Nieuws van maandag 2 december 2019

Nederlandse Publieke Omroep | TV 2 | Het geheime dagboek van Hendrik Groen | 22.20 uut |

Evert is op een luchtige manier bezig met zijn naderende einde en daar heeft zijn vriend Hendrik het moeilijk mee. In het tehuis heerst commotie omdat het bestek van de kok is gestolen. Waar moeten de bewoners nu mee eten?. Sinds Hendrik Groen weet dat Evert ongeneeslijk ziek is, probeert hij zijn beste vriend over te halen nog een alternatieve behandeling in Duitsland te ondergaan. Tevergeefs. In Het geheime dagboek van Hendrik Groen laat Evert nogmaals weten dat hij er zelfs niet over péinst. Hij gaat op een luchtige manier om met zijn naderende einde en dat vindt Hendrik maar lastig. De twee vrienden gaan samen met Ria en Leonie op zoek naar een geschikt pak voor Evert voor in de kist. In het tehuis is commotie ontstaan omdat het bestek van Brandsma, de kok is gestolen. Nu moeten de bewoners met plastic bestek eten en dat vinden ze maar niks. Stelwagen deelt met de bewonerscommissie dat ze afscheid neemt als directrice.

Urk | Vlaggen halfstok op het voormalige Zuiderzee eiland voor de omgekomen bemanningleden Jochem Foppen en Hendrik-Jan de Vries van de garnalenkotter UK-165

Bij veel instellingen en bedrijven op Urk hangt maandag de vlag halfstok om de omgekomen vissers van de UK165 te herdenken. Hun lichamen werden zondagmiddag gevonden aan boord van de gezonken garnalenkotter.

Bij de Visserij Cooperatie Urk wordt de vlag tot halverwege gehesen. Het bedrijf laat op Twitter weten dit in eerste instantie in herinnering aan de bemanning van de vergane kotter te doen, ‘maar in gedachten zijn wij ook bij hen die langer of korter geleden op zee bleven’. Op de scheepvaart- en visserijopleiding van ROC Friese Poort is de schooldag gestart met het hijsen van de vlag. Daarna is er tijdens de reguliere dagopening ruimte voor de leerlingen om vragen te stellen en te praten over de gebeurtenissen.

Maastricht | Rechtbank Limburg biedt hulp bij schulden – Samenwerking met de Kredietbank Limburg, de gemeenten Weert, Roermond, Sittard-Geleen en Maastricht

De rechtbank Limburg is de eerste rechtbank in Nederland die een eigen schuldenloket krijgt. Als blijkt dat iemand tijdens een zitting schulden heeft, krijgt hij of zij meteen hulp aangeboden. Op 1 januari 2020 start de rechtbank met dit initiatief. Na een jaar zal het project geëvalueerd worden. Mensen met schulden komen 6,5 keer vaker in aanraking met justitie. ‘Een kwetsbare groep mensen wordt door middel van het laagdrempelige doorverwijssysteem eerder in beeld gebracht’, zo laat de rechtbank weten. De rechter kan iemand vanuit de zitting doorverwijzen naar de schuldenfunctionaris. Deze zal gaan kijken met de betrokkene of er hulp nodig is. Wanneer er hulp nodig is, wordt de persoon doorverwezen naar de schuldhulpverlening van de gemeente. Alle gemeenten in de provincie hebben aangegeven mee te zullen doen. Het schuldenloket is tot stand gekomen in samenwerking met de Kredietbank Limburg, de gemeenten Weert, Roermond, Sittard-Geleen en Maastricht.

Den Haag | Snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur vanaf 16 maart 2020 om 06.00 uur

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur gaat in op 16 maart 2020 om 06.00 uur. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Er is nog tijd nodig om alle borden aan te passen, aldus de minister. Eerder besloot het kabinet om de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur terug te brengen om zo de stikstofuitstoot omlaag te krijgen. Daarmee zou weer ruimte ontstaan om de bouw op gang te brengen. Dat is nodig omdat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, eerder oordeelde dat de Nederlandse aanpak tegen stikstof niet voldoet. Door de grote hoeveelheid stikstof die neerdaalt door onder meer de uitstoot van de agrarische sector en het verkeer, staat de biodiversiteit in kwetsbare natuurgebieden in Nederland al jaren onder druk. Rijkswaterstaat gaat de nieuwe borden tussen donderdagavond 12 maart en maandagochtend 16 maart vervangen. De nieuwe snelheden gelden dan vanaf 16 maart om zes uur ’s ochtends. Op plekken waar dat eerder ook mocht mag na 19.00 uur 120 of 130 kilometer per uur gereden worden.

Rijswijk | Kind verdwijnt met kinderwagen in de Vliet – Moeder springt haar kind achterna en red het

Een jong kindje is zondagavond met kinderwagen en al te water geraakt aan de Huis ter Hoornkade in Rijswijk. De moeder bedacht zich geen moment en sprong haar kind achterna het water in. De moeder wist in het donker haar baby uit de kinderwagen te halen en veilig op het droge te krijgen. Volgens nieuwssite Regio 15 raakte een hondenriem mogelijk verstrikt in het onderstel van de kinderwagen en raakte het kind daardoor uiteindelijk in de Vliet. Buurtbewoners hoorden de moeder roepen en hebben de vrouw en haar kind opgevangen.

Het kindje is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, maar volgens een politiewoordvoerder gaat het redelijk goed met het kindje. ‘Het leek even ernstig, maar het valt gelukkig mee.’ Ook de moeder is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Politieagenten hebben de kinderwagen weer uit het water gevist.

Almere/Lelystad | Woonzorg Flevoland luidt financiële noodklok

Woonzorg Flevoland luidt de noodklok. Eéén van de bestuurders John Bos maakt zich zorgen over de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen van de organisatie en heeft een brief naar de Tweede Kamer en de minister gestuurd. Ouderen vallen in verschillende categorieën naarmate ze meer zorg nodig hebben. Op basis daarvan krijgt een instelling geld. De lagere zorgcategorie krijgt volgend jaar minder geld. Hogere categorieën krijgen meer geld. Instellingen met veel ouderen die in de lage categorie vallen, hebben daardoor een financieel probleem. De helft van de cliënten van Woonzorg Flevoland valt in de categorie die gekort wordt. Daardoor komt er een miljoen euro minder binnen. Er is wel extra geld om de kwaliteit te verbeteren, maar onder de streep komt er volgend jaar 150.000 tot 200.000 euro netto minder binnen. De basiszorg blijft wel gewaarborgd, omdat er niet wordt bezuinigd op ‘handen aan het bed’. De bestuurder John Bos hoopt dat zijn brandbrief serieus genomen wordt. Een aantal Tweede Kamerleden hebben gereageerd Een debat in de Tweede Kamer volgt.

Leeuwarden | Fiets-Elfstedentocht gaat in 2020 weer door kleine dorpjes in kop van Friesland

De Fiets-Elfstedentocht van 2020 gaat toch weer door de dorpen in de kop van Fryslân. De routewijziging om de tocht langs de zeedijk te laten lopen, is teruggedraaid. Dit nieuws maakte voorzitter Stephan Rekker bekend in het radioprogramma Fryslân fan ‘e moarn van Omroep Fryslân. Vorig jaar werd de route van de Fiets-Elfstedentocht in de kop van Friesland omgegooid. Dat besluit werd genomen omdat het fietspad er toen uit lag. In de aangepaste route ging de tocht bij Sint-Annaparochie links richting Nij Altoenae, waardoor de fietsers bij de zeedijk langs richting Holwerd moesten. De dorpen Vrouwbuurt, Alde Leie, Hallum, Marrum, Ferwerd en Blija werden daardoor overgeslagen. Deze dorpen waren het hier niet mee eens en stuurden een boze brief naar de organisatie. In de brief drongen ze er op aan om de route weer door de dorpen te leiden. Na overleg met de dorpen heeft de organisatie het besluit genomen om de wijziging van vorig jaar terug te draaien.

Zwolle | Toch pakjesavond voor 240 kinderen uit arme gezinnen

De inzamelactie van sinterklaascadeautjes voor kinderen uit arme gezinnen uit Zwolle is een groot succes. Dat zeggen de initiatiefnemers van De Sinterklaasactie Zwolle. De Zwollenaren Ron Zwiers en Frank Overweg zijn de actie vorig jaar gestart. Dit jaar doen ze het nog een keer, maar dan met nog meer pakjes dan vorig jaar. Er zijn 240 kinderen uit arme gezinnen die zijn aangemeld voor de actie. Zij kunnen rekenen op een zak vol met cadeautjes. Na een oproep op Facebook en berichten op de website van RTV Oost, kwamen veel Zwollenaren in actie om speelgoed in te zamelen. De hulp kwam van alle kanten, ook vanuit het bedrijfsleven. Er werden grote hoeveelheden pepernoten, stapels chocoladeletters en heel veel knuffels geschonken door Zwolse ondernemers. Ook bij ziekenhuis Isala en bij het provinciehuis werd een inzamelactie voor speelgoed gehouden. Ook particulieren kwamen in actie. Sinterklaas En zijn Zwarte Pieten kunnen gaan uitdelen.

Amsterdam | Veel klachten late bezorging of verkeerde levering bij online shoppen

Nederlanders zijn lang niet altijd tevreden over online shoppen. De grootste irritatie is de te late levering van de bestelling. Een derde van de consumenten klaagt daarover. Ook technische problemen met de website en verkeerde of beschadigde leveringen staan hoog op het klachtenlijstje. Van de 5600 mensen die het Centraal Bureau voor de Statistiek in een onderzoek ondervroeg, zei 79% dat ze dit jaar iets online hadden gekocht. Omgerekend naar de volledige bevolking komt dat neer op 11,8 miljoen Nederlanders. In 2015 had 70% van de consumenten iets online gekocht. Verder geven consumenten online ook meer uit. Niet alleen omdat er meer online wordt gekocht, maar ook omdat het aankoopbedrag gemiddeld hoger is. Dit jaar kocht 23% van de consumenten iets online in de prijsklasse tussen 100 en 500 euro, in 2015 was dat nog 20%. Het geld wordt vooral besteed aan kleding of sportartikelen | 55 % |, reizen en vakanties | 52% | en kaartjes voor evenementen | 47% |. Van de Nederlanders bestelt 35% weleens via internet een maaltijd bij een restaurant, een fastfoodketen of een organisatie die maaltijden bezorgt.

Sas van Gent | Daders overval op supermarkt Lidl in 2017 achterhaald

De politie heeft de identiteit achterhaald van de twee overvallers die in mei 2017 in de Lidl-vestiging in Sas van Gent het personeel bedreigden en ervandoor gingen met geldlades voor de kassa en de inhoud van de kluis. De politie heeft de manager van de Lidl-vestiging daarvan telefonisch ingelicht over deze ontwikkeling in de zaak. De twee zijn met behulp van DNA-sporen herkend, het politieonderzoek is nu afgerond. Eén van de twee verdachten leeft niet meer. Hij is bij een andere overval door de Belgische politie doodgeschoten tijdens een schotenwisseling. De andere verdachte zit momenteel vast in een Belgische gevangenis voor een ander vergrijp. De overvallers zijn geïdentificeerd aan de hand van sporen op de door hen gebruikte tie raps. Tijdens de overval droegen ze handschoenen, maar de tie wraps hadden ze van tevoren, zonder handschoenen aan, geprepareerd. Daardoor zaten er toch sporen op.

Doetinchem | Auto beschoten voor hoofdingang ziekenhuis Slingeland

Voor het ziekenhuis Slingeland in Doetinchem is een auto beschoten. Volgens de politie is een persoon gewond geraakt. Hoe het slachtoffer eraan toe is, is niet bekend. De beschoten blauwe personenauto stond voor de hoofdingang van het ziekenhuis geparkeerd. De beschoten auto is inmiddels weggesleept. Rond het ziekenhuis waren meerdere politieauto’s aanwezig. De forensische opsporing heeft sporenonderzoek gedaan. Getuigen worden opgeroepen zich te melden. In een reactie zegt het ziekenhuis Slingeland dat de situatie voor patiënten en bezoekers veilig is. Verder wil een woordvoerder geen informatie geven om privacyredenen. Commentaar: Er wordt geschoten bij een hoofdingang van een ziekenhuis waar veel mensen aanwezig zijn. En dan beperkt een woordvoerder zich van verdere informatie om privacyredenen. Wat moeten mensen wel denken hoe het met hun naasten gaat die in het ziekenhuis verblijven. Dat is niet te volgen.

Amersfoort | Energierekening wordt in 2020 flink duurder

Consumenten moeten rekening houden met een nieuwe tegenvaller op de energierekening. In 2022 komt er zeker 60 euro per jaar bij, mogelijk wordt de verhoging al vanaf 2020 in stapjes ingevoerd. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis. De hogere kosten komen boven op de verwachte hogere energiebelastingen op gas in de komende jaren. De energierekening steeg per 1 januari 2019 al gemiddeld met ruim 200 euro per huishouden per jaar.

Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, won recent een rechtszaak tegen toezichthouder ACM, waardoor het bedrijf met terugwerkende kracht hogere kosten van investeringen in het netwerk mag doorberekenen. De beheerder bevestigt dat te doen. ‘De voortdurende stijging van de netbeheerkosten is onvoldoende in beeld bij politiek Den Haag’, aldus de Vereniging Eigen Huis. Vooral de extra investeringen in het elektriciteitsnetwerk die nodig zijn voor de aansluiting van zonneparken en windmolens veroorzaken de hogere kosten.

De Vereniging Eigen Huis vreest dat er nog meer investeringen gedaan zullen worden, die ook allemaal nog doorberekend gaan worden. Zo piept en kraakt het netwerk van de regionale netbeheerders Enexis en Alliander momenteel door het grote aantal windmolens en vooral zonneparken dat moet worden aangesloten, maar waar onvoldoende capaciteit voor is. Daardoor moeten extra kabels worden aangelegd en schakelstations gebouwd. Tennet moet bovendien nog zeker 12 miljard euro investeren in met name het aansluiten van windmolenparken op de Noordzee.

De energierekening bestaat grofweg voor een derde uit verbruik, een derde uit belastingen en een derde uit netbeheerkosten. ‘De voortdurende stijging van de netbeheerkosten is onvoldoende in beeld bij politiek Den Haag’, aldus de Vereniging Eigen Huis. De hogere kosten komen boven op de verhoging van de energiebelastingen op gas in de komende jaren. Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de consequenties en wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de stijging van de netbeheerkosten en de consequenties voor de betaalbaarheid van de energierekening. Schuldhulpdeskundigen maken zich al enige tijd zorgen over de steeds grotere hap die de energierekening uit het besteedbaar inkomen van met name kwetsbare groepen neemt. Ze waarschuwen voor ’energiearmoede’.

Welkom bij het Holland Magazine