Nieuws van vrijdag 6 december 2019

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Serengeti – Een kwestie van leven of dood | 20.35 uur |

De savannedieren beginnen aan de Grote Migratie. Tijdens de tocht moet zebra Shani een beslissing nemen die gevaarlijke gevolgen kan hebben voor haar pasgeboren jong. Ook baviaan Bakari beleeft angstige momenten.

Vrouwtjeszebra Shani neemt de leiding over haar familie en moet onderweg even een pauze inlassen voor een bevalling. Zodra het veulen kan lopen, vervolgen de hoefdieren hun weg naar de grote rivier. Daar wachten hongerige krokodillen op hun gestreepte prooien. Het stiefkind en het vrouwtje van baviaan Bakari staat een soortgelijke situatie te wachten. Ze willen in de rivier krokodilleneieren verzamelen, maar dat tochtje lijkt op een gegeven moment een tragische wending te nemen.

Den Haag | Kinderboekenmuseum: ‘De Eigenwijze Kinderen van Annie M.G. Schmidt’Een permanente tentoonstelling

Ja Zuster, Nee Zuster, Dikkertje Dap, Jip en Janneke. Wie is er niet opgegroeid met Annie M.G. Schmidt? De koningin van de Nederlands jeugdliteratuur was 25 jaar geleden te ziek om het Kinderboekenmuseum te openen. Vanwege het jubileum wordt ze nu alsnog geëerd met een permanente tentoonstelling: ‘De Eigenwijze Kinderen van Annie M.G. Schmidt’.

Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster wist tot op hoge leeftijd als geen ander hoe ze haar publiek moest vermaken. Hilarisch is het moment tijdens een televisie-interview van Ivo Niehe, wanneer hij vraagt: ‘U moet wel heel dol op kinderen zijn?’ Waarop zij droog antwoord: ‘Helemaal niet.’ En als het publiek schamper lacht: ‘Nou ja, ik zal ze niet schoppen als ik ze tegenkom. Maar ik denk wel dat ik een hekel heb aan volwassenen’.

Het is Annie M.G. Schmidt ten voeten uit: eigenwijs en tegendraads. En dat geldt al helemaal voor de vele bekende en markante personages in haar boeken: Abeltje, Wiplala, Minoes, Otje, Pluk van de Petteflet, Floddertje, het zijn er teveel om allemaal op te noemen. Ze staan centraal op de interactieve tentoonstelling, zodat de minderjarige bezoeker zelf al doende leert ontdekken wie van de eigenwijze karakters hij of zij is.

Op de tentoonstelling is, behalve de tekeningen van Fiep Westendorp en Carl Hollander, ook het werk van illustrator Philip Hopman te zien. Zo kan je mee met de lift van zijn getekende versie van Abeltje en stap je in de tas van ‘zijn’ Wiplala. Hopman is trots dat hij op deze manier onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling: ‘Het is toch een beetje alsof je voor de koningin mag illustreren. En dat je werk naast dat van Fiep Westendorp en Carl Hollander, die we ook kennen van Pippi Langkous en Minoes, staat, dat vind ik geweldig. Dat is heel goed gezelschap’.

Schiphol | KLM weigerde in 2018 Lili en Howick te vervoeren bij uitzetting

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vorig jaar geweigerd mee te werken aan de uitzetting van Lili en Howick. De tickets van de Armeense asielkinderen werden vorig jaar september op de avond voor de vlucht geannuleerd, schrijft De Telegraaf op basis van gegevens van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De directeur-generaal van de Dienst Terugkeer en Vertrek kreeg de avond voor uitzetting om 19.30 uur een telefoontje van een directeur van KLM. Die vertelde dat de luchtvaartmaatschappij ‘niet mee wilde werken aan hun vertrek’. De KLM bevestigt tegen het dagblad De Telegraaf dat het bedrijf de tickets inderdaad geannuleerd heeft. Voor elke uitzetting maakt de maatschappij een eigen risicoanalyse en die analyse heeft geleid tot het besluit. Medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek gingen vervolgens op zoek naar een vlucht van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij op 8 september 2018. De kinderen zouden die dag echter nooit in een vliegtuig stappen. De nacht voordat Lili en Howick moesten vertrekken, verdwenen ze.

Almere | Wethouder Jan Hoek nu verantwoordelijk voor Floriade en Wonen

De Almeerse wethouder Jan Hoek | GroenLinks | wordt de nieuwe verantwoordelijke voor de Floriade. Ook krijgt hij de portefeuille Wonen. Beide taken vielen onder Loes Ypma, de PvdA-wethouder die vroegtijdig vertrok. De herverdeling van portefeuilles is nodig, omdat er in het Almeerse stadsbestuur voorlopig maar vijf wethouders zitten, twee minder dan waar het college van burgemeester en wethouders vorig jaar mee begon. In het collegeakkoord staat dat Almere bestuurd moet worden door zeven wethouders, maar na het vertrek van Loes Ypma laaide de discussie over het aantal wethouders dat Almere moet hebben op. Tijdens de zoektocht naar een opvolger voor haar, werd door de collegepartijen gepraat over de mogelijkheid om met zes wethouders verder te gaan, in plaats van met het originele aantal van zeven. Maar de PvdA kondigde toen onverwachts aan dat er een nieuwe wethouder zou komen in de persoon van Laura Bouwmeester. Deze actie leidde uiteindelijk onlangs tot het gedwongen vertrek van de PvdA uit het college en daarmee ook van wethouder Jerzy Soetekouw.

De taken van de twee vertrokken PvdA-wethouders zijn nu verdeeld over de overgebleven wethouders. Het grootste deel van de portefeuille van Jerzy Soetekouw wordt overgenomen door wethouder Roelie Bosch van de ChristenUnie en zij krijgt er ook een paar kleinere taken van Loes Ypma bij. Vooral over de onderwerpen Floriade en Wonen maken sommige gemeenteraadsleden zich zorgen. Deze grote dossiers zijn in de afgelopen tijd al vaker van ‘eigenaar’ gewisseld en daardoor zou de voortgang in gevaar kunnen komen. Of Jan Hoek de komende jaren de verantwoordelijk wethouder blijft voor deze twee taken is nog niet bekend want het is nog onduidelijk met welke partijen de coalitie wordt aangevuld en met hoeveel wethouders dat nieuwe college Almere wil besturen.

Doorn | Ontblote mariniers lanceren eigen kalender ter ere van de 355-ste korpsverjaardag in 2020

Het Korps Mariniers gaat uit de kleren voor een kalender die een ’kijkje in de keuken’ moet bieden van het leven op de kazerne. ‘Enigzins geromantiseerd natuurlijk’. Het is de allereerste marinierskalender, ter ere van de 355-stee korpsverjaardag in 2020. Menig vrouwelijk fotograaf had waarschijnlijk graag de plaatjes willen schieten, maar het werd professional Pablo Delfos. Hij portretteerde de mariniers, half ontbloot of met een fors wapen in de hand, tijdens hun dagelijkse momenten op de Van Braam Houckgeestkazerne in het Utrechtse Doorn. De prenten moeten wel met een knipoog bekeken worden. Defensie benadrukt dat de kleren tijdens het werk normaal gesproken aan moeten blijven. Op sociale media meldden zich vooral veel geïnteresseerde vrouwen. ‘De kalender is gedrukt in een oplage van 3.550 stuks en wordt verkocht voor 16,65 euro exclusief verzendkosten’, aldus Defensie. De opbrengst gaat naar stichting Qua Patet Semper Fidelis Fonds, die zich inzet voor zieke en eenzame oudgedienden, en naar stichting Dutch Marines Rowing Challenge. De kalender is te koop via een speciale site: www.marinierskalender.nl

Zierikzee | Inwoners Schouwen-Duiveland willen jonge Zeeuwse vrouw als burgemeester

Als het aan de inwoners van Schouwen-Duiveland ligt, wordt de volgende burgemeester een vrouw. Dat blijkt uit een enquête die de gemeenteraad heeft gehouden onder inwoners en uit gesprekken met maatschappelijke organisaties. De gemeente is op zoek naar een nieuwe burgemeester omdat de huidige, Gerard Rabelink, in mei 2020 met pensioen gaat. Maar of de gemeenteraad ook luistert naar deze voorkeuren is niet zeker. Robbert Lievense | Leefbaar Schouwen-Duiveland | voorzitter van de vertrouwenscommissie die de selectieprocedure namens de gemeenteraad leidt, neemt de eisen van de bewoners mee. Maar meer wil Robert Lievense er niet over zeggen. De raadsleden hechten meer waarde aan de eisen dat de nieuwe burgemeester verbindend, boven de partijen moet staan en een netwerker is. Eisen die nog al algemeen lijken, maar dat is volgens Robert Lievense allesbehalve het geval.

Wierden | Toilet bezoeken alleen in de pauze voor de jongens op de middelbare school De Passie

Een opmerkelijke maatregel op middelbare school De Passie in Wierden. Jongens mogen niet meer naar het toilet, buiten pauzes om. De reden is volgens de school een reeks van vernielingen. ‘De komende tijd blijven de toiletten daarom op slot….. Jongens mogen niet meer naar het toilet tijdens de les, alleen in de pauzes. Bij medische problemen maken we een uitzondering’, schrijft directeur Leendert van den Dool in een mail aan de leerlingen. De directeur schrijft dat deze regel een gevolg is van een reeks vernielingen. ‘Al een paar weken is het op de jongenstoiletten een bende. Deuren worden uit de kozijnen getild, er wordt water over de handdrogers gegooid waardoor er kortsluiting kan ontstaan, de toiletten worden bewust onder gepiest, enzovoort. We schamen ons hiervoor, het is te schandalig voor woorden en het lukt niet om de daders te pakken’. Naast de maatregelen roept de directeur ook op om te melden wie de vernielingen aanricht. ‘Mocht jij weten of vermoeden wie voor dit vandalisme verantwoordelijk is, wil je dat dan aan de conciërges vertellen?’.

Eindhoven | Dierenziekenhuis organiseert Kerstdiner voor honden

Een Kerstdiner hoeft niet alleen voor mensen te zijn. Ook onze huisdieren verdienen een lekkere maaltijd tijdens de feestdagen. Daarom komt Dierenziekenhuis Eindhoven met een heus Kerstdiner voor honden op zondag 15 december 2019. Tijdens het diner schuift jouw uw viervoeter aan een gedekte tafel en krijgt hij of zij een twee-gangen diner voorgeschoteld. ‘Denk aan een stoofpotje met rijst, of amuses van paté. Netjes opgemaakt en geserveerd op een bordje’, zegt een dierenartsassistente. Het idee is ooit ontstaan door de eigenaar. ‘Geen idee hoe dat precies tot stand is gekomen, maar het is briljant. Het is ontzettend leuk om de honden zo te zien genieten. Vooral omdat de honden lekker honds mogen zijn en kunnen kliederen’. Bij de vorige editie schoven ongeveer honderd honden aan. De meeste hondjes komen in stijl. Denk aan een stropdas om of een jasje aan. In verschillende rondes nemen zij plaats aan tafel. Via de Facebookpagina van Dierenziekenhuis Eindhoven kunt u uw hond opgeven voor het Kerstdiner.

Welkom bij het Holland Magazine