Nieuws van vrijdag 24 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 3 | Lion | 20.25 uur |

Saroo groeit op in een dorpje in India. Zijn ouders hebben het niet breed, maar ze zijn wel gelukkig. Als Saroo vijf is, gaat hij met zijn oudere broer op pad. Onderweg raakt Saroo zijn broer kwijt. Het vijfjarige jochie belandt in zijn eentje aan boord van een passagierstrein. Die trein brengt hem naar de metropool Calcutta, zo’n 1600 kilometer van zijn huis vandaan.

De jonge Saroo | gespeeld door Sunny Pawar | zwerft wat door de stad en komt uiteindelijk in een weeshuis terecht. Niet veel later adopteert een Australisch stel hem. Bij John | gespeeld door David Wenham | en Sue | gespeeld door Nicole Kidman | heeft Saroo een gelukkige jeugd. Toch wordt Saroo als hij volwassen is steeds nieuwsgieriger naar wie zijn echte ouders zijn. Hij besluit in Lion dan ook naar ze op zoek te gaan.

Talpa | SBS 6 | Mensenkennis | 20.30 uur |

Mensenkennis heeft een nieuw jasje gekregen. Niet alleen neemt Kim-Lian van der Meij de presentatie over van Winston Gerschtanowitz, ook inhoudelijk zijn er wat wijzigingen bij de vrijdagavondspelshow van SBS 6. De bekende Nederlanders zijn afgezwaaid; nu moeten honderd onbekende Nederlanders in de studio aan de bak.

De opdracht is wel hetzelfde gebleven: ze krijgen filmpjes te zien, die gemaakt zijn met een verborgen camera. Nietsvermoedende passanten krijgen hierin een dilemma voorgelegd. Op een cruciaal moment zet Kim-Lian het clipje op pauze, en moeten de moeten de studiogasten inschatten hoe het afloopt. Iedereen die het goed heeft, mag door naar de volgende ronde. Uiteindelijk verdelen de gasten met de meeste mensenkennis een prijzenpot van 10.000 euro.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 7 | The Godfather | 20.30 uur |

The Godfather draait om Vito Corleone | gespeeld door Marlon Brando | de trotse peetvader van de machtige maffiafamilie Corleone. Vito heeft het goed voor elkaar. Zijn zoon Michael | gespeeld door Al Pacino | keert na de Tweede Wereldoorlog als held terug naar huis, zijn dochter staat op het punt te trouwen en de zaken gaan goed. Tot de andere maffiafamilies voorstellen om hun werkwijze te moderniseren. Kort gezegd: ze willen in de drugshandel stappen. De machtige Vito ziet dat niet zitten. Van nieuwerwetsigheden als drugs komen volgen hem alleen maar problemen. Beter houden de New Yorkse maffiafamilies zich bij traditionelere maffiapraktijken als witwassen, corruptie en afpersing. De andere maffiafamilies zijn niet blij met het verzet van de oude Corleone. Ook zijn eigen zoon Michael is een groot voorstander van modernisering. Van het een komt het ander: binnen de kortste keren zijn de maffiafamilies in een heuse bendeoorlog verwikkeld.

Middelburg/Vlissingen | Als de overheid zo met ons omgaat kunnen we ons als Zeeuwen beter afsplitsen

‘Voor zover wij weten komt de kazerne gewoon in Vlissingen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze ons zo zouden schofferen’. Verantwoordelijk wethouder Albert Vader is duidelijk niet te spreken over de handelwijze van het ministerie van Defensie. Nieuwsuur berichtte gisteravond dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie het kabinet heeft voorgesteld om de marinierskazerne in Doorn niet meer naar Vlissingen te verhuizen. De kosten zouden te hoog zijn en te veel mariniers zouden de verhuizing zien als reden om op te stappen. Er zou daarmee een streep gaan door het besluit, genomen in 2012, om 1800 mariniers naar Vlissingen te verhuizen. Barbara Vissers voorstel alsnog van de verhuizing af te zien, is vrijdag in de ministerraad op het laatste moment geblokkeerd. Er zou eerst gesproken moeten worden over meer compensatie voor Zeeland.

‘Alle contracten zijn getekend en we hebben altijd op een prettige manier contact gehad met het ministerie van Defensie. Ik vind de huidige gang van zaken bijzonder vreemd en onbeschoft, zegt wethouder Álbert Vader. Vorige week gingen de eerste geruchten dat Barbara Visser een streep zou zetten door de nieuwe kazerne. Dat er een concrete andere locatie werd genoemd in de berichten vond de wethouder zorgwekkend.

‘We hebben direct contact gezocht met het ministerie maar kregen geen bevredigend antwoord’. Dus schreven de gemeente, de provincie en het waterschap een gezamenlijke brief aan de staatssecretaris en de premier. In die brief vroegen ze om snel duidelijkheid te geven over de status van de kazerneplannen.

Den Haag | Misbruikte Jehovah’s Getuigen oordelen hard over interne afhandeling

Leden van Jehovah’s Getuigen die binnen de geloofsgemeenschap te maken kregen met seksueel misbruik, doen meestal geen aangifte bij de politie en zijn overwegend negatief over de interne afhandeling van het misbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de aangiftebereidheid van de misbruikslachtoffers binnen Jehovah’s Getuigen. In totaal hebben 751 mensen zich gemeld bij de onderzoekers, 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Slechts een kwart van hen heeft uiteindelijk aangifte bij de politie gedaan. In bijna de helft van alle gemelde misbruikgevallen ging het om incest.

De ouderlingen zijn gericht op het bijeenhouden van de gemeenschap en sturen snel aan op verzoening van dader en slachtoffer. Daarbij blijft de nazorg voor het misbruikslachtoffer onderbelicht. Minister Sander Dekker van Justitie vindt het beeld dat in het rapport wordt geschetst ‘uitermate zorgelijk’. ‘Slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord, genegeerd, gestigmatiseerd en geïsoleerd, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij noemt de conclusies ontluisterend. De minister gaat in gesprek met het bestuur over de maatregelen die de gemeenschap zelf moet nemen.

De opstellers van het onderzoeksrapport adviseren de regering onder meer de Jehovah’s Getuigen, maar ook andere organisaties, wettelijk te verplichten om naar de politie te gaan met verdenkingen of meldingen van seksueel misbruik. ‘Gistermiddag oordeelde de Utrechtse rechtbank dat het rapport openbaar mocht worden gemaakt. Met die beslissing verwierp de rechter het verzoek van de geloofsgemeenschap om het onderzoeksrapport niet te publiceren.

Jehovah’s Getuigen laat in een reactie weten dat de gemeenschap zich al jaren ontfermt over de slachtoffers en hun pastorale zorg geeft. Het rapport is discriminerend, stelt de Jehovah’s Getuigen, omdat het zich alleen richt op één organisatie en voorbijgaat aan andere geloofsgemeenschappen. Ook trekt het bestuur de wetenschappelijke onderbouwing van het onderzoek in twijfel. Ex-Jehovah’s Getuigen die zich hebben verenigd in de strijd tegen de praktijken van de geloofsgemeenschap, zeggen opgelucht te zijn dat het rapport openbaar is gemaakt. Ze blijven echter bezorgd dat Jehovah’s Getuigen ‘de ernst van de problematiek nog steeds niet inziet’.

Hilversum/Keulen | The Passion gaat Duits met Die Passion op RTL Deutschland

Het Bijbelse televisie-evenement The Passion krijgt dit jaar een Duitse editie. Op 8 april, de woensdag voor Pasen, is Essen het toneel van de eerste versie van Die Passion. Het evenement wordt uitgezonden door RTL Duitsland, meldt de Nederlandse mediaproducentMediawater. De Nederlandse versie van The Passion | van de EO en KRO-NCRV | wordt een dag later uitgezonden. Het is inmiddels de tiende editie van het muzikale tv-evenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. De uitzending komt vanuit Roermond. De versie bij de oosterburen volgt hetzelfde format, maar dan met bekende Duitse artiesten. Wie die artiesten zijn, is nog niet bekendgemaakt. Bij producent Mediawater is veel enthousiasme over de nieuwe editie. ‘Ik ben erg blij dat we Duitsland kennis kunnen laten maken met Die Passion’, zegt directeur Jacco Doornbos. ‘We hopen dat het programma veel kijkers op een positieve manier zal raken, dat is onze droom’.

Assen/Groningen | Nedersaksenlijn weer stap dichterbij na groen licht provincie Drenthe

De Nedersaksenlijn lijkt weer een stap dichterbij, nu ook de Gedeputeerde Staten van Drenthe vol voor de spoorlijn willen gaan. De provinciebesturen van Groningen en Overijssel gaven al eerder aan toekomst te zien in de lijn. Bijna alle partijen in de Provinciale Staten van Drenthe vinden dat er nu doorgepakt moet worden.

Verkeersgedeputeerde Cees Bijl: ‘Er is een motie aangenomen in de Tweede Kamer voor een haalbaarheidsstudie. We moeten de Nedersaksenlijn nu op de spooragenda 2020-2040 zien te krijgen. De provincies Groningen en Overijssel hebben het op de agenda gezet en wij zijn aangehaakt’. De ChristenUnie is in alle drie provincies de aanjager. Volgens het Drentse Statenlid Roy Pruisscher van de ChristenUnie kan er voor de benodigde vijfhonderd miljoen euro worden aangeklopt bij de Europese Unie.

‘Eurocommissaris Frans Timmermans heeft in december 2019 een Green Deal gepresenteerd. Met 260 miljard euro moet de economie groener gemaakt worden. Onderdeel van het plan is om meer rails aan te leggen, zodat een substantieel deel van het wegvervoer via het spoor kan plaatsvinden.’

Alle partijen behalve de Partij voor de Vrijheid in Provinciale Staten van Drenthe zijn voorstander van de spoorlijn. PvdA, ChristenUnie, en CDA weten ook al waar het nieuw aan te leggen deel moet komen: Van Emmen via Ter Apel naar Stadskanaal: de zogeheten variant B. Met die route hebben niet alleen de Groningers in en rondom Ter Apel iets aan de treinverbinding, maar kunnen er ook op het Drentse deel van de route misschien haltes komen. Cees Bijl zei al eerder dat hij dan een station bij Emmer-Compascuum wil. In die regio wonen tienduizend mensen.

De nieuwe treinverbinding moet ook worden aangesloten op de Bentheimer Eisenbahn, die vorig jaar de reizigerstreinen tussen Bad Bentheim en Neuenhaus nieuw leven inblies. Binnen vijf jaar wil de Bentheimer Eisenbahn doorrijden naar Emmen, zodat vanuit Groningen en Emmen ook een verbinding naar Rheine ontstaat.

Cees Bijl denkt zelf aan een waterstoftrein en er zijn inmiddels plannen voor de productie en distributie van waterstof als energiebron in het Noorden. Daar kan de trein dan op rijden. De eerste H2-trein rijdt al in Duitsland.

Feiten: De Nedersaksenlijn zelf is een doorgaande spoorverbinding tussen Groningen over Emmen naar Twente. Delen van de spoorlijn liggen er al en daar rijden stoptreinen. Op een ander deel rijden nu nog alleen museumstoomtreinen van de STAR. Het deel van Stadskanaal naar Emmen moet opnieuw worden aangelegd, via een andere route dan waar de spoorlijn vroeger liep. Bentheimer Eisenbahn AG is een Duitse spoorwegonderneming die gevestigd is in Nordhorn en is opgericht in 1896.

Urk | Hemelvaartconcert terug tussen de viskisten van visbedrijf Dayseaday

De traditionele Zang op Hemelvaart op Urk maakt dit jaar een doorstart onder de naam Hemelvaart op Urk. Ook is er een nieuwe locatie gevonden voor het traditionele concert. Het visbedrijf Dayseaday is het decor voor de zang van de koren. Vorig jaar zou voor de laatste keer Zang op Hemelvaart zijn gehouden, maar een groepje Urkers wilde ermee doorgaan. De afgelopen jaren werd het evenement gehouden in sporthal De Vlechttuinen. De organisatie meldde eerder dat het in 2020 in de Ichthuskerk gehouden zou worden. Volgens Jacob Hoekstra van Mannenzang op Urk is dat niet gelukt. Met de locatie bij visbedrijf Dayseaday gaat het evenement weer terug naar de oorsprong. Zang op Hemelvaart begon in 1968, rondom het duizendjarig bestaan van Urk. In de oude visafslag traden Urker koren op. Dat concert was zo’n succes, dat werd besloten om het concert in de jaren daarop opnieuw te houden.

Leeuwarden | CO2-uitstoot compenseren in de veenweiden? – Dat kan straks in de provincie Friesland

Friezen kunnen op korte termijn hun CO2-uitstoot compenseren in de eigen provincie. Het afkopen van CO2-uitstoot is op zichzelf niet nieuw: het kan nu ook al als je bijvoorbeeld met een vliegtuig reist, of naar een Waddeneiland. Daarbij gaat het geld meestal naar een project in het buitenland en niet naar Friesland, maar dat verandert nu. Er komen binnenkort goedgekeurde certificaten op de markt die daarvoor gebruikt kunnen worden. Boeren in veenweidegebieden krijgen die certificaten als ze de grondwaterstand omhoog brengen. Daardoor komt er minder CO2 vrij uit het veen en het heeft ook nog eens gunstige effecten op de natuur. Mensen kunnen die certificaten dan kopen om de CO2-uitstoot te compenseren. Zo krijgt de boer betaald voor het verhogen van het waterpeil en wordt de lagere opbrengst van het nattere land gecompenseerd. De constructie kan een boer 400 tot 700 euro per hectare opleveren. Het initiatief is donderdagmiddag bekendgemaakt op de nieuwjaarsborrel van de Friese Milieu Federatie in Leeuwarden.

Groningen/Assen | Onderzoek naar ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen

Er komt een onderzoek naar de toegankelijkheid van acute zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen. VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport moet voor de zomer met een evaluatie komen. De voltallige Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van het CDA om een duidelijk beeld te krijgen van de nieuwe zorgsituatie in deze regio, door de sluiting van spoedeisende hulp in Stadskanaal en de aanstaande sluiting van de spoedeisende hulp in Hoogeveen. Volgens indiener van de motie Joba van den Berg is de acute zorg in het gebied niet op orde. ‘De ambulancedienst in Drenthe en Zuidoost-Groningen geeft al meer dan een jaar aan minimaal twee keer per dag te maken hebben met een stop’, zegt Joba van den Berg. Bij een stop geeft de spoedeisendehulppost aan vol te zijn en moet de ambulance door naar een ander ziekenhuis. ‘Zo lang dat gebeurt, is de acute zorg niet op orde. Begin vorig jaar was dat al zo, maar inmiddels is ook de spoedeisende hulp in het Refaja weg en die in Hoogeveen binnenkort. Dat baart extra zorgen, zegt Joba van den Berg. De Tweede Kamer wil nu onder meer dat minister Bruno Bruins voor de zomer duidelijke cijfers heeft over het aantal ‘stops’ waar ambulances mee te maken krijgen, en wat de aanrijtijden precies zijn. Maar, zegt Joba van den Berg , ‘hij moet ook met oplossingen komen’. Zo moet de minister kunnen beslissen bijvoorbeeld ‘extra ambulanceposten te openen, om het aantal stops naar beneden te brengen’.

Den Haag | Boerenactiegroep Farmers Defence Force wil de Hofstad weer platleggen met tractoren

Farmers Defence Force plant een nieuwe protestactie in Den Haag. De boerenactiegroep wil de Hofstad op 5 februari 2020 laten ‘schudden op zijn grondvesten’. Bij eerdere acties veroorzaakten een paar duizend actievoerende boeren met tractoren een verkeerschaos op snelwegen in het hele land.

‘Wij – de boeren – nemen Den Haag over als we geen respect ontvangen in het Catshuis’, schrijft voorman Mark van den Oever in een oproep aan zijn achterban. ‘Ze moeten ons zien, ze moeten ons horen en weten dat het bedriegen van de boeren niet zonder gevolgen zal zijn. Ons geduld is op’.

Mark van den Oever verwijst naar een vervolgoverleg tussen het kabinet en het Landbouw Collectief dat volgens hem voor 5 februari 2020 staat gepland in de ambtswoning van de minister-president.

In het collectief zijn dertien boerenorganisaties verenigd waaronder ook Farmers Defence Force . ‘Zorg dat Mark Rutte zich wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren’, schrijft de voorman van Farmers Defence Force. Eind december 2019 deed het kabinet enkele toezeggingen aan de boerenorganisaties en maakten ze samen afspraken om de stikstofuitstoot op korte termijn te laten dalen. Dat is nodig door een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Farmers Defence Force gaf meteen al aan de afspraken niet te zien zitten. De Farmers Defence Force-boeren vinden dat ze niet serieus worden genomen. ‘Er worden plannetjes opgezet, noodwetjes erdoorheen gejast en beleid ingevoerd door provincies waar ze ons de nek mee omdraaien’.

Welkom bij het Holland Magazine