Nieuws van donderdag 5 december 2019

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 2 | Onze jongens op Java | 20.30 uur |

Den Haag stuurde honderdtwintigduizend militairen naar Indonesië om de nationalistische opstand neer te slaan. Coen Verbraak spreekt veertien Indiëveteranen die pas na zeventig jaar hun verhaal doen.

Het is augustus 1945. Met de capitulatie van Japan komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog en dus ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die drieënhalf jaar heeft geduurd. Nederland wil zijn kolonie het liefst zo snel mogelijk weer gaan besturen, zoals het al bijna vierhonderd jaar heeft gedaan. Maar daar denken de Indonesiërs heel anders over. Twee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten.

Hilversum/Rotterdam | Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit presenteren het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit presenteren het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy dat wordt gehouden op dinsdag 12 en donderdag 14 mei de halve finales en op 16 mei de grote finale. Chantal Janzen, die dit jaar voor de vijfde keer werd verkozen tot beste tv-presentatrice op het Gouden Televizier Gala, stond op veel lijstjes van kenners voor deze klus. De RTL-ster heeft veel ervaring met het presenteren van grote televisieshows. Zanger Jan Smit verzorgt sinds 2011 het Nederlandse commentaar bij het Eurovisie Songfestival. Op tv presenteert hij al jarenlang Beste Zangers. Jan Smit is ook erg populiar in de Duitstalige landen. Met Oswald Sattler won Jan Smit in 2000 de Grad Prix der Volksmusik. Ook voor Edsilia Rombley kent het Eurovisie Songfestival geen geheimen. In 1998 werd ze vierde met het nummer Hemel en Aarde en in 2007 strandde ze in de halve finale met On top of the world, een Engelse versie van Nooit meer zonder jou.

Hilversum/ Rotterdam | Eurovisie Songfestival organisatie wil zwarthandel dwarsbomen met toegangskaarten op naam te verkopen

Het Eurovisie Songfestival gaat alleen kaarten op naam verkopen en zal bezoekers steekproefsgewijs vragen om legitimatie. Ook mag iedere koper maximaal vier kaarten afnemen. Zo hoopt de organisatie zwarthandelaars de wind uit de zeilen te nemen.

De capaciteit van het Eurovisie Songfestival is beperkt. De finale op zaterdagavond 16 mei 2020 in Ahoy in Rotterdam kan door 7000 mensen worden bijgewoond. Twee derde van die plekken gaat in de vrije verkoop. De rest is gereserveerd voor de delegaties van de 41 deelnemende landen en komt mogelijk deels nog terug op de markt.

In totaal zijn er negen shows waarvoor mensen kaarten kunnen kopen. Voor elke van de drie liveshows | de finale en de twee halve finales | is er ook een juryfinale en een generale repetitie. Kaartprijzen lopen uiteen van 18,50 euro | halve finale familiesho met beperkt zicht | tot 248,50 euro voor de eerste ring tijdens de liveshow. Ook worden er kaarten verloot onder Rotterdammers met een laag inkomen door de gemeente Rotterdam.

Op 12 december 2019 begint de kaartverkoop en de organisatie verwacht een run op de kaarten voor het Eurovisie Songfestival.

Den Haag | Krijgt Nederland lege supermarktschappen voor de Kerst

Na protesten op het Malieveld, op snelwegen, bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en bij provinciehuizen kondigt de groep boeren onder de naam Farmers Defence Force een nieuwe actie aan. In de week voor Kerst | als heel Nederland de koel- en voorraadkast vult voor de feestdagen | wil de actiegroep in heel het land de voedselvoorziening stilleggen door de bevoorrading van supermarkten te saboteren, melden Omroep Friesland en de Leeuwarder Courant.

Dat willen ze doen door wegen van en naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Op die manier zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien, zo schrijft Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever in een brief. In die brief wijst hij op een bericht van een van de leden, die opmerkt dat de boer tijdens de Hongerwinter ‘de meest gewaardeerde burger’ was. “Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden.

Volgens de actiegroep draait het in supermarkten uitsluitend om zo laag mogelijke prijzen voor consumenten, en wordt de vraag of de boer een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt daarbij genegeerd. Aanstaande maandag hakt de actiegroep de knoop door. Boeren voerden de afgelopen maanden geregeld actie om te laten blijken dat hun branche onevenredig hard wordt getroffen bij het terugdringen van de stikstofuitstoot. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de luchtvaart een grotere bijdrage dient te leveren bij de reductie, en trokken daarom onlangs ook naar Schiphol.

Commentaar: Politiek Den Haag gebruikt veel woorden maar komt niet met de verwachte resultaten voor de boeren. De BTW op melk is 9%. De Nederlandse staat verdient meer aan BTW dan de boeren aan hun melk. Is dat de eerlijke deal van het VVD-CDA-D66-ChristenUnie-kabinet voor de boeren!

Groningen/Leeuwarden/Assen | Het Noorden laten onderzoek doen naar Top Dutch-campagne

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe laten onderzoek doen naar de Top Dutch-campagne. Dat onderzoek wordt gedaan door adviesbureau Berenschot. Top Dutch werd in 2017 opgericht door ondernemers Gerard de Boer en Stef van der Ziel. Het doel van de campagne was om Tesla-topman Elon Musk te verleiden om een grote fabriek in Noord-Nederland te bouwen. Later haakten meer ondernemers aan, onder wie Niels Palmers uit Emmen en de Friese internetpartij Tres.

De drie noordelijke provincies stelden gezamenlijk 1,2 miljoen euro ter beschikking voor de campagne. Door onderlinge ruzies haakten Stef van der Ziel , Niels Palmers en de Friese internetpartij Tres af. De onenigheid binnen het team speelt geen rol in het onderzoek. Het is een evaluatie van de drie provincies, vooral naar de effectiviteit van de campagne.

Adviesbureau Berenschot doet onder meer onderzoek naar integriteit, maar dat onderwerp speelt ook geen rol in de evaluatie. Het moet dieper gaan, het gaat om het internationaal profileren van de regio. Dat willen ze onderzoeken. De drie provincies willen dat adviesbureau Berenschot. zo snel mogelijk met resultaten komt.

Ridderkerk | Man probeert in te rijden op agenten – Politie loste 4 of 5 schoten

Een automobilist heeft in Ridderkerk geprobeerd in te rijden op politieagenten. De agenten hebben vier of vijf keer geschoten op de wagen om deze te stoppen en raakten daarbij een autoband. De 45-jarige bestuurder uit De Lier is aangehouden. De wagen was opgevallen bij een kentekencontrole op de A15, omdat deze geregistreerd stond als verduisterd. Verduistering lijkt op diefstal en is het onrechtmatig behouden van een voorwerp dat gehuurd of geleend is. De automobilist kreeg een stopteken, maar negeerde dat en ging ervandoor. Met de politie in de achtervolging reed hij richting Ridderkerk. Daar wilde hij bij een rotonde inrijden op de agenten. Een ooggetuige zei: ‘Ik moest een shirtje naar mijn voetballende zoon brengen bij voetbalclub Slikkerveer. En toen zag ik ze in de verte al aankomen. Dat wagentje maakte niet één, maar twee rondjes over de rotonde. En plots werd er geschoten. Ik denk wel vier of vijf keer. Daarna reed de wagen verder, raakte een stoeprand en daarna een paal. Een paar seconden later hadden de agenten hem al te pakken’. Niemand raakte gewond.

Groningen | Nederlandse Aardolie Maatschappij moet toename aardbevingen in in de provincie Groningen analyseren

De Nederlandse Aardolie Maatschappij moet van het Staatstoezicht op de Mijnen een analyse maken van de toename van de aardbevingen in Groningen. Door een aardbeving gisteravond bij Garrelsweer met een kracht van 1,9 is de ‘aardbevingsdichtheid’ boven een bepaalde waarde uitgekomen. Hierdoor treedt een protocol in werking dat van de Nederlandse Aardolie Maatschappij een dergelijke analyse vraagt. De ‘aardbevingsdichtheid’ wordt bepaald door het aantal bevingen met een kracht van 1,0 of hoger in het afgelopen jaar te tellen en te berekenen hoe hoog de concentratie per gebied is. Per locatie geldt dat een beving dichtbij zwaarder meetelt dan een beving wat verder weg. Dit jaar zijn er relatief veel bevingen geweest tussen Garrelsweer en Loppersum. De Nederlandse Aardolie Maatschappij moet de analyse over de seismische ontwikkelingen binnen twee weken aanleveren. De beoordeling ligt bij de toezichthouder. Het doel van zo’n analyse is om te kijken of er ingegrepen moet worden bij de gaswinning.

Emmeloord | Consultatiebureaus verdwijnen in de dorpen van de Noordoostpolder

Ouders van jonge kinderen in Tollebeek, Creil, Marknesse en Ens kunnen vanaf 1 januari 2020 niet meer in hun eigen dorp naar het consultatiebureau. Zorggroep Oude en Nieuwe Land brengt alle activiteiten onder in Emmeloord. De spreekuren in de dorpen stoppen. In heel Nederland is er op dit moment een tekort aan jeugdartsen. Daar heeft ook Zorggroep Oude en Nieuwe Land mee te maken. Door vanuit één locatie in Emmeloord te werken kunnen de artsen effectiever worden ingezet. Daarnaast denkt de instelling door de centralisatie de kwaliteit van de zorg verder te kunnen verbeteren. De vier dorpen waar de consultatiebureaus nu verdwijnen zijn de laatste in de Noordoostpolder waar jonge ouders nog in hun eigen woonplaats terecht kunnen. In Bant, Rutten, Luttelgeest Espel, Kraggenburg en Nagele verdwenen de spreekuren al zo’n tien jaar geleden. Ouders zijn halverwege november op de hoogte gebracht van de wijziging. Tot veel klachten heeft het niet geleid, zegt de zorggroep.

Maarsen | College gemeente Stichtse Vecht verder zonder GroenLinks – De partij wilde wel verder maar VVD, CDA en PvdA niet

Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Stichtse Vecht gaat verder zonder GroenLinks. De GroenLinks-wethouder Linda van Dort stapte vorige maand al plotseling op. Over de reden van haar vertrek wilde ze niets kwijt. De coalitiepartijen VVD, het CDA en de PvdA stellen nu dat er onvoldoende draagvlak is om de samenwerking voort te zetten. GroenLinks betreurt het vertrek uit het college en gaat nu verder in de oppositie. ‘Na de turbulentie dit najaar rondom de relatief grote bezuinigingen op duurzaamheid en het aftreden van onze wethouder bleek dat de VVD, het CDA en de PvdA niet genoeg basis zagen om met GroenLinks verder te gaan in het college. De bezuinigingen op het sociaal domein dit voorjaar en de bezuinigingen op duurzaamheid vielen GroenLinks zwaar. Het draagvlak voor duurzaam beleid bleek hoe dan ook binnen de huidige coalitie niet erg groot. GroenLinks wilde wel verder maar VVD, CDA en PvdA niet.

Eindhoven | Er wordt weer gevloegen vanaf Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport is het vliegverkeer deels hervat. Om 10.30 uur vertrok het eerste vliegtuig. Veel vluchten kunnen vanochtend niet doorgaan vanwege de dichte mist. Het is niet duidelijk wanneer het vliegverkeer weer volgens het normale schema verloopt.

Het is al de derde dag op rij dat reizigers rekening moeten houden met vertraging vanwege de mist. Vanochtend vielen verschillende vertrekkende vluchten en aankomende vluchten uit. Volgens verslaggever Noël van Hooft van Omroep Brabant zijn reizigers er gelaten onder. Dinsdag en woensdag moest het vliegveld het luchtverkeer ook al stilleggen vanwege dichte mist. Afgelopen nacht brachten 550 passagiers de nacht door in hotels in de buurt. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. Vooral in het midden en zuiden van het land is het mistig, met een zicht van minder dan 200 meter.

Welkom bij het Holland Magazine