Nieuws van maandag 13 januari 2020

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Spoorloos | 21.25 uur |

Derk Bolt gaat in Colombia op zoek naar de moeder van de 36-jarige Mariana. Die wil, na een bewogen leven waarin ze zelf op haar achttiende moeder werd, graag weten of ze karaktertrekjes heeft geërfd van haar ouders. Vanavond: De 36-jarige Mariana heeft een bewogen leven achter de rug. Nu het beter met haar gaat, is voor haar de tijd aangebroken om op zoek te gaan naar haar roots. Ze heeft Spoorloos gevraagd haar hierbij te helpen. Mariana werd geboren in Colombia en geadopteerd door Nederlandse ouders. Ze had een gelukkig jeugd, maar toen ze ging puberen veranderde dat. Het contact met haar adoptie-ouders verslechterde en tot overmaat van ramp werd Mariana zwanger. Nadat ze op achttienjarige leeftijd beviel van een dochter, nam ze zich voor verantwoordelijk te gedragen. Nu ze haar eigen dochter heeft grootgebracht, wil Mariana weten of zij zelf op haar ouders lijkt en van wie ze bepaalde karaktertrekjes heeft geërfd. Derk Bolt gaat in Colombia op zoek naar Mariana’s moeder.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Uitstel van Executie | 21.25 uur |

Realityserie waarin een team van specialisten alles op alles zet om mensen te helpen die van hun hypotheekverstrekker het bericht hebben gekregen dat hun huis op een veiling zal worden verkocht. Om de wanhopige huizenbezitter voor de genadeloze veilinghamer en enorme financiële schade te behoeden, wordt de hulp ingeschakeld van een makelaar, een bouwkundige en een professionele budgetcoach. Samen met de nieuwe budgetcoach Suzanne van Weerd zetten Martijn Krabbé en zijn team alles op alles om deze mensen, die zich in de meest schrijnende situaties bevinden, weer licht in die donkere tunnel te bieden. Vanavond: Henni heeft haar huis in ‘s-Gravendeel al twaalf jaar te koop staan. Ze heeft al haar spaargeld in de woning gestopt om het huis aantrekkelijker te maken, maar inmiddels is haar geld op. Henni heeft nauwelijks inkomen en tot overmaat van ramp is er longkanker bij haar geconstateerd. Zal het Martijn Krabbé en zijn team wel lukken het huis te verkopen?.

Talpa | SBS 6 | 100 jaar jong | 21.30 uur |

Jaap en Jeanne zijn 72 jaar getrouwd. Ze krijgen bezoek van Gordon en leggen hem uit wat de geheimen van een goede relatie zijn. Verder gaat Jaap met de presentator naar zijn idool, kunstenaar Ans Markus. Gordon gaat in 100 jaar jong op bezoek bij mensen van meer dan een eeuw oud, maar al is Koosje 103 jaar oud, ze voelt zich nog steeds een jaar of vijftig. Ze gaat er geregeld op uit in de Plusbus, gaat geregeld naar de soos en zit ook nog op werelddansen. Uiteraard danst Gordon een nummertje met haar mee, een zorgt hij samen met zijn Utrechtse gastvrouw ervoor dat haar huis volledig in kerststemming komt. De twee hebben de grootste lol samen. Jaap | 101 jaar | en Jeanne | een jonkie van slechts 91 jaar | zijn al 72 jaar getrouwd en wonen samen in Gorinchem. Ze vertellen de presentator alles over de geheimen van een goede relatie. Jaap schildert graag en een ontmoeting met zijn idool kunstenaar Ans Markus zorgt ervoor dat hij tot tranen geroerd is.

Meppel | Agenten mishandeld en zeven mensen aangehouden

De politie heeft in Meppel in een onrustige nacht zeven mensen gearresteerd. Bij twee aanhoudingen werden agenten mishandeld. Ook werden politiemensen beledigd en kregen ze racistische uitspraken naar hun hoofd geslingerd.

Op de Groenmarkt | in het centrum van Meppel |werd een beschonken 28-jarige man uit Staphorst aangehouden die betrokken was bij een opstootje en weigerde zich te identificeren. Op het Prinsenplein | in het centrum van Meppel | zijn twee mannen van 21 en 23 jaar uit Staphorst in de kraag gevat op verdenking van mishandeling van een andere man. De 21-jarige Staphorster sloeg en trapte bij zijn aanhouding. Ook beledigde hij de agent met racistische uitspraken. De agent doet aangifte van openlijke geweldpleging, belediging en mishandeling.

Ook op de Rembrandtlaan | in de wijk Koedijkslanden | werd een agent mishandeld. Na een melding dat er er een auto op de kop lag op de Valeriaan | in de wijk Bergierslanden | namen agenten daar poolshoogte. De mogelijke bestuurder, een 22-jarige man uit Meppel, sloeg een agent in zijn gezicht. Na een worsteling werd de man overgebracht naar het cellencomplex. Ook tegen hem wordt aangifte gedaan.

Commentaar: De incidenten die afgelopen weekeinde hebben plaatsgevonden in het Drentse Meppel zijn niet uniek. Word het eens geen tijd dat de politie minder wort gemuilkorfd en meer bevoegdheden krijgt om incidenten als deze steviger aan te pakken en dat de wet de rechterlijke macht instaat stelt om deze rotzooischoppers meer te straffen dan met een werkstraf.

Rotterdam | Stad moet maximaal 640 vluchtelingen per jaar opnemen

Rotterdam moet hooguit 640 vluchtelingen per jaar toelaten. Dat stelt wethouder Bert Wijbenga van Integratie, die in NRC zegt dat de stad één vluchteling op 1000 inwoners verantwoord kan opnemen. ‘Ik vind dat promille mooi. Omdat het ook goed te bevatten is’. Bert Wijbenga doet zijn uitspraken op persoonlijke titel. Hij vindt dat gemeenten meer te zeggen moeten krijgen over de instroom van vluchtelingen ten opzichte van de huidige situatie, waarin het Rijk elk halfjaar bepaalt hoeveel statushouders gemeenten moeten opnemen. De grote steden krijgen meer vluchtelingen toegewezen en dat legt volgens Wijbenga druk op sociale woningen, onderwijs en zorg. Hij waarschuwt dat de mogelijkheid tot integratie afhangt van de kans op een baan voor de nieuwkomers en het draagvlak voor hen onder Nederlanders. De wethouder, die ook locoburgemeester is, wil met zijn pleidooi ‘een lokale feedback naar de landelijke autoriteiten geven’. Wat hem betreft spreekt het volgende kabinet zich uit over een quotum.

Harderwijk | Onrust in de wijk Drielanden na harde knal in woning

Het is onrustig in de wijk Drielanden in Harderwijk. In een woning zou een explosie hebben plaatsgevonden. Tientallen buurtbewoners staan op straat en meerdere agenten zijn ter plekke. Eerder vandaag zou er een auto beklad zijn. Na de knal zou de bewoner de buurtbewoners hebben gefilmd. De omstanders waren daar niet van gediend, waarna de onrust ontstond. Ook zou er een auto snel zijn weggereden.

Het is volgens de politie al langer onrustig rond het gezin dat in het huis woont. Buurtbewoners zeggen tegen Omroep Gelderland dat het gaat om een wraakactie tegen een veroordeelde pedoseksueel, maar bevestiging daarvan is er niet. Een politiewoordvoerder zegt alleen dat ze ‘alle mogelijkheden openhouden’. De politie is bezig met sporenonderzoek in de woning. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Ook de brandweer is uitgerukt.

Eindhoven | Gevluchte Iraanse olympisch medaillewinnares traint in de Lichtstad

Taekwondoka Kimia Alizadeh, de enige vrouw die voor Iran een medaille won bij de Olympische Spelen, traint sinds een kleine maand in Eindhoven. Dat bevestigt de Eindhovense taekwondo-trainer Mimoun El Boujjoufi. De winnares van een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 maakte dit weekend via Instagram bekend dat ze gevlucht is, omdat ze niet langer wil leven in een land dat wordt gedomineerd door de hypocrisie. El Boujjoufi, ook trainer van het regionaal trainingscentrum in Eindhoven, kreeg een maand geleden het verzoek of Kimia Alizadeh bij hem kon komen trainen. ‘Ze was op vakantie in Europa, maar besloot met haar partner niet terug te keren naar Iran. Natuurlijk is ze welkom bij ons. We kennen haar kwaliteiten, ze is een aanwinst voor het taekwondo in Nederland’, zegt El Boujjoufi. Of Kimia Alizadeh asiel heeft aangevraagd in Nederland en of ze in de toekomst voor Nederland zou kunnen uitkomen, is nog niet duidelijk.

Eigenlijk wilde ze in stilte haar toekomst bepalen, maar doordat een foto van haar verblijf in Nederland uitlekte naar Iran zag ze zich gedwongen dit weekend de openbaarheid te zoeken. In haar verklaring op Instagram schrijft ze in het Farsi dat ze een van de miljoenen vrouwen is die al jaren onderdrukt worden in Iran. ‘Elke zin die ze me opdroegen te zeggen, heb ik gezegd’, schrijft ze op haar account. ‘Ik heb alles gedragen wat ik moest dragen’, aldus de taekwondoka, die daarmee verwijst naar haar hoofddoek die Iraanse vrouwen verplicht moeten dragen in openbare ruimtes en dus ook bij het sporten.

Welkom bij het Holland Magazine