Nieuws van maandag 20 januari 2020

Talpa | SBS 6 | Lang leven de liefde | 18.55 uur |

Vrijgezellen van jong tot oud en door het programma aan elkaar gekoppeld, ontmoeten elkaar voor het eerst in een appartement voor hun date. Hoe leer je een date écht goed kennen? Niet tijdens een snelle date, maar door voor korte of iets langere tijd met elkaar samen te wonen. In het nieuwe ‘slowdatingprogramma’ Lang leve de liefde zien twee vrijgezellen | van jong tot oud en aan elkaar gekoppeld | elkaar voor het eerst in een appartement. Daar hebben de singles alle tijd om elkaar beter te leren kennen. Hebben ze na 24 uur hun oordeel al geveld? Dan kunnen ze het appartement verlaten. Willen ze de ander nog iets beter leren kennen? Dan mogen ze langer blijven. De date in het appartement kan maximaal vijf dagen duren. Als dit laatste het geval is, betekent het dat de vrijgezellen het fijn hebben samen. Daarna is het nog niet klaar, maar mogen de twee ook nog eens een weekendje samen op pad.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Spoorloos | 21.25 uur |

‘Spoorloos’ richt zich op bloedverwanten die elkaar uit het oog zijn verloren of elkaar zelfs nog nooit hebben gezien. De redactie is zeer ervaren in het opsporen van familieleden en het leggen van het eerste contact. Dit doet ze in samenwerking met correspondenten in andere landen. Derk Bolt laat regelmatig zien hoe zoektochten in het buitenland verlopen.

Vanavond: Pims moeder Greet groeide op in Amsterdam. Haar ouders besloten begin jaren 50 te emigreren naar Venezuela. Toen Greet zwanger bleek te zijn van haar Venezolaanse vriendje, hebben haar ouders haar meteen in haar eentje terug naar Nederland gestuurd. Eenmaal bevallen moest ze haar zoon Pim meteen afstaan. Pim hoopt, voor zichzelf en zijn biologische moeder Greet, zijn vader en Venezolaanse familie te vinden.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Uitstel van Executie | 21.30 uur |

Paul woont noodgedwongen in z’n eentje in een grote koopwoning. Hij wil graag verhuizen om dichter bij zijn kinderen te kunnen zijn, maar hij kan het huis niet verkopen omdat hij tot aan zijn nek in de schulden zit. Paul woonde met zijn gezin in een koopwoning in Deventer, maar sinds zijn relatie uitging, zit hij in z’n eentje in dit huis dat veel te groot is voor hem alleen. In Uitstel van executie vertelt Paul dat hij graag wil verhuizen. Het liefst naar het zuiden van het land, zodat hij dichter bij zijn kinderen woont. Het ziet er alleen naar uit dat dit voorlopig niet gaat gebeuren. Van de bank mag Paul de woning niet verkopen, omdat die onder water staat. Paul heeft zich zwaar in de schulden gestoken en de hele situatie heeft grote gevolgen. Inmiddels heeft hij bij elkaar ruim 150.000 euro geleend. Hij heeft de hulp van Martijn Krabbé en zijn team dus hard nodig. Het is alleen maar zeer de vraag of ze hem ook echt kunnen helpen uit deze diepe ellende te komen.

Den Haag/Jeruzalem | Koning Willem-Alexander voor Holocaust Forum naar Israël

Koning Willem-Alexander brengt deze week een bliksembezoek van 24 uur aan Israël. Aanleiding is het vijfde Wereld Holocaust Forum dat donderdagmiddag wordt gehouden in het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. De Israëlische president Reuven Rivlin heeft daarvoor tientallen staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd, onder wie de presidenten van Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. De Britse troonopvolger prins Charles is evenals president Vladimir Poetin een van de sprekers. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging door elk van de delegaties bij het monument voor de Opstand van het Warschau Getto.

Koning Willem-Alexander werkt ook een korte eigen agenda af. Dat programma bestaat uit een rondleiding donderdagmorgen door Yad Vashem, waarbij het accent ligt op de Nederlandse elementen, en een bezoek aan verzorgingshuis Beth Juliana in Herzliya. Daar wonen voormalige Nederlandse Joodse ouderen, onder wie ook overlevenden van de Holocaust. Het is de eerste keer dat Willem-Alexander in een officiële hoedanigheid naar Israël gaat. Zijn visite komt 25 jaar na het eerste en tot nu enige Nederlandse staatsbezoek aan Israël.

Den Haag/Amsterdam/Hilversum | Tweede Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep

De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer vragen aan ChristenUnie-minister Arie Slob | Basis en Voortgezet Onderwijs en Media | opheldering over de deal die het NPO-bestuur maakte met TVBV | het bedrijf van Jeroen Pauw | voor het maken van de talkshow Op1. Ze willen dat de minister voor eind 2020 een einde maakt aan de Hilversumse ‘sjoemelconstructies’. Hiermee huren publieke omroepen bedrijven van presentatoren in, om het wettelijke salarisplafond te omzeilen. In een reeks gezamenlijke schriftelijke vragen reageren de mediawoordvoerders van VVD, CDA, D66 en Christenunie dit weekeinde op het artikel in het dagblad NRC over de deal van Pauw met het NPO-bestuur. Zohair el Yassini van de VVD licht toe: ‘Keer op keer kregen we te horen dat die sjoemelconstructies niet bestonden. Na deze openbaring van NRC moet de beerput in Hilversum eindelijk open. Deze praktijken moeten voor eens en voor altijd gestopt worden’.

Het dagblad NRC meldde afgelopen vrijdag dat BNNVARA vorig jaar de relatie met talkshowpresentator Jeroen Pauw verbrak omdat zijn bedrijf meer geld en een afnamegarantie eiste. Vervolgens sprong Frans Klein ertussen. De tv-directeur van de NPO bedacht samen met Jeroen Pauw de nieuwe talkshow Op1. Jeroen Pauws bedrijf TVBV kon die maken, voor meer geld dan wat BNNVARA zou hebben gevraagd. Omdat de NPO een bestuursorgaan is, dat niet zelf programma’s mag maken, haalde Frans Klein de kleine omroep WNL erbij om op papier als uitzendgemachtige te dienen. Zo werd Jeroen Pauw voor de publieke omroep behouden.

De coalitiepartijen willen nu van de minister weten of deze deal in strijd is met een reeks regels en wetten. Hoe zit het met het omzeilen van het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep? Volgens de Balkenendenorm voor personeel van publieke instellingen mogen tv-presentatoren niet meer dan twee ton per jaar verdienen.

De politiek probeert al sinds de invoering in 2009 de publieke omroep te dwingen tot handhaving hiervan. Via U-bochtconstructies | presentatoren laten zich uitbetalen via het productiebedrijf van het programma | wordt die norm omzeild. Bij herhaling, en met oplopende ergernis over de kwestie, beloofde minister Arie Slob aan de Tweede Kamer om daar iets aan te doen.

De partijen vragen zich verder af of de deal niet in strijd is met de Mediawet en de Governancecode Publieke Omroep 2018. Ze vragen de minister of het in de haak is dat Frans Klein namens het NPO-bestuur | dat officieel alleen het programmageld uitdeelt en het uitzendschema bepaalt | zelf een programma maakt.

Ook willen de Tweede Kamerfracties van de minister weten of het afgeven van afnamegaranties wel kosjer is, en waarom TVBV een hogere vergoeding wordt gegund. Ze brengen miniter Arie Slob het vernietigende rapport van de Rekenkamer in herinnering, waarin onder meer staat dat de financiën van de omroepen ondoorzichtig zijn, en dat productiebedrijven onnodig veel geld opstrijken.

Ook de linkse oppositiepartijen winden zich op over de kwestie. Peter Kwint van de SP: ‘Het is elke keer hetzelfde. De NPO weigert openheid te geven en journalisten of Tweede Kamerleden moeten keer op keer doorvragen en spitten om informatie boven tafel te krijgen. Je hebt je gewoon aan de wet te houden’. Hij vindt dat het contract met TVBV ‘bij het oud papier’ moet. Kirsten van den Hul van de PvdA wijst erop hoe wrang deze deal moet zijn voor de gewone werknemers van Hilversum die, mede door steeds nieuwe bezuinigingen, in permanente onzekerheid leven over hun werk. Minister Arie Slobs voorganger Sander Dekker van de VVD heeft het mogelijk gemaakt dat vrije producenten rechtstreeks zakendoen met het NPO-bestuur. De publieke omroep heeft de wettelijke plicht om 16,5% van zijn programma’s te laten maken door vrije producenten. Minister Arie Slob wil dat verhogen naar 25%. Kirsten van den Hul zet daar vraagtekens bij. Zij zegt daarover: ‘De minister moet goed nadenken over de problemen die hij daarmee creëert’.

Sneek/Leeuwarden/Heerenveen | Oud-profvoetballer SC Cambuur en jeugdtrainer SC Heerenveen Chris de Wagt op 34-jarige leeftijd overleden aan botkanker

Bij sc Cambuur en sc Heerenveen wordt verslagen gereageerd op het overlijden van oud-profvoetballer Chris de Wagt. Hij overleed op zondag 19 januari op 34-jarige leeftijd. Hij speelde vanaf 2005 vijf seizoenen voor Cambuur. Sinds 2017 was hij actief als trainer van de jeugd van sc Heerenveen. ‘In plaats van zijn passie uitoefenen, vocht Chris de Wagt voor zijn leven’, schrijft Heerenveen op zijn website. ‘Met Chris de Wagt verliest Heerenveen een gedreven vakman en een geliefde collega’.

De Friese verdediger speelde vanaf zijn twaalfde jaar bij Cambuur en debuteerde op 20-jarige leeftijd in de hoofdmacht. Chris de Wagt speelde zo’n honderd competitiewedstrijden voor de club uit Leeuwarden, waarin hij elf doelpunten maakte. Na een kort uitstapje bij TOP Oss was het eind 2010 gedaan met zijn carrière als prof.

Hij speelde daarna nog enkele jaren bij de amateurs van ONS Sneek en ging vervolgens verder als trainer. In 2017 stelde sc Heerenveen hem aan als coach van de beloften, waarmee hij direct kampioen werd. Een jaar later kwam het leven van Chris de Wagt op zijn kop te staan. Hij kreeg lichamelijke klachten en bleek een agressieve vorm van botkanker te hebben. Vanwege de behandeling tegen de ziekte kon hij de afgelopen jaren zijn werk amper uitvoeren. In november 2019 kreeg Chris de Wagt te horen dat hij was uitbehandeld. Hij bezocht die maand nog wel de thuiswedstrijd van Heerenveen tegen Vitesse. De spelers kwamen samen met zijn twee kinderen het veld op in shirts met daarop de tekst ‘Let’s do it, Chris’. Ook zijn oude club Cambuur steunde hem door op de foto te gaan met een groot spandoek waar ‘Sterkte Chris’ op stond. Chris de Wagt laat zijn vrouw achter met twee kinderen en woonde in Sneek.

Zutphen | Verdachten ontsnappingspoging hebben Franse nationaliteit

De vier mannen die gisteren werden aangehouden in verband met de vermoedelijke ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen hebben de Franse nationaliteit, melden de dagbladen De Telegraaf en het Algemeen Dagblad op basis van bronnen rond het onderzoek.

De verdachten hebben een Noord-Afrikaanse achtergrond en zeker een van hen zou uit de omgeving van Parijs komen. De verdachten probeerden gisteren waarschijnlijk de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. te helpen ontsnappen door met een brandend busje de poort van de gevangenis te rammen. Dat mislukte: de vier werden aangehouden en L. werd overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De politie kan nog niet bevestigen dat het inderdaad een poging was om Omar L. vrij te krijgen. De politie zegt vandaag met meer informatie te komen over de zaak.

Omar L. is in 2019 veroordeeld voor zijn aandeel in verscheidene moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu. Volgens het dagblad De Telegraaf behoorde Omar L. tot het kamp van Benaouf A., die werd veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij de opdracht gaf voor een liquidatie in Antwerpen in 2012.

Dat zou het begin zijn geweest van een oorlog tussen rivaliserende drugsbendes en een reeks liquidaties. In oktober 2017 probeerde een groep mannen Benaouf A. te helpen ontsnappen door met een helikopter te landen op de luchtplaats van de gevangenis in Roermond. De politie was van de plannen op de hoogte en de poging mislukte. Een van de handlangers werd doodgeschoten bij de achtervolging op de A2. Volgens het dagblad De Telegraaf had ook die handlanger de Franse nationaliteit.

Commentaar: Het adekwate optreden van de politie hebben geleid tot een spoedige arrestatie van deze vier criminelen, waaronder één afkomstig is uit Frankrijk. Proficiat politie.

Den Haag/Brussel | Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de Europese Unie – Nederland ontvangt 220 miljoen euro en moet 500 miljoen euro betalen

Nederland krijgt 220 miljoen euro uit de nieuwe Europese pot met geld die bedoeld is om het klimaatbeleid te vergroenen. Maar het kabinet zit helemaal niet op dat geld te wachten. Nederland is tegen het systeem van financiering en heeft vooralsnog geen idee wat het met het geld moet. In totaal wil de Europese Commissie tot 2030 duizend miljard euro bij elkaar sprokkelen om de economie groener te maken. Dat geld komt uit allerlei potjes, zoals de bestaande landbouwfondsen. Ook moet er zo’n 7,5 miljard euro beschikbaar komen via de Europese begroting. Nederland zou daar dan 220 miljoen euro van krijgen. Maar daarmee overspeelt de Europese Commissie zijn hand, zeggen Haagse bronnen, omdat er geld wordt uitgegeven waarvan nog niet is vastgesteld dat het ook daadwerkelijk beschikbaar is. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is nog helemaal niet rond, lidstaten zijn er nog volop over aan het bakkeleien. En Nederland is bijvoorbeeld voorstander van een lagere begroting dan waar de Europese Commissie van uitgaat.

Bovendien vindt minister Mark Rutte dat de beloofde miljoenen van de Europese Unie beter kunnen worden besteed in landen waar de gevolgen van de vergroening hard zullen aankomen. Het kabinet wordt wat dat betreft gesteund door Spanje, Portugal en een aantal Oost-Europese landen. Ook zij vinden dat landen als Nederland en Duitsland best hun eigen broek kunnen ophouden.

Overigens is het geld uit Brussel niet gratis. Lidstaten moeten zelf ook flink in de buidel tasten. Als Nederland de 220 miljoen euro zou krijgen, kost dat de Nederlandse schatkist iets minder dan 500 miljoen euro. Je krijgt namelijk alleen geld als je zelf ook iets bijlegt. De 220 miljoen euro zal in eerste instantie niet naar een regio als Groningen gaan, maar eerder naar bijvoorbeeld Zuid-Holland. De subsidie is bedoeld voor regio’s met een hoge uitstoot van vervuilende stoffen en tegelijkertijd forse werkgelegenheid, die mogelijk krimpt door de klimaatmaatregelen. Werkgelegenheid die verdwijnt door het sluiten van gasvelden zoals in Groningen telt niet, terwijl het afschakelen van kolen wél punten oplevert – en dus geld uit de nieuwe subsidiepot. De diplomaten van de Europese Unie denken dat de voorwaarden voor de Europese subsidie gaan lijken op de oude regels voor de cohesiefondsen van de Europese Unie.

Bij die fondsen ging het vooral om gebieden die economisch achterbleven. ‘Daar wordt bij de nieuwe subsidiepot nog een ander criterium aan toegevoegd, namelijk dat dat achterblijven wordt veroorzaakt door de klimaatmaatregelen’. De formele goedkeuring van de bestemming die de Europese Commissie aan het geld gaat geven zal vanwege de financiële discussie nog wel even op zich laten wachten. We weten pas hoeveel geld iedere lidstaat krijgt als de begroting van de Europese Unie officieel is goedgekeurd, later dit jaar. Maar ondertussen zitten de ambtenaren in Brussel niet stil. De komende tijd komt er meer duidelijkheid over de voorwaarden. En in kringen rond de Europese Commissie valt te horen dat het wel serieuze plannen moeten zijn, en wie niet aan de voorwaarden voldoet krijgt geen subsidie.

Commentaar: Het dagelijks bestuur van de Europese Unie onder leding van de Duitse CDU-politica Ursula von der Leyen gaat wel heel ambtelijk te werk door zonder goed keuring van het Europees Parlement van de begroting al geld te verdelen aan landen voor vergroening van hun industrie. In feite zet de voorzitter het Europees Parlement voor het blok dat het hoe dan ook goed gekeurd moet gaan worden. Menig land heeft zijn aan- en opmerking nog en het gaat niet om een paar knikkers.

Zo heeft de Europese Commissie bedacht dat de verdeling als volgt in euro’s gaat plaats vinden: Nederland 220 miljoen, België 68 miljoen, Polen 2000 miljoen, Duitsland 877 miljoen, Italië 364 miljoen, Hongarije 92 miljoen, Roemenië 757 miljoen, Frankrijk 402 miljoen, Spanje 307 miljoen en Portugal 79 miljoen. Landen als Polen, Hongarije en Italië houden zich niet aan de regels van de Europese Unie en die incasseren 2.456 miljoen euro. In Roemenië tiert de corruptie nog volop en kan er naar verwachting geen zekerheid worden geboden dat die 757 miljoen euro worden benut voor de bedoelde vergroening van de industrie. Landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben die 1.499 miljoen euro helemaal niet nodig om de industrie sector te vergroenen. Deze sterke economiën kunnen dat zelf betalen Maar ja wie gaat dat allemaal betalen van de andere landen. Is dat weer het rijke noorden omdat deze landen economisch hebben gevaren op een goed kompas en nu de rekening van de anderen mogen voldoen. De Europese Commissie zal eerst haar controles van gelden die worden uitbetaald corruptie proof moeten maken. En goedkeuring krijgen van het Europees Parlement voor haar begroting.

Zell am See | Nederlandse opgepakt bij gevecht in Oostenrijkse après-ski-bar

Een 18-jarige Nederlandse vrouw is in Oostenrijk opgepakt voor betrokkenheid bij een gevecht in een après-ski-bar, melden plaatselijke media. In wintersportoord Zell am See raakte het gezelschap van de vrouw zondagochtend slaags met twee Nederlandse Oostenrijkers. De Nederlandse vrouw schopte daarbij een Oostenrijker die op de grond lag verschillende keren tegen het hoofd en verwondde zijn hand met een gebroken glazen fles, melden de lokale media.

Een van de Oostenrijkers stond naar verluidt op een tafel te dansen en werd daarvan af getrokken door een 26-jarige Nederlander. Daarna brak een gevecht uit tussen de twee groepen. De twee Nederlandse Oostenrijkers zijn naar het ziekenhuis gebracht met snijwonden, kneuzingen en een gebroken kaak. De vrouw werd gearresteerd en hoort vandaag of zij in voorlopige hechtenis moet blijven.

Rotterdam | Ruim drieduizend huishoudens in de wijken Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord zonder stroom

Ruim drieduizend huishoudens in Rotterdam-Zuid hebben zondagavond zonder stroom gezeten. Dit kwam door een kapotte elektriciteitskabel, meldt netbeheerder Stedin. Rond 18.35 uur hield de stroom in Rotterdam-IJsselmonde ermee op. Kort na 20.30 uur meldde netbeheerder Stedin dat het was verholpen. De storing trof de wijken Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord.

Door de stroomstoring deden ook de lantaarnpalen het niet meer. ‘Het is pikdonker hier. Je ziet mensen met hun telefoon over straat lopen, met het lampje aan’, meldde iemand uit Reyeroord. Bij het Maasstad Ziekenhuis stond het noodaggregaat drie kwartier aan. Om 19.15 uur kreeg het ziekenhuis weer gewoon stroom van het net. Een woordvoerder van het ziekenhuis meldt dat de stroomstoring geen problemen heeft veroorzaakt.

Utrecht | Provincie koopt samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland elektrische laadpunten – Straks 20.000 laders in regio

De provincie Utrecht gaat investeren in meer elektrische laadpunten. Samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland wil Utrecht het elektrisch rijden stimuleren en daarvoor zijn er 20.000 punten besteld. Nu staan er in de drie provincies zo’n 5000 publieke punten.

De nieuwe laadpunten worden daar geplaatst waar er vraag naar is. Mensen die in een elektrische auto gaan rijden, kunnen er eentje aanvragen bij de gemeente. Het gaat om publieke laadpunten, langs de weg. Van de elektrische rijders moet zeventig procent zijn auto op de straat opladen. In 2030 zijn er zo’n 2 miljoen laadpunten nodig, waarvan ongeveer een kwart in de publieke ruimte, schat het ministerie van Infrastructuur. Volgens minister Stientje van Veldhoven moet het laden van een elektrische auto net zo makkelijk worden als het laden van een mobiele telefoon.

Diepenheim | D66 fractievoorzitter Rob Jetten krijgt met een striemend toeterconcert een warm onthaal van boeren

Tientallen Twentse boeren hebben gistermiddag D66-fractievoorzitter Rob Jetten met een striemend toeterconcert een warm onthaal gegeven in Diepenheim. Hij was daar als gast van de politieke talkshow ‘Politiek in de Pol’. | Politiek in de Pol is een maandelijkse politieke talkshow in Cultuurcentrum Herberg De Pol in Diepenheim | Maar de D66’er was onverstoorbaar en ging naar binnen, waar hij een brief kreeg van mevrouw Leunk uit Markelo die zich zorgen maakt over de toekomst van haar boerderij. Na de uitspraak van D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot begin september, dat de Nederlandse veestapel gehalveerd moet worden, staan de boeren en de partij lijnrecht tegenover elkaar. Aanleiding was de ‘stikstof-uitspraak’ van de Raad van State in mei 2019. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot zei destijds: ‘Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70% afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1%. De verhouding is compleet zoek’.

Den Haag/Amsterdam | Minister Arie Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet wegsturen – Naar verwachting gaat de minister in hoger beroep

De aanwijzing van minister Arie Slob dat het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam moet opstappen, was niet terecht. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld in de zaak die de Stichting Islamitisch Onderwijs had aangespannen.

Volgens de rechtbank zijn er wel tekenen van onrechtmatig handelen en onrechtmatige verrijking door personen, maar is dat op zichzelf niet voldoende om het hele bestuur weg te sturen. Van algeheel financieel wanbeleid, zoals de minister stelt, was geen sprake. Bovendien waren deze financiële tekortkomingen al bekend, en waren ze voor de onderwijsinspectie toen geen reden om in te grijpen. Ook is niet gebleken dat het burgerschapsonderwijs op het Haga Lyceum tekortschiet. De school hoefde volgens de rechtbank ook geen afstand te nemen van personen met een salafistisch gedachtengoed, die de school zouden hebben bezocht. Hun invloed op de school was beperkt of is niet vast komen te staan, aldus de rechtbank. Minister Arie Slob bestudeert de uitspraak en komt vanmiddag met een reactie. Naar verwachting zal de minister in hoger beroep gaan.

Assen | Militairen het 13-de bataljon van de Luchtmobiele Brigade vertrokken naar missie in Irak

Een flinke knuffel, een dikke kus, maar ook tranen bij het thuisfront. Vanochtend vertrokken 35 militairen van het 13-de bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen voor hun missie in Irak. De militairen van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen verzamelden zich in Amersfoort op de Bernhardkazerne. Vanaf daar werden ze met bussen naar Schiphol gebracht. Voor de thuisblijvers een moeilijk moment, maar voor de militairen niet. ‘Ze zijn blij om die kant op te gaan. Als je er maanden naartoe hebt geleefd, is het zonde als het op het laatste moment zou stoppen’, zegt brigadegeneraal Ron Smits. Bataljonscommandant Pieter Grijpstra van de Asser militairen sluit zich daarbij aan. ‘Ze hebben er zin in en stonden te trappelen. Het merendeel is ook in Mali geweest. Dit is alleen wel een andere missie. Het is iets dat goed is voor het land, maar ook voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ze kijken er dus naar uit, zegt hij.

Welkom bij het Holland Magazine