Nieuws van vrijdag 2 januari 2020

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | De Bauers in Argentinië | 20.30 uur |

Frans en Mariska Bauer hebben de koffers gepakt en vertrekken naar Argentinië. De volkszanger en zijn echtgenote reizen de komende weken door het land van tango, gaucho’s, voetbal en natuurlijk koningin Máxima. Frans gaat als een echte gaucho achter de koeien aan, en zwiert samen met Mariska als tango-stel over de pleintjes van Buenos Aires, de Bauers in het voetspoor van iconen als Lionel Messi en Evita Peron. Er zijn mogelijkheden in overvloed voor de tv-reeks De Bauers in Argentinië. De volkszanger en zijn vrouw hebben inmiddels flink wat reiservaring om op terug te kunnen vallen. Eerder maakten ze samen al series over hun bezoek aan de Verenigde Staten en China. Voor deze reeks kregen ze overigens tips uit hoge regionen: Frans onthulde in RTL Boulevard dat hij voor het programma WhatsApp-contact had met niemand minder dan koningin Máxima.

Talpa | SBS6 | Mr. Frank Visser doet uitspraak | 21.30 uur |

Mr. Frank Visser lost samen met Viktor Brand hoogoplopende kwesties en conflicten op voor de gewone man en vrouw in Nederland. Mr. Frank Visser reist af naar Amsterdam-Noord waar de ras-Jordanese Sophie in de clinch ligt met haar buurvrouw Ria. Die zou namelijk ’s avonds naar binnen gluren, tegen de ramen kloppen en zelfs hondendrollen in haar tuin gooien. Ria vindt haar buurvrouw gestoord en wijst alle beschuldigingen van de hand. Ze is druk met de zorg voor haar gehandicapte zus en heeft helemaal geen tijd om te gluren bij de buren. Inmiddels is het een behoorlijke toestand in Amsterdam-Noord en heeft Sophie haar buurvrouw op straat uitgescholden. Hoogste tijd dus dat mr. Frank Visser zich met deze hoofdstedelijk twist bemoeit en de kijvende partijen tot de orde roept.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 3 | Onze Jongens | 21.40 uur |

Jorrit | gespeeld door Jim Bakkum | is geen al te beste klusser. Toch blijven vrouwen hem inhuren, omdat ze maar al te graag naar hem kijken. Jorrit keert terug naar Nederland. Zijn ex-vrouw wil geen contact meer en ook zijn zoontje van acht is erg teleurgesteld in hem. Zijn vriend Bas | gespeeld roor Martijn Fischer | heeft een bouwbedrijf dat niet echt goed loopt. Toch gunt hij Jorrit een baan in zijn bedrijf.

Al snel blijkt dat Jorrit geen goede klusser is. Toch blijft het bedrijf maar opdrachten krijgen. Jorrit en de andere jongens van het bedrijf worden door verschillende dames ingehuurd vanwege hun lichamen. Jorrit besluit in Onze jongens met drie collega’s een mannenstripgroep te beginnen. Maar wacht eens even, dit klinkt wel erg bekend. Dat kan kloppen, Onze jongens wordt ook wel gezien als de Nederlandse Magic Mike. Het verhaal is niet helemaal hetzelfde, maar toont wel een aantal gelijkenissen.

Den Haag | Minister Wopke Hoekstra stelt dat stijgende zorgkosten niet houdbaar zijn

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt in een interview met het Algemeen Dagblad dat de stijgende kosten van de zorg op termijn niet vol te houden zijn. De zorg wordt jaar op jaar duurder; zo werd in juni bekend dat we in Nederland voor het eerst 100 miljard euro aan zorg hebben uitgegeven. Aan de minister de vraag of de stijging kan blijven doorgaan. ‘Nee, deze groei van de kosten van de zorg is op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar. Je zult moeten kijken: hoe geef je het geld verstandig uit, terwijl je de mooie kanten van ons stelsel in stand houdt’. Hij is in de krant lovend over de kwaliteit van onze zorg. ‘Ziekenhuizen zijn van wereldklasse, de zorg is voor iedereen toegankelijk. Vergelijk dat eens met Amerika waar mensen die onverzekerd zijn soms met rotte tanden in de mond zitten’. Wopke Hoekstra is niet de eerste bewindspersoon die zich er druk over maakt.

Het kabinet, evenals het kabinet Mark Rutte II, heeft maatregelen genomen om de groei van de kosten te beteugelen. Zo moet 1,9 miljard euro per jaar worden bespaard door afspraken met medisch specialisten, huisartsen en de wijkverpleging.

Ook allerlei andere onderwerpen komen in het interview met Wopke Hoekstra aan bod. Zo zegt hij dat er onder zijn leiding veel investeringen zijn gedaan die ‘broodnodig’ waren voor de samenleving, omdat er veel ‘achterstallig onderhoud’ was. Ook hamert hij erop dat de schaatsschuld met zo’n 10% is afgelost. Volgens de minister is het op korte termijn niet nodig om te bezuinigen. Maar het is volgens hem belangrijk dat de economie harder gaat groeien om “al die mooie voorzieningen” structureel vol te houden. Daarvoor is volgens hem het investeringsfonds nodig, dat hij samen met minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil oprichten.

Zwolle | Slachtoffer dodelijke schietpartij was leider drugsbende

De 52-jarige man die gisteravond in Zwolle is doodgeschoten, is Henk W. Hij werd eerder aangehouden op verdenking van het aansturen van een wapen- en drugsbende. Dat meldt Dagblad De Stentor, die een familielid van de man heeft gesproken. De politie kan nog niet bevestigen dat het daadwerkelijk om Henk W. gaat. Henk W. wachtte zijn rechtszaak in vrijheid af. Ook zijn advocaat Roel van Faassen kan niet met zekerheid zeggen of het om zijn cliënt gaat. Hij wacht nog op bevestiging. Buurtbewoners hoorden schoten rond 20.00 uur. De melding over de dode man kwam ruim een uur later. Een groot deel van het gebied waar de schietpartij plaatsvond is nog afgezet om sporen veilig te stellen. Een tiental bewoners in de wijk heeft de nacht ergens anders moeten doorbrengen. Het is nog niet duidelijk of ze vanavond alweer naar huis kunnen. Burgemeester Peter Snijders hoopt daar zo snel mogelijk helderheid over te geven. Het was het vijfde schietincident in vier maanden in de stad. Volgens Peter Snijders hebben de voorvallen niets met elkaar te maken en is Zwolle nog steeds een veilige stad.

Amsterdam/Utrecht/Rotterdam | Brieven met explosieven gestuurd naar meerdere bedrijven

Bij verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen week bombrieven gevonden. In geen enkel geval zijn de explosieven afgegaan, maar ze hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De politie gaat ervan uit dat sprake is van één afzender. Op de brieven staat vermeld dat ze afkomstig zijn van het Centraal Invorderings Bureau in Rotterdam, maar dat incassobureau heeft er volgens de politie niets mee te maken. De bombrieven werden de afgelopen week op verschillende momenten bezorgd bij een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam. Ook op het hoofdkantoor van het Centraal InkoopBureau  , de zogenaamde afzender, werd vandaag een verdachte brief aangetroffen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken de gevonden explosieven met mensen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Ede | Jongeren gooien vuurwerk naar rouwstoet

Jongeren hebben in Ede op Oudejaarsdag een rouwstoet bekogeld met vuurwerk. Dat staat in een Facebook-bericht van uitvaartbedrijf Van de Weerd. ‘Op oudejaarsdag vertrok rond het middaguur de rouwstoet vanaf Rouwstate van de Weerd naar de begraafplaats. Terwijl Hans van de Weerd, de uitvaartleider, voorliep werd door jongeren vuurwerk naar hem en de rouwauto gegooid’ zo staat er. De uitvaartleider sprak daarop de jongeren kort en bondig toe: ‘Ik heb ze respect gevraagd voor de rouwstoet en gevraagd hoe zij het zouden vinden als zij iemand moesten verliezen en als dan de rouwstoet bekogeld zou worden met vuurwerk’. ‘Toch lopen de rillingen over je rug als je er aan terug denkt,’ zegt Hans van de Weerd achteraf. ‘Wat als je geraakt wordt of de auto zware schade oploopt? Laten we met elkaar hopen dat dit een eenmalig incident was. Daarom vragen we aan het begin van het nieuwe jaar: respect voor de uitvaart en de veiligheid voor elkaar’. Een woordvoerder zegt dat dit in de zestig jaar dat het uitvaartbedrijf actief is, nog nooit is voorgekomen. Maar aangifte wordt niet overwogen.

Den Haag | Honderden tips over opslag en handel illegaal vuurwerk

Bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem zijn vorig jaar 324 meldingen binnengekomen over de opslag en handel in illegaal vuurwerk. Dat is fors meer dan het jaar ervoor, toen er met 211 meldingen juist een opvallend laag aantal werd genoteerd. Volgens de organisatie werd dankzij de tips duizenden kilo’s vuurwerk van de straat gehaald. Het ging dan om cobra’s, lawinepijlen en mortierbommen. De cijfers zijn over heel 2019, maar de piek lag in de laatste week van het jaar. Zo werd op 28 december 2019 een container met 2500 kilo illegaal vuurwerk in Hendrik-Ido-Ambacht ontdekt en ontmanteld. Drie dagen later werd in een kelderbox in Rotterdam 300 kilo aan vuurwerk gevonden. Tijdens de jaarwisseling hadden de hulpdiensten hun handen vol. Zowel politie als brandweer zag een stijging van het aantal incidenten.

Commentaar: Niet voor het eerst buigen politici over het fenomeen vuurwerk. Ierder jaar weer veel woorden van afkeuring geuit maar geen politieke daden zodat politie, brandweer en zorgmedewerkers in ambulances worden beschermd in plaats van bekogeld te worden met rotjes en al het andere knalwerk. Het zal raadzaam zijn dat er een wet komt die in het inbezit hebben van en het afsteken van vuurwerk verbied. Bij ingebreke blijven een gevangenisstraf van 24 maanden of een boete van 2.400 euro.

Arnhem | Vuurwerk was op bank in de portiek van de flat gelegd – Een vader en zijn zoontje kwamen om het leven

In het onderzoek naar de flatbrand in Arnhem heeft de politie een definitieve oorzaak vastgesteld. Een bank in het portiek vatte vlam nadat er vuurwerk op was gelegd. ‘Na enige tijd is de bank hierdoor gaan branden en door toestromend zuurstof ontstond hierdoor na korte tijd een grote brand met desastreuze gevolgen’, meldt de politie in een verklaring. De politie is nog op zoek naar een man die in het trappenhuis tijdens de bluswerkzaamheden de brandweer aansprak. De twee jongens van 12 en 13 jaar die gisteren zijn opgepakt vanwege de dodelijke flatbrand, worden vastgehouden in volledige beperkingen. Dat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, alleen met hun advocaat. Omdat ze minderjarig zijn, mogen ze wel met hun ouders spreken. De twee verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet beslissen of ze langer vast moeten blijven zitten. Een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje kwamen om.

Welkom bij het Holland Magazine