Nieuws van vrijdag 10 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 3 | Schaatsen – EK afstanden Heerenveen | 19.25 uur | Eurovisie: Nederlandse TV NOS

De eerste dag van de EK afstanden in Heerenveen belooft meteen spektakel. De mannen en de vrouwen rijden de 1500 meters en de teamsprints. Concurrentie voor de Nederlanders lijkt vooral uit Rusland te komen. Russische sporters zijn de komende vier jaar uitgesloten van internationale toernooien als WK’s en de Olympische Spelen. Maar dopingagentschap WADA classificeert een EK als een regionaal toernooi, en dus staan Denis Joeskov, Evgenia Lalenkova en hun collega’s vandaag waarschijnlijk gewoon aan de start van de 1500 meters en de teamsprint Na vier officiële 1500-meterraces staat het 2-2 in overwinningen tussen Thomas Krol en zijn ploeggenoot Kjeld Nuis. De kans dat zij vandaag uitmaken wie Europees kampioen wordt, is zeer groot. Bij de vrouwen krijgt Ireen Wüst concurrentie van Antoinette de Jong en de Russinnen Lalenkova en Jekaterina Sjichova. De winst in de teamsprint ging de eerste World Cups vijf keer naar Nederland en een keer naar… Rusland. En nu start het Nederlands team niet omdat de schaatsers te weinig tijd wordt gegund na de 1.500 meter.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | The Voice of Holland | 20.30 uur |

In de derde battle-ronde moeten de coaches opnieuw beslissen wie ze wel en niet meenemen naar de volgende ronde. De kandidaten zullen in ieder geval alles op alles zetten om bij die eerste groep te horen. In The voice of Holland breekt de derde battle-ronde aan. In de ring zingen de talenten alsof hun leven er vanaf hangt, dit alles onder de muzikale bandbegeleiding van Jeroen Rietbergen en de Edwin Evers Band. De bandleider is er al vanaf het allereerste uur bij. Een favoriete kandidaat uit de afgelopen tien seizoenen heeft hij niet, al maakten Jennie Lena in 2016 en Dwight Dissels in 2017 veel indruk op hem. Elk jaar moeten Jeroen Rietbrgen en de bandleden flink aan de bak. Tijdens de auditierondes spelen de muzikanten al zo’n 240 liedjes. De pianist beleefde dit seizoen een magisch moment toen de zestienjarige Emma met ‘My way’ van Frank Sinatra auditeerde. ‘Ik zei tegen haar: ‘Ga maar zingen, ik volg jou. Met een orkestband zou dat minder gaaf klinken’.

Talpa | SBS9 | Baywatch | 20.30 uur |

Tussen 1989 en 2001 hield de Baywatch veel mensen aan de buis gekluisterd. Of die mensen nou allemaal keken voor de pakkende, spannende verhaallijn of voor de gespierde en gebronsde lijven die in slow motion over het strand paradeerden doet er niet eens zo toe. Een hele generatie is opgegroeid met strandwacht Mitch Buchannon en zijn collega’s. Die Baywatch-generatie is ondertussen volwassen. Reden genoeg voor productiemaatschappij Paramount om met een Baywatch-film te komen. Die film bevat veel elementen die de serie ook al had. Er is ook een groot verschil tussen serie en film. Waar het oude Baywatch eigenlijk een best serieuze serie was, barst het in deze film van de knipogen, zelfspot en metagrapjes. De strandwachten van het zonovergoten Emerald Bay krijgen een nieuwe collega: voormalig Olympisch zwemkampioen Matt Brody | gspeeld door Zac Efron|. Matt Brody krijgt het al snel aan de stok met zijn nieuwe chef, de imposante verschijning Mitch Buchannon | gespeeld door Dwayne Johnson |.

De strandwachten hebben hun handen vol aan het veilig houden van de badgasten. Ondertussen proberen ze ook de verspreiding van een gevaarlijke drug te voorkomen. In de serie Baywatch speelde David Hasselhoff de rol van Mitch Buchannon. Hij was niet meer de jongste en zijn lijf was ook niet meer zo strak als vroeger. In alle scènes waarin hij met ontbloot bovenlijf te zien was – en dat waren er nogal wat – moest de Knight Rider-acteur zijn buik inhouden. David Hasselhoffs filmopvolger hoeft zijn buik nergens in te houden. Dwayne Johnson is zo gespierd dat zelfs zijn spieren spieren lijken te hebben. Voor de fans van de oude serie: David Hasselhoff en Pamela Anderson komen allebei voorbij in een cameo-rolletje.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 3 | Evenblij maakt vrienden | 21.25 uur |

Danny en Daley Blind ontvangen Frank Evenblij in het ouderlijk huis en vertellen over hun band. Frank laat het échte Den Haag zien aan minister Sigrid Kaag. En dankzij Tom Waes neemt Frank een kijkje op de Undercover-set. Hoe is de band tussen Danny en Daley Blind? Frank hoort het allemaal wanneer hij vader en zoon opzoekt in het ouderlijk huis voor Evenblij maakt vrienden, waarin hij wekelijks op stap gaat met bekende personen. Ook heeft hij een afspraak met minister Sigrid Kaag. Zij werkt in Den Haag, maar woonde als diplomaat lang in het buitenland. Frank groeide op in de Hofstad en is van plan om haar te laten zien wat het échte Den Haag is. Daarvoor haalt hij haar eerst thuis op. Tijdens hun ontmoeting hebben ze het niet alleen over de Schilderswijk en broodjes ei met ui, maar ook over de politiek en de ambities van de minister. Tenslotte is Frank in het Vlaamse Schoten, waar hij Tom Waes opzoekt. De acteur en presentator neemt hem mee naar de set van de Netflix-hitserie Undercover én vertelt openhartig over zijn leven.

Den Haag | Minister-president Mark Rutte: ‘Vuurwerk beperken maar er komt geen totaalverbod’

Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk verder inperken. Een belangrijke leidraad bij de manier waarop dat gebeurt is het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die stelde een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor. De vraag wat het kabinet nu precies wil verbieden, wilden minister-president Mark Rutte en minister Ferdinand Grapperhaus niet concreet beantwoorden. Mark Rutte zei dat de of-vraag niet meer naar de orde is, maar wel de vraag hoe. ‘Als ik zeg wat mijn belangrijkste leidraad wordt, begrijpt u ongeveer welke kant we op gaan’, voegde Ferdinand Grapperhaus eraan toe. Mark Rutte verwacht niet dat er een totaalverbod op vuurwerk komt. De afgelopen week pleitten steeds meer instanties en organisaties voor een al dan niet algemeen verbod. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het niet meer toestaan van gevaarlijk vuurwerk.

Minister-president Mark Rutte zei dat we niet op de oude voet door kunnen gaan met de manier waarop we nu Oud en Nieuw vieren. Hij was tijdens de jaarwisseling zelf in Den Haag en dat was volgens hem ‘of je in een oorlogsgebied zat’. ‘Dit vraagt echt om het opnieuw fundamenteel doordenken van Oudejaarsavond’, voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat in een rechtsstaat de politiek zorgvuldig moet zijn bij het ‘inperken van gebruiken in een samenleving waar veel mensen aan hechten’. Ministers legden er de nadruk op dat het bij de problemen rond de jaarwisseling niet alleen om vuurwerk gaat, maar bijvoorbeeld ook om het hinderen van hulpverleners. Het kabinet wil dat het onmogelijk wordt dat iemand die geweld tegen een hulpverlener pleegt een taakstraf krijgt. Volgens Ferdiand Grapperhaus moet in zo’n geval een vrijheidsstraf worden opgelegd. Verder komen er ook maatregelen om de politie beter in staat te stellen om handhavend op te treden.

Helmond | Politie toont camerabeelden in TV-programma Bureau Brabant van vermiste Flynn Posthumus bij Omroep Brabant op maandag 13 januari 2020 om 18.00 uur

De politie in Noord-Brabant gaat maandag 13 januari 2020 om 18.00 uur camerabeelden tonen van Flynn Posthumus op nieuwjaarsnacht. De 24-jarige Heerlenaar verdween 1 januari 2020 spoorloos in Helmond. Omroep Brabant meldt dat in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant drie plekken in Helmond in beeld komen. ‘Van twee locaties weten we zeker dat hij het is’, vertelt Madelon Janssen van de politie. Ook komen foto’s aan bod van een ING-pinautomaat. ‘Die foto’s zijn niet zo duidelijk. We hopen dat iemand ons kan vertellen of het inderdaad Flynn is’. Verder zal de politie op een plattegrond de route uitstippelen die Flynn Posthumus vermoedelijk heeft gelopen.

De Heerlenaar is voor het laatst gezien bij Appie’s Bar in Helmond. Daar was hij op stap met een vriend. Rond 4.30 uur is Flynn Posthumus alleen vertrokken. Hij zou naar het huis van een vriend gaan in Helmond maar kwam daar nooit aan. Uit onderzoek blijkt dat zijn telefoon na zijn vertrek uit het café nog contact heeft gemaakt met een zendmast in het centrum van Helmond.

Een flyeractie van zijn vrienden en een zoektocht met speurhonden in de stad leverden tot nu toe niets op. De familie van Flynn Posthumus hoopt dat de camerabeelden nieuwe sporen opleveren. Heeft u informatie over Flynn Posthumus bel dan de politie: 09008844

Tilburg | Negentien jarige Abel Garazgeher Mangstab is sinds 16 december 2019 vermist

De 19-jarige Abel Garazgeher Mangstab uit Tilburg is sinds 16 december 2019 vermist. Hij werd voor het laatst gezien door een huisgenoot. Wel kocht hij enkele uren later nog wit/blauwe schoenen van Nike in Tilburg. Op de dag van zijn verdwijning droeg Abel Garazgeher Mangstab een lichtkleurige trui, donkerkleurige bodywarmer en een trainingsbroek met de kleuren zwart, rood en wit. Hij had zwarte sneakers aan. Abel Garazgeher Mangstab is onder meer te herkennen aan de kruistatoeage onder zijn rechteroog. Hij heeft een smal postuur en een plaatjesbeugel. Soms draagt hij een gouden ketting met een kruis. De man praat goed Nederlands, maar wel met een duidelijk buitenlands accent.

Heeft u informatie over Abel Garazgeher Mangstab bel dan de politie: 09008844

Den Haag | Veel jonge zorgmedewerkers binnen twee jaar weer weg

Het lukt zorginstellingen steeds beter om nieuw personeel te werven, maar niet om het te behouden. Binnen twee jaar is 43% van de nieuwe medewerkers weer vertrokken, concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Doekle Terpstra. In 2017 wist de zorgsector 136.000 nieuwe medewerkers te werven. Afgelopen jaar was de instroom opgelopen tot 152.000. Op een totaalaantal van 1,2 miljoen zorgmedewerkers is dat heel behoorlijk, vindt de commissie. ‘De werving is zelfs zo succesvol dat het onderwijs aanloopt tegen de grenzen van wat ze aankunnen’, zei Doekle Terpstra. Het probleem is de uitstroom. Die lag in 2017 op 112.000 en vorig jaar op 111.000. Doekle Terpstra maakt de vergelijking met een vergiet: de sector weet de nieuwe aanwas niet vast te houden. En dat komt niet, zoals vaak wordt gedacht, doordat de salarissen te laag zijn. Ook de werkdruk is niet het allergrootste struikelblok, al is het wel een probleem dat nieuwe medewerkers niet goed worden begeleid en te veel verantwoordelijkheden krijgen.

Volgens de commissie is het vooral het gebrek aan loopbaanperspectief en goed werkgeverschap dat de sector opbreekt. Met name millennials (de generatie van twintigers en dertigers) zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en daar is de zorg onvoldoende op ingesteld, zegt Doekle Terpstra. ‘Ik denk dat de zorg er nog te veel van uitgaat dat iedereen wel gemotiveerd is. Maar jonge mensen komen op een andere manier op de arbeidsmarkt dan mijn generatie. Ze hebben wensen op het gebied van loopbaanperspectief. Ze zijn niet allemaal uit op meer inkomen, maar op persoonlijke ontwikkeling’. Een ander probleem is de concurrentie in de zorg. Het is elke instelling voor zich, blijkt uit de analyse van de commissie, terwijl de instellingen juist zouden moeten samenwerken. Doekle Terpstra: ‘Ons credo luidt daarom: samenwerken is het nieuwe concurreren’.

Groningen | Schadeloket gaat oude gevallen bekijken – Er zijn 47.152 schademeldingen binnengekomen

Het Schadeloket in Groningen gaat nu ook oude meldingen van aardbevingsschade onderzoeken. Het gaat om meldingen die binnenkwamen voor 31 maart 2017 en nooit door de NAM in behandeling zijn genomen. Het Schadeloket reageert op vragen van de Groninger Bodembeweging. Volgens de bewonersvereniging heeft de NAM destijds veel meldingen niet eens bekeken. Het zou vooral gaan om schade aan funderingen van huizen en gebouwen.

De NAM zou ook geen moeite hebben gedaan om meldingen te onderzoeken die uit het zogenoemde ‘buitengebied’ kwamen, de regio rondom het aardbevingsgebied in Groningen. Het is nog niet helemaal duidelijk om hoeveel oude meldingen het precies gaat; het Schadeloket heeft de oude dossiers bij de NAM opgevraagd en is ze aan het onderzoeken.

Op grond van dat onderzoek moet blijken of de melders alsnog recht hebben op een schadevergoeding. Daarnaast benadrukt het Schadeloket | officieel de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen | dat oude meldingen belangrijk kunnen zijn als later op dezelfde plek nieuwe schade is ontstaan. In totaal zijn er nu 47.152 schademeldingen bij het Schadeloket binnengekomen; 27.953 meldingen zijn afgehandeld en er zijn nog 19.199 in behandeling op ongeveer 15.700 adressen.

Commentaar: Van de 47.152 schademeldingen zijn er 27.953 afgehandeld en moeten er nog 19.199 schades worden afgehandeld op 15.700 adressen. Dat wil niet zeggen dat alle schade ook is hersteld. Alles op de lange baan en dat wekt geen vertrouwen bij deze noordelingen. Begrijpelijk toch.

Rotterdam | Rechtbank haalt streep door de sloop van 17 Vestia-huizen in volksbuurt

De rechter heeft een streep gezet door het plan van woningbouwvereniging Vestia om 17 woningen te slopen in de Tweebosbuurt in Rotterdam. Hij vindt dat de bewoners van de volksbuurt onvoldoende betrokken zijn bij het plan. Ze mogen in hun woning blijven wonen. Bewoner Edwin Dobber reageert verheugd. Meteen na de uitspraak gaat hij langs bij zijn buren, waar hij wordt onthaald met dikke knuffels en zoenen. ‘Wat een opluchting. Wat een gerechtigheid’, zegt hij. Niet duidelijk is wat het betekent voor de verdere sloopplannen in de buurt. Vestia wil er – in overleg met de gemeente Rotterdam – 535 sociale huurwoningen slopen en vervangen door nieuwbouw. Vanaf het begin stuitte het sloop-nieuwbouwplan op fel protest van bewoners. Zij zeggen slecht geïnformeerd te zijn door Vestia. Ook vragen ze zich af of ze weer kunnen terugkeren in hun buurt als de nieuwe, grotere woningen klaar zijn. De bewoners denken vooral veel duurder uit te zijn.

Zeventien bewoners stapten naar de rechter en kregen vandaag gelijk. ‘De bewoners is pas om input gevraagd nadat bekend was gemaakt dat hun woningen zouden worden gesloopt en zij hun woningen moesten verlaten’, aldus de rechtbank. ‘Daarnaast hebben de bewoners in eerste instantie niet of nauwelijks hulp gekregen bij het vinden van andere, geschikte woonruimte. Terwijl het algemeen bekend is dat het tegenwoordig zeker in Rotterdam niet eenvoudig is sociale huurwoningen te vinden’.

De uitspraak van vandaag staat haaks op een uitspraak van een andere rechter op vrijdag 6 september 2019. Die bepaalde toen in de zaak van elf andere bewoners uit dezelfde buurt dat zij wél weg moesten.

Volgens die rechter sluiten de sloop- en herbouwplannen goed aan bij de plannen die gemeente en het Rijk hebben voor Rotterdam-Zuid. Tijdens die zitting zei de rechter al: als mijn collega ‘a’ zegt, wil dat niet zeggen dat ik ook ‘a’ zeg. De vraag is nu wat Vestia en de gemeente Rotterdam gaan doen. De woningbouwvereniging en gemeente hebben nog niet gereageerd op de nieuwe uitspraak. In theorie is het mogelijk dat de sloop- en nieuwbouwplannen doorgaan, met uitzondering van de 17 woningen waarover de rechtbank nu een uitspraak heeft gedaan. Maar dat is voor later, zegt een van de zeventien, Wim Leeuwis. ‘Deze uitspraak, daar kunnen we wat mee. We kunnen in ieder geval blijven zitten. De afbraak en het bewonersbeleid wordt een halt toegeroepen. Dat geldt niet alleen voor hier, maar ook voor andere buurten. Bewoners moeten gewoon gehoord worden’.

Rotterdam/Hilversum | Jeangu Macrooy is de Nederlandse inzending op het Eurovisie SongfestivalLiedje nog onbekend

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival, dat meldt het Algemeen Dagblad. De krant heeft verschillende bronnen rond de zanger gesproken en weet daardoor zeker dat Jeangu Macrooy voor Nederland in Rotterdam op het podium staat. De AVROTROS heeft het één en ander bevestigd. Ze hebben eerder wel laten weten iemand op het oog te hebben, maar wie dat is, wilen ze nog even geheim houden. En dat is nu verleden tijd. Door de overwinning van Duncan Laurence vorig jaar in Israël is de Nederlandse deelnemer al zeker van een finaleplaats op zaterdag 16 mei 2020 in het Rotterdamse Ahoy. De twee halve finales worden gehouden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei 2020. Al de drie avonden worden rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1 vanaf 21.00 uur en in tientallen andere landen via Eurovisie/EBU.

Jeangu Macrooy werd geboren in Paramaribo in Suriname. In 2011 richtte hij samen met zijn tweelingbroer Xillan Between Towers op waarmee ze succes hadden in Suriname. In 2013 verscheen hun eerste en enige album Stars on My Radio. In 2014 verhuisde hij, na twee jaar studie aan het conservatorium in Paramaribo, naar Nederland om daar aan de ArtEz Popacademie in Enschede de opleiding songwriter te gaan volgen. In december 2015 tekende hij een contract bij Unexpected Records van producer Perquisite en een paar maanden later verscheen zijn debuut-ep Brave Enough. De muziek die hij maakt als singer-songwriter kan het best omschreven worden als Engelstalige modern soul. Met zijn eerste single Gold stond hij in de talkshow De Wereld Draait Door. De single werd later gebruikt in een reclame voor de populaire HBO-serie Game of Thrones. In 2016 werd hij door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent.

Deveneter | Schip dat oliespoor achterliet op IJssel opgespoordRijkswatersaat verhaalt de kosten op de schipper

Rijkswaterstaat heeft het schip opgespoord dat begin december een kilometerslang oliespoor achterliet op de IJssel. De verantwoordelijke schipper is verhoord en er is een proces-verbaal opgemaakt. Het oliespoor op de rivier tussen Deventer en Zutphen werd door een visser gemeld. Rijkswaterstaat startte daarna meteen een onderzoek naar wat er op het water dreef. Het bleek te gaan om olie uit de machinekamer van een schip. Deze zogeheten bilge-olie is een mengsel van verschillende soorten olie, water en schroefasvet. Om te achterhalen waar de olie vandaan kwam, nam Rijkswaterstaat monsters bij verschillende schepen. Bij een van die schepen werd een match gevonden. De schipper is inmiddels verhoord. ‘Hij gaf aan dat hij dacht een lekkage te hebben en is vervolgens gaan pompen, waardoor de olie in de IJssel terecht kwam’, aldus Rijkswaterstaat. Het Openbaar Ministerie beslist nu of de schipper vervolgd gaat worden. Rijkswaterstaat zal in ieder geval de kosten van het onderzoek op de schipper verhalen.

Utrecht | Duitse Dag op Radio M – de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Vrijdag 17 januari 2020 presenteert Radio M Utrecht de Duitse Dag! De hele dag de beste Duitstalige muziek van toen en nu. Helene Fischer, Peter Maffay, Andrea Berg, Udo Jurgens, Nena en meer. Naast de Duitse hits presenteren Henk Mouwe en Jos van Heerden weer de Duitse 30. De luisteraars van Radio M Utrecht FM 93.1 maken op deze gezellige dag kans op leuke Duitse prijzen bij de spelletjes!. Radio M Utrecht eindredacteur Pieter Vorage: ‘De Duitse Dag is elk jaar weer een groot feest! Met de klassieke Schlagers, Neue Deutsche Welle en de Duitse hits van nu doen we onze luisteraars graag weer een groot plezier!’. Presentatrice Conny Kraaijeveld heeft in het lunchprogramma een interview met Peter Orloff, schrijver van het nummer ‘Du’ en zanger van het nummer ‘Ein Mädchen für Immer’ en verslaggever Robert Jan Booij gaat naar de Vakantiebeurs, op zoek naar Duitse bestemmingen. Presentator Henk Mouwe presenteert samen met Jos van Heerden de Duitse 30. De Duitse Dag is op vrijdag 17 januari 2020 op Radio M Utrecht en te ontvangen FM 93.1 en internet: www.rtvutrecht.nl

Assen | Vijftien jarige jongen met gevaarlijk mes steekt middelvinger op naar politie – Hij is aangehouden

De politie heeft in de Rolderstraat in Assen een 15-jarige jongen opgepakt die zijn middelvinger naar agenten opstak. Later bleek dat hij ook een mes op zak had. ‘Vandaag reden wij door de Rolderstraat met een opvallende politieauto, toen we vanuit een groepje jeugd werden beledigd. Een van de jongeren vond het nodig zijn middelvingers naar ons op te steken. We zijn meteen gestopt en hebben hem aangehouden. Hij verzette zich bij de aanhouding en er waren veel mensen die zich bemoeiden met de aanhouding’, schreef de politie gisteren op Instagram. Uiteindelijk namen de agenten hem mee naar het politiebureau. Daar bleek dat de jongen een mes bij zich had. De Rolderstraat staat bekend als een straat waar vaak overlast is. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een steekincident en werd er iemand doodgeschoten. De politie en de gemeente hebben maatregelen genomen om de overlast een halt toe te roepen. Sinds kort mogen agenten preventief fouilleren en is er een samenscholingsverbod ingesteld in het centrum van Assen. Eind december nam de politie nog zeven messen in beslag en vier aangehouden.

Leeuwarden | Statenfractie PvdA wil opheldering over TopDutch-campagne

De Statenfractie van de PvdA wil van het college van Gedeputeerde Staten weten hoe het staat met de TopDutch-campagne. De partij vindt zelfs dat deze campagne er zorgwekkend voor staat. TopDutch is bedoeld om internationale bedrijven naar het noorden toe te halen. Friesland, Groningen en Drenthe hebben elk 400.000 euro beschikbaar gesteld. Statenlid Marijke Roskam van de PvdA zegt dat het niet duidelijk is wat de campagne tot nu toe heeft opgeleverd. Uit verschillende media krijgen ze ook geluiden dat er interne onenigheid bij TopDutch is. Marijke Roskam wil van verantwoordelijk gedeputeerde Sander de Rouwe weten of het klopt dat Friesland de stekker uit TopDutch wil trekken. Er komt nog een rapport met een analyse over de laatste twee jaar. Marijke Roskam wil weten of de Statenleden dit rapport ook krijgen. Ze heeft uit naam van de PvdA-Statenfractie schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Welkom bij het Holland Magazine