snel te worden uitgenodigd voor een gesprek. Qbuzz reageerde wel kort op Twitter.

Urk | Politie heeft daders aanslag vuurwerkbom in het vizier

De daders van de aanslag op een woning vorige maand op Urk, reden waarschijnlijk rond in een bijzondere Audi A8. Dat maakte de politie dinsdagavond bekend in het televisie-programma Opsporing Verzocht. De politie is tot deze conclusie gekomen na het bestuderen van nieuwe beelden van beveiligingscamera’s uit de buurt.

Het was de derde keer dat het programma aandacht besteedde aan de zaak. Naar aanleiding van de vorige uitzendingen zijn tientallen tips binnengekomen. De vuurwerkbom zorgde ruim een maand geleden voor enorme schade aan de woning aan de Golfoploopin Urk. De politie denkt dat de daders zich vergist hebben en dat de vuurwerkbom voor de buren bedoeld was. Het gezin kan door de ontploffing maandenlang niet meer in hun eigen huis verblijven.

Groningen/Leeuwarden/Assen | Jonge boeren willen emigreren vanwege stikstofprobleem In 2018 kozen circa 75 Nederlandse boeren naar het buitenland

Er is een duidelijke toename in het aantal boeren dat overweegt te emigreren. Eén van de belangrijkste redenen voor die toegenomen belangstelling is het stikstofprobleem, waardoor veel boeren in de knel denken te komen. Dat laat emigratiebegeleider Arjen Jorritsma van Farms4sale in Tynaarlo weten. Ook andere bureaus die boeren begeleiden die naar het buitenland willen, spreken van een toegenomen belangstelling. Arjan Jorritsma: ‘Ik zie een duidelijke stijging ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat ik ongeveer 40% meer aanmeldingen heb. Het zijn vooral melkveehouders die willen emigreren’. Ook Richard Roddenhof van Interfarms in Veeningen signaleert een sterkere drang onder boeren om de grens over te gaan. ‘Hoe meer regelgeving, des te meer belangstelling voor emigratie’, zegt hij. ‘Eigenlijk merken we sinds het invoeren van de fosfaatrechten, vanaf 2016, al een stijging. De onzekerheid rond de gevolgen van de stikstofuitspraak kan voor boeren net dat laatste zetje zijn om te gaan emigreren. Het is een opeenstapeling’. Jeroen Geerts van Agriteams International in Grou bevestigt het beeld dat Arjan Jorritsma en Richard Roddenhof schetsen. ‘Het zijn nu vooral de boeren die in het verleden als eens over emigratie hebben nagedacht, en nu over de streep worden getrokken’, aldus Jeroen Geerts. ‘Het is met name de leeftijdscategorie tussen de 35 en 45’, vervolgt hij. ‘Die hebben geen zin om hun nek in de strop te steken en nog twintig jaar voor de bank aan het werk te zijn’. Exacte cijfers zijn niet bekend.

Welkom bij het Holland Magazine